ΓΝΩΜΕΣ

Ο φόβος που… φύλαξε Σαββίδη και Τούμπα

Ο Ιβάν Σαββίδης άργησε να ασχοληθεί με το θέμα του γηπέδου της Τούμπας σε σχέση με τις αρχικές του εξαγγελίες. Αυτό όχι γιατί δεν ήθελε, αλλά γιατί έπρεπε να "προσαρμοστεί" στα...ελληνικά δεδομένα και να μην την... πατήσει όπως Παναθηναϊκός και ΑΕΚ. Γράφει ο Αντώνης Τσακαλέας.

Ο φόβος που… φύλαξε Σαββίδη και Τούμπα
toumpa eurokinissi

“ΜΗΝ ΠΕΙΡΑΞΕΤΕ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ, ΑΝ…”

Ο Θανάσης Κατσαρής βρίσκεται στον 19ο χρόνο παρουσίας του στην προεδρία του ερασιτεχνικού ΠΑΟΚ, όντας ο μακροβιότερους από τους προκατόχους του. Σε αυτά τα 19 χρόνια, ο Κατσαρής έχει δει την ερασιτεχνική ΑΕΚ να παίρνει την απόφαση να γκρεμίσει το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας και τον Παναθηναϊκό να κάνει σχέδια επί χάρτου σε αρκετές περιοχές στην Αθήνα. Το… λούκι που έχει τραβήξει η Ένωση εδώ και 15 χρόνια ήταν εκείνο που έκανε τον Θανάση Κατσαρή να “βάζει κασέτα” κάθε φορά που κάποιος τον ρωτούσε για τα σχέδια για νέα Τούμπα.

Αυτό που πάντα έλεγε είναι πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να πειράξει ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο από το γήπεδο της Τούμπας, αν δεν έχει στα χέρια του, εξασφαλισμένο, το “πακέτο” για την επόμενη μέρα, για το νέο γήπεδο. Και σε αυτό ήταν και είναι ανένδοτος. Είναι άλλωστε και ένας από τους λόγους που ο Ιβάν Σαββίδης πέρασε από κόσκινο κάθε σκέψη για την επόμενη μέρα του ΠΑΟΚ όσον αφορά το γηπεδικό.

ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΓΗΠΕΔΟ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

Η ολική ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας δεν ήταν η πρώτη επιλογή του Ιβάν Σαββίδη. Πριν από πέντε χρόνια, τον Οκτώβριο του 2012, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου από την ημέρα της απόκτησης του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της ασπρόμαυρης ΠΑΕ είπε πει πως: “όταν έχεις ζήσει σε ένα σπίτι, για να πας σε ένα νέο, θα πρέπει να το κάνεις με προσοχή” ενώ τον περασμένο Μάρτιο, είχε εξομολογηθεί στους φίλους του ΠΑΟΚ στη Νέα Υόρκη: “Οταν ήρθα στην ομάδα, έκανα τον γύρο της Τούμπας και είπα ότι εμείς θα φύγουμε από εδώ.

Αλλά μετά έπιασα τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι αυτό μπορεί να είναι το μεγαλύτερο λάθος του ΠΑΟΚ. Μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο γήπεδο. Αλλά μπορούμε να έχουμε νέα Τούμπα; Εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της ομάδας, εκεί που το σώμα μου αισθάνεται την ενέργεια;”. Μπορεί η κάθε περίπτωση να είναι διαφορετική, αλλά τα όσα καταγράφηκαν στις προσπάθειες του Παναθηναϊκού για το χτίσιμο γηπέδου σε άλλο μέρος πλην του σημείου που σήμερα βρίσκεται η φυσική του έδρα, υπήρχαν εξ’ αρχής στο μυαλό όλων των ανθρώπων του ερασιτεχνικού ΠΑΟΚ, και… πήγαιναν “πακέτο” με τους φόβους που τους είχε δημιουργήσει το πάθημα της ΑΕΚ.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

Ο Ιβάν Σαββίδης έκανε πολλές συζητήσεις για την απόκτηση στρεμμάτων στον Δήμο Θέρμης, με στόχο την κατασκευή αθλητικού κέντρου, στο οποίο είχε προβλέψει, πλην των χώρων που θα αφορούσαν τα τμήματα υποδομής του ΠΑΟΚ, χώρους τους οποίους θα χρησιμοποιούσαν οι δημότες της περιοχής. Τα σχέδια είχαν την τύχη πολλών εκ των σχεδίων που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς. Κόλλησαν… στις καλένδες.

Η πρώτη πενταετία μοιάζει να ήταν διδακτική για τον Ιβάν Σαββίδη (και) σε αυτό το επίπεδο. Κάτι σαν τους παίκτες που έρχονται από άλλα πρωταθλήματα και θέλουν χρόνο προσαρμογής “στην Ελληνική πραγματικότητα”.

ΤΩΡΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ… ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΟΣ

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έμαθε τα πάντα για τα παθήματα της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, πήρε και το δικό του μάθημα από την προσπάθεια του προπονητικού κέντρου, τα έβαλε όλα κάτω και… άρχισε από το μηδέν.

Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι παρόμοιο με τον Ιβάν Σαββίδη. Και σε δουλειές που δεν έχουν σχέση με τον ΠΑΟΚ, κινήθηκε με το τρόπο που είχε εκείνος στο μυαλό του ως “τρόπο της αγοράς”, έμαθε τους τρόπους της… εδώ αγοράς, έβαλε το κεφάλι κάτω (Ποντιακό, αγύριστο, με την υπομονή και την επιμονή να είναι τα πλέον κυρίαρχα στοιχεία) προχώρησε και πέτυχε αυτό που είχε αρχικά στο μυαλό του.

ΤΑ ΤΡΙΑ “Χ”

Οι πλέον σημαντικές ερωτήσεις που αφορούν το γήπεδο, αυτές που βρίσκονται πρώτες – πρώτες στα χείλη των φιλάθλων, είναι τα τρία Χ. Η χωρητικότητα, η χρηματοδότηση και το χρονοδιάγραμμα. Ξεκινώντας από το τρίτο, επειδή βρισκόμαστε στην Ελλάδα, οι λέξεις “συνέπεια” και “χρονοδιάγραμμα” έχουν συναντηθεί σπανίως. “σα τις ράγες απ’ τα τραίνα, που δε σμίγουν, ποτέ, πουθενά”, που λέει και ένα λαϊκό άσμα…

Η μόνη πρόβλεψη που μπορεί να γίνει, και πάλι με επιφύλαξη, είναι τα δυο χρόνια από την εξασφάλιση των αδειών για πάσης φύσεως εργασία στο γήπεδο της Τούμπας. Όσον αφορά την χρηματοδότηση, ο Ιβάν Σαββίδης έχει αποδείξει πολλάκις πως σε οικονομικό επίπεδο, δεν ξεκινάει ποτέ με το “αν”. Όπως αρέσκεται ο ίδιος να λέει “αφήνει το χρήμα να μιλήσει”. Σχετικά με την χωρητικότητα, οι αρχικές εκτιμήσεις μιλούν για χωρητικότητα 33-35.000 φιλάθλων.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ “ΝΑ ΧΑΜΕ ΝΑ ΛΕΓΑΜΕ”

Στην Θεσσαλονίκη, και στα ποδοσφαιρικά στέκια, το θέμα του γηπέδου του ΠΑΟΚ είχε βαφτιστεί ως “το Νο1 θέμα στις διακοπές του πρωταθλήματος”. Ήταν δηλαδή εκείνο που ερχόταν στην επικαιρότητα μόνο όταν δεν υπήρχε ούτε αγωνιστική δράση, ούτε και μεταγραφές. Τον τελευταίο 1,5 χρόνο, το θέμα του γηπέδου είναι… κάνει λίγο στην άκρη. Είχε ατονίσει ακόμα ακόμα και λόγω της δυσπιστίας που υπήρχε, καθώς οι συζητήσεις ήταν συχνές αλλά ουσία πουθενά. Η συγκυρία το έφερε και πάλι σε διακοπή πρωταθλήματος, με μια μεγάλη διαφορά. Δεν το… “γέννησαν” οι δημοσιογράφοι, δεν τον “ξέθαψαν” εκείνοι.

Η ατάκα του Μάκη Γκαγκάτση στην γενική συνέλευση της περασμένης Τρίτης για την απόφαση μετακόμισης στο Καυτανζόγλειο όταν ο “καπνός” από την “φωτιά” που είχε ανάψει λόγω των εξελίξεων, οι οποίες κρατήθηκαν μυστικές. Αυτή τη φορά, δεν έχουμε “ντεμεκ” θέμα γηπέδου, δεν είναι “να ‘χαμε να λέγαμε”. Και πλέον, άπαντες περιμένουν το τρόπο με τον οποίο θα αρχίσει να ξετυλίγεται το συγκεκριμένο κουβάρι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK