Ο Ολυμπιακός πρόλαβε την Πόρτο για Μαρτίνς!
Ο Πέδρο Μαρτίνς κέρδισε το δικαίωμα με τη συνέπειά του να αναλάβει μια δουλειά με μεγαλύτερη δυναμική. Ο Ολυμπιακός του προσφέρει τη δυνατότητα να εργαστεί μετά από 13 χρόνια καριέρας για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο κλαμπ. Ο Τσάρλυ υποδέχεται τον Πορτογάλο τεχνικό με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε...
Ο Ολυμπιακός αποφάσισε από νωρίς, να βάλει ένα τέλος στην φετινή άθλια σεζόν και να οργανωθεί για την επόμενη. Σε πρόσφατο κείμενό μου τόνιζα πως στον σύλλογο έχουν ανάγκη να πάρουν σωστές ποδοσφαιρικές αποφάσεις. Πρέπει η ποδοσφαιρική λογική να γίνει ξανά η προτεραιότητα του Ολυμπιακού.
Οι ερυθρόλευκοι εμφάνισαν φέτος δύο μεγάλα προβλήματα, τα οποία δεν γίνεται να επιτρέψει η διοίκηση του συλλόγου να παρουσιαστούν ξανά. Μπορείς να χάσεις, να αποτύχεις, δεν γίνεται να έχεις πρόβλημα φυσικής κατάστασης και απειθαρχίας. Ο Ολυμπιακός έχει ένα σπουδαίο προπονητικό κέντρο, οι προπονητές, οι γυμναστές και οι ποδοσφαιριστές έχουν όλα τα μέσα ώστε να δουλεύουν καθημερινά σωστά και η διοίκηση πρέπει να έχει εξασφάλιση την καλή καθημερινή δουλειά στου Ρέντη. Στον Ολυμπιακός, μπήκαν λανθασμένες προτεραιότητες και το γεγονός αυτό βγήκε στην διάρκεια της φετινής σεζόν.
Πλήρωσε ο σύλλογος λανθασμένες κεντρικές αποφάσεις, όπως το να δώσουν στην αρχή της σεζόν την ομάδα, σε προπονητή που δεν είχε το κατάλληλο βιογραφικό για να αναλάβει τον Ολυμπιακό και να του αναθέσουν ένα κοντόφθαλμο πλάνο. Μια δουλειά με μικρό ορίζοντα, που ο στόχος της ήταν η πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο Ολυμπιακός πέτυχε τον κοντόφθαλμο στόχο, η σεζόν όμως ήταν καταστροφική.
Φυσικά, θα πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε τους λόγους που ο Ολυμπιακός διάλεξε τον Πέδρο Μαρτίνς για προπονητή και τους στόχους που του έχουν θέσει.
Είναι πάντως θετικό που η συγκεκριμένη πρόσληψη έγινε νωρίς ώστε να υπάρχει χρόνος για να οργανωθεί το πλάνο της επόμενης περιόδου. Μίας χρονιάς που ο Ολυμπιακός -πάνω από όλα- θα χρειαστεί, αλλαγή φιλοσοφίας. Το πλάνο με τους κοντόφθαλμους στόχους, τις πολλές αλλαγές προπονητών, με τις πολλές αγορές ξένων ποδοσφαιριστών και τις εύκολες αποχωρήσεις μπορούσε να συντηρείται, όσο υπήρχε απόσταση με τις άλλες ομάδες.
Αυτή την στιγμή κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει και το όπλο φέτος της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ, δεν ήταν ούτε το μπάτζετ, ούτε η ποιότητα του ρόστερ, αλλά το ότι δούλεψαν καθημερινά πιο σωστά και στις κεντρικές επιλογές σεβάστηκαν το ποδόσφαιρο. Τα στοιχεία αυτά επέτρεψαν στην διάρκεια της σεζόν η εικόνα της ομάδας να είναι ανοδική και οι ποδοσφαιριστές να βελτιώνονται, να υπάρχει μία συνολική πρόοδος. Στον Ολυμπιακό, αντίθετα, η πορεία ήταν φθίνουσα κάτι που η διοίκηση της ομάδας δεν γίνεται να επιτρέψει να ξανασυμβεί.
ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΚΟΟΥΤΣ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΠΟΣΤΟΛΕΣ
Η πρώτη κομβική επιλογή προς αυτήν την κατεύθυνση, είναι η συμφωνία με τον Πέδρο Μαρτίνς. Μαζεύοντας πληροφορίες για τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού και μιλώντας με ανθρώπους που παρακολουθούν το πορτογαλίκο πρωτάθλημα, κατάλαβα πως πρόκειται για έναν εργατικό άνθρωπο που έκανε δουλειά.
Έναν προπονητή, που έχει δουλέψει σε μικρές ομάδες της Πορτογαλίας και όπου πήγε έφερε μια σοβαρότητα. Οι ομάδες του στάθηκαν αξιοπρεπώς. Δεν υπάρχει κάτι το εντυπωσιακό στην καριέρα του, ούτε κάποια μεγάλη αποτυχία, μία κανονικότητα βλέπεις, διαβάζοντας τους αριθμούς ενός προπονητή που παίρνει συγκεκριμένες δουλειές στην χώρα του και τις φέρνει εις πέρας με επιτυχία.
Είναι φυσιολογικό, από την στιγμή που δούλευε σε μικρομεσαίες ομάδες στην Πορτογαλία, να λογίζεται σαν ένας «σφιχτός» προπονητής που δούλευε ποδόσφαιρο χώρου. Όπως, όμως, μου μετέφεραν άνθρωποι που γνώριζαν τη δουλειά του, πάντοτε οι ομάδες του είχαν επιθετική διάθεση και έβγαζαν όμορφες συνεργασίες. Ποτέ ομάδα του Μάρτινς δεν περιοριζόταν μόνο στο να παίζει άμυνα.
ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΟ ΒΗΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ
Η αλήθεια είναι πως έχοντας δουλέψει ως πρώτος προπονητής από το 2006-2010 σε μικρές κατηγορίες και από το 2010 μέχρι σήμερα σε μικρές ομάδες της πρώτης κατηγορίας χωρίς κάποια μεγάλη αποτυχία και παρουσιάζοντας όχι κάποιο θαύμα, αλλά μόνιμα στρωτές δουλειές, είχε κερδίσει το δικαίωμα να δουλέψει σε κάποιον μεγαλύτερο σύλλογο. Το περασμένο καλοκαίρι ασχολήθηκε σοβαρά μαζί του η Πόρτο και το πιο πιθανό ήταν αν ο Ολυμπιακός δεν προλάβαινε να τον κλείσει και η Πόρτο χάσει το φετινό πρωτάθλημα, να ήταν ο πρώτος στόχος για να αντικαταστήσει τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο.
Ο Ολυμπιακός πράγματι, πήρε έναν τεχνικό που δεν έχει κάνει ποτέ του πρωταθλητισμό. Που μόνιμα δούλευε σε μικρομεσαίες πορτογαλικές ομάδες. Δίχως πολύ μεγάλη πίεση, που όμως ο ίδιος με την υπομονή του και τις στρωμένες ομάδες που παρουσίαζε έχει πετύχει να θεωρούν και στην πατρίδα του, πως έφτασε ή ώρα να πάρει μία καλύτερη δουλειά. Και τελικά το παραπάνω βήμα στην καριέρα του θα το κάνει μέσω του Ολυμπιακού.
Ο Μαρτίνς μετά από δουλειές μικρής διάρκειας δίχως κάποια επιτυχία σε μικρές κατηγορίες, το 2010 ανέλαβε την Μαρίτιμο. Ήταν προπονητής της δεύτερης ομάδας, είχε κάνει ένα καλό ξεκίνημα με ρεκόρ 6-2-0 στο δικό του πρωτάθλημα και του έδωσαν την πρώτη ομάδα.
Βλέποντας την πορεία του, γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για έναν προπονητή, που έβγαζε μία συγκεκριμένη αποστολή με επιτυχία, έπαιρνε μικρά κλαμπ και δημιουργούσε έναν ασφαλή δρόμο. Αξιοσημείωτο είναι πως από το 2010 που ανέλαβε την Μαρίτιμο, η πρώτη φορά που απολύθηκε ήταν η φετινή. Πάντοτε έβγαζε τις σεζόν, έμεινε 4 χρόνια στην Μαρίτιμο, δυο στην Ρίο Άβε, πέτυχε πέρυσι την μεγάλη επιτυχία με τη Γκιμαράες να καταλάβει την 4ή θέση, όμως τη φετινή σεζόν απολύθηκε για πρώτη φορά στη καριέρα του σε ομάδα πρώτης κατηγορίας (είχε αποτυχημένα περάσματα σε μικρότερα κλάμπ στο ξεκίνημα του), μετά την εντός έδρας ήττα από την Μπράγκα με 0-5.
Μέχρι σήμερα, αυτές είναι οι παρουσίες του στο Πορτογαλικό πρωτάθλημα.
Βλέποντας την πορεία του Μάρτινς γίνεται κατανοητό πως πρόκειται για έναν προπονητή, που έβγαζε μία συγκεκριμένη αποστολή με επιτυχία, έπαιρνε μικρά κλαμπ και δημιουργούσε έναν ασφαλή δρόμο. Αξιοσημείωτο είναι πως από το 2010 που ανέλαβε την Μαρίτιμο, η πρώτη φορά που απολύθηκε ήταν η φετινή.
Πάντοτε έβγαζε τις σαιζόν, έμεινε 4 χρόνια στην Μαρίτιμο, δυο στην Ρίο Άβε, πέτυχε πέρυσι την μεγάλη επιτυχία με την Γκιμαράες να καταλάβει την 4ή θέση, όμως την φετινή σαιζόν απολύθηκε για πρώτη φορά στη καριέρα του σε ομάδα πρώτης κατηγορίας, (είχε αποτυχημένα περάσματα σε μικρότερα κλάμπ στο ξεκίνημα του), μετά την εντός έδρας ήττα από την Μπράγκα με 0-5.
ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
Όπως συνηθίζεται, η μικρή Γκιμαράες πλήρωσε σημαντικά το τίμημα της συμμετοχής στο Γιουρόπα. Είχε μία αξιοπρεπή πορεία σε όμιλο, με Μαρσέιγ, Σάλσμπουργκ, Κόνιασπορ. Έφερε 1-1 με την Μαρσέιγ, έχασε 1-2 στην Κόνιασπορ, 1-2 στη Μαρσέιγ, κέρδισε με 1-0 εντός την Μαρσέιγ, έχασε με 3-0 στην Σάλσμπουργκ και έφερε 1-1 εντός με την Κόνιασπορ.
Σε ομίλους του Γιουρόπα έχει βρεθεί άλλες δύο φορές με την Μαρίτιμο το 2012-13 και με την Ρίο Άβε. Είχε μικρές ομάδες, ποτέ δεν προχώρησε, όμως ποτέ δεν γνώρισε και τον διασυρμό…
Το 2012-13 ως προπονητής της Μαρίτιμο, είχε τα εξής αποτελέσματα. Χρειάστηκε να παίξει προκριματικά, πέρασε με δύο ισοπαλίες τον Αστέρα Τρίπολης, 0-0 το πρώτο παιχνίδι στην Πορτογαλία και 1-1 στην Τρίπολη και στα πλέι οφ πέρασε με δύο νίκες επί της Ντίλα Γκόρι με 2-0 εκτός και 1-0 εντός.
Στους ομίλους είχε τα εξής αποτελέσματα: Με Νιουκάστλ εντός 0-0, με Μπριζ εκτός ήττα με 0-2, με Μπορντό εντός 1-1, με Μπορντό εκτός ήττα με 0-1, πήρε ισοπαλία στην έδρα της Νιούκαστλ και κέρδισε στο τελευταίο παιχνίδι εντός 2-1 την Μπριζ.
Με την Ρίο Άβε τη σεζόν 2014-15, έπαιξε προκριματικά με την Γκέτεμποργκ, κέρδισε με 1-0 εκτός, έφερε 0-0 εντός και με την Έλφσμποργκ έχασε με 1-2 εκτός κέρδισε 1-0 εντός και πέρασε στους ομίλους. Έχασε εντός με 0-3 από την Ντιναμό Κιέβου, έχασε εκτός με 0-1 από την Άαλμποργκ, έχασε εκτός 1-2 από την Στεάουα, εντός έφερε 2-2 με την Στεάουα, έχασε με 0-2 στο Κίεβο, κέρδισε τελευταία αγωνιστική 2-0 την Άαλμποργκ.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΑΥΞΟΜΕΙΩΣΕΙΣ
Αυτές είναι και οι ευρωπαϊκές του δουλείες, ψάχνοντας να βρω τα παιχνίδια του, διαπίστωσα πως εκτός από το 4-2-3-1 που εφαρμόζει ως πρώτη επιλογή, πολύ συχνά καταφεύγει και σε ένα πιο καθαρό 4-3-3, σε παιχνίδια υψηλής επικινδυνότητας.
Σαν προσωπικό σχόλιο θέλω να πω, πως σπάνια βλέπεις ένα τόσο σταθερό βιογραφικό, δίχως κάποιο μεγάλο επίτευγμα, δίχως κάποια σοβαρή αποτυχία, είναι μία καριέρα στρωτή, που θα μπορούσε κανείς να την πει… βαρετή. Ο Μάρτινς έπαιρνε συγκεκριμένες δουλειές και βάση του πλάνου του, της έφερνε εις πέρας. Στα 47 του χρόνια ήρθε η ώρα, για να κοιτάξει για κάτι διαφορετικό και ο Ολυμπιακός του προσφέρει μία τελείως διαφορετική εμπειρία σε όλα τα επίπεδα.
Ο σύλλογος του προσφέρει την μεγαλύτερη δουλειά που μετά από 13 χρόνια καριέρας σαν πρώτος προπονητής, άξιζε να πάρει. Ο Μάρτινς πρέπει να βάλει το στοιχείο που όσοι παρακολουθούν την δουλειά του, λένε πως είναι και το χαρακτηριστικό του: Δουλειά και εργατικότητα. Αυτό που πρέπει να μπει φέτος στου Ρέντη είναι σοβαρή καθημερινή δουλειά και ο άνθρωπος που κλήθηκε να την αναλάβει είναι ο Πέδρο Μάρτινς.