X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Γιατί αποχώρησε (πραγματικά) ο Δημήτρης Διαμαντίδης

Οι αιτίες της αποχώρησης του Δημήτρη Διαμαντίδη από την Εθνική, οι κόντρες, το κλίμα στα αποδυτήρια, ο ρόλος της ομοσπονδίας, η οικογένεια, η κούραση και οι σχέσεις του με τον Βασίλη Σπανούλη. Ο Παντελής Βλαχόπουλος γράφει για πρώτη φορά ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος για τον οποίο ο μεγάλος αρχηγός είπε: Μέχρι εδώ.

Η εθνική μπάσκετ φαίνεται να κάνει τον κύκλο της (αγωνιστικά - διοικητικά). Μια φουρνιά σπουδαίων παικτών είτε αποχώρησε από την ομάδα είτε είναι έτοιμη να αποχωρήσει. Ο Σπανούλης δεν αγωνίστηκε στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας, ο Παπαλουκάς κατάλαβε ότι μεγάλωσε - όπως και ο Τσαρτσαρής- και ο Δημήτρης Διαμαντίδης είπε το οριστικό αντίο το 2010. Ένα αντίο που προκάλεσε ερωτηματικά, με όλους όσοι ήθελαν να "προστατέψουν" την εθνική ομάδα εκείνη την εποχή να αποδίδουν αυτή την αποχώρηση στην κούραση. Η κούραση και οι τραυματισμοί ήταν η πραγματική αιτία ή τον κούρασε κυρίως το κλίμα στα αποδυτήρια.

Τον κούρασαν τα "νταβατζιλίκια" και η γκρίνια

Ο κυριότερος παράγοντας της αποχώρησης ήταν η γκρίνια, οι "βεντετισμοί" και το "νταβατζιλίκι" στα αποδυτήρια της ομάδας. Αυτή ήταν αιτία για ένα ήρεμο άνθρωπο, που ήθελε μόνο να παίζει μπάσκετ και να μην τον ενοχλούν. Κάποια στιγμή η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Υπήρχαν και τσακωμοί για μία πάσα, για ένα σουτ. Οι ψηλοί τα έβαζαν με τους κοντούς και το αντίθετο. Και όλοι τα "έριχναν" στον coach. Άλλοι ήθελαν να είχαν ρόλο στην πρόσληψη του προπονητή, ενώ άλλοι έκαναν τα προβλήματα των ομάδων τους, προβλήματα της εθνικής. Αυτό κούρασε τον Δημήτρη Διαμαντίδη και έφυγε. Το κλίμα στα αποδυτήρια. Δεν του άρεσαν οι βεντέτες και δεν μπορούσε τις συμπεριφορές "νταβατζή" ορισμένων όταν έκλειναν οι πόρτες. O Διαμαντίδης έτσι κι αλλιώς δεν θα χαλούσε ποτέ το κλίμα. Ωστόσο οι περισσότεροι γνώριζαν τις προθέσεις τους και ας μην είχε ανοίξει τα χαρτιά του πριν το ματς με την Ισπανία. Επί της ουσίας δεν προκάλεσε έκπληξη στους συμπαίκτες του, η ανακοίνωση αποχώρησης. Άνοιξε την πόρτα της εξόδου όταν ήταν στο ζενίθ της καριέρας του. Άφησε πίσω τις παθογένειες και τις δημόσιες σχέσεις που είχαν δημιουργηθεί στην εθνική και αποχώρησε με το κεφάλι ψηλά. Χωρίς να αποκαλύψει τους πραγματικούς λόγους.

Επίσης είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την κόντρα δύο παικτών, η οποία περιστρεφόταν γύρω από τη συνεργασία ψηλών και κοντών. Μόνο ο Παναγιώτης Γιαννάκης κατάφερε να τιθασεύσει τις ορμές των συγκεκριμένων παικτών. Σημαντικό ρόλο για να μην ξεφύγει η τελείως η κατάσταση ήταν και οι επιτυχίες της Ελλάδας σε Μουντόμπασκετ και Ευρωμπάσκετ, οι οποίες κάλυπταν τα κακώς κείμενα.

Μετά την αποχώρησή του πολλοί τον κατηγόρησαν ότι προτιμά τα μπάνια αντί για το εθνόσημο. Άλλοι σκέφτηκαν ότι το έκανε για να είναι "φρέσκος" με τον Παναθηναϊκό. Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Ο 3D θεωρούσε οικογένειά του την εθνική, ίδρωσε, μάτωσε, τα έδωσε όλα για τη σημαία αλλά δεν άντεξε τις συμπεριφορές ανθρώπων που δεν ήταν ίδιας ιδιοσυγκρασίας.

Οι σχέσεις με τον Σπανούλη

Ο Διαμαντίδης και ο Σπανούλης είχαν άριστη σχέση στην εθνική. Μπορεί στον Παναθηναϊκό να είχαν αγωνιστικές διαφορές (φιλοσοφία παιχνιδιού), στη συνύπαρξή τους με τη φανέλα της γαλανόλευκης ήταν επαγγελματίες και δεν είχαν δημιουργήσει προβλήματα. Δεν είχαν κόντρα ούτε μέσα στο γήπεδο ούτε έξω από αυτό. Και οι σχέσεις παρέμειναν αρμονικές και όταν ο "kill bill" έφυγε από τον Παναθηναϊκό. Αμφότεροι είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες και το μόνο που τους απασχολεί είναι το μπάσκετ και μόνο αυτό. Ο Βασίλης Σπανούλης σεβόταν απόλυτα τις επιλογές του Διαμαντίδη, αλλά και ο αρχηγός του πρωταθλητών Ελλάδας ήθελε πάντα στην Εθνική τον 32χρονο γκαρντ, καθώς γνώριζε ότι ο ένας βελτίωνε το παιχνίδι του άλλου. Κάποιοι υποστήριξαν ότι οι σχέσεις τους διαταράχθηκαν μετά τη συνέντευξη των Ομπράντοβιτς-Ιτούδη στο Contra.gr, όμως δεν ισχύει αυτή η φημολογία.

INTIME SPORTS

Η κούραση, η οικογένεια και η ομοσπονδία

Η κούραση ήταν όντως ένας από τους βασικούς παράγοντες για να πάρει την απόφασή του. Όμως με συγκεκριμένη διαχείριση των δυνάμεων του, του χρόνου συμμετοχής και του ρόλου του, θα μπορούσε η συζήτηση παραμονής του να γίνει σε άλλη βάση.

Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος και οι συνεργάτες προσπάθησαν να αλλάξουν τη γνώμη του 34χρονου άσου. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι δεν ήταν πειστικοί και δεν έδωσαν στον αθλητή να καταλάβει τη σημασία της συμμετοχής του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Γνώριζαν επίσης, ότι αν ο Διαμαντίδης έλεγε κάτι, δύσκολα κάποιος θα μπορούσε να του αλλάξει τη γνώμη. Ειδικά σε ένα τέτοιο μεγάλο θέμα.

Ο Διαμαντίδης επιπλέον είχε στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι θέλει να γίνει πατέρας και να ζήσει όσο γίνεται πιο απλά με τη σύζυγό του, Βερίνα Χιώτη. Δεν ήθελε η πίεση όλης της χρονιάς να συνεχίζεται το καλοκαίρι.

Διαβάστε ακόμη:

Σιζέφσκι που μας χρειάζεται