Το ρεκόρ που δεν κατέρριψε ο Λούκα Ντόντσιτς θα ήταν για… Οσκάρ
Υποψηφιότητα για το βραβείο Α' ανδρικού σκόρερ σε παιχνίδι ολυμπιακού τουρνουά είχε θέσει ο Λούκα Ντόντσιτς ως τη στιγμή που έφυγε για τον πάγκο της Σλοβενίας.
Υπό κάθε πρίσμα και έννοια ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ένας παίκτης-ρεκόρ. Από την πρώτη φορά που συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό κουβαλά μια μοναδικότητα που δεν ανανακλάται μόνο μέσα από τον τρόπο που αγωνίζεται σε κάθε παιχνίδι αλλά αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στους αριθμούς που συνοδεύουν κάθε ξεχωριστή εμφάνισή του.
Σε Ολυμπιακούς Αγώνες ο 22χρονος Σλοβένος NBAer δεν είχε παίξει έως τώρα. Ούτε η εθνική της πατρίδας του είχε καταφέρει κάτι αντίστιχο, παρά την πρωτιά του 2017 στο Ευρωμπάσκετ της Τουρκίας. Αν και καταπονημένος από τη σεζόν με τους Ντάλας Μάβερικς, ο ίδιος ήταν εκείνος την πήρε από το χέρι και σαν καλοκουρισμένη πυξίδα που δεν χάνει μοίρα την οδήγησε, μέσα από το προολυμπιακό του Κάουνας, στο Τόκιο. Μόνο στον τελικό με τη διοργανώτρια Λιθουανία είχε 42 πόντους (και κατά μέσο όρο 21.3, με 8 ριμπάουντ και 11.3 ασίστ)!
Στην πρεμιέρα-έπος της Δευτέρας απέναντι στην Αργεντινή ο Ντόντσιτς απόλαυσε τη στιγμή μέχρι το μεδούλι. Ιδίως στο πρώτο μισό της αναμέτρησης έκανε όσα δεν χωράει ένας κοινός, μπασκετικός, νους. Βγαλμένος μάλλον από το Space Jam του λατρεμένου του Λεμπρόν Τζέιμς, είχε ήδη σκοράρει 31 πόντους και όδευε προς την κατάρριψη ενός ολυμπιακού ρεκόρ που παραμένει ανέπαφο από το 1988 και τους Αγώνες στη Σεούλ.
Η κόρνα της λήξης τον βρήκε να έχει φτάσει ως του 48 μόνο, μετρώντας 18/29 σουτ, εκ των οποίων τα 12/15 ήταν δίποντα και τα 6/14 τρίποντα. Είχε ακόμη 11 ριμπάουντ και 5 ασίστ σε λιγότερα από 32 λεπτά παραμονής στο παρκέ. Εννοείται πως αν εξαντλούσε τα περιθώρια χρόνου και σωματικής κόπωσης, οι ιστορικοί 55 πόντοι του Οσκάρ Σμιντ θα είχαν διαβεί την πόρτα αυτού του περίφημου χρονοντούλαπου που χωρά στα ράφια του κάθε είδους επιδόσεις.
Στις 24/9 του 1988 και στην αναμέτρηση με την Ισπανία για την α’ φάση της διοργάνωσης, ο ανυπέρβλητος Βραζιλιάνος σκόρερ, σήμερα 63 ετών, δεν είχε βγει λεπτό από το παρκέ, όπως συνέβαινε κατά κόρον τότε με τους σούπερ σταρ κάθε ομάδας, και είχε σημειώσει τους μισούς πόντους της “σελεσάο” στην ήττα με 118-110. Ο Σμιντ είχε σουτάρει με 17/28 συνολικά (6/11 τρίποντα), βρίσκοντας μάλιστα 15 πόντους από τη γραμμή των βολών. Αντιθέτως ο Ντόντσιτς πήγε μόνο επτά φορές στο σημείο και πήρε 6 πόντους μ’ αυτόν τον τρόπο. Αν είχε αγωνιστεί στα τελευταία 4’35”, είναι πολύ πιθανό, αν όχι βέβαιο, πως το “τέρας”, όπως τον αποκάλεσε ο Μανού Τζινόμπιλι, θα είχε αφενός καταπιεί το ρεκόρ αφετέρου κερδίσει το δικό του… Όσκαρ Α’ ανδρικού ρόλου.
Αφού δεν συνέβη τώρα, ίσως δεν βρεθεί άλλη τέτοια ευκαιρία. Δεδομένα ο Σμιντ δεν κινδυνεύει να χάσει είναι οι συνολικοί πόντοι σε ολυμπιακά τουρνουά. Ειναι ο μοναδικός που έχει ξεπεράσει τους 1.000 (1093).