Το σώμα του Γιουσέιν Μπολτ άλλαξε
Απέρριψε οποιαδήποτε πιθανότητα επιστροφής στη δράση ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ, τον οποίο δεν τον κρατούσαν τα πόδια του μετά τα λίγα μέτρα που έτρεξε στο Τόκιο.
Στην ακμή της καριέρα του ο Γιουσέιν Μπολτ δεν έχανε από κανέναν. Είτε στα 100 είτε στα 200 μέτρα. Αν και σωματότυπός του δεν παρέπεμπε σε σπρίντερ εξωγήινων επιδόσεων, λόγω ύψους και βάρους, ήταν τέτοια η τεχνική του που διέσχιζε τα μέτρα σε χρόνους που ουδείς άλλος μοιάζει ικανός να επαναλάβει μέσα τα επόμενα χρόνια.
Στα 3'12'' από το video του Eurosport καλύπτεται ένα ευρύ φάσμα των ερωτήσεων που έχουν γεννηθεί για το πώς ο Τζαμαϊκανός έφτασε στο 9.58 Βερολίνου, τον Αύγουστο του 2009.
Αντίστοιχα είχε πράξει στην κούρσα των 200μ, περνώντας τη γραμμή τερματισμού σε χρόνο 19.19. Επίδοση επίσης ακατάρριπτη 10 χρόνια μετά.
Το 2017, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου, ο Μπολτ έτρεξε για τελευταία φορά. Τερμάτισε τρίτος, χάνοντας από Γκάτλιν - Κόουλμαν, και αποσύρθηκε με τη μοναδική ήττα του σε τέτοιου μεγέθους διοργάνωση ύστερα από μια γεμάτη 10ετία (Οσάκα 2007). Έκτοτε έβαλε σκοπό να παίξει ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο. Όσοι τον έκαναν να πιστέψει ότι διαθέτει τα στοιχεία για να υλοποιήσει το όνειρό του αποδείχθηκε πως απλώς τον εκμεταλλεύτηκαν για διαφημιστικούς σκοπούς. Συμμετείχε σε κάποια φιλικά παιχνίδια που έκαναν ντόρο και τον Ιανουάριο του 2019 ομολόγησε ορθά κοφτά ότι "η ζωή του αθλητή τέλειωσε" για εκείνον.
Βέβαια η σαββατιάτικη επανεμφάνισή του στον στίβο προκάλεσε μια εύλογη απορία ενός εκ των δημοσιογράφων. "Αν πρόκειται να επιστρέψω ξανά;", επανέλαβε την ερώτηση ρητορικά ο Μπολτ και απάντησε άνευ άλλης παρεμβολής πως "όχι, δεν τρέχω". Ομολογώντας ότι "αυτή τη στιγμή μάλιστα υποφέρω από την κούρσα που έκανα".
Τότε τι δουλειά είχε να φορέσει ξανά την κιτρινόμαυρη φορεσιά του; Ήταν εξ εκείνων που προσκλήθηκαν στο Τόκιο προκειμένου να εγκαινιαστεί το νέο Ολυμπιακό Στάδιο των 68.000 θέσεων και κόστους 1.5 δισ. δολαρίων, σχεδιασμένο από τον Γιαπωνέζο αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα, το οποίο θα φιλοξενήσει τις τελετές Έναρξης-Λήξης και φυσικά μέρος του αγωνιστικού προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι.
"Θα είμαι εδώ για να παρακολουθήσω και να υποστηρίξω τους Αγώνες. Θα είναι η πρώτη φορά μου ως θεατής και θα το απολαύσω", συμπλήρωσε για παν ενδεχόμενο ο 33χρονος σήμερα παγκόσμιος ρέκορντμαν, ο οποίος σωματικώς εμφανίστηκε αρκετά αλλαγμένος.
Η διατροφή που ακολουθούσε
Τα συγκεντρωμένα κιλά στην κοιλιακή χώρα και στους μηρούς, αφού δεν διευκρινίστηκε αν προέρχονται από κάποια περίοδο κακής διατροφής ή κάποια ορμονολογική ανωμαλία (που θα χρειαστεί αντιμετώπιση), προκάλεσαν συζήτηση. Ούτως ή άλλως ο ίδιος πάντα πρόσεχε τη διατροφή του, μολονότι έχει ομολογήσει την αδυναμία του για τις φτερούγες κοτόπουλου. Σπανίως παραστρατούσε όμως από μια διατροφή που του παρείχε κατά 60% πρωτεΐνες και κατά 30% υδατάνθρακες, ενώ λάμβανε μονίμως συμπληρώματα βιταμίνης C.
Ένα συνηθισμένο καθημερινό διατροφολόγιο περιείχε φερ' ειπείν ένα δυνατό πρωινό με αυγά, δεκατιανό με μήλα, ζυμαρικά με μοσχάρι για γεύμα, διάφορα φρούτα του δάσους (μάνγκο, ανανά ή μπανάνα) για να καλύψει τις απογευματινές ανάγκες και στήθος κοτόπουλου με μπρόκολο και ρύζι πριν πέσει για ύπνο. Λαμβάνοντας συνολικά γύρω στις 2.500 θερμίδες.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Μπολτ είτε άλλαξε συνήθειες, παρόλο που (στο instagram) γυμνάζεται, είτε συμβαίνει κάτι οργανικό.