To μοναδικό ελληνικό All Star Game του Αντετοκούνμπο
Την τελευταία διετία επιλέγει αυτός την ομάδα για το All Star Game του ΝΒΑ και ανταλλάσσει 'θανατηφόρες' ατάκες με τον Λεμπρόν Τζέιμς. Το 2013 ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ο τελευταίος παίκτης των Greek Stars και ένιωθε αμήχανα.
Η Team Giannis στο All Star Game του Σικάγο δεν θα έχει τον Τζέιμς Χάρντεν που απορρίφθηκε. Θα έχει όμως πολλή, πάρα πολλή ενέργεια. Θα ξεχειλίζει. Ως αρχηγός της μιας εκ των δύο ομάδων ο Γιάννης Αντετοκούνμπο επέλεξε ήδη τους 11 παίκτες που θα τον πλαισιώσουν στην αναζήτηση της ρεβάνς για την περυσινή ήττα (178-164) στη Σάρλοτ και μεταξύ αυτών βρίσκονται παίκτες που σίγουρα δεν θ’ αφήσουν καμία φάση να περάσει. Στερούνται μεν το ταλέντο των αντιπάλων τους, δεν υπολείπονται σε σκληράδα δε. Ο Σιάκαμ, ο Αντεμπάγιο, ο Γκομπέρ, ο Μπάτλερ, ακόμη και ο Εμπίντ εγγυώνται τρεξίματα, άμυνες, κοψίματα και βουτιές για μια διεκδικούμενη μπάλα, σε μια πολλαπλή συνθήκη που ευνοεί το σχέδιο του ‘Greek Freak’ για μπάσκετ στο τρανζίσιον ή μέσα από τη γραμμή των τριών πόντων.
Πριν από 7 χρόνια ο ‘Greek Freak’ δεν είχε καν δικαίωμα επιλογής συμπαικτών. Ήταν ένα ψηλόλιγνο παιδί που είχε μόλις κλείσει τα 18 του και ανήκε στον Φιλαθλητικό Ζωγράφου. Δίχως ελληνικό διαβατήριο, για να μην ξεχνιόμαστε, παρά την εντοπιότητά του! Κάτι που συνέβη 50 ημέρες αργότερα. Βέβαια τα ‘λαγωνικά’ του ΝΒΑ τον είχαν ήδη ανακαλύψει στα μέρη μας και η ισπανική Σαραγόσα είχε φροντίσει, από τον Δεκέμβριο κιόλας, να εξασφαλίσει τα δικαιώματά του (κατ’ επέκταση το buy out ενόψει του draft) για την επόμενη 4ετία.
Όπως και να ‘χε πάντως ο… Γιαννάκης παρέμενε ένας ταλαντούχος, εξελίξιμος πλην σχετικά ‘άγουρος’ που στο ελληνικό (20ο στη σειρά μετά από διακοπή ενός έτους και αφιερωμένο στη μνήμη του Γιώργου Κολοκυθά) All Star Game της Περιβόλας, στις 10 Μαρτίου του 2013, κλήθηκε -όπως ο αδερφός του Θανάσης- εκτός του κάδρου των κανονισμών και μπήκε από το παράθυρο, διότι ανήκε σε ομάδα της Α2 και δεν είχε καν συμμετάσχει στην ψηφοφορία του ΕΣΑΚΕ. Ντροπαλός και σχετικά αμήχανος, περιστοιχιζόταν από παίκτες που έβλεπε και θαύμαζε. Ευτυχώς πάντως που το κοινό της Πάτρας και όσοι παρακολούθησαν το show από την τηλεόραση πρόλαβαν, έστω για λίγο, να τον δουν σ’ ένα παιχνίδι πανελλαδικής εμβέλειας, ενισχύοντας τον αδερφό του στον διαγωνισμό καρφωμάτων.
Διότι ναι μεν τα ματς της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας μεταδίδονταν εκείνη την εποχή από τη δημόσια τηλεόραση, ελάχιστοι ωστόσο ελκύονταν από τις αναμετρήσεις της Νέας Κηφισιάς με τον Ερμή Λαγκαδά ή του Φιλαθλητικού με την Αγία Παρασκευή.
Ο σχετικός ντόρος είχε γίνει πάντως και το δίδυμο των Αργύρη Πεδουλάκη, του τότε προπονητή του Παναθηναϊκού, και Σούλη Μαρκόπουλου από τον ΠΑΟΚ, είχε χρησιμοποιήσει για κάμποσα λεπτά τα δύο αδέρφια, προς τέρψιν του θεάματος. Μαζί έδωσαν 26 πόντοι (ο Γιάννης τους 8 και ο Θανάσης τους 18), αλλά δεν αρκούσαν για την αποφυγή της ήττας Ελλήνων από τους πιο δραστήριους Ξένους (125-131).
Σ’ εκείνη την ομάδα των Greek Stars (όχι ακόμα Greek Freaks) συμμετείχαν αθλητές που σήμερα διάγουν βίο παλαιμάχων. Μάλιστα ο Κώστας Χαραλαμπίδης μετεξελίχθηκε σε προπονητή, προσφάτως παραιτηθείς από τον ‘Δικέφαλο’ του Βορρά, ο Λάζαρος Παπαδόπουλος ασχολείται με τις -start up- επιχειρήσεις του, δουλεύοντας πάντα για τα όνειρά του, και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, σαν να μην έχει αλλάξει καθόλου, εξακολουθεί να μην θέλει να δίνει συνεντεύξεις.
Από τους υπόλοιπους:
Ο Βασίλης Σπανούλης, πριν από το νέο χειρουργείο στο πόδι, προετοίμαζε τον εαυτό του για τα ‘φαρμακερά’ σουτ στο Final Four του Λονδίνου και το δεύτερο θρίαμβο του Ολυμπιακού.
Ο Νίκος Παππάς ήταν ο αρχισκόρερ του Πανιωνίου, υπό τον κόουτς Γιάννη Σφαιρόπουλο.
Ο Κώστας Σλούκας πάλευε να βρει τα λεπτά συμμετοχής που ήθελε στον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό, γιατί ποτέ δεν ένιωθε καλά στον πάγκο, και ούτε που φανταζόταν πως το 2020 θα είναι ο ‘γενικός δερβέναγας’ της Φενέρμπαχτσε στο παρκέ, μετρώντας διαδοχικές συμμετοχές σε Final Four.
Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν και τότε στον Ολυμπιακό, χωρίς όμως να έχει μεσολαβήσει η μεταγραφή στην Μπαρτσελόνα και η σκληρή εμπειρία του ΝΒΑ. Το πρώτο συνέβη το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου και το δεύτερο 15 μήνες αργότερα.
Ο Βλάντο Γιάνκοβιτς ήταν το alter ego του Παππά στον Πανιώνιο, προτού μαζί φύγουν τον Παναθηναϊκό στο τέλος εκείνης της σεζόν.
Ο Γιώργος Πρίντεζης είχε ήδη λάβει το προσωνύμιο ‘Άι Γιώργης’ (από τον ‘νονό’ του, τον χειμαρρώδη Βαγγέλη Ιωάννου) για το νικητήριο ‘πεταχτάρι’ στην Κωνσταντινούπολη 10 μήνες νωρίτερα, στον τελικό του Ολυμπιακού με την ΤΣΣΚΑ.
Ο Μάικ Μπράμος ήταν ο πιο συνεπής σουτέρ του Παναθηναϊκού με 36% από το τρίποντο στα ματς της Euroleague, συνεχίζοντας από το καλοκαίρι του 2015 να κάνει το ίδιο στην ιταλική Βενέτσια.
Ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης προσπαθεί με κόπο ν’ αφήσει πίσω τα χρόνια εκτός μπάσκετ και να κυνηγήσει την υστεροφημία του στον Ιωνικό Νικαίας, έχοντας ήδη κερδίσει άλλα πέντε χρόνια μπάσκετ.
Ο Μιχάλης Τσαϊρέλης, 31 πια, βγάζει το ψωμί του στον Ήφαιστο Λήμνου ύστερα από την τότε θητεία του στον ΠΑΟΚ και τα περάσματα από την Τενερίφη, τον Ολυμπιακό, τον Άρη και τον Προμηθέα Πάτρας.
Ο Βασίλης Καββαδάς δεν έπαιζε μπάσκετ στο στέκι των μπασκετικών αναρχικών, αλλά στο κλειστό της Αρτάκης.
Εκείνη το κυριακάτικο απόγευμα του Μάρτη στην Πάτρα αντίπαλοι του Αντετοκούνμπο δεν ήταν ο Λεμπρόν, ο Ντέιβις, ο Λέοναρντ, ο Χάρντεν και ο Ντόντσιτς ή ο Λίλαρντ και Σίμονς. Τότε από τις ομάδες της ΕΚΟ Basket League είχαν επιλεγεί να συνθέσουν τη ‘Rest of the World’ οι Λο και Χάινς του Ολυμπιακού, οι Ούκιτς, Γκιστ, Ματσιούλις (αρχηγός εφέτος της Team Maciulis), Λάσμε από τον Παναθηναϊκό, ο ΜακΚόλουμ και ο Γκραντ του… γηπεδούχου Απόλλωνα Πάτρας, ο ‘φωτιά με φωτιά’ Πετγουέι του Ρεθύμνου (που αναδείχθηκε MVP και νικητής στα καρφώματα), ο Στόγκλιν και ο Χαντ από τον Ηλυσιακό και ο Μίλμπουρν του Πανιώνιου. Με τους Γιώργο Μπαρτζώκα και Γιάννη Σφαιρόπουλο παρέα στον πάγκο.
Ω καιροί, ω ήθη!