H διατροφή ενός αθλητή σούμο δεν έχει καμία σχέση με αυτό που φαντάζεσαι
Ούτε γλυκά ούτε πίτσες ούτε μπέργκερ. Άλλο είναι το πιάτο που καταφέρνει να διατηρήσει το βάρος ενός επαγγελματία αθλητή σούμο πάνω από τα 150 κιλά.
Κάθε επαγγελματίας αθλητής, σε οποιοδήποτε άθλημα κι αν συμμετέχει, ακολουθεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα διατροφής. Είτε μιλάμε για ποδοσφαιριστές είτε για αθλητές στίβου είτε για αθλητές σούμο όπως ο νέος παγκόσμιος πρωταθλητής Τοκσόρου. Κι όμως, αν και πολλοί μπορεί να πίστευαν το αντίθετο, οι τελευταίοι δεν διαφέρουν και ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα διατροφής τους. Άσχετα που το δικό τους πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει κατανάλωση πολλών περισσότερων θερμίδων.
Το αμερικανικό περιοδικό GQ μίλησε με τον Byambajav Ulambayar, επαγγελματία αθλητή σούμο από τη Μογγολία, ο οποίος ζυγίζει 160 κιλά, προσπαθώντας να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιαίτερη διατροφή που ακολουθεί καθημερινά. Σύμφωνα λοιπόν με τον Ulambayar, κάθε ημέρα οφείλει να 'τρέφει' τον οργανισμό του με 4.000 θερμίδες. Τις διπλάσιες ή σχεδόν τριπλάσιες από όσες καταναλώνει ένας μέσος άνδρας στην καθημερινότητά του (περίπου 1.500 με 2.000).
Αυτό που προκαλεί εντύπωση, πάντως, είναι πως η δίαιτα που ακολουθεί ένας αθλητής σούμο δεν περιέχει σχεδόν καθόλου ζάχαρη, γλυκά ή junk food όπως μπέργκερ και πίτσες. Θα λέγαμε πως πρόκειται για μια αρκετά υγιεινή διατροφή, όπως μάλιστα συμπέρανε και το Asia Pacific Journal of Sports and Social Science σε πρόσφατη μελέτη του. Το μόνο 'ατόπημα' που επιτρέπεται στη δίαιτα των αθλητών σούμο είναι η κατανάλωση μπύρας. Και μάλιστα άφθονης.
Ένα από τα μυστικά της διατροφής τους είναι πως δεν τρώνε πρωινό, ενώ το πρώτο μεγάλο γεύμα τους είναι περίπου στις 11 το πρωί, το οποίο έρχεται έπειτα από μια σκληρή προπόνηση. Κι αυτό γίνεται προκειμένου να πέσει η ταχύτητα του μεταβολισμού τους και να μετατρέψουν σχεδόν όλες τις θερμίδες που καταναλώνουν σε βάρος. Κάνουν δηλαδή ακριβώς το αντίστροφο από κάποιον που προσπαθεί να χάσει κιλά.
Παράλληλα, καταναλώνουν αρκετά μπολ από ρύζι καθημερινά, κάτι που τους βοηθάει να αυξήσουν άμεσα την ποσότητα των θερμίδων τους. Ενδιάμεσα από τα γεύματά τους επιβάλλεται να πιουν αρκετό νερό, αλλά και πράσινο τσάι, μιας και μπορούν να χάσουν καθημερινά μέχρι και 5 κιλά μόνο από τον ιδρώτα τους κατά τη διάρκεια της σκληρής προπόνησης.
To αγαπημένο πιάτο ενός αθλητή σούμο
Ίσως το βασικότερο φαγητό στην καθημερινή διατροφή ενός αθλητή σούμο είναι το chankonabe. Πρόκειται για ένα ιαπωνικό είδος στιφάδο, το οποίο μπορεί να μαγειρευτεί με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους και υλικά. Το πιο σύνηθες περιέχει μανιτάρια, πατάτες, tofu, καρότα, πράσα και κοτόπουλο. Δεν ακούγεται και πολύ ανθυγιεινό, έτσι; Κάποιες φορές σερβίρεται σκέτο, άλλες με συνοδευτικά όπως ρύζι, ομελέτες ή noodles. Φυσικά, ένας επαγγελματίας δεν θα αρκεστεί μόνο σε ένα μπολ, αλλά θα φάει το ένα μετά το άλλο, μέχρι να χορτάσει. Το ρεκόρ το κατέχει ο πρώην επαγγελματίας αθλητής σούμο Takamisugi Takakatsu, ο οποίος έφαγε συνεχόμενα 65 μπολ chankonabe και σταμάτησε όχι γιατί χόρτασε, αλλά γιατί βαρέθηκε να μασάει. Άξιος.
Σύμφωνα πάλι με την έρευνα του Asia Pacific Journal of Sports and Social Science, δεν τρώνε απλά για να πάρουν κιλά, αλλά τρώνε με στρατηγική, γι' αυτό και θεωρούνται από τους πιο υγιείς αθλητές. Εξίσου σημαντικό για έναν αθλητή είναι να κοιμάται καλά κι αυτό είναι κάτι που τηρούν με ευλάβεια όσοι ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα. Τι κάνουν, όμως, οι περισσότεροι που εμείς αποφεύγουμε; Κοιμούνται αμέσως μετά το φαγητό τους. Μόλις ολοκληρώσουν ένα μαραθώνιο φαγητού από μπολ γεμάτα chankonabe, ξαπλώνουν και κοιμούνται για μερικές ώρες.
Οι επαγγελματίες αθλητές σούμο μπορεί να ζυγίζουν από 160 μέχρι και 190 κιλά, όμως, κανένας από αυτούς δεν αντιμετωπίζει προβλήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Κι αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι τυχαίο.