Το παιχνίδι-κλειδί για την Εθνική και η πλάνη των αντιπάλων
Η Εθνική Ελλάδος, οι αντίπαλοι, τα ζητούμενα του κάθε νεός και ο άοκνος αγώνας όλων να ασκήσουν πίεση στην 'επίσημη αγαπημένη', επιμένοντας πως είναι ομάδα βάθρου. Ποια η νέα πρωτιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Τι είναι ο κάβουρας, τι είναι το ζουμί του; Έφτασε η ώρα να μάθουμε ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυνάμεις στον μπασκετικό χάρτη, με την εκκίνηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου να δίνεται σε λιγότερες από 24 ώρες. Συγγνώμη που κουράζω, αλλά θα ήθελα να (ξανα)δούμε τι ισχύει για αυτήν τη διοργάνωση, στην οποία μετέχουν 32 ομάδες -οι οποίες προέκυψαν από διαδικασία προκριματικών.
➔ για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων, επτά χώρες θα κατακτήσουν μέσω αυτού το δικαίωμα συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020. Θα είναι οι δυο κορυφαίες της Αμερικής και της Ευρώπης και οι καλύτερες των Αφρική, Ασία και Ωκεανία.
➔ Οι 16 επόμενες καλύτερες ομάδες θα εμφανιστούν στα ΠροΟλυμπιακά τουρνουά.
➔ Η πρώτη φάση θα γίνει όπως προέκυψε από την κλήρωση του Μαρτίου.
➔ Οι δυο πρώτοι κάθε γκρουπ θα προχωρήσουν στη β’ φάση, που θα ‘χει πάλι γκρουπ (6-9/9) και θα ‘σταυρώσουν’ ανά δυάδες -η Ελλάδα ‘σταυρώνει με τον όμιλο των Τουρκία, Τσεχία, ΗΠΑ και Ιαπωνία.
➔ Οι οκτώ καλύτεροι θα βρεθούν στα νοκ άουτ προημιτελικά (10-11/9), από εκεί στους αγώνες κατάταξης (12/9), στους ημιτελικούς (14/9), τις θέσεις 3-4 (14/9) και τον τελικό (15/9).
Η ημερομηνία που έχουν ως καταληκτική τα έθνη για να δηλώσουν τα ρόστερ τους είναι η σημερινή (30/8). Οι περισσότεροι το έκαναν νωρίτερα. Η Ελλάδα ενημέρωσε την Παρασκευή 30/8 πως το τελευταίο ‘κόψιμο’ αφορά τον Αντώνη Κόνιαρη.
Το SB Nation έκρινε πως θα είχε ενδιαφέρον να αξιολογήσει τους 53 NBAers που θα παίξουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ως αμυντικούς. Μάντεψε ποιος ήταν στο Νο1. Μετά το ‘ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο καλύτερος παίκτης του τουρνουά’, βρέθηκε ο Νίκολα Γιόκιτς ‘που δεν αποτελεί πια μυστικό’. Την πρώτη τριάδα συμπλήρωσε ο Ρούντι Γκομπέρ, ο οποίος αναδείχθηκε φέτος ‘καλύτερος αμυντικός του ΝΒΑ’, με τον Κέμπα Ουόκερ να είναι στο Νο4 και τον Ντόνοβαν Μίτσελ στο Νο5.
Ένα μουσικό διάλειμμα, πριν επικεντρώσουμε στον όμιλο τους Εθνικής.
Η Ελλάδα είναι η ομάδα που έχει την ταμπέλα του φαβορί του ομίλου, στην πλάτη. Και η παρουσία του MVP του ΝΒΑ στο ρόστερ ο προφανής λόγος. Όχι ο μόνος, καθώς υπάρχουν παίκτες με πολλές εμπειρίες και αδιαμφισβήτητες ικανότητες. Το παιχνίδι έχει τρωτά σημεία τα οποία καλούνται να καλύψουν όλοι μαζί. Θα θυμάσαι πως στην τελευταία επίσκεψη της ‘επίσημης αγαπημένης’ στην Far East έκαναν την Team USA να αναθεωρήσει όλο το μενταλιτέ και τα πλάνα της και μετά να σαρώσει όλα τα χρυσά που υπήρχαν.
Η Ελλάδα είναι και στην πιο υψηλή θέση της παγκόσμιας κατάταξης, εξ όσων είναι στο γκρουπ: βρίσκεται στο Νο8, η Βραζιλία είναι στο Νο12, το Μαυροβούνιο στο Νο28 και η Νέα Ζηλανδία στο Νο38. Ας δούμε πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα της Εθνικής, αφού (ξανα)δεις το ΤΟΡ10 των αγώνων που δεν πρέπει να χάσεις από την πρώτη φάση.
Κυριακή 1/9, 15.00 vs. Μαυροβούνιο
Όπως πιθανόν να γνωρίζεις (είτε γιατί είναι από τα μεγαλύτερα κλισέ του πλανήτη, είτε γιατί στην συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων διοργανώσεων, γίνεται μια μεγάλη έκπληξη στην πρεμιέρα), το πρώτο ματς είναι πάντα εξόχως σημαντικό. Σε αυτό, η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το Μαυροβούνιο των Μίλκο Μπιέλιτσα (φέτος έκανε καριέρα στην πρωταθλήτρια Ιαπωνίας), Ντίνο Ράντονιτς, Mπόγιαν Ντούμπλιεβιτς, Μάρκο Τοντόροβιτς και φυσικά του Νίκολα Βούτσεβιτς, του τύπου που πήρε από το χέρι τους Μάτζικ και τους πήγε στα πλέι οφ του ΝΒΑ -έπειτα από έξι χρόνια. Αυτός λοιπόν, είπε πως η παρέα του έχει το ταλέντο, πολλά νέα παιδιά (μόνο δυο παίκτες είναι 30+ χρόνων) να βρεθεί τουλάχιστον, στο β’ γύρο της διοργάνωσης. Ως το πιο δύσκολο αντίπαλο του γκρουπ ονόμασε την Ελλάδα “που είναι φαβορί και για μετάλλιο. Αρκεί να δείτε το ρόστερ της για να καταλάβετε το λόγο. Έχουν ταλέντο και μεγάλη εμπειρία”. Aυτή είναι η πρώτη συμμετοχή του Μαυροβουνίου σε Παγκόσμιο Κύπελλο και το δίδυμο Ντούμπλιεβιτς και Βούτσεβιτς κάτω από το καλάθι, το λες και καλό. Oι Τοντόροβιτς και Ιβάνοβιτς είχαν τραυματισμούς, αλλά έγιαναν.
Τρίτη 3/9, 15.00 vs. Βραζιλία
Το παιχνίδι-κλειδί θα είναι αυτό με τη Βραζιλία των Μαρσέλο Χουέρτας, Άντερσον Βαρεχάο και Λιάντρο Μπαρμπόσα. Αυτοί έχουν μείνει από την παλαιά ‘φρουρά’, των τύπων που ‘χουν εμπειρίες και παραστάσεις από κορυφαίες διοργανώσεις. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν οι Μπρούνο Καμπόκλο (σμολ φόργουορντ, επιλογή Νο20 στο 2014 NBA draft από τους Ράπτορς και νυν παίκτης των Γκρίζιλς), Μάρκος Σίλβα (σμολ φόργουορντ, ο οποίος υπέγραψε με τους Σίντνεϊ Κινγκς) και Κριστιάνο Φελίτσιο (σέντερ, G-League). Προπονητής είναι ο Άτσο Πέτροβιτς και σε αυτά που θα δούμε είναι μονομαχίες του Καλάθη με τον Χουέρτας και του Βαρεχάο με τον Μπουρούση. Φυσικά, στο Νο1 αυτών που θα ‘χουν ενδιαφέρον είναι το τι θα ‘χουν ετοιμάσει οι Βραζιλιάνοι, για να περιορίσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.
Πέμπτη 5/9, 15.00, vs. Nέα Ζηλανδία
Oι Τall Blacks είναι μια από τις 15 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που δεν θα ‘χουν μαζί τους κάποιον ενεργό ΝΒΑer. Αυτό που ‘χουν πάντα είναι κέφι και μπρίο. Δηλαδή, περνούν καλά μεταξύ τους και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Ο κόουτς Πολ Χενάρε προσπάθησε να συνδυάσει παίκτες που συμπληρώνουν -αγωνιστικά- ο ένας τον άλλον και όλοι μαζί καταλαβαίνουν πως είναι σημαντικό να εκπροσωπείς το έθνος σου. Διευκρίνισε και ότι η χώρα βρίσκεται τη διαδικασία της ανάπτυξης -πάνω στην οποία δουλεύουν τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της ‘παραγωγής’. Ο Τομ Αμπερκρόμπι είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης των Νεοζηλανδών και αυτό θα είναι το τρίτο Παγκόσμιο στο οποίο θα πάρει μέρος. Άλλοι έξι (Κένι, Πλέντζερ, Λο, Φοτού και τα αδέλφια Ουέμπστερ) έκαναν σεφτέ σε προηγούμενες διοργανώσεις. Οι Ντιλέινι (πήγε στο φετινό summer league με τους Μαβς), Λι, Νγκτάι, Σμιθ-Μίλνερ και Ράσμπατς είναι οι ρούκι. Oι τρεις πρώτοι είναι συμπαίκτες στους New Zealand Brakers.
Α, δεν σου είπα: η FIBA έχει νέο πρόεδρο -και είναι Αφρικανός
Πριν δοθούν τα πρώτα τζάμπολ του 2019 World Cup τα ‘κεφάλια’ της FIBA συναντήθηκαν στο Πεκίνο, για τη Γενική Συνέλευση με αύξοντα αριθμό 21. Εκπρόσωποι 156 εθνικών ομοσπονδιών παρέστησαν για να εκλέξουν το νέο πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας. Μετά τον Οράσιο Μουρατόρε (πρόεδρος της FIBA America, ο οποίος έγινε το 2009 ο 12ος πρόεδρος της FIBA), σειρά παίρνει ο Χαμανέ Νιάνγκ, πρόεδρος της ομοσπονδίας του Μάλι, μέλους της FIBA Africa. Κάτι που συμπτωματικά, έρχεται σε πλήρη συνέπεια και με το ‘άνοιγμα’ του ΝΒΑ και της παγκόσμιας ομοσπονδίας στην Αφρική. Και λέω ‘συμπτωματικά’, γιατί η FIBA εκλέγει προέδρους εκ περιτροπής από τους επικεφαλής των ηπείρων. Ο Νιανγκ ήταν ο μόνος υποψήφιος.
Ο 67χρονος Νιάνγκ πήρε Masters στα οικονομικά, στο Ντακάρ της Σενεγάλης και συνέχισε τις σπουδές του με DESS (diplôme d’études supérieures spécialisées), στην πόλη Καν της Γαλλίας. Επέστρεψε στην πατρίδα του και εργάστηκε σε τράπεζα για οκτώ χρόνια, πριν τον καλέσουν στο Υπουργείο Οικονομίας και Εμπορίου. Mετά έγινε διοικητικός διευθυντής και χρηματοδότης της Mobil Oil Mali, το 1994 έγινε διευθυντής εμπορικού και γενικός διευθυντής της Elf Oil Mali/Total Mali, ενώ το 2005 ανέλαβε το πόστο του γενικού διευθυντή στην Malienne de l’automobile (κορυφαία εταιρία παροχής υπηρεσιών, σχετικών με αυτοκίνητα στη χώρα -πώληση καινούργιων και μεταχειρισμένων, ενοικιάσεις, συντήρηση και επισκευή). Στις ημέρες του Μποντίμπο Σιντιμπέ (ήταν πρωθυπουργός από το 2007 έως το 2011) ήταν Υπουργός των Σπορ. Από το 1999 ήταν πρόεδρος της ομοσπονδίας μπάσκετ του Μάλι, με εξαίρεση την περίοδο από το 2014 έως το 2019, οπότε έγινε πρόεδρος της FIBA Africa. Στην προηγούμενη διοίκηση τέλεσε χρέη αντιπροέδρου της FIBA.
Πέραν του προέδρου, οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών ψήφισαν και για τα 13 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, όπου συνεχίζει ο Άρης Ζώης. Να θυμίσουμε εδώ πως Έλληνας είναι και ο γενικός γραμματέας της FIBA, με τον Ανδρέα Ζαγκλή να αναλαμβάνει έπειτα από τον αιφνίδιο θάνατο του Πάτρικ Μπάουμαν. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου σχήματος, θα γίνει παραμονές της ολοκλήρωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου (14/9).