ΓΝΩΜΕΣ

Ο Σαββίδης υποσχέθηκε ότι έπαθε και έμαθε

Ο Αντώνης Τσακαλέας διαβάζει πίσω από την ομιλία των 9.000 λέξεων του Ιβάν Σαββίδη και βγάζει το συμπέρασμα ότι πλέον δεν έχει καμία δικαιολογία.

Ο Σαββίδης υποσχέθηκε ότι έπαθε και έμαθε

Αν ποτέ ο Ιβάν Σαββίδης αποφασίσει να εκδώσει αυτοβιογραφία, το κομμάτι για την τετραετία 2012-2016 που αφορά τον ΠΑΟΚ είναι έτοιμο. Λογικά, πρέπει να ετοίμαζε καιρό την 4ωρη ομιλία του από την οποία προέκυψε το κείμενο των 9000 λέξεων που παρουσίασε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ως “ιστορική πρώτη ομιλία του προέδρου Ιβάν”.

Ναι, είναι ιστορική, όχι επειδή είναι η πρώτη του ως πρόεδρος, αλλά επειδή είναι η πρώτη απολογιστική – αυτοκριτική τοποθέτησή του. Αν έλεγε ότι θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου και περιμένει να ερωτηθεί “επί παντός επί στητού”, ίσως να μην δεχόταν ερωτήσεις για όλα όσα είπε. Κάτι μπορεί να ξεχνούσαν οι δημοσιογράφοι. Εκείνος όμως δεν ξέχασε σχεδόν τίποτα. Και δεν ξέχασε κυρίως τα λάθη του.

Έβαλε κάτω σχεδόν όλες τις κινήσεις που έκανε, ειδικά για το αγωνιστικό κομμάτι. Κάποια στιγμή, σε αυτή τη τετραετία, πρέπει από μέσα του να είπε την ατάκα που μου έχει μείνει από διαφήμιση κατά της πιτυρίδας. Σίγουρα θα σκέφτηκε το “έχω δοκιμάσει τα πάντα, δεν γίνεται τίποτα”. Και ήρθε ο ίδιος να δώσει την απάντηση διότι αυτό που κατάλαβα διαβάζοντάς την λέξη προς λέξη, και όχι μια φορά, είναι ότι είχε την ανάγκη να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους διαπίστωσε πως απέτυχαν οι μέθοδοι που ακολούθησε όσον αφορά το αγωνιστικό τμήμα.

ΤΟ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟ ΛΑΘΟΣ

Ο τρόπος με τον οποί αναφέρεται στους Λούμπος Μίχελ και Βλάνταν Ίβιτς δείχνει ίσως και την ανάγκη του να πειστεί ο ίδιος να δώσει χρόνο σε ένα τρόπο σκέψης και δράσης που ακολουθεί. Και αυτό είναι μέρος της αυτοκριτικής που έκανε. Και το “έκανα λάθος” το είπε αρκετές φορές στην ομιλία του.

Και αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που πλέον, μετά από αυτή την ομιλία, ο Ιβάν Σαββίδης δεν έχει καμία δικαιολογία ν’ αποτύχει. Και δεΝ μιλάω στο να φέρει στον ΠΑΟΚ τίτλους. Αναφέρομαι στη μεθοδολογία του. Όταν επιχειρείς να καταγράψεις όλα όσα έχεις κάνει για να πετύχεις έναν συγκεκριμένο στόχο, απαριθμώντας τα λάθη σου προκειμένου να φτάσεις σε ένα συμπέρασμα σε σχέση με το τρόπο που πρέπει να κινηθείς, δεν έχεις πλέον δικαίωμα να παρεκκλίνεις της πορείας αυτής. Όταν λες “λάθος μου εκείνο” και “λάθος μου το άλλο” και το λες δημόσια, δεν μπορεί να το κάνεις ξανά.

Ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποδείξει, με το τρόπο που έχει διοικήσει τον ΠΑΟΚ ότι τα πολλά λεφτά δεν φέρνουν την… ευστροφία. Διότι από αυτό έπασχε για αρκετό καιρό ο ΠΑΟΚ. Η χρονική απόσταση μεταξύ σκέψης και δράσης ήταν απαγορευτική. Όταν άρχισε να διορθώνεται, ο ίδιος ο Σαββίδης είπε ότι έκανε λάθος επιλογή προσώπων.

ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΑΝΤΙΕΡΑ

Το κομμάτι των πωλήσεων και των αγορών είναι το πρώτο στο οποίο ο Σαββίδης μπόρεσε με στοιχεία να αποδείξει πως έπαθε, έμαθε και βρήκε ένα μπούσουλα τον οποίο ήδη έχει ακολουθήσει. Σε άλλες εποχές, το γεγονός ότι από τον Μακ ο ΠΑΟΚ πήρε δέκα φορές τα χρήματα που έδωσε για να τον αποκτήσει, και στην περίπτωση Λούκας πήρε χρήματα σε δυο μεταγραφικές περιόδους έχοντας κάνει στη μια απόσβεση και στην άλλη έχοντας καθαρό κέρδος, θα αποτελούσε παντιέρα της διοίκησης.

Σε εποχές που στον ΠΑΟΚ τα Ευρώ τα μετρούσαν ένα προς ένα. Τώρα που… ρέουν, και είναι του Σαββίδη και όχι του “λαού – επενδυτή”, δεν… πουλάει αυτό. Αλλά έτσι μια ομάδα μεγαλώνει.

ΕΠΑΘΕ ΚΑΙ ΕΜΑΘΕ

Ο Σαββίδης, με μια ομιλία 9000 λέξεων, στην ουσία… υποσχέθηκε σε όλους ότι έπαθε και έμαθε. Έμαθε ότι δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο ως οπαδός, λέγοντας ότι έτσι σκέφτηκε και κράτησε τον Αθανασιάδη, και έφερε τον Μπερμπάτοφ. Έμαθε ότι δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο ως τεχνοκράτης λέγοντας πως διαπίστωσε σύντομα πως αυτό το μοντέλο θα αποτύχει.

Έμαθε ότι δεν πρέπει να αλλάζει συνέχεια προπονητές λέγοντας πως βλέπει στον Ίβιτς έναν προπονητή που μπορεί να του φέρει λεφτά, εννοώντας ότι τον θεωρεί πιθανό να φτάσει ο Σέρβος να φέρει πρόταση από ομάδα για εκείνον. Και όταν λες “έπαθα και έμαθα”, όταν κάνει αυτοκριτική, τότε βγαίνει ακόμα πιο μπροστά από ότι ήσουν μέχρι τώρα. Γι’ αυτό και δεν έχει πλέον δικαιολογία. Δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει τι να κάνει.

Ούτε ότι δεν ξέρει το τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να το κάνει. Μέχρι τώρα, είχε κριθεί για τις κινήσεις του, και τώρα τις έκρινε και ο ίδιος. Και πλέον θα κριθεί και βάση αυτής της κρίσης που έκανε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK