ΓΝΩΜΕΣ

Αυτή δεν είναι η Αγγλία που ξέραμε!

Όταν αστόχησε ο Χέντερσον το βγάλαμε όλοι το σενάριο. Και ξανά κλάμα και ξανά "it's... not coming home" και όλοι refresh το πρωί για το πρωτοσέλιδο της Sun. Η Αγγλία, όμως, τα κατάφερε και μπορεί να μην έχει τη σούπερ ντούπερ ομάδα, αλλά αυτή τη φορά... God save(d) the Queen. Γράφει ο Σταύρος Καραΐνδρος.

Αυτή δεν είναι η Αγγλία που ξέραμε!
England's players celebrate after defeated Colombia in a penalty shoot out during the round of 16 match between Colombia and England at the 2018 soccer World Cup in the Spartak Stadium, in Moscow, Russia, Tuesday, July 3, 2018. (AP Photo/Ricardo Mazalan) AP Photo/Ricardo Mazalan

Τελείωσε και η φάση των 16 και δεν μας έχουν δώσει μία ιστορία. Ενα αστείο στιγμιότυπο, μία γκάφα, κάτι βρε αδερφέ. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά προκρίθηκαν στα πέναλτι.

Η Αγγλία του Σαουθγκέιτ, που έτσι όπως τον έβλεπα ντυμένο ήθελα να τον ρωτήσω αν θα κάτσω στο τραπέζι του γαμπρού ή της νύφης, έσπασε την κατάρα. Να, ορίστε η πρώτη ιστορία σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο. Όχι μόνο πέρασε στα πέναλτι, αλλά το έκανε έχοντας χάσει το πρώτο.

ΣΤΗ SUN ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΟΥΝ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΟΥΝ

Ελάτε, παραδεχτείτε το. Όταν αστόχησε ο Χέντερσον ξέρατε όλοι τη συνέχεια. Και ξανά κλάμα και ξανά it’s not coming home και όλοι refresh το πρωί για το πρωτοσέλιδο της Sun. Όχι. Τα κατάφερε. Η Αγγλία πέρασε στα προημιτελικά μέσα από τον μεγαλύτερο εφιάλτη της. Σ’ ένα ματς που της πήγε στραβά ενώ το κρατούσε στα χέρια της, σ’ ένα παιχνίδι που θα έδινε το πρώτο δυνατό στιγμιότυπο.

Δεν είναι και λίγο να το τρως στο 93′. Και να πηγαίνεις στα πέναλτι με όλο το βάρος στις πλάτες από προηγούμενους αποκλεισμούς. Ακόμα και οι ίδιοι οι Αγγλοι δεν περίμεναν ότι θα τα καταφέρουν και κάπου στο βόρειο Λονδίνο, στα γραφεία που έμειναν ανοιχτά και οι τηλεοράσεις έπαιζαν στη διαπασών, άρχισαν τα πρώτα λογοπαίγνια.

Αυτή, όμως, η Αγγλία το πηγαίνει λάου-λάου. Φεύγουν οι εφιάλτες, απομακρύνονται. Σκοτώνει τα φαντάσματα του παρελθόντος. Δεν την είχε κανείς για φαβορί πριν αρχίσει το τουρνουά, πιθανότατα να είναι ακόμα ελάχιστοι αυτοί που πιστεύουν πως μπορεί να το πάρει, αλλά τουλάχιστον εφέτος έχει τη τύχη με το μέρος της.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ

Πάμε στους άλλους. Πέρασε η Σουηδία στο ζευγάρι με την Ελβετία. Αδιάφορο. Όπως αδιάφορο ήταν και το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το μοναδικό ενδιαφέρον είναι ο Μάρκους Μπεργκ. Κακά τα ψέματα, χωρίς Ζλάταν οι Σουηδοί περνούν απαρατήρητοι εντός και εκτός γηπέδου.

Η Γαλλία “κατάπιε” την Αργεντινή. Ή, για να το θέσουμε καλύτερα, αυτό το κάτι σαν Αργεντινή. Όσοι παρακολούθησαν τα προκριματικά δεν περίμεναν κάτι διαφορετικό. Οι υπόλοιποι ζούσαν με τον… ρομαντισμό του παρελθόντος και περίμεναν πως ο Μέσι θα πάρει από το χέρι την ομάδα και θα την οδηγήσει ψηλά. Το μόνο που προσέφερε η Αργεντινή είναι ακόμα μία κουβέντα για το αν ο σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα είναι ηγέτης στην Εθνική και… μπλα και μπλα και μπλα. Αντίθετα, ήταν εκπληκτικό το πόσο εύκολα γύρισε το ματς η Γαλλία κάνοντας το 1-2, 4-2 παίζοντας απλά βάσει δυνατοτήτων.

Ο “αντίπαλός” του, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, έκανε ό,τι μπορούσε για να τραβήξει σε μάκρος την παρουσία της Πορτογαλίας στη Ρωσία. Κόντρα στην Ουρουγουάη οι Πορτογάλοι δεν μπόρεσαν να παρουσιάσουν αυτό το κάτι διαφορετικό, το κάτι παραπάνω, για να προκριθούν. Πέρασε η καλύτερη ομάδα.

Το ίδιο ισχύει και για τους Βραζιλιάνους. Προκρίθηκαν γιατί ήταν καλύτεροι και σε σχέση με το προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, στο οποίο θα τους κυνηγά μια ζωή εκείνο το “1-7”, μοιάζουν πιο ολοκληρωμένοι σε όλες τις γραμμές και σαφώς πιο σοβαροί στον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα παιχνίδια. Μόνο ο Νεϊμάρ θυμίζει… Βραζιλιάνο σε αυτή την… Ευρωπαία Βραζιλία.

Η Κροατία θύμισε κάτι από… μισθό. Στο εντυπωσιακό 3-0 κόντρα στην Αργεντινή ήταν 1η του μήνα και το πορτοφόλι γεμάτο. Με τους Δανούς φτάσαμε 10, ήρθε η ΔΕΗ, η πρώτη δόση της εφορίας και ο ΕΝΦΙΑ. Ξενέρα. Θα ήταν άδικο, όμως, να μείνει εκτός απέναντι σε μία ομάδα, η οποία το μόνο που μας άφησε ήταν τα πλάγια του Κνούντσεν. Αν και, προσωπικά, θα ήθελα να τη δω να προκρίνεται στα πέναλτι και τον Σμάιχελ να επαναλαμβάνει την ιστορική τούμπα του πατέρα του από εκείνο το αξέχαστο βράδυ της Γιουνάιτεντ στη Βαρκελώνη.

Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ

Η Ρωσία το πάει στα… μουλωχτά. Αντιμετωπίζεται ως “α, υπάρχει κι αυτή”, πλακίτσα με τα gif του Πούτιν, τρολάρισμα για την άμυνα που έπαιξε κόντρα στους Ισπανούς, αλλά μια χαρά το πάει μέχρι τώρα. Δυσκολοκατάβλητη ομάδα, πέρασε και το τεστ του δύσκολου αγώνα (για αυτούς που έλεγαν πως ο όμιλός της είναι πανεύκολος) και πάει για ψηλότερα.

Το Βέλγιο, τέλος, έκανε την πρώτη νίκη-χαρακτήρα. Η αλήθεια είναι πως η Ιαπωνία φάνηκε αστεία αντίπαλος, ακόμα κι όταν προηγήθηκε 2-0. Ουσιαστικά οι Βέλγοι ήταν εκείνοι που έβαλαν δύσκολα στους εαυτούς τους. Παρ’ όλα αυτά, η ανατροπή που έκαναν και στο σύντομο χρονικό διάστημα που την έκαναν έδειξε ότι πέραν του ταλέντου φαίνεται να έχουν και σοβαρότητα. Αυτό, βέβαια, θα φανεί στο σούπερ ματς με τους Βραζιλιάνους, το οποίο -ακόμα και στην υπερβολή του- θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “πρόωρος τελικός”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK