ΜΠΑΣΚΕΤ

To ‘κάρφωμα’ του Τζόελ Εμπιίντ στο αφεντικό του

Ποια είναι η σκέψη που επεξεργάζονται οι του ΝΒΑ, σε ό,τι αφορά τη φετινή σεζόν, πώς ο Τζόελ Εμπιίντ και ο λαός έκαναν το αφεντικό των Σίξερς να πάρει πίσω την πρόταση για μείωση 20% σε 1.500 υπαλλήλους του οργανισμού και τι ακραίο έκανε ο Τίλμαν Φερτίτα, governor των Ρόκετς, για να 'περιορίσει' τη ζημιά του -ως δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας.

To ‘κάρφωμα’ του Τζόελ Εμπιίντ στο αφεντικό του
Λίγες ώρες μετά το αίτημα του αφεντικού των Σίξερς, για περικοπές 20% στους υπαλλήλους του οργανισμού, ο Τζόελ Εμπιίντ πρόσφερε 500.000 δολάρια -σε όσους πλήττονται ουσιαστικά, από τον κορονοϊό. AP Photo/Matt Slocum

Μια από τις αγαπημένες μου φράσεις είναι το ‘κλαίνε οι χήρες, κλαίνε και οι παντρεμένες’. Ομολογώ πως είχα κάνει κατάχρηση, στα χρόνια της -βαριάς- κρίσης, όταν όλοι ‘κλαιγόμασταν’, αλλά αντικειμενικά δεν ήμασταν όλοι σε συνθήκη ‘ζωής ή θανάτου’. Το overuse ήταν τέτοιο που πίστευα ότι έχω ‘κάψει’ το ‘χαρτί’ για το υπόλοιπο της ζωής μου. Ώσπου εμφανίστηκε ο κορονοϊός και όλα άλλαξαν. Σιγά μη γλίτωνε η ποταπή μου υπόθεση.

Στο ΝΒΑ οι ομάδες ανήκουν σε πλούσιους επιχειρηματίες. Κάποιοι ανήκουν στη λίστα με τους πλουσιότερους κατοίκους αυτού του πλανήτη. Πρόσφατα είχε προκύψει η νέα εκτίμηση του Forbes, κατά την οποία, για πρώτη φορά στην ιστορία της λίγκας, ο μέσος όρος αξίας κάθε οργανισμού είναι στα 2.000.000.000 δολάρια. Οι μισθοί των παικτών, των κόουτς και των υπαλλήλων των 30 οργανισμών δεν είναι για αυτούς κάτι (εννοώ, θα ζήσουν). Πόσω μάλλον, οι μισθοί όσων εργάζονται στα γήπεδα (που πληρώνονται με την ώρα ή ως part-timers). Όλα αυτά βέβαια, ουδεμία σχέση είχαν πια μόλις κατακυρίευσε της πραγματικότητας μας ο Covid-19.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, για τις οικονομικές απώλειες των ομάδων σε καιρό κορονοϊού (όσο δεν γίνονται παιχνίδια) ήθελαν να χάνονται τα 1.900.000 δολάρια που ‘βγάζει’ κατά μέσο όρο κάθε οργανισμός, στα εντός έδρας παιχνίδια. Κάνε τον πολλαπλασιασμό και έχεις τη ‘ζημιά’ των επιχειρηματιών. Δεν έχεις τη ζημιά των υπαλλήλων στα γήπεδα, των οποίων η επιβίωση εξαρτάται από το μισθό τους.

Μια ωραία πρωία λοιπόν, ο Τζος Χάρις, governor (γιατί θέλω να θυμάσαι πως άλλαξε ο όρος ‘ιδιοκτήτης’ σε ‘διευθυντής/διοικητής‘) των Σίξερς ζήτησε από τους 1.500 υπαλλήλους του οργανισμού να υπογράψουν μείωση 20% του μισθού τους, όσο καιρό υπάρχει lockdown στο ΝΒΑ.

Όπως διευκρίνισε ο Έιντριαν Βοϊναρόφσκι, οι περικοπές δεν αφορούσαν αυτούς που ‘χουν συμβόλαια -εκτός και αν εκείνοι θελήσουν να ‘βάλουν πλάτη’. Είχε να κάνει με αυτούς που ‘βγάζουν’ περισσότερα από 50.000 δολάρια το χρόνο -σκέψου λίγο, πως η εκεί φορολογία ‘παίρνει’ τα μισά. Και οι περικοπές, όπως είπε, θα βοηθούσαν ώστε να μη γίνουν απολύσεις και να μη χάσει κανείς τα χρήματα του, για τον καιρό που δεν υπάρχουν παιχνίδια -έως το τέλος της κανονικής περιόδου. Είχε δώσει και προθεσμία να τον ενημερώσουν για την απόφαση τους (48 ωρών). Στις 24 ο Τζόελ Εμπίιντ (ναι, αυτός που παίζει στους Σίξερς) έδωσε 500.000 δολάρια, για την υγεία, τα νοσήλια και τους υπαλλήλους του οργανισμού. Ακολούθησε η απολογία του Χάρις και η απόσυρση της πρότασης.

Ο Τζος Χάρις (o οποίος έχει, μεταξύ άλλων και ένα 15% στην Κρίσταλ Πάλας) είχε αγοράσει το Σεπτέμβρη του 2017 μια έπαυλη, για ‘μόνο 45.000.000 δολάρια’. Είχε εξασφαλίσει τιμή κατά 40% μικρότερη της αρχικής. Θα μου πεις, δικά του είναι τα λεφτά, ό,τι θέλει τα κάνει -λογαριασμό θα μου δώσει; O σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, σε ό,τι αφορά την πολιτική στα έργα υποδομών και συνιδρυτής του Apollo Global Management, εκ των μεγαλύτερων εναλλακτικών επενδυτικών εταιριών (με έσοδα 1.16 δισεκατομμύρια δολάρια) είχε δώσει, ως επικεφαλής γκρουπ επενδυτών 280.000.000 δολάρια, για να αγοράσει τους Σίξερς, το 2011 -θυμίζω πως η σημερινή αξία είναι στα 2 δισεκατομμύρια. Είχε δωρίσει και 10 εκατομμύρια δολάρια, στο Wharton School του University of Pennsylvania, όπου είχε φοιτήσει -για να επεκτείνει το πρόγραμμα ερευνών πάνω στις εναλλακτικές επενδύσεις. Τώρα μάλλον είναι χρήσιμο να σου πω πόσα λεφτά έχει αυτός ο άνθρωπος: η αξία του έχει εκτιμηθεί, για το τρέχον έτος, στα 3.900.000.000 δολάρια. Ο άμεσος συνεργάτης του, Μάικλ Ρούμπιν έχει 2.9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Δεδομένα πλήττονται όλες οι επιχειρήσεις -εν προκειμένω, υπάρχει ένα ‘αλλά’

Το Yahoo!Sports έγραψε πως ‘σε καιρούς πρωτοφανούς αβεβαιότητας οι δισεκατομμυριούχοι έχουν την πιο εύκολη των ευκαιριών να δείξουν για καλό σκοπό, την αξία τους. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δεσμεύσουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των assets τους, για τους ανθρώπους που τους βοήθησαν να ‘φτιάξουν’ τις περιουσίες τους. Θα ήταν απογοητευτικό αν κάθε εταιρία δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν έκανε το ίδιο‘.

Ενώ λοιπόν, έγιναν όλα αυτά τα ξημερώματα ο Τίλμαν Φερτίτα, επίσης δισεκατομμυριούχος (ως ιδιοκτήτης αυτοκρατορίας με καζίνο, ξενοδοχεία και εστιατόρια -με την αξία του να εκτιμάται στα 4.4 δισεκατομμύρια δολάρια) και επίσης εκ των governors του ΝΒΑ (έχει τους Ρόκετς) απέλυσε 40.000 εργαζομένους και έβγαλε σε άδεια το 70% όσων απασχολεί, για να περιορίσει τη ‘ζημιά’. Έκανε και κάτι ακόμα: ζήτησε από τις αρχές να επιτρέψουν το άνοιγμα των επιχειρήσεων (προς το παρόν αρκείται στο take out που αντιστοιχεί στο 5% της δουλειάς που ‘χει, υπό νορμάλ συνθήκες), με μικρότερο αριθμό ελεγχόμενης προσέλευσης “ώστε να αποφευχθεί η οικονομική καταστροφή’. Σε συνέντευξη του στο Bloomberg είπε ότι “το shut-down που κάναμε είναι καλό, αλλά σε λίγες εβδομάδες οι άνθρωποι θα νιώσουν την ανάγκη να βρεθούν ανάμεσα σε άλλους ανθρώπους. Διαφορετικά θα πάμε σε οικονομική κρίση και θα χρειαστούμε χρόνια να βγούμε από αυτήν”.

Eνημέρωσε πως έχει ήδη επικοινωνήσει με τράπεζες, για να δει αν μπορεί να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (200.000.000 δολαρίων) “ως μέτρο ασφαλείας”. Ολοκλήρωσε, λέγοντας πως “στην ουσία, δεν έχουμε δουλειά. Θα ήθελα να επαναπροσλάβω τους πάντες. Είναι πολύ δύσκολο για πολλές οικογένειες, αλλά πρέπει να επιβιώσουμε. Αλλιώς δεν θα υπάρχει επιχείρηση”. Kαι κάπως έτσι καταλαβαίνεις γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να λέει, όσα λέει, όπως “μπορείς να χάσεις πολλούς ανθρώπους, λόγω της γρίπης. Κινδυνεύεις όμως, να χάσεις πολλούς περισσότερους αν βυθίσεις τη χώρα σε σοβαρή ύφεση“.

Ας πούμε πως ο Φερτίτα έχει ένα δίκιο. Μάλλον το χάνει, στην αναλογία του αντίκτυπου που ‘χει ο κορονοϊός στις δισεκατομμύρια πολύ μικρότερες επιχειρήσεις (από τις δικές του), που δεν έχουν τη δική του ‘καβάτζα’.

Kατά τη Ραμόνα Σέλμπερν, του ESPN τα αφεντικά και οι παίκτες, προς το παρόν, τάσσονται υπέρ του να διεξαχθεί το υπόλοιπο της σεζόν στο ΝΒΑ. Όλοι έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται το ενδεχόμενο να επεκτείνουν τη χρονιά έως τον Αύγουστο, με τα ματς να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Μοιραία, θα μετατεθεί και η περίοδος της free agency (στο Σεπτέμβρη), ενώ η εκκίνηση της σεζόν 2020-21 θα μπει στα Χριστούγεννα. Όλοι τονίζουν πως πρόκειται για ‘αχαρτογράφητα νερά’. Δεν μπορούν να ξέρουν τι ξημερώνει και άρα να λάβουν σχετικές αποφάσεις. Αλλά υπάρχει η πρόθεση που διάβασες. Μεταξύ άλλων, θέλουν να αποφύγουν την πρώτη χρονιά της ιστορίας της λίγκας που δεν θα ‘χει πρωταθλητή.

Έως τότε, παίκτες όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο Κέβιν Λοβ, ο Ζάιον Ουίλιαμσον και πολλοί άλλοι, κάνουν ό,τι θα έπρεπε να κάνουν οι διοικούντες (να σου πω εδώ πως οι Μπακς ‘μάτσαραν’ τα χρήματα που έδωσε ο Greek Freak για τους υπαλλήλους): καλύπτουν την αδυναμία των ‘αφεντικών’ να θυσιάσουν κάτι από τον προσωπικό τους πλούτο. Βέβαια, αυτό που έγινε με τον Χάρις -που ανακάλεσε αφότου δέχθηκε ατελείωτες επιθέσεις από το λαό-, δείχνει πως υπάρχει μια κάποια ελπίδα, προκειμένου να μην υπάρξουν μιμητές του αφεντικού των Σίξερς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK