Τα ‘κρυφά’ παιχνίδια της FIBA
Υπογράφει μακροχρόνιες συνεργασίες και δίνει λεφτά κάτω από το τραπέζι η FIBA για το Basketball Champions League; Το παιχνίδι με την Euroleague έχει αρχίσει και φαίνεται ότι θα έχει και αρκετά 'πονηρά' κόλπα!
H αντεπίθεση της FIBA έχει αρχίσει εν μέσω κορονοϊού. Η κινητικότητα της διεθνούς ομοσπονδίας ώστε ν’ αποσπάσει κλαμπ-ονόματα για το Basketball Champions League είναι έντονη, παρά την άπνοια της πανδημίας. Η ανακοίνωση πριν από δέκα μέρες ότι τρεις ομάδες του Eurocup (Νταρουσάφακα, Μπιλμπάο και Ρίτας Βίλνιους) μεταπηδούν στο BCL ήταν το πρώτο ‘χτύπημα’. Είχαν προηγηθεί κρούσεις σε μια σειρά από ομάδες της ΑΒΑ League με πρώτη και καλύτερη την Παρτιζάν Βελιγραδίου, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν την FIBA να έχει πλευρίσει και τη Μάλαγα, από την οποία μάλιστα περιμένει απάντηση μέσα στις επόμενες μέρες.
Κάπως έτσι εκδηλώνεται η πρόθεση της FIBA να ‘βάλει χέρι’ στο Eurocup, με σκοπό να μπορέσει η δική της διοργάνωση να γίνει, πράγματι, η δεύτερη τη τάξει. Οι συγκυρίες μάλιστα του κορονοϊού, με την οκτάδα του BCL να αναμετράται τον Σεπτέμβριο, φέρνει σαν εξέλιξη την ανάδειξη μιας Κυπελλούχου Ευρώπης (την πρωταθλήτρια δηλαδή του BCL) για το 2020, χάρη στο τουρνουά που έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο. Με δεδομένο ότι μπήκε παύλα στην Euroleague και το Eurocup, η διοργάνωση της FIBA αποκτά έτσι κι αλλιώς ξεχωριστό ενδιαφέρον.
Μέχρι εδώ καλά. Λογικό είναι ο καθένας να κοιτάζει το συμφέρον της διοργάνωσής του. Και η FIBA δεν μπορεί παρά να κάνει παιχνίδι. Το θέμα είναι το πώς παίζει. Ο Τζόρντι Μπερτομέου, έκανε λόγο για”υποσχέσεις εκ μέρους της FIBA, πολυετών συμβολαίων στο Eurocup. Φαίνεται ότι το Champions League έχει αυτή την πρακτική και μάλιστα με οικονομικά ανταλλάγματα, κάτι που δεν πρόκειται να κάνουμε εμείς ποτέ“.
Είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση, εκ μέρους της Νταρουσάφακα, για τη συμφωνία 3+2 ετών με το BCL. “Φτάσαμε σε συμφωνία για 3+2 χρόνια με το Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς υπήρξε ταύτιση απόψεων με την FIBA για λεπτομερή και μακροχρόνια συνεργασία“, σημείωνε η τουρκική ομάδα.
Ακολούθησαν την Τετάρτη δυο διαδοχικά tweets του Λιθουανού δημοσιογράφου Ντονάτας Ουρμπόνας, σύμφωνα με τον οποίο, για να πει το ναι η Ρίτας Βίλνιους, πήρε 250.000 ευρώ
Η δεύτερη αποκάλυψη ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα:
Μέλος του συμβουλίου της Ρίτας Βίλνιους αποκάλυψε ότι η FIBA εκτός από τα 250 χιλιάρικα για το ‘ναι’ στο BCL, πριμοδοτεί την ομάδα για την κατάταξή της στο λιθουανικό πρωτάθλημα, κοστολογώντας την πρώτη θέση με 400.000 ευρώ, τη 2η με 250.000 και την 3η με 150.000!
Δύσκολα μπορεί να πιστέψει κανείς ότι πράγματι η FIBA μπορεί να υποσχεθεί κάτι τέτοιο. Να δώσει δηλαδή μπόνους για την κατάταξή της στο εθνικό πρωτάθλημα. Δεν δικαιολογείται από πουθενά, πολύ περισσότερο μπορεί να προκαλέσει ολόκληρο σάλο, εφόσον τα tweets ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Ακόμη και τα χρήματα (προφανώς κάτω από το τραπέζι) που πήραν οι ομάδες για να πουν το ναι στο BCL είναι ένα θέμα. Κυρίως για τις υπόλοιπες ομάδες, οι οποίες στηρίζουν τα τελευταία χρόνια τη διοργάνωση και βλέπουν άλλους να έρχονται και να παίρνουν ‘μαρούλι’.
Εκτός, βέβαια, αν τέτοιου είδους συναλλαγές δεν προκαλούν έκπληξη σε κανέναν. Να θυμίσουμε ότι πέρΥσι όταν αποχώρησε η Μπολόνια (ενώ είχε κατακτήσει το BCL) για να παίξει στο Eurocup, η διεθνής ομοσπονδία την κατηγόρησε για καταπάτηση συμβολαίου, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά η ιταλική ομάδα. Αργότερα, το BCL την τιμώρησε με πρόστιμο 250 χιλιάδων ευρώ. Σαν να επαναλαμβάνονται πολύ τέτοια νούμερα.
Από την άλλη, οι συμφωνίες για μακροχρόνια συνεργασία έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα κατά καιρούς έχει εξαγγείλει και υποστηρίξει η FIBA και εν πάση περιπτώσει είναι και η ειδοποιός διαφορά από τις μεθόδους που ακολουθεί η Euroleague και η ΕCA. Υποτίθεται ότι το πρώτο κριτήριο είναι το αγωνιστικό και όχι τα συμβόλαια. Δεν μπορείς να κριτικάρεις κάτι και απλά να μιμείσαι τις μεθόδους που ακολουθεί ο ‘αντίπαλος’.
Εκτός αν το όλο θέμα είναι να προκύψει, με οποιοδήποτε κόστος, μια διοργάνωση που θα πάρει τη θέση του Eurocup και θα έχει καθίσει για τα καλά στο υπογάστριο της Euroleague. Νομίζουμε ότι η πρόθεση της FIBA είναι φανερή. Όπως και της Euroleague, ωστόσο, αφού με βάση τις πρόσφατες δηλώσεις Μπερτομέου, το σχέδιο για την κλειστή διοργάνωση επιταχύνεται. Βρισκόμαστε μπροστά από εξελίξεις (για μια ακόμη φορά).