FITNESS

Τα συν και τα πλην της ‘υγρής δίαιτας’

Όλα τα γεύματα, όλες οι τροφές, σε υγρή μορφή. Πόσο αποτελεσματική είναι μια τέτοια δίαιτα;

Τα συν και τα πλην της ‘υγρής δίαιτας’
pexels.com

Καταρχάς, ‘υγρή δίαιτα’ σημαίνει ‘να παίρνουν φωτιά τα μπλέντερ’, να μετατρέπεις κάθε στέρεη τροφή σε πουρέ ή σε σούπα, δηλαδή σε μορφή μη στέρεη. Πρόκειται για μια εκδοχή δίαιτας που αποκτά διαρκώς νέους φίλους και εχθρούς, που συχνά εκθειάζεται για τη συμβολή στην αποκατάσταση αθλητών και ακόμα συχνότερα δέχεται έντονη αμφισβήτηση για τα φημολογούμενα οφέλη της. Η αλήθεια βρίσκεται όπως πάντα, κάπου στη μέση.

Σύμφωνα με τη Μόλι Κίμπαλ, διατροφολόγο του Ochsner Fitness Center της Νέας Ορλεάνης, όταν διασπάς μια τροφή σε ίνες, αυτό συντελεί στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το σώμα σου και ως εκ τούτου σε μια πιο αποτελεσματική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Η υγροποίηση της τροφής είναι σίγουρα αρκετά αποτελεσματική για την αποκατάσταση του σώματος. “Το να φτιάχνεις ροφήματα ή να μετατρέπεις το φαγητό σου σε πουρέ, μπορεί να γίνει ένας εύκολος τρόπος για να καταναλώσεις αρκετά λαχανικά, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα είχες αποκλείσει από τη διατροφή σου”, προσθέτει.

Επιπλέον, σύμφωνα με τη Μαρί Σπάνο, διατροφολόγο των Ατλάντα Χοκς, ένα υγρό γεύμα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα υγρών του σώματος. Παρ’ όλα αυτά, η Κίμπαλ επεξηγεί πως η προοπτική μιας υγρής δίαιτας δεν είναι ιδιαίτερα ρεαλιστική, καθώς η διαδικασία της κατανάλωσης της τροφής χάνει εντελώς το κυρίαρχο στοιχείο της: την απόλαυση. Συγκεκριμένα, το μάσημα της τροφής και η εμπειρία του να γεύεσαι τις υφές των τροφών είναι το στοιχείο που δημιουργεί απόλαυση κατά την κατανάλωση στερεού φαγητού.

Ακόμα και το ενδεχόμενο της αντικατάστασης ενός ή μόλις δυο στερεών γευμάτων καθημερινά, με υγρές τροφές, μπορεί να προκαλέσει εύκολα κορεσμό. Ακόμη ένα μειονέκτημα της υγρής δίαιτας είναι και το περιορισμένο εύρος επιλογών. Το να τοποθετήσεις πχ. σολομό σε μπλέντερ, ποτέ δεν ήταν και ποτέ δεν θα γίνει μια καλή ιδέα.

Πώς παρασκευάζεται, όμως, ένα απλό, υγρό γεύμα;

  • Ξεκινάς με τα λαχανικά. Μπορείς να βάλεις ως βάση στο ρόφημά σου λαχανικά όπως καρότα, παντζάρια, μαζί με αγγούρι, λεμόνι, τζίντζερ και για να ενισχύσεις την παρουσία ινών, να προσθέσεις κομματάκια λαχανικών, όπως κουνουπίδι και κολοκυθάκια
  • Συμπληρώνεις με πρωτεΐνη. Επιλογές όπως τυρί κότατζ, ελληνικό γιαούρτι ή γάλα σόγιας
  • Ενσωματώνεις λιπαρά στοιχεία, όπως αβοκάντο, ελαιόλαδο, φυστικοβούτυρο, ξηρούς καρπούς, ώστε το ρόφημά σου να γίνει χορταστικό
  • Το αποτελειώνεις θεαματικά, προσθέτοντας φρούτα ή βρώμη, ώστε να ενισχυθεί η περιεκτικότητα του σε ίνες και καλή όρεξη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ