ΓΝΩΜΕΣ

Μπίσεσβαρ, the game changer

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ ο οποίος υπέγραψε φαρδιά-πλατιά την ανατροπή του ΠΑΟΚ με το 2-1 επί της Ξάνθης είναι ένας μεσοεπιθετικός που έχει έρθει από άλλη εποχή και συνιστά τον κλασικό παίκτη που λατρεύεται από τους φιλάθλους και... πονοκεφαλιάζει τους προπονητές. Του Αντώνη Τσακαλέα.

Μπίσεσβαρ, the game changer
SUPERLEAGUE / ÐÁÏÊ - ÎÁÍÈÇ (ÖÙÔÏÃÑÁÖÉÁ: MOTION TEAM) Eurokinissi

Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ υπέγραψε φαρδιά – πλατιά τη νίκη του ΠΑΟΚ επί της Ξάνθης. Ενας μεσοεπιθετικός που έχει έρθει από άλλη εποχή. Ο κλασικός παίκτης που λατρεύεται από τους φιλάθλους και πονοκεφαλιάζει τους προπονητές. Ο φίλαθλος γουστάρει ντρίμπλες, σηκώνεται όρθιος με το απρόβλεπτο, αποθεώνει τις κάθετες όταν αυτές βγαίνουν «άκοπα», και ο προπονητής προσπαθεί να βρει τις ισορροπίες για να «χωρέσει» έναν παίκτη που θα πρέπει κάποιοι να τρέχουν για εκείνον. Το δικαιούται; Μεγάλη κουβέντα, ωραία, ποδοσφαιρική.

Η ΞΑΝΘΗ ΔΕΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ «ΔΩΡΟ»

Ενα λάθος της άμυνας του ΠΑΟΚ έφερε την Ξάνθη μπροστά στο σκορ, σε μια αναμέτρηση στην οποία οι ακρίτες πάτησαν καλύτερα στο γήπεδο και είπαν «ευχαριστώ» για τη κακή συνεργασία Κρέσπο – Πασχαλάκη. Ομως από εκείνο το σημείο και μετά, η Ξάνθη δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το προβάδισμα. Μπήκε σε ένα δίλημμα για το αν θα έπρεπε να συνεχίσει να παίζει στο ίδιο μοτίβο ή να περιμένει τον ΠΑΟΚ. Η ουσία είναι πως δεν κατάφερε να υλοποιήσει με επιτυχία είτε το πρώτο είτε το δεύτερο σενάριο, καθώς ούτε μπόρεσε να συνεχίσει να πιέζει ψηλά, ούτε και έβγαλε αντεπιθέσεις όσο έμενε πίσω.

ΤΡΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ… ΤΟΥΜΠΑ

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου πέρασε στην αναμέτρηση τους Εβγέν Σάχοφ, Ντιέγκο Μπίσεσβαρ και Ευθύμη Κουλούρη. Ο Σάχοφ κινήθηκε σε… ρηχά νερά σε σχέση με τους άλλους δυο, έχοντας μια ασίστ, καθώς ο Κουλούρης πέτυχε το νικητήριο τέρμα και ο Μπίσεσβαρ πέτυχε το 1-1 και είχε ασίστ στο γκολ του Κουλούρη. Πιο… to the point αλλαγές, δεν γίνεται. Και μπορεί κάποιος που απλά θα διαβάσει το τι έκαναν οι τρεις παίκτες που μπήκαν ως αλλαγή να μιλήσει για τύχη, αλλά υπάρχει αντίλογος, με αγωνιστικά επιχειρήματα.

ΕΚΑΝΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ

Ο Εβγέν Σάχοφ είχε ασίστ. Μια πάσα μέσα από την μεγάλη περιοχή. Αυτή δεν είναι η πρώτη και δεν ήταν και η τελευταία φορά που ο Ουκρανός βρίσκεται με τη μπάλα στην αντίπαλη περιοχή. Αυτή είναι συνήθως η δουλειά του, διότι μιλάμε για έναν εσωτερικό μέσο με 15 γκολ σε 71 συμμετοχές με την φανέλα του ΠΑΟΚ. Δεν έτυχε. Πέτυχε. Ο Μπίσεσβαρ σκόραρε με μια «εγκεφαλική» κεφαλιά. Προσπάθησε να δώσει τροχιά στη μπάλα τοποθετώντας με τρόπο το σώμα του. Ναι, εντάξει, δεν γίνεται κάθε μέρα, αλλά από το ποδοσφαιρικό εγκέφαλο του Μπίσεσβαρ, το περιμένεις. Το δεύτερο γκολ του ΠΑΟΚ ήρθε από στημένη φάση. Και ο ΠΑΟΚ φέτος έχει πάρει πολλές γκολ από στημένες φάσεις. Και αυτή τη φορά, δεν ήταν κάποια «κομπίνα» αλλά η «λογική» εκτέλεση φάουλ με γέμισμα, σε άμυνα που παίζει ζώνη στα στημένα. Ο Μπίσεσβαρ, αυτές τις «ξυραφιές» τις έχει, γι’ αυτό και εκτελεί τα στημένα όταν βρίσκεται εντός γηπέδου. Ο Κουλούρης κινήθηκε στο χώρο και μάλιστα ξεκινά και πιο αργά από όλους, όντας καλυμμένος. Ο ΠΑΟΚ βρήκε γκολ από ενέργειες παικτών του που έχουν καταγραφεί ξανά.

ΝΤΙΕΓΚΟ, ΜΑΓΚΙΑ ΣΟΥ

Πριν από λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα πριν τον δεύτερο ημιτελικό ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Πανιώνιο, συνάδερφοι σε παρασκηνιακές στήλες εφημερίδων έγραφαν πως ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είναι χολωμένος με τον Ράζβαν Λουτσέσκου, που ξεκινά τον Ομάρ Ελ Καντουρί, και ότι περιμένει πως και πως να «απαντήσει» στον Ρουμάνο και να «βγάλει μάτια». Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν μια και μοναδική. Αυτοί είναι οι μάγκες παίκτες. Κανένα «μπλα μπλα» στον κόουτς, αλλά «μπλα μπλα» στο γήπεδο. Πέρυσι, ο Πέλκας, φέτος ξανά ο Πέλκας, ο Σάχοφ, ο Πρίγιοβιτς, ο Μπίσεσβαρ. Παίκτες που έφαγαν πάγκο, αισθάνθηκαν ότι τους αδικεί αυτό και «μίλησαν» στο χορτάρι. Μαγκιά του Ντιέγκο, λοιπόν, μαγκιά και των υπόλοιπων διότι έτσι κερδίζει πάνω από όλους, η ομάδα τους.

ΠΕΡΥΣΙ Ο ΠΕΝΤΡΟ ΕΝΡΙΚΕ, ΦΕΤΟΣ Ο ΜΠΙΣΕΣΒΑΡ

Την κουβέντα που γινόταν πέρυσι για τον Πέντρο Ενρικέ, την κάνουμε φέτος για τον Μπίσεσβαρ. Και καταλήγουμε σε ένα συμπέρασμα. Πέρυσι ήταν ο Βλάνταν Ίβιτς, φέτος είναι ο Ράζβαν Λουτσέσκου. Πέρυσι ήταν ο Πέντρο Ενρίκε, φέτος είναι ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Ο κάθε προπονητής προσπαθεί να πάρει από τον κάθε παίκτη το καλύτερο, με βάση αυτό που ξέρει ότι μπορεί να τους δώσει ο κάθε παίκτης, και με βάση την τακτική και το τρόπο παιχνιδιού που εφαρμόζει. Ο φίλαθλος φτιάχνεται με παίκτες που βγάζουν τρέλα και πάθος όπως ο Πέντρο Ενρίκε, γουστάρει παίκτες και ποιότητα και ουσία όπως ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ. Πέρυσι ήταν ο Βραζιλιάνος, φέτος έγινε ο Ολλανδός ο παίκτης που έχει τη ταμπέλα του game changer. Του παίκτη που ο προπονητής έχει στο μυαλό του ως εκείνον που μπορεί να ενσαρκώσει με τον καλύτερο τρόπο το ρόλο του τύπου που θα μπει στο 65′ – 70′ για να «ανακατώσει» ένα ματς που «βαλτώνει», ένα ματς που η ομάδα του ψάχνει τρόπο να το «τουμπάρει». Από τη στιγμή που τελείωσε το ματς διαπίστωσα μια ομοβροντία του στυλ «ο Μπίσεσβαρ πρέπει να παίζει», ότι «η ενδεκάδα πρέπει να ξεκινάει από τον Μπίσεσβαρ». Ο Λουτσέσκου, με το τρόπο που απάντησε στην συνέντευξη Τύπου, ουσιαστικά εξήγησε πως αυτό που θέλει από τον Μπίσεσβαρ είναι αυτό που έκανε με την Ξάνθη. Ο Λουτσέσκου έχει τέτοιο ρόστερ που έχει την πολυτέλεια να έχει τον Μπίσεσβαρ ακριβώς για τη δουλειά που θέλει, και να μην τον «ξοδεύει» σε συνεχόμενα 90λεπτα. Αυτό καταλαβαίνω από τα λεγόμενα του Ρουμάνου.

ΚΑΙ ΤΑ… ΛΟΙΠΑ

Θα μπορούσα να ξεκινήσω με αυτά, αλλά μιας και η αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Ξάνθη έδωσε αφορμές για ποδοσφαιρική συζήτηση, δεν ήθελα να πάει χαμένη. Κρίμα θα ήταν… Φιέστα έγινε, πανό για εισαγγελέα κρεμάστηκε, δηλώσεις έγιναν, γενικά, είμαστε όλοι, μια ωραία ατμόσφαιρα. Το θέμα είναι πως δεν μπορεί, όταν η μια πλευρά κάνει δηλώσεις για δικαστικά θέματα να υπάρχουν αντιδράσεις και όταν η άλλη πλευρά κάνει δηλώσεις για δικαστικά θέματα να είναι Κυριακή βράδυ. Εχουμε δρόμο μέχρι τη λήξη της σεζόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ