Το ξέσπασμα του Βασιλακόπουλου και η αποκάλυψη των προτάσεων της Euroleague
Έχει συμπληρωθεί πενταετία από την ημέρα που χώρισαν τα 'τσανάκια' τους η FIBA και η Euroleague. Κάτι που θα έλεγες πως δεν γίνεται να συμβεί. Παρ' όλα αυτά το μπάσκετ πρωτοτύπησε και σε αυτό και τώρα αναρωτιέται γιατί έχει πέσει η δημοτικότητα του σπορ.
Η αλήθεια είναι πως αυτή είναι μια περίοδος που συμβαίνουν πολλά στον πλανήτη, συν αυτά που υποθέτω πως συμβαίνουν στη ζωή σου (φευ), δεν είναι απίθανο να μην ενημερώθηκες για την Εθνική στο μπάσκετ. Για αυτό και ο Γιάννης Ζωιτός σου έδωσε όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζεις από τους δυο πρώτους αγώνες, στο πλαίσιο των προκριματικών για το Eurobasket 2021.
Να 'πέσουν' τα highlights από το 70-65 επί της Βοσνίας και συνεχίζουμε.
Στην ιστορία των τηλεοπτικών μεταδόσεων αγώνων -όλων των σπορ- δεν έχει υπάρξει φορά που να έχει 'βγάλει' την ώρα του τζάμπολ, της σέντρας, της εκκίνησης (κλπ) η διοργανώτρια αρχή του σπορ. Η απόφαση ανήκει στην 'οικοδέσποινα' ομοσπονδία/λίγκα (κλπ), εφόσον υπάρξει συνεννόηση με αυτούς που 'χουν πληρώσει για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Αν δεν υπάρχει μετάδοση (λέμε τώρα), η ομοσπονδία κρίνει ποια είναι η ώρα που θα εξυπηρετήσει τον κόσμο, ώστε να πάει στο γήπεδο. Εφόσον η γηπεδούχος χώρα αποφασίσει για το πότε, ενημερώνει τη FIBA που προχωρά στην ανακοίνωση.
Παρένθεση: το πρώτο σπορ που έτυχε μετάδοσης ήταν το χόκεϊ επί πάγου, το 1896, μέσω τηλέγραφου (επρόκειτο για τη σειρά των αγώνων της Montreal και της Winnipeg, για το Stanley Cup, στον Καναδά). Η πρώτη ραδιοφωνική μετάδοση έγινε το 1923 και αφορούσε πάλι το χόκεϊ επί πάγου. Η πρώτη τηλεοπτική μετάδοση αποτέλεσε γεγονός την άνοιξη του 1952. Στα της Ευρώπης, η πρώτη ανταπόκριση -με σχολιασμό- για σπορ αφορούσε στην Ιρλανδία. Ήταν ημιτελικός για το All Ireland Hurling, στις 29/8 του 1926 (μεταξύ της Kikenny και της Galway). Σημείωσε σε παρακαλώ, πως το BBC είχε εμπάργκο από μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων, πριν τις 19.00 'για να προστατευτούν οι πωλήσεις των εφημερίδων στη Μεγάλη Βρετανία'.
Αλλά ας επιστρέψουμε στο θέμα μας: την επίθεση του Γιώργου Βασιλακόπουλου, στον γενικό γραμματέα της FIBA, Aνδρέα Ζαγκλή για την ώρα του Βοσνία Ερζεγοβίνη-Ελλάδα -που 'έπεσε' πάνω στο Παναθηναϊκός-Ρεάλ, για την Εuroleague. Ο πρόεδρος της ΕΟΚ χρησιμοποίησε τη φράση 'εκεί κατάντησε το Παγκόσμιο μπάσκετ', υποστηρίζοντας πως 'μην μου πείτε ότι δεν έχετε ευθύνη', ως προς την μέρα και την ώρα της διεξαγωγής του ματς. Ο Τάσος Μαγουλάς είχε σπεύσει να ξεκαθαρίσει ποια είναι η πραγματικότητα.
Η μοναδικότητα του μπάσκετ -έναντι όλων των άλλων σπορ
Η δήλωση του Βασιλακόπουλου μπορεί να τύχει ουκ ολίγων ερμηνειών. Στο Νο1 της λίστας μάλλον είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στα 81 χρόνια της ζωής του τάχθηκε υπέρ της Euroleague. Δεν είναι δική μου δουλειά να εξηγήσω τους λόγους -είναι δική του. Είναι ο ίδιος άνθρωπος με εκείνον που 'χε δηλώσει τον Απρίλη του 2018 πως “δεν υπάρχει διαμάχη της Euroleague με τη FIBA. Μην εξομοιώνουμε τους θύτες με το θύμα. Το θύμα είναι το ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ποιος εκπροσωπεί θεσμικά το ευρωπαϊκό μπάσκετ; Στη διαμάχη υπάρχουν δύο που αντιπαρατίθενται, αλλά δεν είναι ίσοι και δεν είναι το ίδιο.{...} ι κύριοι της Βαρκελώνης χρησιμοποιούν γλώσσα επιθετικότατη που ξεπερνά τα όρια της χυδαιότητας σε αυτούς που αντιτίθενται”, μεταξύ πάρα πολλών άλλων.
Πάμε τώρα, να δούμε γιατί υπάρχει παράλληλη διεξαγωγή αγώνων στο πλαίσιο των 'παραθύρων' ευρωπαϊκών και παγκοσμίων εθνικών διοργανώσεων και αγώνων της κορυφαίας διασυλλογικής λίγκας. Κάπου εδώ είναι χρήσιμο να θυμίσω πως η Euroleague είναι η μόνη επαγγελματική λίγκα clubs στον πλανήτη γη που δεν συντάσσεται με τις γενικότερες οδηγίες της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος της. Η μόνη που δεν ελέγχεται από την παγκόσμια ομοσπονδία -και πράττει κατά δική της βούληση. Όταν προέκυψε η Euroleague, υπήρχε μηχανισμός ελέγχου. Όπως ομολόγησε ο CEO της Basketball Champions League, Πατρίκ Κομνηνός σε συνάντηση με εκπροσώπους του Τύπου προ καιρού “η FIBA είχε αδρανήσει σε κάποιο σημείο και τελικά, είδε να γιγαντώνεται το φαινόμενο που τώρα το πληρώνει έντοκα. Το project που ήλεγχε, αυτονομήθηκε και τώρα το 'πληρώνει'. Τα παθήματα γίνονται μαθήματα”.
Είχε αναφερθεί και στις διαπραγματεύσεις που γίνονται, από το 2015, όταν κορυφώθηκε η διαμάχη FIBA και Euroleague. Ήταν τότε που η FIBA και η Euroleague άρχισαν τις συναντήσεις επί των 'παραθύρων' που 'χαν ανακοινωθεί από το 2012 και επρόκειτο να αρχίσουν το 2017. Όπου 'παράθυρα', ήταν η επιστροφή στο μοντέλο αγώνων των εθνικών ομάδων, μέσα στη σεζόν -προς όφελος των φαν και προς έλκυση δυνητικών χορηγών. Στα χρόνια που ακολούθησαν το σπορ έχασε την εμπορική του αξία (όλες οι ομάδες-κολοσσοί έχουν απώλειες κάθε χρόνο), καθώς ουκ ολίγες εταιρίες αρνούνται πια, να επενδύσουν σε συλλόγους -ή projects-, καθώς μπερδεύονται (από τον αριθμό και τη δυναμική), νιώθουν πως ρισκάρουν (μη γνωρίζοντας τι ξημερώνει, δεδομένων των δικαστηρίων που εκκρεμούν) και προτιμούσαν να δώσουν τα λεφτά κάπου όπου η κατάσταση ήταν ξεκάθαρη και δεδομένη (για παράδειγμα, στη Γερμανία η Deutsche Telekom επένδυσε στο χάντμπολ). “Η αγορά θέλει ορθολογικότητα” είχε πει ο κ. Κομνηνός, προσθέτοντας πως “στο μπάσκετ υπάρχουν δυο περισσότερες διοργανώσεις, από όσες θέλει η αγορά. Το μάρκετινγκ είναι δομημένο σε αρχές σαφήνειας και προβλεψιμότητας”. Το εύλογο ερώτημα ήταν 'και τι κάνετε εσείς για αυτό;'.
Οι προτάσεις της Euroleague και της FIBA
Από το απλοϊκό “στα 'παράθυρα' να διεξάγονται τα ματς των προκριματικών την Παρασκευή, ώστε αυτά της Euroleague να μεταφέρονται στην Τρίτη που προηγείται”, ώστε οι εθνικές να 'χουν τους παίκτες που αγωνίζονται στη Εuroleague έως την ανάλυση επί ανάλυσης ω ανάλυση, για να βρεθεί λύση που θα τιμά -έστω και με καθυστέρηση- την κοινή φιλοσοφία ανάπτυξης του ευρωπαϊκού μπάσκετ, η απάντηση της διασυλλογικής διοργάνωσης ήταν 'όχι'. Στα χέρια μου έχω όλες τις προτάσεις (ένθεν κι ένθεν) από τη σεζόν 2018-19 έως και τη 2020-21. Αντιλαμβάνεσαι πως είναι φύσει αδύνατο να τις δημοσιεύσω ως έχουν (πέραν του μακροσκελούς, χωρίς επεξηγήσεις δεν γίνονται αντιληπτές). Ως εκ τούτου, θα περάσω σε κάποιες σημειώσεις. Θα αρχίσω από την πρόταση για το καλοκαίρι του 2019, όταν κατά τη Euroleague θα ήταν χρήσιμο να αλλάξουν οι ημερομηνίες διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Fast forward στο φετινό καλοκαίρι, η Euroleague Commercial Assets είχε 22 μέρες ξεκούρασης για τους παίκτες -που κάπως πρέπει να ζήσουν και αυτοί, να ξεκουραστούν, να αποθεραπευτούν και να ασχοληθούν με την επόμενη αποστολή-, τη χρονιά των προκριματικών για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Υπολόγιζε πως η προετοιμασία των εθνικών ομάδων θα αρχίσει την επομένη της λήξης των εθνικών λιγκών. Είχε τοποθετήσει τα προκριματικά και τους Αγώνες, σε διάστημα 40 ημερών. Η πρόταση της FIBA είχε 31 ημέρες ξεκούρασης και μια διοργάνωση για το καλοκαίρι (τους Αγώνες), καθώς τα προκριματικά θα 'χαν διεξαχθεί νωρίτερα.
Στα του Eurobasket 2021, συν όλα τα άλλα που υπάρχουν στο καλεντάρι, η Euroleague έδινε 32 ημέρες ξεκούρασης, με δυο διοργανώσεις στο πρόγραμμα: τα προκριματικά και το Eurobasket που σύμφωνα με την πρόταση είναι χρήσιμο να διεξαχθεί στα μέσα Ιουλίου, με την προετοιμασία -διάρκειας 14 ημερών- να αρχίζει την επομένη της λήξης των εθνικών λιγκών και το Eurobasket να κάνει τζάμπολ την επομένη των προκριματικών.
Το βέβαιο είναι πως αν δεν θες να τα βρεις με τον άλλον, δεν θα τα βρεις ποτέ. Επίσης δεδομένη είναι η δικαστική κόντρα των δυο πλευρών, με τελευταία απόφαση αυτή του Εφετείου του Λουξεμβούργου. Αποφάσισε υπέρ της FIBA Europe, σε ό,τι αφορά τον τερματισμό της συνεργασίας μεταξύ της και της Euroleague Properties SA.
Α, δεν σου είπα: ως λίγκα που ανήκει στη FIBA και βάσει της αρχικής συμφωνίας -επί της σύστασης- η ECA υποχρεούται να δίνει ένα ποσό το χρόνο (400.000 ευρώ) στην ομοσπονδία. Η ECA διέκοψε τις πληρωμές από το 2017, όταν προέκυψαν τα 'παράθυρα', λέγοντας πως έγινε παραβίαση της αρχικής συμφωνίας.
Δυο δικαστήρια έχουν αποφασίσει έως τώρα ότι δεν υπάρχει παραβίαση. Το Εφετείο διέταξε την ECA να δώσει 900.000 ευρώ, συν τους τόκους και άλλα 2.000 ως αποζημίωση για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων. Η FIBA ανακοίνωσε πως το ποσό θα διατεθεί για την ενίσχυση του προγράμματος Her World, Her Rules (καμπάνια προώθησης του μπάσκετ κοριτσιών και γυναικών, σε όλη την Ευρώπη, μέσω events και σε συνεργασία με τις εθνικές ομοσπονδίες), για το 2020 και το 2021.
Έχεις καταλάβει πως όσο συνεχίζεται αυτό, όλοι 'χάνουν', έτσι; Ας ευχηθούμε να ξημερώσει η μέρα που θα το καταλάβουν και αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις.