X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Ο Ζαρντίμ και το +4

Ο Δημήτρης Χριστοφιδέλλης γράφει για Λεονάρντο Ζαρντίμ, τη διαφορά των τεσσάρων βαθμών από τον Παναθηναϊκό και τους Αλγερινούς που διέπρεψαν...

INTIME SPORTS

Ο Λεονάρντο Ζαρντίμ δείχνει σφιγμένος, αισθάνεται την (επιπλέον, λόγω και της «σκιάς του Βαλβέρδε» που πλανάται ακόμα πάνω από τον Ολυμπιακό) πίεση και αυτό είναι φανερό και στον τρόπο που κινείται μπροστά από τον πάγκο κατά τη διάρκεια των αγώνων και στους πανηγυρισμούς των τερμάτων.

Όσο πιο έγκαιρα, όμως, καταφέρει να περάσει στους ποδοσφαιριστές τη φιλοσοφία του και πολύ περισσότερο όσο πιο σύντομα κατορθώσει να δώσει στους «ερυθρόλευκους» αγωνιστική ταυτότητα και, παράλληλα, διαχειριστεί κατάλληλα το υλικό που έχει στα χέρια του, τόσο θα πιο γρήγορα θα φτάσει στον στόχο του.

Ο Πορτογάλος προπονητής ήξερε εκ των προτέρων ότι θα έμπαινε στη ζυγαριά της σύγκρισης με τον προκάτοχό του. Γνώριζε πως θα πέσει αρκετά μεγάλο φορτίο στους ώμους του και ότι θα έπρεπε να σηκώσει ψηλά τα μανίκια. Εκείνο που ίσως δεν περίμενε, αρχικά, είναι η τόσο σημαντική διαφοροποίηση του ρόστερ, η απώλεια ορισμένων ποιοτικών παικτών που χάθηκαν στην πορεία και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ομάδα την περασμένη περίοδο. Γεγονός που, σε συνδυασμό με την αλλαγή αγωνιστικής φιλοσοφίας που θέλει να περάσει στην ομάδα, δυσκόλεψε ακόμη περισσότερο το έργο νεαρού τεχνικού.

Είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός χρειάζεται χρόνο και δουλειά για να φτάσει πάλι σε ένα καλό αγωνιστικό επίπεδο για τα στάνταρ φυσικά της Ευρώπης και δη του επιπέδου του Champions League, διότι στο ελληνικό πρωτάθλημα κερδίζει έχοντας ακόμη τις μηχανές στο ρελαντί…

Ο ανέτοιμος ακόμα Ολυμπιακός, λοιπόν, χωρίς να εντυπωσιάσει με την απόδοσή του, έβαλε τέσσερα γκολ στον Λεβαδειακό, καθώς η ποιότητα του δυναμικού του και η πληθώρα επιλογών είναι ικανές να κάνουν από πολύ νωρίς τη διαφορά στις εγχώριες διοργανώσεις. Τέσσερα τέρματα, έχοντας μάλιστα τον Γκρέκο και τον Μήτρογλου στον πάγκο, οι οποίοι δεν έπαιξαν ούτε λεπτό(!), τον Φετφατζίδη και τον Πάντελιτς που αγωνίστηκαν πολύ λίγο, και στην εξέδρα ποδοσφαιριστές όπως οι Τάτος, Φέισα, Βλαχοδήμος, Κοντρέρας και Ντιόγκο.

Τo ερώτημα, βέβαια, είναι με την Ευρώπη τι γίνεται; Η (πρώτη) απάντηση θα δοθεί σε δύο εβδομάδες, στην πρεμιέρα των αγώνων στη φάση των ομίλων του Champions League με αντίπαλο τη Σάλκε. Εκεί θα φανεί ο βαθμός ετοιμότητας της ομάδας και το κυριότερο κατά πόσο ο Ολυμπιακός θα δείξει ανταγωνιστικός, γεγονός που θα του επιτρέψει να κάνει όνειρα για πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Μέχρι τότε, ο Ζαντίμ και οι ποδοσφαιριστές (όσοι θα είναι διαθέσιμοι, διότι αρκετοί θα ενσωματωθούν στις εθνικές τους ομάδες), πιο ήρεμοι μετά την τεσσάρα στο πρωτάθλημα και τον «αέρα» των τεσσάρων βαθμών που απέκτησαν από τον Παναθηναϊκό με το καλημέρα στο πρωτάθλημα, θα έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν, έτσι ώστε ο Ολυμπιακός να βελτιώσει την αμυντική του λειτουργία και να αποκτήσει τη συνοχή που χρειάζεται.

Όσο για το παιχνίδι με τον Λεβαδειακό, ο Πορτογάλος τεχνικός επιθυμούσε μια καλή πρεμιέρα στο Φάληρο και την είχε με αυτή την εμφατική νίκη. Σχετικά, με τη διπλή ζώνη άμυνας που είχε ο Ολυμπιακός στο πρώτο ημίχρονο, δίνοντας αρκετό χώρο στην ομάδα της Λιβαδειάς, η μόνη εξήγηση που μπορεί να δοθεί, είναι πως ο Ζαρντίμ δεν θέλει σε τούτη τη φάση να ρισκάρει και να μένουν κενοί χώροι προς την άμυνα των «ερυθρολεύκων». Ο Ολυμπιακός, όμως, έχει μάθει αλλιώς, να είναι πιο πιεστικός και πιο επιθετικός και κυρίως στους αγώνες του στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Κατά τα άλλα, ο Μανιάτης ήταν εξαιρετικός και επιβραβεύτηκε με τον πρώτο του τέρμα με τη φανέλα του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα. Σπουδαίο παιχνίδι έκαναν και οι δύο Αλγερινοί της ομάδας. Ο Τζεμπούρ μάλιστα έφτασε τα τρία τέρματα σε δύο αγώνες στη Super League και έδειξε από πολύ νωρίς τις διαθέσεις του για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στη διοργάνωση. Ο Αμπντούν είχε δύο ασιστ, λειτούργησε καλύτερα το διάστημα που αγωνίστηκε στο αριστερό άκρο της επίθεσης, ενώ παράλληλα βοήθησε πολύ και ανασταλτικά. Αυτοί οι τρεις ήταν οι κορυφαίοι του Ολυμπιακού, με τον Ιμπαγάσα επίσης να δίνει διαφορετικό χρώμα, ενώ καλή παρουσία είχαν οι Μοντέστο (είχε επτά κλεψίματα), Σιόβας και Παπάζογλου (με σωστές τοποθετήσεις και επεμβάσεις).

Υ.Γ.: Ο Μοντέστο έτρεξε αρκετά, αλλά είναι 34 ετών και από τη στιγμή που αποτελεί βασική επιλογή του Ζαρντίμ για τη θέση του αμυντικού μέσου, όπως αποδείχτηκε στα ματς με τη Βέροια και τον Λεβαδειακό, χρειάζεται κι ανάλογη διαχείριση. Σε ένα παιχνίδι σαν αυτό με την ομάδα της Λιβαδειάς, που το σκορ είναι 2-0 στο 38΄ και 3-0 στο 63΄, γιατί να μείνει ο Κορσικανός στο γήπεδο μέχρι το τέλος, να επιβαρυνθεί περισσότερο και να μην πάρει ανάσες;

Υ.Γ. 2: Ο Μασάντο είναι σαφές ότι αισθάνεται και αποδίδει καλύτερα κινούμενος στον άξονα. Ο Ζαρντίμ όμως προσπαθεί να καλύψει το κενό που άφησε ο Μιραλάς με την καλύτερη δυνατή εναλλακτική λύση που έχει στα χέρια του, περνώντας έτσι τον Πορτογάλο στα άκρα.

Υ.Γ.3: Δεύτερος σερί αγώνας που ο –βασικός στα φιλικά παιχνίδια, αλλά όχι κλασικός ανασταλτικός χαφ- Φέισα (ενώ είχε συμπεριληφθεί στην 19άδα) μένει εκτός αποστολής…

Υ.Γ.4: Ο Γκρέκο ήταν η… τρίτη αλλαγή του Ζαρντίμ στη Βέροια (ο πρώην παίκτης της Ρόμα, μπήκε στο ματς στο… 87΄), ενώ στον αγώνα με τον Λεβαδειακό, παρόλο που η πλάστιγγα έγειρε νωρίς προς την πλευρά του Ολυμπιακού, έμεινε στον πάγκο.