FITNESS

Η ‘αμείλικτη’ διατροφή του Κριστιάνο κάνει άτρωτο τον Χάαλαντ

Το παράδειγμα του Κριστιάνο Ρονάλντο αποτελεί τον 'οδηγό επιβίωσης' του υπερταλαντούχου Έρλινγκ Χάαλαντ στο κορυφαίο ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Η ‘αμείλικτη’ διατροφή του Κριστιάνο κάνει άτρωτο τον Χάαλαντ
Ο Έρλινγκ Χάλαντ δεν είναι ο τύπος που αφήνει τίποτα στην τύχη AP Photo/Martin Meissner

Ένας 19χρονος δεν αρκεί να διαθέτει το ταλέντο για να διανύσει μια συνεπή πορεία μακράς διάρκειας ως την κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο Έρλινγκ Χάλαντ έχει καλύψει ήδη την απόσταση που χωρίζει ένα wonderkid, όπως ήταν ήταν στα 15-16, από τον ολοκληρωμένο ποδοσφαιριστή, τούτο ωστόσο δεν αναιρεί την ανάγκη προσήλωσης στη δουλειά που απαιτείται για να μην ξεστρατίσει και χάσει το δρόμο του.

Μολονότι ο Νορβηγός είναι τρεις-τέσσερις αθλητές στο σώμα ενός, ανταμώνοντας στα μικράτα του με αδιανόητα επιτεύγματα, πιέζει στα όρια τον εαυτό του, διότι “έχω πολλά να βελτιώσω ακόμα και το είδα“, όπως υποστήριξε μετά το 2-1 της Ντόρτμουντ επί της Παρί Σεν Ζερμέν.

Ο Χάλαντ δεν αρκείται σε προπόνηση, γυμναστήριο, πισίνα και βελτίωση των όποιων τεχνικών ή σωματικών αδυναμιών του. Έχοντας ως ποδοσφαιρικό πρότυπο τον αειθαλή Κριστιάνο Ρονάλντο (παρέα με τον Ιμπραχίμοβιτς) έχει συμβουλευτεί ειδικούς και έχει υιοθετήσει το πρόγραμμα διατροφής που ο Πορτογάλος ακολουθεί με ευλάβεια σε καθημερινή βάση.

Ο Έρλινγκ κάνει όλες τις θυσίες, έχοντας φύγει από το σπίτι στα 16 για να μετακομίσει στο Μόλντε, και είναι πολύ πιο επαγγελματίας απ’ όσο ήμουν εγώ“, είχε ομολογήσει στο ESPN o πατέρας του και παλαίμαχος ποδοσφαιριστής των Νότιγχαμ, Λιντς και Μάντσεστερ Σίτι, Αλφ-Ίνγκε, τον οποίο έχει ξεπεράσει, μεταφέροντας ότι “προσπαθεί να κάνει ό,τι ο Ρονάλντο επειδή είναι στα 34 και παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που δείχνει ότι ακολουθεί τα σωστά πράγματα“.

Οι 3.000 θερμίδες του Ρονάλντο

Αυτό μεταφράζεται σ’ ένα οριοθετημένο διαιτολόγιο που περιέχει στοχοποιημένα φαγώσιμα με την απαιτούμενη διατροφική αξία. Σε καμία περίπτωση, δε, συσκευασμένα, καθώς η πλειονότητα παρασκευάζεται με συντηρητικά.

Πριν από μερικούς μήνες, τον Οκτώβριο του 2019, η ισπανική AS είχε ασχοληθεί εκτενώς με τις τροφές που θα βρεις στο ψυγείο ή στα ντουλάπια της κουζίνας του Πορτογάλου αστέρα της Γιουβέντους. Όλες εκείνες που χρειάζεται για να λαμβάνει ‘σωστή’ ενέργεια.

Η ημέρα του Ρονάλντο χωρίζεται σε έξι διαφορετικές περιόδους. Κάνει δηλαδή μικρά γεύματα που του επιτρέπουν να διατηρεί ακμαίο το κορμί του για να γυμνάζεται. Συνολικά λαμβάνει περί τις 3000 θερμίδες.

Ολική άλεση και μηδέν αλάτι

Το 24ωρο του αρχίζει μ’ ένα σωστό πρωινό. Γάλα με δημητριακά ως επί το πλείστον και ωμά ή στυμμένα φρούτα. Το πορτοκάλι και ο ανανάς αποτελούν τη βασική επιδίωξή του. Διαφορετικά θα πάει σε μήλο ή αχλάδι. Χρησιμοποιεί επίσης το αβοκάντο ως αλοιφή. Οι χυμοί είναι τα μοναδικά υγρά που καταναλώνει ως το βράδυ, πέρα από το πάρα πολύ νερό και 1-2 δόσεις σκέτο καφέ. Ούτε αναψυκτικά, λόγω της ζάχαρης, ούτε αλκοόλ θα τον δεις να να πίνει.

Το μενού του εμπεριέχει, φυσικά, ζυμαρικά (ολικής αλέσεως πάντα) και κοτόπουλο για ν’ αποθηκεύει ποσότητες πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Ωστόσο το φρέσκο, μεσογειακό, ψάρι είναι η βασική πηγή πρωτεΐνης. Ο μάγειρας της εθνικής Πορτογαλίας είχε αποκαλύψει ότι “ναι μεν τρώει όλα τα πιάτα που φτιάχνουμε ως ένας υπεύθυνος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, αλλά τα ψάρια που του αρέσουν περισσότερο είναι η τσιπούρα, ο ξιφίας και το λαβράκι“. Όπως και ο τόνος. Παλιότερα έτρωγε αρκετό μπακαλιάρο μαγειρεμένο με μια παραδοσιακή πορτογαλική συνταγή, αλλά λόγω των αυγών που περιέχει προσέχει.

Όπως προσέχει το λάδι όποιας μορφής και το αλάτι. Ει δυνατόν το φαγητό του δεν θα διαθέτει τίποτα από τα δύο, κυρίως όμως το δεύτερο.

Η αμαρτία με την πίτσα

Όταν τρώει εκτός σπιτιού, σε επιλεγμένα σημεία, θα παραγγείλει μοσχάρι. Σε βραδιές ατασθαλιών θα γευτεί σπανιότατα μια πίτσα με τον γιο του – η μοναδική εξομολογημένη ‘αμαρτία’ του. Κάπου-κάπου χρειάζεται “ειδάλλως θα βαριόμουν πολύ“, όπως έχει εκμυστηρευτεί.

Συν τοις της άλλοις, ο Ρονάλντο θα κοιμηθεί πολύ, αφού ο ύπνος ‘τρέφει’, ξεκουράζοντας το κορμί του. Οκτώ καλές ώρες το βράδυ, πηγαίνοντας νωρίς για ύπνο, και λίγο το μεσημέρι αφού έχει προηγηθεί το τέταρτο γεύμα της ημέρας. Είπαμε, καθετί είναι κοντρολαρισμένο να συμβεί στο χρόνο που πρέπει. Ούτε με μισή ώρα απόκλιση. Ειδάλλως ο χρόνος θα τον ‘νικήσει’ και δεν έχει μάθει να χάνει. Ο Χάλαντ θ’ αντιπαρέλθει ένα τέτοιο εξαντλητικό πρόγραμμα;

***

Ποιες ομάδες θα περάσουν στα προημιτελικά του Champions League; Η απάντηση στο Pod-όσφαιρο:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ