ΓΝΩΜΕΣ

Ο Παναθηναϊκός θα πάρει τίτλο, αν…

Ο Αντρέα Στραματσόνι, που δικαιώνεται για τον καλοκαιρινό πλάνο του, παρουσιάζει την ομάδα με τους περισσότερους τρόπους ανάπτυξης, αλλά πρέπει να βελτιωθεί στο κοουτσάρισμα και στη διαχείριση ειδικών καταστάσεων, για να πάρει πρωτάθλημα και μεγάλα ευρωπαϊκά αποτελέσματα. Γράφει ο Τσάρλυ.

Ο Παναθηναϊκός θα πάρει τίτλο, αν…

Ο Παναθηναϊκός είναι πρώτος στη διακοπή και δείχνει ότι βάζει στην πράξη σοβαρή υποψηφιότητα για να κατακτήσει το εφετινό πρωτάθλημα.

Ο Αντρέα Στραματσόνι δικαιώνεται για το πλάνο του καλοκαιριού και για τα στοιχεία που ήθελε να βάλει στο εφετινό ρόστερ του “τριφυλλιού”. Έχει δημιουργήσει έναν γρήγορο και ελκυστικό Παναθηναϊκό που γεμίζει τον κόσμο όταν τον παρακολουθεί. Πέρα από την πρώτη θέση, το γεγονός πως η ομάδα του Ιταλού παίζει ελκυστικό -σύγχρονο- ποδόσφαιρο, αποτελεί μία πρώτη νίκη του, καθώς δικαιώνεται και το πλάνο του.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Σε μία μονομαχία που έχουν μπει τέσσερις για να διεκδικήσουν τον ίδιο στόχο, ο Παναθηναϊκός φαίνεται να έχει ως πλεονέκτημα πως διαθέτει περισσότερους τρόπους ανάπτυξης. Προσπαθεί να αναπτυχθεί… ισομερώς, απ’ όλους τους χώρους του γηπέδου. Να παίξει και από τα δύο άκρα. Με μεγάλες βαθιές μπαλιές και φανερά δουλεμένες κινήσεις στο χώρο. Όταν ακουμπά η μπάλα στα πόδια του εκπληκτικού στην μεγάλη πάσα Λεντέσμα μπορούν να βγουν συνεργασίες στη μεγάλη περιοχή με τον Μπεργκ, αλλά και από την κάθετη τροφοδότηση στον Σουηδό.

Όλα αυτά συνδυάζονται με ταχύτητα, όχι βιασύνη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του ΠΑΟΚ. Στον εφετινό Παναθηναϊκό υπάρχει ένας συνδυασμός ταχύτητας και ποιότητας στη δημιουργία και η εικόνα του ποδοσφαίρου που εμφανίζει είναι σύγχρονη.

ΕΜΠΟΚΟΥ ΚΑΙ ΒΙΓΙΑΦΑΝΙΕΣ

Περιθώρια βελτίωσης μπορούν να υπάρξουν, μέσα από την ενσωμάτωση του Εμποκού που έχει παίξει ελάχιστα προς το παρόν και μπορεί να προσφέρει περισσότερο πλάτος. Ταυτόχρονα ατομική ενέργεια πάνω στον αντίπαλο μπακ και ταχύτητα στα άκρα ψηλά. Όπως ήδη έχει δώσει στοιχεία που έλειπαν από το παιχνίδι του Παναθηναϊκού ο Βιγιαφάνιες. Κράτημα μπάλας, συνεργασίες σε μικρό χώρο, πλησιάζοντας τον συμπαίκτη του, έλεγχο ρυθμού.

Επίσης υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης στην αμυντική λειτουργία. Ο Στραματσόνι δεν έχει βρει σίγουρη λύση στον παρτενέρ του Μολέδο. Παίζει συχνά με τρεις και πολλές φορές οι αντίπαλοι τον χτυπούν πρεσάροντας και πιέζοντας τα αργά πόδια των Λεντέσμα – Μέστο. Τα καλά νέα για τον Ιταλό τεχνικό είναι πως ο Κουλιμπαλί φαίνεται πολύ καλή μεταγραφή, οπότε υπάρχει μία πολύ πιο αξιόπιστη λύση αμυντικά, όταν ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ασφάλεια, ενώ ο Βιγιαφάνες δίνει δικαίωμα στον Ιταλό να δοκιμάσει και σχήματα χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία του Λεντέσμα.

ΤΙ ΠΑΙΡΝΕΙ, ΤΙ ΧΑΝΕΙ ΜΕ ΛΕΝΤΕΣΜΑ

Μέχρι στιγμής βέβαια ο Στραματσόνι δείχνει να επιθυμεί την εμπειρία του Λεντέσμα στον άξονα. Από τον “λύκο” ο Παναθηναϊκός κερδίζει και χάνει πράγματα. Οι συμπαίκτες του γνωρίζουν ότι όταν η μπάλα πάει στον Λεντέσμα και αυτός έχει ελεύθερα μέτρα, με μία δική τους κίνηση στο χώρο θα πάρουν την μπάλα, όπου την είχαν φανταστεί, όταν έβλεπαν τον κενό διάδρομο.

Ο Παναθηναϊκός είναι μία καινούρια ομάδα, που η βάση του, ο κορμός που έχει παραμείνει, έχει ξεχάσει πως είναι η επιτυχία. Η εμπειρία του Λεντέσμα και το παιχνίδι με το στόμα δίνει αυτοπεποίθηση και σωστή κατεύθυνση.

Είναι ωστόσο φανερό πως τα πόδια του πολλές φορές δεν τον υπακούν, παίζει σε νευραλγική θέση και ο Παναθηναϊκός τον χρειάζεται για πλέι μέικερ, αλλά και για αμυντική προστασία. Αν ο αντίπαλος τον κουράσει πολύ, αποκτά πλεονέκτημα σ’ ένα σημαντικό χώρο. Κάτι που κόστισε και με τον Άγιαξ, για πολύ μεγάλο διάστημα στο Αγρίνιο, αλλά και στο τελευταίο δεκάλεπτο στο Βίγο.

ΛΕΙΠΕΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Μέχρι στιγμής αυτό που λείπει από τον Παναθηναϊκό είναι η διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων από τον Στραματσόνι. Ο Παναθηναϊκός έχει πολύ καλό σχέδιο, δουλεύει σωστά στις προπονήσεις και έχει κατεύθυνση στο παιχνίδι του, αλλά όταν χρειάζεται βοήθεια για να διαχειριστεί μία “έκτακτη” κατάσταση δεν την παίρνει.

Για παράδειγμα, με τον Άγιαξ, το αρχικό πλάνο λειτούργησε τέλεια, ο Παναθηναϊκός βρήκε εύκολο γκολ και προβάδισμα. Δεν μπορείς όμως να νικήσει τον Άγιαξ, σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεσαι, παίζοντας με γρήγορο ρυθμό σε ολόκληρο το παιχνίδι.

Και με τον Άγιαξ και με τη Θέλτα και με τον Παναιτωλικό, αυτό που έλειπε από τον Παναθηναϊκό για να πετύχει το στόχο ήταν η διαχείριση των δυσκολιών που προέκυψαν στη διάρκεια του αγώνα. Το υλικό, το αρχικό σχέδιο, η κατεύθυνση υπήρχε. Δεν κατάφερε όμως να βρει λύση στα διαφορετικά “θέλω” που προέκυψαν στη διάρκεια των παιχνιδιών.

ΤΟΝ ΕΒΑΛΕ ΣΤΟ ΣΩΣΤΟ ΔΡΟΜΟ

Πιστεύω πως το μέλλον του Εφετινού Παναθηναϊκού θα εξαρτηθεί και από την εξέλιξη του προπονητή Στραματσόνι. Για τον ίδιο τον Ιταλό τεχνικό είναι και η πρώτη -ολοκληρωμένη- δική του δουλειά. Ούτε στην Ίντερ ούτε στην Ουντινέζε μπόρεσε να δώσει σε μεγάλο βαθμό τη δική του ταυτότητα. Στον Παναθηναϊκό ο Γιάννης Αλαφούζος πείστηκε από το συνολικό πλάνο ΤΟΥ και τον άφησε να δημιουργήσει την ομάδα όπως ακριβώς την είχε στο μυαλό του. Αποδεικνύεται στην πράξη πως βοηθήθηκε σημαντικά από το διάστημα που δούλεψε στον Παναθηναϊκό την περυσινή σεζόν. Τα στοιχειά που ήθελε να δώσει στην ομάδα και η στόχευση ήταν σε κομμάτια που έλειπαν από τον Παναθηναϊκό. Με τις επιλογές του εκσυγχρόνισε αγωνιστικά την ομάδα και την έβαλε σε μία σωστή κατεύθυνση.

ΘΑ ΠΕΤΥΧΕΙ, ΑΝ ΒΕΛΤΙΩΘΕΙ

Αυτό που μένει τώρα είναι να βελτιωθεί και ο ίδιος ως κόουτς στις δύσκολες καταστάσεις που προκύπτουν τόσο μέσα σε παιχνίδια όσο και στη διάρκεια της σεζόν.

Οι ομάδες που στο τέλος παίρνουν το πρωτάθλημα μπορούν να κερδίζουν και όταν δεν είναι καλές. Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα που έχει εκπαιδευτεί για να βγάζει συνεργασίες και επιθετικότητα μέσα από γρήγορο ποδόσφαιρο. Μέσα στη χρονιά θα πρέπει να κερδίσει και όταν δεν θα μπορεί να βγάλει υψηλό ρυθμό. Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα τα οποία θα πρέπει να προσέξει ο τεχνικός του Παναθηναϊκού.

Στο παιχνίδι με τον Αστέρα, για παράδειγμα, μετά το 60ο λεπτό βγήκε η κούραση. Ο Παναθηναϊκός χωρίς δυνάμεις και τρεξίματα ήταν εύθραυστος και με βάση το κουράγιο που έχει σε εκείνο το διάστημα, οι γραμμές του έμειναν πολύ ψηλά. Παραλίγο να μην μπορέσει να κρατήσει το υπέρ του αποτέλεσμα με δύο τέρματα προβάδισμα και αριθμητικό πλεονέκτημα!

Με λίγα λόγια, ο Στραματσόνι πρέπει να δουλέψει στο μυαλό του και τη διαχείριση “ειδικών καταστάσεων”, στις οποίες χρειάζεται περισσότερο η πονηριά και το καθαρό μυαλό. Διαχείριση που θα βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να κερδίσει ξανά μετά από χρόνια καλά ευρωπαϊκά ονόματα, να ξεπερνά μπλόκα που θα του στήνουν στην Ελλάδα έμπειροι προπονητές, όπως ο Ματζουράκης και να κερδίζει ακόμα και όταν δεν θα μπορεί να παίξει στο ρυθμό που θέλει ο Ιταλός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ