To video από την ήττα της Team USA που τάραξε
H Team USA αντιμετώπισε επίλεκτους της G-League. Για την ακρίβεια, τους παίκτες που κατέκτησαν την πρόκριση των ΗΠΑ στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτοί ήταν οι νικητές, για λόγους που φαίνονται ξεκάθαρα σε video που κυκλοφόρησε. Οι ΝΒΑers πάλι, δηλώνουν ευγνώμονες για τις κατραπακιές.
Η Team USA δεν είναι ακριβώς αυτή που ‘χε στο μυαλό του ο Γκρεγκ Πόποβιτς και οι συνεργάτες του. Και δεν είναι ακριβώς αυτή, διότι από τους 29 παίκτες που ‘χε καλέσει, οι 18 είναι εκτός. Είτε γιατί έτσι γούσταραν (αληθινή ιστορία), είτε λόγω τραυματισμού. Εν πάση περιπτώσει, αυτή είναι η πραγματικότητα. Και οι Αμερικανοί καλούνται να τη διαχειριστούν. Μαζί και το ενδεχόμενο να μην κυριαρχήσουν στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο (31/8-15/9). Mε ό,τι συνεπάγεται αυτού.
Το group chat τακτοποίησε ένα ζήτημα. Όχι όλα
Η πρώτη εβδομάδα της προετοιμασίας ολοκληρώθηκε στο Λας Βέγκας και σε αυτό το διάστημα προέκυψαν άλλες 3 αποσύρσεις παικτών. Το πρόγραμμα βέβαια, έπρεπε να συνεχιστεί. Όπως έγραψε το Sky Sports Πόποβιτς άρχισε να τονίζει στους παίκτες του τη σημασία του να γνωριστούν καλύτερα μεταξύ τους και να ‘δεθούν’, γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος, οι κατραπακιές πολλές, ακόμα περισσότερες οι απαιτήσεις, ως εκ τούτου μόνο αν ‘βρεθούν’ μεταξύ τους υπάρχει ελπίδα. Ο κόουτς δεν έχει επιβάλει πολλούς κανόνες. Έχει προτείνει να μην έχουν οι παίκτες μαζί τους τα κινητά στο πρωινό και μέσα στο λεωφορείο από και προς το γήπεδο -αν θέλουν. Το μόνο που ζητά είναι να μιλάει ο ένας στον άλλον. Το πρώτο που έκαναν εκείνοι -προς αυτήν την κατεύθυνση- ήταν να δημιουργήσουν ένα group text. Αφότου αυτό το ζήτημα τακτοποιήθηκε, έμενε η εντός του παρκέ γνωριμία. Κάτι που ακόμα χρειάζεται δουλίτσα.
Το τέλος της πρώτης εβδομάδας, ακολούθησε ένα σύντομο διάλειμμα και μετά τα παιδιά που ‘χουν απομείνει συναντήθηκαν στο Λος Άντζελες, όπου διεξήχθησαν (την ίδια ημέρα) δυο παιχνίδια, με επίλεκτους από G-League. Έναν τον έχεις δει να παίζει στην Ελλάδα και είναι ο Σκότι Χόπσον. Έναν άλλον τον έμαθες ως παίκτη της Ρεάλ Μαδρίτης και είναι ο Τσέισον Ραντλ. Να σημειωθεί ωστόσο, κάτι: η Team USA δεν έπαιξε με όποιον ήταν εύκαιρος, στα -κεκλεισμένων των θυρών, αλλά σιγά μην δεν προέκυπταν πληροφορίες- παιχνίδια, αλλά εναντίον παικτών που επελέγησαν για συγκεκριμένους λόγους.
Ο κύριος ήταν πως είχαν να αποδείξουν πολλά απέναντι στους ΝΒΑers με τα εγγυημένα συμβόλαια. Και αυτό πολλές φορές είναι υπεραρκετό για να κάνει τη διαφορά (το να θες να αποδείξεις). Επιπροσθέτως, οι περισσότεροι άνηκαν στη λίστα των τύπων που έδωσαν στις ΗΠΑ την πρόκριση στο Παγκόσμιο. Δηλαδή, γνωρίζονταν. Kάτι που προφανώς και δεν αποτελεί δικαιολογία για τους άλλους. Για να μη σε αφήσω με την απορία, στον πάγκο αυτών των παιδιών κάθισε ο Τζεφ βαν Γκάντι -και τώρα και στα προκριματικά.
Το σκορ είναι από το πρώτο φιλικό -με το τέλος της πρώτης περιόδου. Εδώ είναι χρήσιμο να θυμηθούμε ότι τα παιχνίδια που δίνουν όλοι πριν κάθε διοργάνωση, λέγονται φιλικά προετοιμασίας για συγκεκριμένο λόγο. Αλλιώς θα λέγονταν φιλικά νίκης. Εννοώ ότι ο σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τους προπονητές και τους παίκτες να δουν τι έχουν και τι τους λείπει -τι χρειάζονται. Όχι να πανηγυρίζουν. Το video ωστόσο, που δημοσιεύτηκε δικαιολογεί μια κάποια -μεγάλη- ανησυχία.
Οι ήττες που αποκαλύφθηκαν από τον Μαρκ Στέιν των The New York Times, πριν κάνει προσθήκες ο Σαμ Άμικ του The Athletic και ολοκληρώσει ο Τζόναθαν Γκίβονι του ESPN, είχαν ως συνέπεια το να χαθεί το μέτρημα των ‘ντροπή και αίσχος’ που δημοσιεύτηκαν στα αμερικανικά sites. Το SB Nation διάλεξε το Team Uhhhhh-S-A, με το Fox Sports να είναι τόσο έξαλλο (μάλλον) που έγραψε λάθος ονόματα των παικτών της ‘μεικτής’ που νίκησε τους ΝΒΑers. Και αυτός είναι ο λόγος που θα στους παρουσιάσω, έναν προς ένα. Γιατί προφανώς και αξίζουν μια πιο προσεγμένη αναφορά.
➜ Justin Anderson: Ο 25χρονος σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ είχε επιλεγεί από τους Μαβς στο Νο21 στο 2015 NBA draft. Στη ρούκι σεζόν πηγαινοερχόταν από τον οργανισμό του ΝΒΑ στη ‘φίλη’ ομάδα στη G-League (Τexas Legends). Σε μιάμιση σεζόν είχε 106 παρουσίες, για 12 λεπτά συμμετοχής κατά μ.ο. Το Φεβρουάριο του 2017 ήταν σε πακέτο ανταλλαγής με τους Σίξερς (με βασικά στελέχη τους Άντριου Μπόγκουτ και Νέρλενς Νόελ). Σε μιάμιση σεζόν είχε 62 συμμετοχές, για 17 λεπτά ανά αγώνα. Τον Ιούλιο του 2018 μπήκε στην ανταλλαγή τριών ομάδων (με Χοκς και Θάντερ). Κατέληξε στην Ατλάντα που τον άφησε να φύγει τον περασμένο Ιούνιο.
➜ Chris Chiozza: Ο 23χρονος πόιντ γκαρντ δεν επελέγη στο 2018 ΝΒΑ draft. Πήγε με τους Ουίζαρντς στο Summer League του Λας Βέγκας, πήγε και στο τρέινινγκ καμπ, στο ρόστερ δεν πήγε. Έπαιξε με τους Capital City Go-Go, στη G-League. Στις 22/2 του 2019 υπέγραψε δεκαήμερο συμβόλαιο με τους Ρόκετς. Δεν πάτησε το πόδι του σε παρκέ του ΝΒΑ. Το πάτησε στη G-League με τους Rio Grande Vipers. Ακολούθησε η επιστροφή στους Ρόκετς και το πρώτο παιχνίδι του στην κορυφαία λίγκα, στις 24/3, για 5′ εναντίον των Pelicans. Στις 30/7 έμεινε ελεύθερος.
➜ Scotty Hopson: O 30χρονος σούτινγκ γκαρντ/σμολ φόργουορντ δεν έγινε pick στο 2011 NBA draft και έφυγε για τον Κολοσσό Ρόδου. Ακολούθησε η Χάποελ Εϊλατ, η Αναντολού Εφές και στις 31/3 του 2014 οι Καβς που τον έστειλαν στη G-League (Canton Charge), πριν τον ζητήσουν πίσω και τον ξαναστείλουν -κλπ, κλπ. Τον Ιούλιο του 2014 μπήκε σε ανταλλαγή με τους Χόρνετς, μια μέρα μετά σε άλλη με τους Πέλικανς και δυο 24ωρα αργότερα σε τρίτη με τους Ρόκετς. Η επόμενη ανταλλαγή έγινε δυο μήνες μετά, με τους Κινγκς που τον άφησαν ελεύθερο. Πήγε στη G-League (Sioux Falls Skyforce), μετά στην Κίνα, από εκεί στην Τσεντεβίτα, την Ναχαρίγια, τη Γαλατασαράι και το 2018 πήρε 10ημερο συμβόλαιο από τους Μαβς. Έκανε μια εμφάνιση. Ακολούθησε η Oklahoma City Blue (G-League), το πήγαινε ένα από εκεί στους Θάντερ, η επιστροφή στο Ισραήλ για τη Χάποελ Χολόν και ο τραυματισμός που τον άφησε εκτός του υπόλοιπου της σεζόν, τον περασμένο Απρίλιο. Τον Ιούλιο υπέγραψε με τους New Zealand Breakers, στη NBL της Αυστραλίας.
➜ DaQuan Jeffries: Ο 21χρονος γκαρντ/φόργουορντ, ύψους 1.93 έγινε τον περασμένο Ιούνιο pick από τους Harlem Globetrotters (έχουν δικό τους player draft). Τον πήραν ως νικητή του διαγωνισμού καρφωμάτων στο κολεγιακό, όπου έπαιξε με το University of Tulsa. Για την ιστορία, στο ίδιο draft επελέγη ο Mahershala Ali, κάτοχος δυο βραβείων Oscar -και πρώην παίκτης κολεγίου της Division I. Πίσω στον Τζέφρις, στην τελευταία του χρονιά στο κολέγιο ήταν ο ηγέτης της ομάδας του σε πόντους, τάπες και κλεψίματα. Δεν τον διάλεξε κάποιος στο 2019 NBA draft, οι Μάτζικ τον κάλεσαν μαζί τους στο Summer League του Λας Βέγκας (είχε 13.2 πόντους, ανα ματς, 2 ασίστ, 3 ριμπάουντ και 1.4 κλεψίματα) και μετά του έδωσαν συμβόλαιο για να πάει στο τρέινινγκ καμπ -και να διεκδικήσει εκεί μια από τις τελευταίες θέσεις στο ρόστερ. Βασικά του πρότειναν two-way, αλλά το αρνήθηκε, με την ελπίδα ότι θα βρει κάπου αλλού εγγυημένο. Είναι ο μόνος εκ των παικτών που παρουσιάστηκαν απέναντι στην Team USA που δεν έχει προτέρα επαγγελματική εμπειρία.
➜ John Jenkins: Ο 28χρονος σούτινγκ γκαρντ, Νο23 επιλογή στο 2012 NBA draft από τους Χοκς, πέρασε μέρος της ρούκι χρονιάς του στη G-League, με τους Bakersfield Jam. Κάτι αντίστοιχο έγινε και τη δεύτερη χρονιά, όταν είχε ένα πρόβλημα στη μέση που χρειάστηκε επέμβαση και έχασε το υπόλοιπο της σεζόν -από τον Φλεβάρη. Το 2014 ξαναπήγε στο Summer League του Λας Βέγκας, με τους Χοκς, οι οποίοι δεν ενεργοποίησαν την option που είχαν να τον κρατήσουν. Βρήκε δουλειά στη G-League (Fort Wayne Mad Ants), μετά στη ‘φίλη’ ομάδα της Γιούτα στο -ας πούμε- αναπτυξιακό πρωτάθλημα (Idaho Stampede) και έπειτα… στους Χοκς -το Γενάρη του 2015. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου του έδωσαν δουλειά οι Μάβερικς. Του την πήραν πίσω τον Φλεβάρη του 2016, όταν οι Σανς τον έβγαλαν από τη λίστα με τους waivers. “Κληρονόμησαν” και το τριετές-μη εγγυημένο- που ‘χε. Τον Γενάρη του 2017 τον άφησαν να φύγει. Πήγε πάλι στη G-League, με τους Westchester Knicks και μάντεψε πού γύρισε το Σεπτέμβρη; Στην Ατλάντα. Ένα μήνα μετά τον ξαναδιέγραψαν από τη λίστα οι Χοκς και πήγε στην Μπουργκός. Επέστρεψε στη G-League και έπειτα έκανε δυο δεκαήμερα συμβόλαια με τους Ουίζαρντς και τους Νικς -το 2019.
➜ Yante Maten: Ο 23χρονος πάουερ φόργουορντ, δήλωσε συμμετοχή στο 2018 NBA draft, αλλά δεν άκουσε το όνομα του. Πήρε το two-way που του έδωσαν οι Χιτ, στις 29/7 και στο πλαίσιο αυτού, έκανε τα ‘πάνω-κάτω’ σε G-League (Sioux Falls Skyforce) και ΝΒΑ. Τον Απρίλιο το Μαϊάμι του έκανε εγγυημένο το συμβόλαιο. Τον Ιούλιο τον άφησε να φύγει.
➜ Ben Moore: O 24χρονος πάουερ φόργουορντ δεν επελέγη στο 2017 NBA draft. Οι Πέισερς του έδωσαν μερικώς εγγυημένο συμβόλαιο, για να πάει μαζί τους στο Summer League και τον Αύγουστο υπέγραψε με τους Fort Wayne Mad Ants στη G-League. Στις 12/1 του 2018 η Ιντιάνα του έδωσε two-way συμβόλαιο και άρχισαν τα πήγαινε-έλα, πριν γίνει waiver το Νοέμβριο και επιστρέψει στους Ants. Το Νοέμβριο του 2018 του έδωσαν two-way οι Σπερς, μοίρασε το χρόνο του μαζί τους και με τους Austin Spurs (G-League). Όταν η συμφωνία ολοκληρώθηκε, δεν δέχθηκε κάτι καλύτερο, σε πρόταση.
➜ Chinanu Onuaku: Ο 22χρονος πάουερ φόργουορντ/σέντερ ήταν η Νο23 επιλογή του 2016 ΝΒΑ draft (από τους Ρόκετς) που του έδωσαν και συμβόλαιο, μετά το Summer League, όπως του έδωσαν και χρόνο συμμετοχής, με πιο αξιομνημόνευτη στιγμή του αυτή στο video από πάνω-με τη γενικότερη συμφωνία να αφορά φυσικά, και την παρουσία του στη G-League με τους Rio Grande Valley Vipers. Σε ένα ματς έσπρωξε το διαιτητή, τιμωρήθηκε -χωρίς μισθό- για δυο ματς και τον Αύγουστο του 2018 μπήκε σε ανταλλαγή με τους Μαβς. Έγινε waiver τέσσερις μέρες μετά. Το Σεπτέμβριο βρήκε δουλειά στους Μπλέιζερς, που τον άφησαν να φύγει ένα μήνα αργότερα. Λίγες μέρες μετά βρήκε δουλειά στη G-League (Greensboro Swarm).
➜ Chasson Randle: Ο 26χρονος πόιντ γκαρντ έκανε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο στη Νίμπουργκ, αφότου δεν έγινε πικ στο 2015 NBA draft. Έγινε πρωταθλητής και τον Ιούλιο πήγε στο Summer League του Λας Βέγκας με τους Νικς, που τον άφησαν τον Οκτώβρη έπειτα από 3 παρουσίες σε φιλικά προετοιμασίας. Δέκα μέρες μετά πήγε στη ‘φίλη’ ομάδα της Νέας Υόρκης στη G-League, Westchester Knicks και είχε 19 συμμετοχές (21π. ανά ματς, με 40% από το τρίποντο). Τον Ιανουάριο του 2017 πήρε δεκαήμερο συμβόλαιο από τους Σίξερς, έπαιξε μαζί τους κάποια ματς και μετά άρχισε το μοίρασμα του χρόνου μεταξύ αυτών και των Delaware 87ers. Στις 23/2 τον έκαναν waiver, γιατί χρειάζονταν χώρο στο ρόστερ για ανταλλαγή. Εκείνος πήγε στους Νικς, αλλά μετά την ανταλλαγή του Καρμέλο Άντονι έμεινε πάλι χωρίς δουλειά. Τον Οκτώβρη του 2017 υπέγραψε στη Ρεάλ Μαδρίτης και έγινε πρωταθλητής Ευρώπης. Επέστρεψε στη χώρα του, για τους Capital City Go-Go και από εκεί βρήκε το δρόμο για τους Ουίζαρντς. Το καλοκαίρι έγινε free agent και από τις προτάσεις που είχε (Χοκς, Μπλέιζερς, Μπακς, Ουόριορς και Μπουλς -όχι όμως, με εγγυημένα συμβόλαια) διάλεξε αυτήν των Tianjin Ronggang Gold Lions, στην Κίνα.
➜ Travis Trice: Ο 26χρονος πόιντ γκαρντ υπήρξε πρώτος σκόρερ των Michigan State Spartans, το 2015. Παρ’ όλα αυτά, στο ΝΒΑ draft εκείνης της χρονιάς δεν άκουσε το όνομα του. Πήγε με τους Χιτ στο Summer League, μετά πήρε συμβόλαιο από τους Νικς, δεν ήταν εγγυημένο και τον άφησαν να φύγει στις 23/10. Ακολούθησαν οι Westchester Knicks, η Νational Basketball League της Αυστραλίας (Cairns Taipans), όπου επίσης ήταν ο MVP της παρέας του, η επιστροφή στη G-League (για τους Westchester Knicks), πριν γυρίσει τον Ιούλιο του 2017 στην NBL, για τους Brisbane Bullets. Μετά βρήκε δουλειά στο Λϊβανο (Champville SC), πήγε στο training camp των Μπακς που δεν τον κράτησαν και εκείνος βρήκε μισθό στους Wisconsin Herd, πριν δοθεί -τον Ιανουάριο- ως αντάλλαγμα στους Austin Spurs. Τον Απρίλιο πήγε στην Τόφας και το καλοκαίρι στη Στρασμπούρ.
➜ Travis Wear: Ο 28χρονος σμολ φόργουορντ φοίτησε/έπαιξε στα καλύτερα (North Carolina/UCLA). Δεν έγινε πικ στο 2014 NBA draft, πήγε με τους Χοκς στο Summer League και στις 9/9 του έδωσαν συμβόλαιο οι Νικς, οι οποίοι είχαν ήδη 15 παίκτες. Άρα δύσκολα θα έβρισκε το χώρο του. Τον βρήκε όταν έγινε ανταλλαγή ο Τράβις Άουτλο, με τον Φιλ Τζάκσον να δηλώνει τότε πως ο Ουέρ είχε κυριαρχήσει στο UCLA, παίζοντας από άσος έως τεσσάρι. Φυσικά, ο παίκτης συμφώνησε να πηγαίνει και στη G-League. Στη δεύτερη συμμετοχή του στο ΝΒΑ ήταν εξ αυτών που ‘χαν αναλάβει τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Στα 13 αυτά λεπτά, ο King είχε 0/4. Στις 7/10 του 2015 διέσχισε τον Ατλαντικό για την Gipuzkoa, στην ACB, το Σεπτέμβρη του 2016 επέστρεψε στο καθεστώς ΝΒΑ και G-League, με τους Lakers (LA και South Bay), το οποίο ζει μέχρι σήμερα.
Σημείωση: προς αποφυγή παρεξηγήσεων, σε όλους τους παίκτες η δεύτερη λίγκα αναφέρεται ως G-League, κάτι που άρχισε να ισχύει από το 2017 και μετά. Έως τότε (από το 2005) ήταν η NBDL από τις λέξεις NBA Development League. Επειδή όμως, δεν υπήρχε το development, άλλαξε και το όνομα. Η minor league λοιπόν, απέκτησε το G από το χορηγό ονόματος (Gatorade).
Ειμαστε εδω γιατι το θελουμε και επισης, θελουμε να νικησουμε.
Ο Πόποβιτς δεν κατακεραύνωσε τους παίκτες του, μετά τις ήττες. Επέλεξε να πει ότι “κάθε μέρα είναι ευκαιρία για δουλειά στην εκτέλεση και στο να καταφέρουμε να κάνουμε σε δυο εβδομάδες ό,τι συνήθως γίνεται σε ένα χρόνο. Κάθε μέρα είμαστε λίγο καλύτεροι“. Ο Κέμπα Ουόκερ πρόσθεσε “δεν χρειαζόμαστε τώρα, τα κινητά τηλέφωνα. Είμαστε σε μια κατάσταση που πρέπει να αποκτήσουμε συντροφικότητα το συντομότερο δυνατό. Αν είναι εύκολο; Είμαστε τύποι που ‘χουν προσωπικότητα, πείνα για διάκριση, τύποι που θέλουμε να είμαστε εδώ όπου είμαστε και θέλουμε να νικήσουμε. Οπότε ναι, τα βρίσκουμε εύκολα μεταξύ μας“.
Ο Τζο Χάρις πρόσθεσε πως “όταν αντιμετωπίζεις προβλήματα μαθαίνεις να τα διαχειρίζεσαι. Αυτά που αντιμετωπίζουμε τώρα θα μας βοηθήσουν όταν πάμε στην Κίνα. Στην παρούσα φάση, υπάρχουν στιγμές στην προπόνηση που θέλουμε να υπάρχει δυσκολία, να αποκτήσουμε ‘πληγές’ και να μάθουμε να τις ‘κλείνουμε’. Αυτά θα μας βοηθήσουν να βρεθούμε. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος: να πρέπει να βρεις τη λύση στο πρόβλημα“.
Το επόμενο τεστ των 15 παικτών από 10 διαφορετικούς οργανισμούς του ΝΒΑ έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 17/8 και είναι με την Ισπανία. Το τελευταίο θα είναι με την Αυστραλία. Και τα δυο θα ‘χουν μεγάλο ενδιαφέρον για να καταλήξουμε -μόνοι μας- στο αν η Team USA εξακολουθεί να είναι το φαβορί για το 2019 FIBA World Cup.