ΜΠΑΣΚΕΤ

Το ‘κράξιμο’ στον Ουέστμπρουκ και το πανάκριβο όχι του Χάρντεν

Ο Τζέιμς Χάρντεν απέρριψε την ευκαιρία που είχε να γίνει ο πρώτος ΝΒΑer της ιστορίας, που πήρε τουλάχιστον 50.000.000 δολάρια ως ετήσιο μισθό, ενημερώνοντας πως δεν θέλει να μείνει στους Ρόκετς. Είπε το 'φεύγω' για να πάει στους Νετς. Όσο για τον Ουέστμπρουκ; Καλός για ομάδες που θέλουν να αποκλειστούν στο πρώτο γύρο των πλέι οφς...

Το ‘κράξιμο’ στον Ουέστμπρουκ και το πανάκριβο όχι του Χάρντεν
Oι Ράσελ Ουέστμπρουκ και Τζέιμς Χάρντεν, στη δεύτερη παράταση του αγώνα με το Σαν Αντόνιο, όταν έχουν καταλάβει το έγκλημα που 'χουν κάνει. AP Photo/Eric Gay

Δεν θα έλεγες πως ήταν αμούστακο παιδί, όταν πήγε στο Χιούστον. Κυριολεκτικά ή/και μεταφορικά. Ήταν 23 χρόνων, όταν ο Τζέιμς Χάρντεν έφυγε από την Οκλαχόμα Σίτι για να εξελιχθεί σε ‘μηχανή σκοραρίσματος’, κάτι το οποίο έγινε βάσει πολύ συγκεκριμένου πλάνου. Που δεν υπάρχει πια. Και για αυτό θέλει να φύγει από το Τέξας.

Κάντο όπως ο AD

Δεν ξέρω αν θυμάσαι, αλλά ο Άντονι Ντέιβις ήταν αυτός που δημιούργησε το νέο δεδομένο στο ΝΒΑ, αυτό του ‘δεν μένω‘ των παικτών προς τους οργανισμούς, καιρό πριν τη λήξη των συμβολαίων τους. Μετά προέκυψε και το ‘φίλε ένα να παίξουμε μαζί‘, σε αυτό που η λίγκα χαρακτηρίζει ως tampering -εν τούτοις ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει τους παίκτες. Μείνε μαζί μας και θα δεις πώς ο Χάρντεν μπήκε και στις δυο παραπάνω λίστες.

Στα του Χιούστον -που θα ‘χάσει’ τον Χάρντεν, αλλά ουδείς ξέρει πότε

Πάμε άλλη μια φορά, που από ό,τι φαίνεται θα είναι και η τελευταία. Ο Ντάριλ Μόρεϊ ήταν ο εμπνευστής του Moreyball που υπήρξε η επανάσταση του μπάσκετ, στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2000. Ο τύπος που δεν είχε την παραμικρή σχέση με το μπάσκετ, αλλά είχε τεράστιο ‘δεσμό’ με την πληροφορική (βλ. Masters από το Massachusetts Institute of Technology). O εμπνευστής του ‘true shooting percentage’ (μεταξύ πολλών άλλων) δόμησε όλο το σύστημα που έτρεξαν αυτοί που τον έκαναν τον πρώτο μη σχετικό με το σπορ, που έγινε GM (Ρόκετς) και ήθελε το τρίποντο να δίνει περισσότερα από δίποντο (φευ), άρα γιατί να βασανίζονται οι παίκτες ασκόπως μέσα στη ρακέτα; Εκτός βέβαια, και αν έχουν την ευκαιρία για λέι απ ή κάρφωμα.

Ο πρώτος GM που είδε ένα νόημα στη δημιουργία ρόστερ με τρία αστέρια (στην αρχική του τοποθέτηση, τον χλεύασαν) ‘έβγαλε’ τους σωστούς αριθμούς (αυτούς που θα έδιναν την επιτυχία), βάσει της παρουσίας του Χάρντεν. Ο οποίος στην εξέλιξη της φάσης τον χαρακτήρισε δεύτερο πατέρα του. Φέτος ο ‘δεύτερος πατέρας’ εγκατέλειψε το Χιούστον, έπειτα από 14 χρόνια συνεργασίας. Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκε από τους Σίξερς, οι οποίοι τον έκαναν πρόεδρο του ‘τμήματος’ που ασχολείται με το πώς λειτουργεί η ομάδα. Η πρόσληψη έγινε στις 2/11.

Δυο εβδομάδες μετά, ο Χάρντεν απέρριψε την πρόταση που του έκαναν οι Ρόκετς για να επεκτείνουν τη συνεργασία τους, πέραν του 2023, όταν λήγει η υπάρχουσα -με τον παίκτη να ‘χει την option για την τελευταία σεζόν. Ο μισθός του, για αυτήν την τριετία είναι στα 133 εκατομμύρια δολάρια.

Πιστεύει ωστόσο, πως ο ‘κύκλος’ του στο Χιούστον έχει ‘κλείσει’, σε επίπεδο πιθανοτήτων που υπήρχαν να φορέσει δαχτυλίδι. Για αυτό και θέλει να πάρει το ταλέντο του και να το πάει κάπου, όπου θα συνδυαστεί με αυτό άλλων παικτών, ικανών να κατακτήσουν την κορυφή. Σημείωσε και ότι είχε προηγηθεί το ‘θέλω να φύγω’ του Ράσελ Ουέστμπρουκ.

Πάμε όμως, ξανά, γιατί ενδεχομένως να μην κατάλαβες τι αρνήθηκε.

Το ‘μούσι’ απέρριψε την ευκαιρία που είχε να γίνει ο πρώτος NBAer που θα πάρει τουλάχιστον 50 εκατομμύρια δολάρια, το χρόνο, μέσω της πρότασης για άλλα δυο χρόνια και 103.000.000 δολ. Βάσει κανονισμών, οι ‘Ρουκέτες’ δεν μπορούσαν να προτείνουν κάτι πιο μεγάλο, σε διάρκεια.

Το ‘όχι’ αξίας 51.5 εκατομμυρίων δολαρίων, τη σεζόν δεν είχε να κάνει -απαραίτητα- με τη Φιλαδέλφεια, που σύμφωνα με το Athletic, είναι στους πιθανούς προορισμούς του Χάρντεν. Το αυτό ισχύει και για το Μπρούκλιν, όπως αποκάλυψε ο Κέντρικ Πέρκινς, στο ESPN. O Πέρκινς ήταν συμπαίκτης του Χάρντεν και του Κέβιν Ντουράντ, στους Θάντερ. Στην ίδια εκπομπή εμφανίστηκε και ο πρώην assistant GM των Νετς, Μπόμπι Μαρκς για να εξηγήσει πως οι Νετς είναι ένας από τους πέντε οργανισμούς που ‘χουν τα ‘κεφάλαια’ που χρειάζονται, ώστε να κάνουν δικό τους τον Χάρντεν, ικανοποιώντας τα θέλω’ του Χιούστον. Που προφανώς θα ζητήσει πολλά. Το Μπρούκλιν έχει διαθέσιμους τους Κάρις ΛεΒερτ, Τζάρετ Άλεν, Σπένσερ Ντινουίντι, Τόρεν Πρινς και picks, που μπορεί να συνδυάσει. Ποιοι άλλοι έχουν ‘πραμάτεια’; Οι Σέλτικς, Νάγκετς, Ουόριορς και Σίξερς.

Αλλά ας μείνουμε στους Νετς, για να σου πω τι δήλωσε ο Σον Μαρκς (ο τύπος που έσωσε τον οργανισμό από την καταστροφή) για την ‘κουλτούρα του Μπρούκλιν’. Κατά την παρουσία του σε virtual σεμινάριο ενημέρωσε πως η εμφάνιση των Ντουράντ και Κάιρι Ίρβινγκ στην πόλη είχε ως συνέπεια να διαμορφωθεί εκ νέου ο τρόπος που λειτουργεί ο οργανισμός, ώστε να μπορέσει να εξελιχθεί περαιτέρω -βάσει των συστάσεων των superstars. “Κάθισα μαζί τους, έμαθα από εκείνους όσα θέλουν να δουν και πώς θέλουν να ωριμάσουμε, ώστε να γίνουμε επιτυχημένοι” είπε χαρακτηριστικά. Στο ‘να γίνουμε επιτυχημένοι’ προφανώς εννοεί την κατάκτηση του τίτλου. Επίσης, δεν είναι μυστικό πως οι δυο τους προώθησαν την πρόσληψη του Στιβ Νας, για κόουτς.

Οι πληροφορίες θέλουν τους Νετς να έχουν αρχίσει τις συζητήσεις που αφορούν το μάξιμουμ όσων μπορούν να προσφέρουν για τον Χάρντεν, ενώ υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν πως οι Ντουράντ και Ίρβινγκ έχουν αρχίσει το σχετικό ‘ψηστήρι’ στον ίδιο τον παίκτη. Εξυπακούεται πως δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν, λόγω tampering.

Σε κάθε περίπτωση, οι Ρόκετς δεν θα στείλουν τον Χάρντεν όπου θέλει, αλλά στον οργανισμό που θα δώσει τα περισσότερα.

Τι άλλο θέλουν να πάρουν οι Νετς

Ανεξαρτήτως του τι θα γίνει με τον Χάρντεν, το Μπρούκλιν έχει βγει στην ‘αγορά’ για να πάρει έναν πάουερ φόργουορντ, με πρώτο στόχο τον Σερζ Ιμπάκα, συμπαίκτη του KD (και του Χάρντεν -όπως και του Ουέστμπρουκ) στους Θάντερ, στη διαδρομή για τους τελικούς του 2012. Η φιλία των Ντουράντ και Ιμπάκα παρέμεινε σε ‘ισχύ’ μετά το ‘χωρισμό’, όπως αποδείχθηκε και στην εμφάνιση του δεύτερου στο μαγειρικό σόου του πρώτου, πέρυσι.

Το Forbes έγραψε πως ο Ντουράντ έχει αναλάβει να πείσει τον Ιμπάκα να ξαναβρεθούν στο ίδιο ρόστερ. Εκτιμώ ότι έχεις υπ’ όψιν σου το ρόλο που έπαιξε o KD στο γεγονός ότι οι ΝτιΆντρε Τζόρνταν και Στιβ Νας είναι πια μέλη των Νετς, οι οποίοι δεν μπορούν να δώσουν στον Ιμπάκα όσα πήρε πέρυσι (23.3 εκατομμύρια δολάρια). Έχουν για εκείνον πρόχειρα τα 5.7 εκατομμύρια της mid-level exception -που μπορούν να φτάσουν στα 18 εκατομμύρια σε μια τριετία. Ο ανταγωνισμός τώρα, δεν μπορεί να φτάσει πιο ψηλά από τα 9.3 εκατομμύρια. O κάτοχος Ισπανικού διαβατηρίου είναι 31 χρόνων και έως τώρα, έχει βγάλει από το ΝΒΑ 120.000.000 δολάρια. Πριν λίγες ημέρες, έκανε και την πρώτη του συμφωνία για να ‘κυκλοφορήσει’ δική του σειρά ρούχων, ευκαιρία που του έδωσε η καναδέζικη εταιρία Nobis.

Tι θα γίνει με τον υπερτιμημένο Ουέστμπρουκ

Ενώ οι Ρόκετς δύσκολα θα ανταλλάξουν τον Χάρντεν πριν το τέλος της ερχόμενης αγωνιστικής περιόδου, φαίνεται πως θα βρουν κάπου να στείλουν τον Ουέστμπρουκ πριν το πρώτο τζάμπολ της σεζόν 2020-21. Το Ringer αποκάλυψε πως οι Κλίπερς, Χόρνετς και οι Νικς έχουν ήδη ενδιαφερθεί, όπως και ότι λίγες ομάδες χρειάζονται starting πόιντ γκαρντ και ακόμα πιο λίγες ‘αντέχουν’ το συμβόλαιο του (44.2 εκατομμύρια δολάρια για κάθε μία εκ των τριών επόμενων σεζόν). Συνεργάτης του μέσου που είδες από πάνω ήταν αρκετά καυστικός κατά του… ‘όλο μέλι-μέλι αλλά από τηγανίτα τίποτα’ Ουέστμπρουκ.

Στην παρούσα φάση, η ομάδα που διοικεί ο Μάικλ Τζόρνταν φαίνεται να είναι το φαβορί για τον 32χρονο. Αμερικανικά media έγραψαν πως ο MJ ενημέρωσε πως θέλει τον Ουέστμπρουκ (με τον οποίον συνεργάζονται, επιχειρηματικά -βλ. Jumpman). Δεν διατίθεται όμως, να δώσει την τρίτη επιλογή που ‘χει στο 2020 ΝΒΑ Draft -το οποίο παρεμπιπτόντως, θα γίνει στις 03.00 τα ξημερώματα της Πέμπτης 19/11, σε ώρες και μέρες Ελλάδος. 

Στο τι κάνει περίπλοκη την υπόθεση του Ουέστμπρουκ, o Σκοτ Ράφερτι που γράφει για το NBA Canada, έγραψε πως ενώ είναι elite ριμπάουντερ και καλός πασέρ, γρήγορος, αθλητικός, σκόρερ από τη ρακέτα, μοναδικός στον αιφνιδιασμό, στο isolation’ κλπ, κλπ, πέρυσι είχε 29.1% από το τρίποντο (σε catch and shoot), 24.2% σε pull up τρίποντα και γενικά δεν δημιουργεί το παραμικρό άγχος, όταν δεν έχει την μπάλα στα χέρια -γεγονός που επιτρέπει στους αντιπάλους να στέλνουν αλλού τους παίκτες. Οι γκαρντ σαν και του λόγου του (αθλητικοί με αμφισβητούμενο τζαμπ σουτ), δεν μεγαλώνουν καλά και αν δεν βελτιωθεί ως σουτέρ, θα έχει πρόβλημα ως προς το να είναι αποτελεσματικός και άρα θα γίνει δεύτερη και τρίτη επιλογή. Επίσης, δεν θα έλεγες πως είχε ποτέ επιτυχία στα playoffs, ως ‘μπροστάρης’. Aν δεν έχεις διαβάσει τους τρεις λόγους που δεν είναι παίκτης για postseason, να η ευκαιρία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK