Δημήτρης Διαμαντίδης: Μην του κόψετε το μπάσκετ
Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για την ανάγκη του ελληνικού μπάσκετ να έχει στις τάξεις της τον Διαμαντίδη. Το δίλημμα του αρχηγού του Παναθηναϊκού, η χειρότερη χρονιά του, η εθνική και η σύγκριση με τον Σπανούλη. Οι επόμενες κινήσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και ο προπονητής της νέας χρονιάς.
Η φάση που ο Λαφαγέτ κλέβει την μπάλα του Διαμαντίδη στη ντρίμπλα, μαρτυρά εν πολλοίς την εικόνα του αρχηγού του Παναθηναϊκού στους τελικούς και γενικότερα στη φετινή χρονιά. Ναι, είναι μια λανθασμένη κίνηση που και ο καλύτερος παίκτης του κόσμου μπορεί να κάνει-χρεωθεί. Όμως, στο συγκεκριμένο στιγμιότυπο -εν συνεχεία κάθισε στον πάγκο με κάκιστη απόδοση- συνειδητοποίησα ότι αυτός ο σπουδαίος μπασκετμπολίστας έχει δύο δρόμους.
Να τους βοηθήσει και να τον βοηθήσουν
Ο πρώτος δρόμος για τον Δημήτρη Διαμαντίδη είναι να απαιτήσει σοβαρούς συμπαίκτες δίπλα του. Σε μια εκπομπή της ΕΡΤ για την Ευρωλίγκα είχα εκφράσει την άποψή μου για το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός με παίκτες όπως Νέλσον και Μπλουμς δεν μπορεί να πάει μακριά. Κάποιοι στο "πράσινο" στρατόπεδο ενοχλήθηκαν. Αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια.
Ο 3D έκανε την χειρότερη χρονιά του και η αλήθεια είναι ότι δεν φταίει μόνο αυτός. Οι λόγοι είναι πολλοί. Αλλά ο κυριότερος είναι ότι εφέτος έπαιξε μπάσκετ χωρίς να έχει καμία βοήθεια από τους παίκτες που βρίσκονταν στην περιφέρεια, αλλά και από τους ίδιους τους προπονητές. Οι "κοντοί" του "τριφυλλιού" ήταν η "αχίλλειος πτέρνα" αλλά και οι ψηλοί της ομάδας δεν ανταποκρίθηκαν στα στάνταρ του παιχνιδιού του Διαμαντίδη. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού δεν μπορούσε να περάσει ανάμεσα (όπως έκανε παλιότερα) μετά από "pick and roll", ενώ σε καμία περίπτωση δεν είχε την πάσα στον αέρα, καθώς ούτε ο Μαυροκεφαλίδης αλλά κυρίως ούτε ο Μπατίστα δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στον επιθετικό τρόπο ανάπτυξης μετά από σκριν.
Συν τοις άλλοις, ο παίκτης έχει αρχίσει να κουράζεται πιο εύκολα και σε πολλές περιπτώσεις που ένιωθε ότι έχανε τον έλεγχο του παιχνιδιού, αντιδρούσε σπασμωδικά και ενίοτε με νεύρα. Η αλλαγή στάσης του πρώτου βιολιού ήταν αναμενόμενο να φέρει αναστάτωση στην ομάδα. Η ηρεμία και οι ορθολογιστικές κινήσεις, οι αυτοματισμοί και οι εμπνεύσεις δεν υπάρχουν πλέον στον Παναθηναϊκό.
Ο Διαμαντίδης για να αντέξει τη νέα χρονιά, χρειάζεται να αγωνίζεται λιγότερο και φυσικά να καταλάβει τον νέο ρόλο του στο σύνολο. Αυτό είναι ένα δύσκολο κομμάτι και ο τεχνικός της νέας εποχής θα έχει δύσκολη αποστολή.
Όλα αυτά βεβαίως θέλουν πρωτίστως τους ανάλογους παίκτες, οι οποίοι θα μπορούν να υπηρετήσουν το πλάνο με τον Διαμαντίδη σε διαφορετικό "πόστο". Ξένους με ενέργεια, με εμπειρία και "χιλιόμετρα" στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και όχι κομπάρσους σε ρόλο πρωταγωνιστών. Ο Παναθηναϊκός για να πρωταγωνιστήσει τη νέα χρονιά θέλει παίκτες επιπέδου Ευρωλίγκα και ΝΒΑ οι οποίοι θα κάνουν τη διαφορά. Και η σκυτάλη της οργάνωσης να περάσει σε άλλα χέρια. Οι Σλότερ, Μπλουμς, Νέλσον, Κούπερ και ο "άγουρος" ακόμη Μποχωρίδης δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος. Όλοι το γνωρίζουν. Παράγοντες, παίκτες και οπαδοί.
Το άδικο για τον Διαμαντίδη και η σύγκριση
Σε παλαιότερα άρθρα είχα γράψει ότι ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης μου θυμίζουν τον Νίκο Γκάλη, μπασκετικά και μόνο μπασκετικά. Δεν θα τον φτάσουν ποτέ γιατί ο Γκάλης είναι ο απόλυτος αθλητής για την Ελλάδα. Όμως η πορεία του παίκτη του Παναθηναϊκού έχει αρχίσει να φθίνει. Και αυτό φάνηκε πεντακάθαρα στους τελικούς. Στην "σκούπα" του Ολυμπιακού η εικόνα του ήταν απογοητευτική με τα στατιστικά (που λένε αυτή τη φορά την αλήθεια) να είναι συνολικά: 2/15 σουτ εντός παιδιάς και 2/11 τρίποντα. Η απόδοση και οι αριθμοί -αυτή τη φορά- αντικατοπτρίζουν πλήρως την αλήθεια. Και η σύγκριση είναι αναπόφευκτη.
Ο Βασίλης Σπανούλης, τρία χρόνια μικρότερος από τον Διαμαντίδη, διανύει την καλύτερη περίοδο της καριέρας του. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή είναι ο καλύτερος παίκτης της Ευρώπης. Στην αντίπερα όχθη ο αρχηγός του Παναθηναϊκού είναι στη δύση της σπουδαίας διαδρομής του. Μια πορεία που τον συγκαταλέγει μεταξύ των κορυφαίων όλων των εποχών στο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Όμως το άθλημα φαίνεται να τον ξεπερνάει και σε αυτό το χρονικό σημείο πρέπει να πάρει τη μεγάλη απόφαση. Να μείνει ή να φύγει; Το "αντίο" είναι τόσο κοντά όσο και μακριά. Ειδικά όταν μιλάμε για μια τέτοια σπουδαία προσωπικότητα όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης.
Το μεγάλο δίλημμα του Διαμαντίδη
Ο δεύτερος δρόμος: ο Δημήτρης Διαμαντίδης γεννήθηκε στην Καστοριά στις 6 Μαΐου του 1980. Ξεκίνησε από χαμηλά και κατάφερε να γράψει το όνομά του με "χρυσά" γράμματα στο παγκόσμιο μπάσκετ. Ένας εσωστρεφής άνθρωπος, υπηρετώντας το άθλημα όσο λίγοι.
Αν και η ιστορία της Εθνικής ομάδας και η αποχώρησή του πάντα θα τον "στοιχειώνει". Τώρα καλείται να πάρει τη μεγαλύτερη απόφαση της ζωής του. Να αποχωρήσει με ψηλά το κεφάλι ή να ρισκάρει να αγωνιστεί και του χρόνου. Και πραγματικά είναι ρίσκο, καθώς για να συνεχίσει να αγωνίζεται όπως σας γράψαμε και στην αρχή του κειμένου, πρέπει να πάρει τις εγγυήσεις από την "πράσινη" ΚΑΕ. Αν δεν τον βοηθήσουν, το καλύτερο είναι ο Διαμαντίδης να φύγει ως πραγματικός αρχηγός του Παναθηναϊκού. Και τότε ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί να αλλάξει οριστικά σελίδα. Κάτι που είναι αναγκασμένος να το κάνει, όποιος και να είναι ο δρόμος του αρχηγού.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι και δείχνει αποφασισμένος να γυρίσει τον τροχό. Να πείσει τον Διαμαντίδη να παίξει μπάσκετ ακόμη έναν χρόνο και να δώσει στην ομάδα την αίγλη των προηγούμενων ετών.
Τα σχέδια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου
Ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ για αρχή θέλει να κλείσει το θέμα του προπονητή. Πρώτος στόχος παραμένει ο Ιγκόρ Κοκόσκοφ που ήδη έχει έρθει σε επαφή με τους παράγοντες της ομάδας. Εάν δεν επιτευχθεί η συμφωνία με τον Σέρβο coach, τότε οι "πράσινοι" θα κληθούν να αλλάξουν πλάνο και οι εναλλακτικές οδηγούν σε έναν Έλληνα και σε έναν Λιθουανό: στον Δημήτρη Πρίφτη που μπορεί να γίνει ο Σφαιρόπουλος του Παναθηναϊκού και στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους που αποτελεί σύμβολο και είναι ο αγαπημένος των οπαδών. Το θέμα του νέου τεχνικού του Παναθηναϊκού δεν είναι απλό καθώς η διοίκηση δεν θέλει να κάνει τα λάθη του παρελθόντος μετά την εποχή Ομπράντοβιτς.
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Contra.gr θέλει να φέρει στο ΟΑΚΑ παίκτες με ηγετικές ικανότητες και η αρχή θα γίνει με τον Αλέξανδρο Βεζένκοφ, ο οποίος αναμένεται σύντομα να κατηφορίσει για την Αθήνα. Δεν αποκλείεται ο Παναθηναϊκός να μπει δυνατά στη "μάχη", για την απόκτηση ενός ακόμη Έλληνα παίκτη. Και δεν αναφερόμαστε στον Σλούκα, που λανθασμένα επικοινωνιακά κάποιοι προσπάθησαν να ρίξουν ως θέμα στα δημοσιογραφικά γραφεία. Όσον αφορά στους ξένους, οι διοικούντες προσανατολίζονται σε έμπειρους παίκτες με εμπειρία σε αγώνες της Ευρωλίγκα. Οι ανακοινώσεις θα έρθουν γρήγορα προκειμένου και επικοινωνιακά ο Παναθηναϊκός να αφήσει πίσω του το χαμένο πρωτάθλημα από τον "αιώνιο" αντίπαλό του.
* Κύριε Μανωλόπουλε, ήταν άστοχη η τοποθέτησή σας στη συνέντευξη Τύπου μετά από το τέλος του 3ου τελικού. Τα παράπονα για τη διαιτησία μετά από μια σειρά 3-0 δεν μπορούν να ευσταθούν για μια ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό με 6 ευρωπαϊκούς τίτλους. Μερικά πράγματα στη ζωή θέλουν τρόπο και οι συγκεκριμένες δηλώσεις δεν συνάδουν με το προφίλ της ομάδας.
** Ο Παναθηναϊκός έκανε εφέτος το πρώτο βήμα με τους νεαρούς Έλληνες παίκτες. Αν συνεχίσει το εγχείρημα, τότε τα επόμενα χρόνια είναι σίγουρο ότι θα κερδίσει τόσο σε τίτλους όσο και σε χρήμα.
Η αρθρογραφία του Contra.gr
Δημήτρης Καρύδας: Οι τελικοί έληξαν αλλά το παιχνίδι μόλις… άρχισε
Νίκος Γιαννόπουλος: Οι "αιώνιοι" της επόμενης ημέρας
Τσάρλυ: Ο Σφαιρόπουλος έδιωξε τα φαντάσματα
Τάσος Μαγουλάς: Το βράδυ που άλλαξε η ιστορία