Οι… πλάβι του ΟΑΚΑ
Ο Δημήτρης Καρύδας γράφει για τη... σέρβικη εισβολή στο ελληνικό πρωτάθλημα και για το πάντρεμά της με το ελληνικό ταλέντο που μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ελκυστική πρόταση και μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική.
Η ανακοίνωση της απόκτησης του Όγκνιεν Κούζμιτς από τον Παναθηναϊκό επισημοποιεί την έναρξη μιας νέας εποχής στο ΟΑΚΑ! Και παράλληλα, τη... σέρβικη εισβολή στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είναι πια πολύ πιθανό ότι με την εξαίρεση του Τζέιμς Γκιστ ο Παναθηναϊκός θα δώσει όλες τις θέσεις των ξένων σε παίκτες από τη Σερβία! Ενδέχεται να προστεθεί ένας ακόμη ξένος περιφερειακός που ίσως είναι Αμερικανός αλλά θα πρότεινα στους ρεπόρτερ της ομάδας να ψάξουν ενδελεχώς την αγορά για κάποιο ελεύθερο Σέρβο γκαρντ!
Η απόφαση του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ήταν δεδομένη από το ξεκίνημα του καλοκαιριού και η πρόσληψη του Τζόρτζεβιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού οδήγησε τα πράγματα στη σειρά που είχε αποφασίσει, τέλος δηλαδή στους Αμερικάνους και ξεκάθαρη στροφή στους Σέρβους. Η παρουσία του Τζόρτζεβιτς αποτέλεσε την αφετηρία για τη σχετική σημειολογία. Ο προπονητής της εθνικής Σερβίας, ο θεωρητικά καλύτερος γνώστης της συγκεκριμένης αγοράς ανέλαβε την αναδημιουργία ενός Παναθηναϊκού made in… Serbia. Η αν προτιμάτε made by… Serbians!
Οι Σέρβοι και ο Γκιστ
Φαντάζομαι ότι μέσα στη σεζόν θα χιλιοειπωθούν φράσεις όπως οι… πλάβι του ΟΑΚΑ ή το Σέρβικο "λόμπι" του ΟΑΚΑ και δεν θα είναι εκτός πραγματικότητας. Το προπονητικό επιτελείο της ομάδας αποτελείται καθ΄ ολοκληρία από Σέρβους, οι ξένοι παίκτες προέρχονται μέχρι τώρα στην πλειοψηφία τους από τη συγκεκριμένη χώρα και η παραμονή του Γκιστ ήταν περίπου δεδομένη για αρκετούς λόγους.
Είχε συμβόλαιο και για τη νέα σεζόν και στην ομάδα θεωρούν ότι πέρα από τις αγωνιστικές ικανότητές του κάτι… χρωστάει και πρέπει να το ξεπληρώσει. Η απώλεια του Γκιστ με καθαρά δική του ευθύνη από το τελευταίο κομμάτι της περασμένης περιόδου κόστισε πολλά και ο Αμερικάνος θα κληθεί να κάνει… απόσβεση όταν επιστρέψει στα παρκέ. Του έχει επισημανθεί άλλωστε ότι πλέον ισχύει ο κανόνας της μηδενικής ανοχής για την περίπτωση του.
Η… σερβοποίηση του Παναθηναϊκού έγινε με βάση ένα συγκεκριμένο σχέδιο και δεν προέκυψε στην τύχη ή επειδή ανέλαβε την ομάδα ο Τζόρτζεβιτς. Το ακριβώς αντίθετο ισχύει. Ο Τζόρτζεβιτς ανέλαβε τον Παναθηναϊκό για να τον… σερβοποιήσει τουλάχιστον στο κομμάτι των ξένων παικτών.
Το ρίσκο του Τζόρτζεβιτς
Η κίνηση είναι υψηλού ρίσκου και υψηλής ανταποδοτικότητας. Υψηλού ρίσκου γιατί ούτε ο Ομρπάντοβιτς που είχε δεδομένη…. απέχθεια στους Αμερικάνους και εμπιστευόταν τον… Μπατίστ και όποιον άλλο ήξερε ή είχε δει να παίζει στην Ευρωλίγκα ή στο ελληνικό πρωτάθλημα δεν τόλμησε να παρουσιάσει τον Παναθηναϊκό με ένα ή δύο μόνο Αμερικάνους. Ακόμη και όταν με πρωτοβουλία της διοίκησης αποκτήθηκε ο Τόνι Ντελκ προτίμησε να τον… παρκάρει στην άκρη του πάγκου ως περίπου ανεπίδεκτο μάθησης αλλά τον κράτησε στην ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν.
Και είναι μια κίνηση υψηλού ρίσκου γιατί οι Σέρβοι δεν είναι και πολύ της… μόδας τον τελευταίο καιρό και η προηγούμενη χρονιά αποτέλεσε αληθινό βατερλό για τους απανταχού Σέρβους προπονητές! Στον Παναθηναϊκό απέτυχε παταγωδώς ο Ιβάνοβιτς και απολύθηκε μεσούσης της περιόδου. Στην Τουρκία Ομπράντοβιτς και Ίβκοβιτς τερμάτισαν πίσω από την Καρσίγιακα παρότι τα μπάτζετ των ομάδων τους ήταν προϋπολογισσμοί… πρωταθλητή και μόνο ο "Ζοτς" έσωσε τα προσχήματα με την παρουσία της Φενέρ στο φάιναλ φορ.
Ακόμη όμως και ο πολλά υποσχόμενος προπονητικά Γιούρε Ζντοβτς είδε την Γκαζιαντέπ που είχε κάνει αρκετά μεγάλη επένδυση να τερματίζει δέκατη στο πρωτάθλημα και να μην βρίσκει καν θέση στα πλέι οφ! Τα ίδια και χειρότερα στη Γερμανία όπου τις τύχες των δύο σούπερ ομάδων της χώρας διαχειρίστηκαν Σέρβοι αλλά πρωτάθλημα δεν πήρε ούτε η Μπάγερν του Πέσιτς, ούτε η Άλμπα του Σάσα Ομπράντοβιτς αλλά η Μπάμπεργκ του Αντρέα Τρινκέρι. Στην Ισπανία ο Περάσοβιτς, αφού οδήγησε τη Βαλένθια σε μια χρονιά-θαύμα και φαινόταν ανέγγιχτος, έχασε επίσης τη δουλειά του πληρώνοντας μια χρονιά που η ομάδα δεν μπόρεσε να σταθεί με αξιώσεις στην Ευρωλίγκα και καταποντίστηκε στο Ισπανικό πρωτάθλημα.
Η εξαίρεση της Ρεάλ και το... πάντρεμα
Η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ ήταν μια από τις σπάνιες εξαιρέσεις του κανόνα. Κέρδισε την Ευρωλίγκα χωρίς να υπάρχει στον πάγκο ή το ρόστερ της η παραμικρή σχέση με τη Σερβία. Τυχαίο προφανώς αλλά ενδεικτικό το γεγονός ότι ο μοναδικός προερχόμενος από την ευρύτερη σχολή του Γιουγκοσλαβικού μπάσκετ, Μαυροβούνιος και πολιτογραφημένος Ισπανός Νίκολα Μίροτιτς είχε αποχωρήσει το περασμένο καλοκαίρι για να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Κάτι που κατέστησε αυτόματα τη Ρεάλ εξαίρεση ενός κανόνα που θέλει συνήθως το Σέρβικο μπάσκετ να έχει κάποιο εκπρόσωπο του στο ρόστερ ή το τεχνικό επιτελείο του εκάστοτε πρωταθλητή Ευρώπης.
Κόντρα λοιπόν στα σημεία των καιρών ο Παναθηναϊκός θα κάνει restart βασισμένος στη σέρβικη λογική του μπάσκετ. Κάτι που δεν είναι κατ΄ανάγκη αρνητικό αφού οι Σέρβοι προπονητές έχουν αδυναμία στην ανάδειξη νέων παικτών και για τον Παναθηναϊκό η φετινή σεζόν είναι κομβικής σημασίας για το επόμενο βήμα του ελληνικού πυρήνα που διαμορφώνει η ομάδα.
Χαραλαμπόπουλος, Παπαγιάννης και Λούντζης καλούνται να κάνουν ένα ή περισσότερα βήματα παραπάνω και αν ο Τζόρτζεβιτς επιβεβαιώσει τον κανόνα που θέλει τους Σέρβους προπονητές να είναι μάστορες στην ανάδειξη νέων παικτών, το όλο πάντρεμα του Σέρβικου μπάσκετ με το ελληνικό ταλέντο μπορεί να αποτελέσει μια πολύ ελκυστική πρόταση και μια πολύ ενδιαφέρουσα προοπτική.