Βαλένθια-Παναθηναϊκός: Η ‘ασχήμια’ μιας ‘πανέμορφης’ επίθεσης
Την ώρα που ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ διαθέτει, μακράν της δεύτερης, την καλύτερη επίθεση στην Euroleague, η κάκιστη άμυνά του γκρεμίζει τα πάντα. Η ήττα στη Βαλένθια ήταν άλλο ένα πλήγμα για τους 'πράσινους' που έχουν μακρύ δρόμο μπροστά τους.
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι η μοναδική ομάδα στην Euroleague με περισσότερους από τους 1.950 πόντους. Ούτε καν η πρωτοπόρος, η -τρομερή και φοβερή- Εφές του ‘πυραυλοκίνητου’ Λάρκιν πλησιάζει τους 89.4 ανά παιχνίδι. Είναι μια μπασκετική ατραξιόν. Την ίδια ώρα όμως είναι μία εκ των μόλις τριών που έχουν ‘φορτωθεί’ με περισσότερους από 1.900 πόντους. Το 94-87 από τη Βαλένθια στην Ισπανία κράτησε μεν το ‘τριφύλλι’ πίσω από ΑΛΜΠΑ και Χίμκι, αύξησε ωστόσο την αρνητική συγκομιδή του και οι 87.7 ανά παιχνίδι ‘τορπιλίζουν’ μοιραία κάθε απόπειρα αναρρίχησης στην κατάταξη, ‘βουλιάζοντας’ μεμιάς τις ελπίδες που δημιούργησε προσωρινά το 3/3 που προηγήθηκε στο ΟΑΚΑ. Τουλάχιστον δεν πειράχθηκε το +11 από τον πρώτο γύρο, αλλά με δεδομένο ότι οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν ως τις 13 Μαρτίου να παίξουν στο Βελιγράδι, στη Μαδρίτη, στο ΣΕΦ και στην Κωνσταντινούπολη, υποδεχόμενοι ενδιάμεσα τη Ζενίτ, την Μπαρτσελόνα και την ΤΣΣΚΑ η επικλινής διαδρομή για το κλείδωμα της πρόκρισης και του καλύτερου δυνατού πλασαρίσματος/σταυρώματος στα πλέι οφ είναι αποδεδειγμένα δύσβατη.
Ο Νικ Καλάθης παραδέχθηκε ότι “δεν αξίζαμε να νικήσουμε, γιατί ήμασταν πολύ σοφτ, δεν δείξαμε το χαρακτήρα μας, ούτε παίξαμε το μπάσκετ που θέλαμε“. Τα λόγια του ήταν η αναπαράσταση των όσων συνέβησαν στο παρκέ στα πρώτα 30 λεπτά και στα τελευταία 73 δευτερόλεπτα. Μόνο στα 8’47” που χώρισαν τις δύο αυτές χρονικές περιόδους υπήρξε σθεναρή αντίσταση στον φρενήρη βαλενθιάνικο ρυθμό. Που εκφράστηκε με διάφορούς τρόπους.
“Τους δώσαμε αρκετά ελεύθερα σουτ από λάθη ή λανθασμένες περιστροφές και τους χαρίσαμε αυτοπεποίθηση“, εξήγησε ο Γιώργος Βόβορας που στο πλάι του Ρικ Πιτίνο παρακολουθούσε μια ομάδα ανήμπορη να φρενάρει το τέμπο των γηπεδούχων, που ως το 19-14 είχαν ήδη τρία εύστοχα τρίποντα και με άλλο ένα ξέφυγαν 42-29, όσο ο Κίνο Κολόμ συναγωνιζόταν τον Καλάθη σε φαντασία.
Η προσαρμογή στο επιθετικό πλάνο της Βαλένθια, οι παίκτες της οποίας έφτασαν ως το 60% από το τρίποντο, καθυστέρησε τόσο που το 80-64 στο 30′ δεν άφηνε πολλές ορατές πιθανότητες. Τις διεκδίκησαν οι ‘πράσινοι’, φάση-φάση, και τις εξάντλησαν, στο διάστημα που οι γηπεδούχοι αγχώθηκαν να νικήσουν πολύ πριν τελειώσει ο αγώνας. Τις απώλεσαν ωστόσο μία προς μία…
- όταν ο Παπαπέτρου και ο Τόμας έχασαν δύο βολές
- όταν ο Τόμας δεν πρόλαβε τον Ντόρνεκαμπ σε τρίποντο από τη γωνία
- όταν ο υπεραπαραίτητος Καλάθης (των 22 πόντων, 10 ριμπάουντ, 5 ασίστ) άφησε τον Αμπάλντε να του πάρει την εσωτερική και αποβλήθηκε με πέντε φάουλ
- όταν ο Λαμπεϊρί κέρδισε φάουλ διεκδικώντας το επιθετικό ριμπάουντ χαμένης βολής
- όταν ο Ντούμπλιεβιτς το πήρε μετά από δικιά του άστοχη
- όταν ο Φριντέτ ούτε που πάλεψε για να φράξει το διάδρομο.
Ούτε την ενέργεια ούτε το μυαλό (τελειώνοντας το παιχνίδι με μόλις 10 ασίστ) είχαν οι παίκτες του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ για ν’ αντέξουν ως το τέλος. Το στιγμιότυπο του εξουδετερωμένου Νικ Καλάθη να μουρμουρίζει στον πάγκο, αντιλαμβανόμενος την ευκαιρία που ξοδεύτηκε ξανά ήταν αντιπροσωπευτική της σαθρής βάσης πάνω στην οποία έχει πλαστεί το σύνολο. “Η ομάδα έχει χτιστεί με βάση την επίθεσή της και όχι την αμυντική σκληράδα. Δεν κερδίζεις πρωταθλήματα με την επιθετική μαεστρία“, μονολόγησε ο Ρικ Πιτίνο καταλήγοντας πως “έχω προπονήσει σε επτά Final Fours. Όλες αυτές οι ομάδες χτίζονταν πάνω στην άμυνά τους, αλλά έβαζαν πολλούς πόντους μέσα από αυτή. Αναγκάζαμε την αντίπαλη ομάδα να κάνει 21 λάθη, να πάρει σουτ με χαμηλά ποσοστά και βγαίναμε στον αιφνιδιασμό. Μαρκάραμε στο τρίποντο λες και θα πεθαίναμε αύριο. Τώρα δεν μαρκάρουμε με αυτόν τον τρόπο“. Πότε θα γίνει αυτό;