FITNESS

Κολύμπι ή τρέξιμο: Ποια είναι η καλύτερη άθληση για την καρδιά;

'Η καρδιά ψηλώνει' και φέρεται λίγο διαφορετικά σε δρομείς απ' ό,τι σε αθλητές της κολύμβησης, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Κολύμπι ή τρέξιμο: Ποια είναι η καλύτερη άθληση για την καρδιά;
Κολυμβητές στη γραμμή εκκίνησης, στο Ασιατικό Πρωτάθλημα, που έγινε τον Αύγουστο του 2018, στην Ινδονησία AP Photo/Lee Jin-man

Πόσο διαφορετικά λειτουργεί η καρδιά ενός δρομέα από εκείνη ενός κολυμβητή; Αφού και οι δυο αγωνίζονται καθημερινά με μοναδικό αντίπαλο το χρονόμετρο, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ξεπεράσουν τις δυνάμεις τους. Αφού και στις δυο περιπτώσεις η καρδιά του ανθρώπου ‘εργάζεται’ σκληρά, λαμβάνοντας αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και αντλώντας το προς το υπόλοιπο σώμα. Κι όμως, μια νέα έρευνα αποδεικνύει πως η ανθρώπινη καρδιά συμπεριφέρεται εντελώς διαφορετικά στην περίπτωση ενός αθλητή στίβου μεγάλων αποστάσεων, απ’ ό,τι στην περίπτωση ενός κολυμβητή.

Πιο συγκεκριμένα, λαμβάνουμε ως δεδομένο ότι κάθε μορφή έντονης σωματικής άσκησης μπορεί να δημιουργήσει διαφοροποιήσεις στη μορφή του αριστερού θαλάμου της καρδιάς, ο οποίος καθώς ταλαντώνεται, ‘ευεργετεί‘ με αίμα πλούσιο σε οξυγόνο το υπόλοιπο σώμα. Ο αριστερός θάλαμος είναι το κομμάτι αυτό της καρδιάς που ‘δέχεται’ την οδηγία από το σώμα πως πρέπει να γίνει ‘σύμμαχος’ των μυών τη στιγμή της έντονης άσκησης. Γι’ αυτό και συμβαίνουν συχνά μεταβολές στη μορφή του. Στο πρόσφατο παρελθόν, έρευνα επιστημόνων είχε συγκρίνει κωπηλάτες και δρομείς, επιχειρώντας να εντοπίσει αν οι πρώτοι, των οποίων το άθλημα συνδυάζει αντοχή και δύναμη, παρουσιάζουν πιο έντονη καρδιακή δραστηριότητα σε σχέση με τους δεύτερους. Ο σχετικός ισχυρισμός είχε επιβεβαιωθεί, ανοίγοντας το δρόμο σε μια νέα πρόκληση: Αθλητές του νερού vs. Αθλητές της Γης – ποιος από τους δυο αθλείται πιο ποιοτικά;

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Πανεπιστήμιο του Γκουέλφ στον Καναδά, σε συνεργασία με άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ανέλαβε να χαρτογραφήσει τις διακυμάνσεις στην λειτουργία της καρδιάς αθλητών της κολύμβησης σε σύγκριση με αυτή των δρομέων. Και στις δυο περιπτώσεις επιλέχθηκαν αθλητές παγκοσμίου επιπέδου. 16 από το εκάστοτε άθλημα, άνδρες και γυναίκες, κολυμβητές, δρομείς μικρών, μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων. Ζητήθηκε από τους αθλητές να επισκεφθούν τα πανεπιστημιακά εργαστήρια έχοντας απέχει από κάθε αθλητική δραστηριότητα για 12 ώρες. Στη συνέχεια, εντός των εργαστηρίων, ζητήθηκε από τους αθλητές να ξαπλώσουν. Η συμμετέχουσα ομάδα ερευνητών, μελέτησε την πίεση και τους παλμούς της καρδιάς σε κάθε αθλητή, ενώ στη συνέχεια μέσω καρδιογράμματος, αναλύθηκε η δομή και η συνολική λειτουργία του οργάνου.

Διαπιστώθηκε χωρίς κάποια έκπληξη, ότι οι αθλητές στο σύνολο τους, είχαν υγιέστατη καρδιακή λειτουργία. Οι κολυμβητές είχαν 50 παλμούς το λεπτό, ενώ οι δρομείς είχαν αισθητά χαμηλότερη καρδιακή λειτουργία. Σε όλους, ανεξαιρέτως τους αθλητές εντοπίστηκε πώς ο αριστερός θάλαμος της καρδιάς ήταν αρκετά ογκώδης και εξίσου αποτελεσματικός στη λειτουργία του. Παρ’ όλα αυτά, στην περίπτωση των δρομέων, υπήρχε μια αισθητή διαφορά: Ο αριστερός θάλαμος της καρδιάς κατάφερνε να συγκεντρώσει πιο έγκαιρα αίμα, για να το διοχετεύσει στο σώμα, τη στιγμή της άσκησης, με αισθητά πιο έντονες ταλαντώσεις. Όπως και να ‘χει, η συγκεκριμένη διαφοροποίηση δεν συνιστά καλύτερη λειτουργία της καρδιάς ενός δρομέα, σε σύγκριση με την καρδιά ενός κολυμβητή.

Σύμφωνα με τον Τζέιμι Μπαρ, διευθυντή της σχετικής έρευνας, αυτό το φαινόμενο εξηγείται με βάση το γεγονός ότι οι κολυμβητές αθλούνται σε οριζόντια θέση και οι καρδιές τους δεν συναντούν την αντίσταση της βαρύτητας ενώ προσπαθούν να συγκεντρώσουν αίμα, όπως συμβαίνει με τους δρομείς. Η στάση του σώματος κατά τη διάρκεια της άθλησης, μπορεί να προκαλέσει διαφοροποιήσεις και άλλο ιώσεις στην δραστηριότητα και την μορφολογία της καρδιάς, σύμφωνα με την ομάδα επιστημόνων του Δρ. Μπαρ.

Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ήδη συγκεντρώσει ένα κοινό φανατικών υποστηρικτών και άλλο ένα, αποτελούμενο από φανατικούς σκεπτικιστές. Πρόκειται για μια μελέτη που ερεύνησε την καρδιακή δραστηριότητα αθλητών σε κατάσταση ηρεμίας και μόνο μία φορά. Είναι πιθανό κάποιοι εκ των αθλητών να έχουν γεννηθεί με διαφοροποιήσεις στην δομή του καρδιακού τους συστήματος, ικανές να ενισχύσουν σημαντικά την κάθε είδους αθλητική δραστηριότητα. Ο Δρ. Μπαρ αμφιβάλει πάντως. Το συμπέρασμα της σχετικής έρευνας είναι πως η έντονη άσκηση, αλλάζει την μορφολογία της ανθρώπινης καρδιάς και φαίνεται πως είναι θέμα χρόνου να προσδιοριστεί ακριβώς πόσο επηρεάζει την καρδιακή λειτουργία η κάθε άσκηση. Μπορούμε σίγουρα να συμφωνήσουμε πως η κάθε είδους άσκηση, ευεργετεί την καρδιά.

Πηγή: New York Times

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK