Η προπόνηση της Άννας Κορακάκη είναι πολύ πιο δύσκολη απ' όσο νομίζεις
Η Άννα Κορακάκη, σε μια πολύ διαφορετική συνέντευξη από τα συνηθισμένα. Μιλώντας με τον fitness editor του Contra.gr, Βαγγέλη Πολυμερόπουλο, η χρυσή Ολυμπιονίκης του Ρίο εστιάζει στις ασκήσεις που την έφεραν στην κορυφή.
Στην Ελλάδα ζούμε μια μοντέρνα εποχή ηρώων με αθλητές που έχουν φτάσει στην κορυφή του κόσμου. Τα τρομακτικά αθλητικά επιτεύγματα των Τσιτσιπά, Αντεντοκούνμπο, Πετρούνια, Στεφανίδη και φυσικά της Άννας Κορακάκη μας έχουν κάνει περήφανους. Όλοι αυτοί οι αθλητές έχουν ένα κοινό στοιχείο, την προσωπική θέληση και επιμονή που τους έκανε πρωταθλητές. Δεν βγήκαν μέσα από μια οργανωμένη παραγωγική διαδικασία αλλά μέσα από προσωπική προσπάθεια και πολλές θυσίες.
Η σκοποβολή είναι είναι ένα παρεξηγημένο άθλημα. Πολλοί το κοροϊδεύουν λόγω του σώματος των αθλητών και της μη κίνησης, αν όμως γνώριζαν το βαθμό δυσκολίας του αθλήματος και τις ώρες προπόνησης που χρειάζεται ένα κορυφαίος σκοπευτής για να πετύχει τους στόχους του τότε σίγουρα θα άλλαζαν άποψη. Η Άννα Κορακάκη είναι η ιδανική αθλήτρια για να μας εξηγήσει τα μυστικά του αθλήματος.
Όταν μιλάμε για την Κορακάκη, μιλάμε για αθλήτρια που στα 20 της κέρδισε 1 χρυσό και 1 χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο. Από τότε είναι συνεχώς στις κορυφαίες αθλήτριες στο κόσμο στην κατηγορία της. Λίγοι είναι αυτοί που ξέρουν ότι στo World Cup Series του 2016 (προκριματικά για το Ρίο) που έγιναν στην Κορέα, η Άννα έζησε ίσως την χειρότερη στιγμή της καριέρας της. Έχασε την είσοδο στην τριάδα και την απευθείας πρόκριση στο Ρίο κυριολεκτικά για το πάχος μίας τρίχας (τόσο καλύτερη ήταν η βολή της Κορεάτισσας). Η Άννα σοκαρίστηκε, στεναχωρήθηκε, έκλαψε, όμως σκύλιασε, δούλεψε και στους επόμενους αγώνες που έγιναν στις Η.Π.Α. προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα υπόλοιπα είναι η ιστορία που έκανε περήφανους όλους τους Έλληνες. Δεν είναι τυχαίο που η κορυφαία δύναμη στην σκοποβολή, Κίνα, της έχει κάνει επίσημη πρόταση να προπονηθεί με τις αθλήτριές της.
Η Άννα πριν ξεκινήσει ενεργά την σκοποβολή έκανε στίβο οπότε είχε μια αθλητική βάση. Απο τότε που ασχολήθηκε με το άθλημα της, άλλαξε τρόπους και συνήθειες στην ζωή της. Προπονείται μέσα και έξω από το σκοπευτήριο για περίπου 6 ώρες την ημέρα, κάποιες μέρες ίσως και περισσότερες. Η προπόνηση στο σκοπευτήριο περιλαμβάνει ασκήσεις για το σωστό και σταθερό κράτημα του όπλου, οι οποίες συνήθως ακολουθούν ένα πυραμιδικό σύστημα πχ. κράτημα όπλου για 30", μετά για 40", μετά για 50" και μετά το ίδιο ανάποδα. Συνήθως η προπόνηση στο σκοπευτήριο διαρκεί 3 ώρες.
Μια κλασική άσκηση των αθλητών έχει ως σκοπό τον έλεγχο της σκανδάλης. "Αυτό που κάνω είναι να κλείνω τα μάτια, να νιώθω την ισορροπία του σώματος και να πατάω τη σκανδάλη", μας εξηγεί η Άννα. Μόνο αν δοκιμάσεις την προπόνησή της, θα καταλάβει πόσο δύσκολο άθλημα είναι η σκοποβολή. Γρήγορα, θα νιώσεις τον ώμο σου να μουδιάζει από την κόπωση, τους καρπούς σου να λυγίζουν και τους αγκώνες να πονάνε. Αυτά είναι και τα σημεία που δέχονται την μεγαλύτερη επιβάρυνση και τραυματίζουν πιο συχνά οι σκοπευτές.
Η μεγάλη απορία μου ήταν το τι σκέφτονται οι αθλητές κατά τη διάρκεια της στόχευσης και του πατήματος της σκανδάλης. Η απάντηση της Άννας με έκανε να καταλάβω πόσο δύσκολη είναι η σκοποβολή και πνευματικά. "Τα δευτερόλεπτα που έχεις μέχρι να πατήσεις την σκανδάλη δεν πρέπει να κάνεις καμία σκέψη. Ακόμα και θετικές σκέψεις μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά το αποτέλεσμα. Πρακτικά αυτό είναι σχεδόν αδύνατο διότι είμαστε άνθρωποι και δεν γίνετε να μην σκεφτόμαστε. Απλά προσπαθώ να τις μειώνω όσο πιο πολύ μπορώ και να κάνω focus στην τεχνική μου", μου εξομολογείται. Πραγματικά προσπάθησα να μπω στην θέση της και κατάλαβα πόσο απαιτητικό είναι να έχει τέτοιο αυτοέλεγχο του μυαλού. Για την προπόνηση του μυαλού, πολλοί αθλητές κάνουν meditation.
Τα δευτερολεπτα που εχεις μεχρι να πατησεις τη σκανδαλη δεν πρεπει να κανεις καμια σκεψη. Ακομα και θετικες σκεψεις μπορει να επηρεασουν αρνητικα το αποτελεσμα
Προς το παρόν, έχουμε αναφερθεί σε 2 επίπεδα εκγύμνασης της σκοποβολής: την προπόνηση μέσα στο σκοπευτήριο και την πνευματική προπόνηση. Υπάρχει φυσικά και το τρίτο επίπεδο, η προπόνηση της φυσικής κατάστασης. Αυτό γίνεται με αερόβιο πρόγραμμα, συνήθως με άσκηση cardio για 45 λεπτά. Από εκεί και πέρα υπάρχει η ενδυνάμωση. Η Άννα ακολουθεί συνδυαστικά προγράμματα με ισομετρικές ασκήσεις όπως πιέσεις στον τοίχο ή στήριξη σε πάγκο, ασκήσεις με βαράκια, λάστιχα για ώμους, πλάτη και χέρια. Δίνει μεγάλη έμφαση στον κορμό της εκτελώντας ασκήσεις πάνω σε bossu και πλατφόρμα ισορροπίας.
Σαν γυμναστής και αθλητής έχω μάθει να μην υποτιμώ καμία δραστηριότητα. Ο αθλητισμός δεν ορίζεται από τη συχνότητα της κίνησης, της δύναμης η της έντασης ή πολύ περισσότερο από το σωματότυπο των αθλητών. Σε ένα άθλημα υπάρχουν καταστάσεις και δυσκολίες που δεν μπορείς να φανταστείς. Με αυτήν τη συνέντευξη, η Άννα εξηγεί στους πλέον δύσπιστους πόσο απαιτητικό και δύσκολο άθλημα είναι η σκοποβολή. Αν στην εξίσωση προσθέσεις και τη διατήρησή της στην κορυφή, τότε όλα συντελούν στο ότι είμαστε πολύ τυχεροί που ζούμε την εποχή των επιτυχιών της Άννας Κορακάκη.