Έτσι "μεγαλώνουν" οι ομάδες
Ο ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να μετατρέψει τους πρωταγωνιστές του σε ρολίστες, έχοντας αποκτήσει στη θέση τους άλλους πρωταγωνιστές. Και το πλέον σημαντικό είναι πως οι περσινοί πρωταγωνιστές αποδέχονται το ρόλο του ρολίστα. Ο Αντώνης Τσακαλέας γράφει για τα συμπεράσματα του αγώνα του Περιστερίου.
Το φινάλε της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου βρήκε τον ΠΑΟΚ να έχει ρόστερ για τρεις διοργανώσεις αλλά να μετέχει σε δυο. Κάποιοι «περίσσευαν» μόνο και μόνο επειδή δεν θα υπήρχαν πολλά παιχνίδια για να παίξουν, κάποια στιγμή θα άρχιζε η μουρμούρα και αυτό δεν το ήθελε ούτε αυτός που θα μουρμούριζε, ούτε εκείνος που θα τον άκουγε.
Στο τέλος Ιανουαρίου, έφυγαν λιγότεροι από ότι αρχικά είχε σχεδιαστεί, αλλά στη τελική, στην ύστατη μάχη σε πρωτάθλημα και κύπελλο, δεν περισσεύει κανένας, ειδικά αν όχι μόνο δεν μουρμουρίζει, αλλά πετάει όταν παίζει.
Χαρακτηριστικότερο από το παράδειγμα του άξονα, δεν υπάρχει για τον ΠΑΟΚ. Πέρυσι οι Χοσέ Κάνιας, Εβγέν Σάχοφ και Ντιέγκο Μπίσεσβαρ έβγαλαν όλο το λούκι στις θέσεις «6», «8» και «10» αντίστοιχα. Ο Ισπανός είχε 42 και ο Ουκρανός μαζί με τον Ολλανδό μέτρησαν από 44. Ο ρόλος τους τη φετινή σεζόν περιορίστηκε, όχι όμως και η προσφορά τους όποτε αγωνίζονται.
Ο Χοσέ Κάνιας σε 42 παιχνίδια πέρυσι έγραψε ένα γκολ, και φέτος σε 13 παιχνίδια έχει ένα γκολ, αυτό που σημείωσε στο Περιστέρι το βράδυ της Πέμπτης. Ο Εβγέν Σάχοφ είχε πέρυσι 44 παιχνίδια στα οποία μέτρησε οκτώ γκολ και δυο ασίστ. Φέτος έχει γράψει 23 παιχνίδια και μετράει πέντε γκολ και δυο ασίστ. Ο Ντιέγκο Μπίσεσβαρ είχε πέρυσι 44 παιχνίδια με οκτώ γκολ και δέκα ασίστ. Φέτος σε 19 παιχνίδια έχει ένα γκολ και τέσσερις ασίστ. Με εξαίρεση τα γκολ του Μπίσεσβαρ, και οι τρεις τους έχουν κρατήσει τα στάνταρ της περσινής σεζόν.
Κάπως έτσι «μεγαλώνουν» οι ομάδες. Οταν καταφέρουν να μετατρέψουν τους πρωταγωνιστές τους σε ρολίστες, έχοντας αποκτήσει στη θέση τους άλλους πρωταγωνιστές. Και το πλέον σημαντικό είναι οι περσινοί πρωταγωνιστές να αποδέχονται το ρόλο του ρολίστα.
Και αυτό είναι έργο προπονητή, είναι έργο αποδυτηρίων. Υπό άλλες συνθήκες θα μπορούσε ο καθένας από αυτούς να μουρμουρίζει, και όχι απλά να θέλει αλλά να απαιτεί φανέλα βασικού με τη λογική«play me or loose me».Και εδώ έρχεται και ο ρόλος του κλαμπ, που καλείται να πάρει αποφάσεις που κοστίζουν οικονομικά αλλά μερικές φορές κοστίζουν περισσότερο αγωνιστικά αν παρθούν με καθαρά οικονομικά κριτήρια.
Σε μια μάχη που απαιτεί 20 ποδοσφαιριστές στα «κόκκινα» δεν περισσεύει κανένας και υπήρξε η κρίσιμη στιγμή όταν έγινε η συζήτηση για την μείωση του ρόστερ που θα έφερνε και την ελάφρυνση του μπάτζετ, σε μια σεζόν που λόγω απουσίας από τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, τα έσοδα ήταν μικρότερα.
Αν την απόφαση την έπαιρνε ένας λογιστής, ένας άνθρωπος που απλά διαβάζει αριθμούς, θα έλεγε πως συμβόλαια που βρίσκονται στη πρώτη δεκάδα των απολαβών και παράλληλα στην δεύτερη δεκάδα συμμετοχών, θα πρέπει να «κοπούν». Η απόδοσή τους όμως, μέσα στο χορτάρι, όποτε παίζουν, είναι στα περσινά επίπεδα, όταν και βρισκόταν στη πρώτη δεκάδα και των απολαβών αλλά και των συμμετοχών.
Σε σχέση με το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος μπήκε στην 11άδα ο Μαλεζάς και έβγαλε φάση πάνω στη γραμμή, μπήκε στην ενδεκάδα ο Κάνιας και πέτυχε γκολ, μπήκε στην ενδεκάδα ο Κουλούρης και έγραψε ασίστ και γκολ, μπήκε αλλαγή ο Μπίσεσβαρ και έβγαλε δυο ασίστ.
Ολα αυτά μετράνε στη ψυχολογία του ποδοσφαιριστή, που δείχνει ότι μπαίνει και μασάει σίδερα, στη ψυχολογία του προπονητή που δεν γυρίζει με φόβο το κεφάλι προς τον πάγκο αλλά με το ποιον να πρωτοβάλει, του συνόλου που δεν κρέμεται από έναν ποδοσφαιριστή για μια προσπάθεια.
Το επίτευγμα του 13-1-0 σε 100 μέρες είναι σπουδαίο, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι στα μισά. Εχει άλλα 12+1 παιχνίδια τις επόμενες 100 ημέρες και απαιτείται παρόμοιο σερί...