ΜΠΑΣΚΕΤ

Ζαλγκίρις-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Τα 5’55” της ‘επιβίωσης’ στο Κάουνας

Στο Κάουνας ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ νίκησε γιατί άντεξε χωρίς τον συγκλονιστικό Καλάθη να τον καθοδηγεί.

Ζαλγκίρις-Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Τα 5’55” της ‘επιβίωσης’ στο Κάουνας
Ο Ιωάννης Παπαπέτρου ήταν στο παρκέ όταν ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ χρειάστηκε να διαχειριστεί την υπέρ του διαφορά χωρίς τον Καλάθη Eurokinissi Sports

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έψαχνε νίκη στο Κάουνας από το 2016. Είχε αποτύχει δύο φορές με τον Τσάβι Πασκουάλ κι άλλη μια, πέρυσι, με τον Ρικ Πιτίνο – στις 20 ημέρες από την άφιξή του. Ο Αργύρης Πεδουλάκης δεν πρόλαβε να δοκιμάσει το ενδεχόμενο επανάληψης του 78-73 που ο ίδιος είχε καταφέρει τον Φλεβάρη του 2013. Η συγκυρία έφερε τον ‘μέχρι νεωτέρας’ Γιώργο Βόβορα στην τεχνική ηγεσία (έως ότου τουλάχιστον βρεθεί -αν βρεθεί- μόνιμος αντικαταστάτης) και το 86-85 του ‘τριφυλλιού’ διέκοψε την αρνητική παράδοση απέναντι στον ‘άτρωτο’ Σαρούνας Γιασικεβίτσιους.

Το 86-85 μπροστά σε 15.000 θεατές μοιάζει οριακό. Ξεπατικωμένο από τα σενάρια ταινιών θρίλερ που έχουν υπογράψει διάσημοι συγγραφείς. Εξαπατά το μάτι, θολώνει την πραγματικότητα σ’ ένα παιχνίδι που οι ‘πράσινοι’ της Αθήνας υποχρέωσαν τους ομόχρωμους του Κάουνας σε 35 άστοχα σουτ. Έλαχε να διαμορφωθεί με ‘τετράποντο’ του Μιλάκνις στα 2.2” για τη λήξη, τη στιγμή που ήθελε να χάσει τη συμπληρωματική βολή (από φάουλ – ανακάλυψη) για να διεκδικηθεί ένα επιθετικό ριμπάουντ και το ενδεχόμενο παράτασης. Σημάδεψε το ταμπλό, αλλά η μπάλα τον ‘κορόιδεψε’ και κατέληξε με σπόντα στο δίχτυ.

Η επαναφορά έγινε σωστά, ο Ράις που κέρδισε φάουλ φρόντισε να χάσει τη δεύτερη βολή, έχοντας ήδη ξοδέψει την πρώτη, και οι γηπεδούχοι δεν πρόλαβαν καν να δοκιμάσουν κάτι τρελό. Όπως θα ‘ταν η επιστροφή τους από το -15. Μια συνθήκη στην οποία ο αποτελεσματικός Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρέθηκε δύο φορές στη διάρκεια της τρίτης περιόδου. Η πιο πρόσφατη το 61-46 στο 26’41” με κολλητά τρίποντα του Παπαπέτρου. Ήταν η κορύφωση της ανωτερότητας των πρωταθλητών Ελλάδας που είχαν προηγηθεί σταδιακά 25-19, 34-26 και 38-28.

Λίγο μετά το ζενίθ της διαφορά ο Βόβορας αποφάσιζε να παίξει χωρίς τον Καλάθη. Που είχε ήδη 19 πόντους με 5/7 τρίποντα, ‘τιμωρώντας’ σαδιστικά την επιλογή του under στην αντίπαλη άμυνα, και 10 τελικές πάσες για μόλις 1 λάθος. Είχε όμως υποπέσει σε τρία φάουλ και έπρεπε να προφυλαχθεί.

Το σχήμα που δοκιμάστηκε ήταν πειραματικό. Ο Ράις, ο Παππάς, ο Παπαπέτρου, ο Μπέντιλ και ο Βουγιούκας συνυπήρξαν στο παρκέ ως ‘σωματοφύλακες’ της διαμορφωθείσας διαφοράς (48-61). Επιθετικά δεν δούλεψαν πολλά πράγματα. Κυριάρχησαν οι ατομικές πρωτοβουλίες, κυρίως στο φινάλε του χρόνου, και έλειψε η δημιουργία. Αμυντικά αντιθέτως η 5άδα απέδωσε ωφέλιμα. Ο Γκριγκόνις ούτως ή άλλως δεν σκόραρε, σ’ ένα κακό βράδυ για τον ίδιο, ο Λεντέι των γρήγορων 15 πόντων, δεν γύρισε ποτέ στο παρκέ, ο Γουόκαπ δεν διάβαζε τις καταστάσεις, και το +9 (60-69) χάριζε μια άνεση κινήσεων για το διάστημα που ο Καλάθης θα έπαιρνε ξανά το κουμάντο.

Ο ομογενής άσος πρόλαβε να φτάσει τις 12 τελικές προτού αποβληθεί με πέντε φάουλ και σε συνδυασμό μ’ ένα statement καλάθι από τον Φριντέτ για το 78-71 στα 93 δεύτερα για τη λήξη, η ελληνική ομάδα άντεξε στην πίεση που ασκήθηκε, αγωνιστικά και πνευματικά, σ’ όσους κλήθηκαν ν’ αντιπαρέλθουν την απουσία του. Χάθηκαν τρεις από τις έξι βολές που θα είχαν σφραγίσει νωρίτερα το διπλό, αφέθηκαν οι γηπεδούχοι να σουτάρουν ελεύθεροι, ο Παπαπέτρου βρήκε σίδερο σ’ ένα άνευ πίεσης λέι απ, ενδεχομένως από υπέρμετρη σιγουριά, και οι διαιτητές σφύριζαν έδρα, αλλά το +1 ήταν αυτό που μέτρησε στο φινάλε. Ο Βόβορας είχε καταφέρει ό,τι απέτυχαν να κάνουν οι προηγούμενοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ