Τα 10 πιο μεγάλα σουτ των Final-4
Το ραντεβού των τεσσάρων καλύτερων ομάδων της Ευρωλίγκας πλησιάζει και ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται τα δέκα πιο μεγάλα σουτ στην ιστορία των Final-4 της κορυφαίας διοργάνωσης. Από τον Σάσα Τζόρτζεβιτς μέχρι τον Γιώργο Πρίντεζη και όχι μόνο. Δείτε τα ιστορικά βίντεο.
Final-4 σημαίνει πάθος, αδρεναλίνη. Σημαίνει μεγάλα ματς και ακόμη πιο μεγάλα σουτ. Από το πρώτο ραντεβού, στη Γάνδη το 1988, μέχρι το τζάμπολ σε λίγες μέρες στη Φερνάντο Μπουέσα Αρένα της Βιτόρια, έχουμε δει ... τα πάντα.
Οι ελληνικές ομάδες έγιναν πρωταγωνίστριες, ειδικά ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, που μετράνε 9 τρόπαια σε αυτή τη διαδρομή. Γεμάτο το μπασκετικό δισάκι από αναμνήσεις. Γεμάτο και το μπλοκάκι των σημειώσεων από τις στιγμές που πρέπει να θυμόμαστε.
Τα πιο μεγάλα σουτ, όπως καταγράφηκαν στη μνήμη μας. Δέκα τον αριθμό, τα περισσότερα σε αγώνες των ομάδων μας. Νικητήρια καλάθια, αλλά και σουτ των αντιπάλων που στοίχισαν. Είναι τα απειροελάχιστα δευτερόλεπτα που χωρίζουν τον θρίαμβο από την τραγωδία. Μπει δεν μπει, που λέγαμε παλιά πριν αρχίσει το ... μονό.
No 10
ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ ΡΑΓΚΑΤΣΙ
Μπενετον Τρεβίζο-ΠΑΟΚ 79-77 (ημιτελικός)
Πού; Αθηνα (1993)
Τι έκανε; Έβαλε το πιο καθοριστικό καλάθι στον ημιτελικό και το οποίο χάρισε στην Μπενετόν Τρεβίζο το εισιτήριο για τον τελικό
Ο ΠΑΟΚ της τριετίας 1991-93 θεωρήθηκε μια από τις κορυφαίες ομάδες που είδαμε ποτέ στο ελληνικό μπάσκετ. Όχι άδικα, καθώς ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είχε φτιάξει ένα τρομερό σύνολο που έφτασε στο αποκορύφωμά της όταν προκρίθηκε στο φάιναλ-φορ της Αθήνας.
Το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας υποδέχθηκε τον Δικέφαλο των Πρέλεβιτς, Κόρφα, Φασούλα, Μπάρλοου και Λέβινγκστον που έμοιαζε φαβορί απέναντι στην Μπενετόν Τρεβίζο του Τόνι Κούκοτς.
Οι Θεσσαλονικείς έδειχναν να ελέγχουν το παιχνίδι. Ο Μάσιμο Ιακοπίνι, όμως, έκανε το παιχνίδι της ζωής του και με τέσσερα συνεχόμενα τρίποντα έβαλε τη Μπενετόν για τα καλά στο παιχνίδι, μέχρι να έρθει ο Ραγκάτσι στην τελευταία επίθεση και να σκοράρει πατώντας γραμμή. Δεν είχε σημασία. Έφτανε να κάνει το 79-77 με τον Πρέλεβιτς να αστοχεί στην τελευταία επίθεση σε σουτ από το κέντρο που δεν έδειξε ποτέ (σε ζωντανή μετάδοση) η ΕΡΤ!
Το σοκ για τον ΠΑΟΚ ήταν τεράστιο. Και για τους οπαδούς του, επίσης. Η ομαδική τους αποχώρηση από το ΣΕΦ και ο τελικός Λιμόζ-Μπενετόν που έγινε σε ... άδειες εξέδρες πέρασε στην ιστορία
No 9
ΤΖΟΣ ΤΣΙΛΝΤΡΕΣ
Ολυμπιακός-Παρτιζάν 83-80 (ημιτελικός)
Πού; Παρίσι (2010)
Τι έκανε; Κάρφωσε την μπάλα, μετά το άστοχο σουτ του Τεόντοσιτς, ισοφαρίζοντας 67-67 για τον Ολυμπιακό που νίκησε στην παράταση
Ο Ολυμπιακός είχε φτάσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο φάιναλ-φορ και διεκδικούσε, εναντίον της Παρτιζάν, το εισιτήριο για τον τελικό. Οι Σέρβοι ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, αλλά και σκληρό καρύδι. Το τρίπονο του Κέτσμαν και το λέι απ του φοβερού και τρομερού Μακάλεμπ είχαν γυρίσει το παιχνίδι στα μέτρα της ομάδας του Βελιγραδίου, που στα έξι δευτερόλεπτα είχε προηγηθεί 67-65.
Ο Γιαννάκης πήρε τάιμ-άουτ και έδωσε εντολή να σουτάρει ο Τεόντοσιτς, όπερ και εγένετο. Η συνέχεια από το στόμα του Μίλος: “Προσπάθησα να πάρω το ματς, αλλά είδα το σουτ μου να πηγαίνει αριστερά και δεν ήξερα τι να σκεφτώ. Ξαφνικά ο Τζος ήρθε από το πουθενά και κάρφωσε. Η τύχη πάντα έχει να κάνει με το ματς και σήμερα ήταν στο πλευρό μας...”
Ο Τζος Τσίλντρες, καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού στον ημιτελικό, δεν ήθελε να περιαυτολογήσει: “Απλά, παρακολούθησα την φάση και έκανα αυτό που έπρεπε. Τώρα προέχει ο τελικός. Είμαι αισιόδοξος...” έλεγε, αλλά η Μπαρτσελόνα του Πασκουάλ είχε διαφορετική γνώμη. Θυμηθείτε το σουτ:
No 8
ΜΠΑΝΕ ΠΡΕΛΕΒΙΤΣ
ΑΕΚ-Μπενετόν Τρεβίζο 69-66 (ημιτελικός)
Πού: Βαρκελώνη 1998
Τι έκανε; Έδωσε στην ΑΕΚ μαξιλαράκι ασφαλείας 3 πόντων, που ουσιαστικά έδωσε τη μεγάλη νίκη-πρόκριση
Η ΑΕΚ ήταν η αποκάλυψη της σεζόν 1997-98. Η συμμετοχή της στο φάιναλ-φορ ήταν ένα από τα πιο μεγάλα επιτεύγματα της μπασκετικής ιστορίας της “Ενωσης”, αλλά και της καριέρας του Γιάννη Ιωαννίδη. Ο ημιτελικός με τη Μπενετόν Τρεβίζο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς ήταν μια μάχη χαρακωμάτων. Σώμα με σώμα. Το μεγάλο σουτ, εν τέλει, το έκανε ο Μπάνε Πρέλεβιτς, 1:23 πριν από τη λήξη του ματς.
Ο Χένρι Γουίλιαμς προσπάθησε ανεπιτυχώς να κλέψει την μπάλα, ο Μπάνε έκανε προσποίηση και στον επόμενο αντίπαλο που πήγε να τον μαρκάρει και χωρίς απόλυτη ισορροπία ευστόχησε διαμορφώνοντας το σκορ 66-63. Στις επιθέσεις των 30'' και των 1+1 βολών, το +3 έμοιαζε με απόσταση ασφαλείας. Ήταν.
Η ΑΕΚ περνούσε στον τελικό και μετά τον αγώνα ο Ομπράντοβιτς, φουρκισμένος όσο ποτέ, δήλωνε: “Όλο για την τύχη μου μιλάτε. Γκαστόνε με ανεβάζετε, Γκαστόνε με κατεβάζετε εκεί στην Ελλάδα. Αν ήμουν Γκαστόνε, δεν θα έτρωγα αυτό το τρίποντο από τον Μπάνε. Όλοι μιλάνε για το τρίποντο του Τόμπσον στο Τελ Αβίβ, αλλά να δω τι θα λένε στο μέλλον γι’ αυτό το σουτ του Πρέλεβιτς”.
No 7
ΤΑΪΡΙΣ ΡΑΪΣ
Μακάμπι-ΤΣΣΚΑ 68-67 (ημιτελικός)
Πού: Μιλάνο (2014)
Τι έκανε: Έβαλε το τελευταίο καλάθι της Μακάμπι πεντέμισι δευτερόλεπτα πριν από το τέλος ενός ημιτελικού που μέχρι το 30 έδειχνε παράσταση για ένα ρόλο (της ΤΣΣΚΑ)!
Η αλήθεια είναι ότι η ΤΣΣΚΑ όσο εύκολα φτάνει στο Final-4, άλλο τόσο ... χάνει τους ημιτελικούς. Και καλά, ας πούμε με τον Ολυμπιακό υποφέρει από τα σημάδια που της άφησε η ανατροπή του 2012. Με την Μακάμπι, το 2014, ωστόσο δεν είχε κανένα λόγο να αρχίσει τα δικά της. Κι όμως.
Το 55-40 που έγραφε το ταμπλό του Φόρουμ, λίγο πριν τελειώσει το τρίτο δεκάλεπτο του ημιτελικού, έγινε 67-66 1 (τριποντο Μπλούθενταλ) 12'' πριν από το τέλος. Και πάλι οι Ρώσοι είχαν το πλεονέκτημα και την κατοχή για την τελευταία επίθεση. Ο Κριάπα όμως έχασε την μπάλα και ο δαίμονας Ράις πήρε την προσπάθεια.
Ο Αμερικανός ευστόχησε, η ΤΣΣΚΑ έβγαλε και σουτ τριών πόντων (άστοχος ο Γουίμς) και η Μακάμπι του Ντέιβιντ Μπλατ περνούσε στον τελικό: “Απίστευτο. Είδα ότι υπήρχε περίπτωση για ένας εναντίον ενός και προσπάθησα να σκοράρω. Τόσο απλά. Γι αυτό παίζουμε μπάσκετ, για τέτοιες στιγμές που χαρίζουν προκρίσεις και τίτλους. Δεν υπάρχει καλύτερο σενάριο απ' αυτό...” είπε μετά το ματς ο Ράις. Δεν είχε υπολογίσει στους ... 26 πόντους που θα έβαζε στη Ρεάλ, δυο μέρες μετά, και τον θρίαμβο της Μακάμπι για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας με τον ίδιο να ανακηρύσσεται MVP!
No 6
ΜΑΪΚ ΜΠΑΤΙΣΤ
Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ 93-91 (τελικός)
Πού; Αθήνα (2007)
Τι έκανε; Ήταν την κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη θέση και έβαλε το καθοριστικό καλάθι κάνοντας το σκορ 89-85 και δίνοντας μεγάλη ανάσα στην ομάδα του
Ο τελικός της Αθήνας είναι ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Μπροστά σε 20.000 κόσμο, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την ΤΣΣΚΑ. Μια ραψωδία για τους δυο κορυφαίους γκαρντ, του Δημήτρη Διαμαντίδη (ανήμερα των γενεθλίων του) και του Θοδωρή Παπαλουκά, που δίνει ένα ανεπανάληπτο ρεσιτάλ.
Κι όλα αυτά, ενώ πριν από τον τελικό, ο Νίκος Γκάλης ντυμένος με ένα ολόλευκο κουστούμι αποθεώνεται από το κοινό στο ΟΑΚΑ σε μια επιστροφή δεκατρία χρόνια μετά την ξαφνική αποχώρησή του και το διαζύγιο με τον Παναθηναϊκό το 1994.
Κλειδί για τον Ομπράντοβιτς σε αυτόν τον τελικό είναι ο επίσης εορτάζων τα γενέθλιά του, Ντέγιαν Τομάσεβιτς, όταν όμως ο Τράιαν Λάνγκτον με δυο συνεχόμενα τρίποντα ρίχνει τη διαφορά στο -2 (87-85), ο Μπατίστ είναι εκεί.
Με όλη την ΤΣΣΚΑ πάνω του, ο Αμερικανός, επιχειρεί ένα τρομερό φενταγουέι σουτ (στα 35'') που δίνει στον ΠΑΟ ένα πολύτιμο +5. Όπως αποδεικνύεται πολύτιμο, μέχτι το τέλος. “Χρόνια πολλά Δημήτρη” φωνάζει ο Μπατίστ στον Διαμαντίδη στα αποδυτήρια, που απαντάει χαμογελώντας: “Ευχαριστώ. Καλά να είμαστε να ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές...”
Την ίδια ο Παπαλουκάς (23π) που δεν έχει περάσει και το καλύτερο βράδυ από την συμπεριφορά των οπαδών του ΠΑΟ, ερωτάται πως νιώθει και απαντάει με μοναδικό τρόπο: “Δεύτερος...”
No 5
ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ 70-68 (ημιτελικός)
Πού; Μαδρίτη (2015)
Τι έκανε; Έβαλε 11 πόντους στο τελευταίο τρίλεπτο, με αποκορύφωμα το τρίποντο μπροστά από τον Ντε Κολό, που ουσιαστικά αποτελείωσε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας...
Η πρόκριση στον τελικό του 2015 για τον Ολυμπιακό ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα. Δεν το συζητάμε πολλές φορές, γιατί οι “ερυθρόλευκοι” ηττήθηκαν στον τελικό από την “γηπεδούχο” Ρεάλ Μαδρίτης (όπως και το' 17 από την Φενέρ στην Κωνσταντινούπολη). Είχε όμως το σασπένς και το δράμα που προσφέρουν αυτά τα μεγάλα ματς των κόκκινων του Πειραιά και της Μόσχας. Συνήθως κερδίζουν οι πρώτοι. Έτσι συνέβη και το 15.
Οι Ρώσοι αποφασισμένοι να μην την πατήσουν όπως το ' 12, είχαν πάει το ματς σε πιο ... κοντρόλ ρυθμούς. Είχαν κλείσει τον Σπανούλη (0/11 σουτ μέχρι το 37) και τέσσερα λεπτά πριν ακουστεί η κόρνα της λήξης ήταν μπροστά 61-52. Κανείς δεν πίστευε, βλέποντας τον αγώνα, ότι θα γινόταν αυτό που συνέβη. Όχι γιατί η διαφορά ήταν πολύ μεγάλη, αλλά επειδή η ΤΣΣΚΑ φαινόταν να κρατάει για τα καλά την υπόθεση νίκη στα χέρια της.
Ο Σπανούλης είχε φυλάξει τα καλύτερα για το τέλος. Το πρώτο του καλάθι (ήταν τριών πόντων) μείωσε το σκορ σε 63-57. Ένα απίθανο δίποντο μπροστά από τον Καούν και βέβαια το ιστορικό τρίποντο με αντίπαλο τον Ντε Κολό 9'' πριν από το τέλος ήταν οι χαριστικές βολές. Η ΤΣΣΚΑ βρισκόταν πίσω 69-66 και δεν μπορούσε, δεν προλάβαινε να κερδίσει!
“Σήμερα κάναμε τους Ολυμπιακούς να αγαπήσουν περισσότερο την ομάδα μας και πολλούς Έλληνες να μας συμπαθήσουν. Έτσι είμαστε εμείς. Ομάδα με χαρακτήρα που πιστεύει στη νίκη και δεν παραδίνεται ποτέ” έλεγε ο αρχηγός των “ερυθρολεύκων” λίγες στιγμές αργότερα.
No 4
ΙΜΠΡΑΪΜ ΚΟΥΤΛΟΥΑΪ
Παναθηναϊκός-Κίντερ Μπολόνια 89-83 (τελικός)
Πού; Μπολόνια (2002)
Τι έκανε; Ήταν ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού στον τελικό και ευστόχησε στο καθοριστικό τρίποντο για το +5, 47'' πριν τελειώσει ο αγώνας
Ανήμερα του Πάσχα του 2002, ο Παναθηναϊκός έπαιρνε το τέταρτο τρόπαιο της Ευρωλίγκας και σίγουρα το πιο δύσκολο απ' όλα. Πέραν του ότι προκρίθηκε την τελευταία στιγμή (λόγω της ήττας του Ολυμπιακού από την Ολύμπια Λιουμπλιάνας στο ΣΕΦ) οι “πράσινοι” ήταν στην Μπολόνια το απόλυτο αουτσάιντερ. Πρώτα πέταξαν έξω την Μακάμπι και μετά περιέλαβαν την ... γηπεδούχο Κίντερ Μπολόνια, μεγάλο φαβορί για τον τίτλο.
Ο Ομπράντοβιτς στο “αριστούργημα” της καριέρας του, πήρε το τρόπαιο εμφανίζοντας τον Λάζαρο Παπαδόπουλο από το πουθενά: “Ήρθαν όλοι να δουν τον Χάφμαν, τον Μπεσόκ, τον Γκρίφιθ και τον Άντερσεν. Ε, δείξε τους εσύ ποιος είναι ο καλύτερος σέντερ στην Ευρώπη”. Με το ... “ερυθρόλευκο” TV Magic να κάνει τη μετάδοση (είχε τα δικαιώματα της Ευρωλίγκας, αφού κανένα άλλο κανάλι δεν θεωρούσε σκόπιμο να δείξει τους αγώνες κι ενώ στον όμιλο του τοπ-16 συμμετείχαν και οι τρεις ελληνικές ομάδες) ο ΠΑΟ ήταν θριαμβευτής και στον τελικό. Το μεγάλο σουτ ήρθε από τα χέρια του Ιμπραήμ Κουτλουάι.
Με το σκορ στο 82-80 και το χρονόμετρο να έχει μπει στο τελευταίο λεπτό, ο Τούρκος γκαρντ δεν λάθεψε και η ομάδα του ουσιαστικά εξασφάλιζε τον τίτλο: “Παίξαμε ένα φανταστικό φάιναλ-φορ. Κι εκεί νομίζω ότι έπαιξε καταλυτικό ρόλο η παρουσία του Ομπράντοβιτς που μας προετοίμασε στην εντέλεια...” έλεγε ο “Ιμπο” αρκετά χρόνια αργότερα.
Ο Παναθηναϊκός που είχε απειλήσει ευθέως με αποχώρηση από την Ευρωλίγκα (... κρατάει χρόνια η κολόνια) γιόρταζε έναν σπουδαίο τίτλο, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, νεαρό τότε, να εμφανίζεται στο ξενοδοχείο της ομάδας με ... 15 πίτσες για να χορτάσουν όσοι δεν είχαν φάει (και που να βρουν εστιατόριο άγρια μεσάνυχτα στην παγερή Μπολόνια)!
No 3
ΚΟΡΝΕΛΙΟΥΣ ΤΟΜΠΣΟΝ
Μπανταλόνα-Ολυμπιακός 59-58 (τελικός)
Πού; Τελ Αβίβ (1994)
Τι έκανε; Στην τελευταία επίθεση της Μπανταλόνα βρέθηκε ξεμαρκάριστος. Το τρίποντο που σκόραρε έφτανε και περίσσευε για να δώσει στην ομάδα του το τρόπαιο
Ο πιο δραματικός τελικός για τον Ολυμπιακό είχε την κορύφωση μιας τραγωδίας. Οι “ερυθρόλευκοι” έβλεπαν την Μπανταλόνα ... να έρχεται, χωρίς να μπορούν να αντιδράσουν. Το μπλακ άουτ ήταν ολικό, μετά το 34. Για έξι λεπτά οι Πειραιώτες είτε έχαναν την μπάλα, είτε έβρισκαν σίδερο. Όχι ότι οι Καταλανοί ήταν πολύ καλύτεροι, βρήκαν όμως τον τρόπο να γυρίσουν το παιχνίδι και στα 20'' πριν τη λήξη, ο 34χρονος Κόρνι Τόμπσον πλήγωσε θανάσιμα την ελληνική ομάδα.
Ακόμη κι έτσι ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία του, αλλά ο Πάσπαλι αστόχησε στη βολή (είχε δικαίωμα για 1+1) και ο Τόμιτς στο τρίποντο με το χρονόμετρο σταματημένο. Ό,τι είχε πάρει η ιστορία από την Μπανταλόνα το 1992, της το επέστρεφε δυο χρόνια αργότερα.
“Δεν έκανα κάτι παρά να σουτάρω, αφού ήμουν ελεύθερος. Το μυστικό ήταν ότι ήμασταν μια οικογένεια. Πιστέψαμε στους εαυτούς μας και φτάσαμε ενωμένοι μέχρι τον τελικό. Ακόμη θυμάμαι τις μέρες αυτές. Πολλές φορές δείχνω το βίντεο στα παιδιά μου, για να δουν τον πατέρα τους...” είπε σε μια συνέντευξή του στην Ελ Μούντο Ντεπορτίβο ο Αμερικανός, που είναι πλέον αντιπρόεδρος σε μια μεγάλη εταιρεία πάρκινγκ στις ΗΠΑ, στο Τέξας.
Οι ολυμπιακοί δεν μπόρεσαν ποτέ να ξεπεράσουν το σουτ του Τόμπσον, παρά μόνο όταν ο Πρίντεζης στην Κωνσταντινούπολη έκανε το πεταχτάρι..
No 2
ΣΑΣΑ ΤΖΟΡΤΖΕΒΙΤΣ
Παρτίζαν-Μπανταλόνα 71-70 (τελικός)
Πού: Κωνσταντινούπολη (1992)
Τι έκανε; Έβαλε το πιο τρελό τρίποντο της καριέρας του υπογράφοντας έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο και το Κύπελλο Πρωταθλητριών
Είκοσι χρόνια πριν το πεταχτάρι του Πρίντεζη, η Κωνσταντινούπολη είχε ζήσει το τρίποντο του Τζόρτζεβιτς. Ο “Σάλε” με ... μαλλί ακόμη ήταν μαζί με τον Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς οι ηγέτες της ξενιτεμένης Παρτιζάν. Λόγω του εμπάργκο καθώς στην Γιουγκοσλαβία είχε ξεσπάσει ήδη ο πόλεμος στη Βοσνία, οι Σέρβοι είχαν όλη τη χρονιά σαν έδρα το γήπεδο της Φουενλαμπράντα λίγο έξω από τη Μαδρίτη.
Ο Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, με τη σύμφωνη γνώμη του Άτσο Νίκολιτς και την συμπαράσταση του Ντούσαν Ίβκοβιτς, χρίζει πρώτο προπονητή τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και παραμύθι ολοκληρώνεται στο φάιναλ-φορ. Εναντίον της Μπανταλόνα κι αφού στον ημιτελικό έχει αποκλείσει τη Φίλιπς Μιλάνου, η Παρτίζαν αντέχει μέχρι το τέλος. Δέκα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος ο Ραφα Τζοφρέσα, βάζει ένα πολύ δύσκολο καλάθι δίνοντας το προβάδισμα στην ομάδα του με 70-68.
Ο Τζόρτζεβιτς παίρνει την μπάλα, περνάει το κέντρο, ο Τζοφρέσα δεν του κάνει φάουλ κι ο Σέρβος γκαρντ σηκώνεται χωρίς ισορροπία για το μεγαλύτερο σουτ της ζωής του. “Αυτό είναι ένα όνειρο που βλέπει κάθε παιδί. Τα κάναμε κι εμείς στη γειτονιά όταν ξεκινούσαμε να παίζουμε μπάσκετ. Ένα μεγάλο ματς, με το χρόνο να μετράει αντίστροφα, να βάζεις το τελευταίο σουτ και να πανηγυρίζεις. Ήμουν τυχερός που έκανα αυτή την φάση πραγματικότητα. Ποτέ δεν ένιωσα καλύτερα...” εξομολογήθηκε χρόνια αργότερα, όταν είχε σταματήσει την καριέρα του...
Νο 1
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ
Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ 62-61 (τελικός)
Πού; Κωνσταντινούπολη, 2012
Τι έκανε: Έγραψε το τελικό σκορ, ολοκληρώνοντας μια επική ανατροπή των “ερυθρολεύκων”
Σαν όνειρο ακούγεται. Η επιστροφή από το -19, λίγο πριν εκπνεύσει η τρίτη περίοδος. Έτριβαν τα μάτια τους όλοι, χτύπαγαν τους διπλανούς τους, να δουν αν ... πράγματι αυτά που έβλεπαν είναι αληθινά. Ο Ολυμπιακός “γυρίζει” ένα παιχνίδι χαμένο από χέρι, με την ΤΣΣΚΑ για τριάντα λεπτά να έχει κάνει φύλλο και φτερό τους Πειραιώτες. Ξαφνικά, ο διακόπτης γυρίζει και στα τελευταία δέκα λεπτά ο Ολυμπιακός γράφει μια εποποιία άνευ προηγουμένου.
Στα δέκα δευτερόλεπτα πριν από το φινάλε το 53-34 του 28, έχει μετατραπεί σε 61-60! Ο Σισκάουσκας αστοχεί και στις δυο βολές και ο Σπανούλης παίρνει την μπάλα, για την τελευταία επίθεση. Ο αρχηγός βλέπει την άμυνα των Ρώσων να πηγαίνει πάνω του και θα πασάρει στον Πρίντεζη, που δεν έχει παρά να κάνει το ιστορικό πεταχτάρι. Η μπάλα βρίσκει τον στόχο και ο Καζλάουσκας που κάποτε απαγόρευε στον Γιώργο να κάνει τέτοια σουτ νιώθει το έδαφος να χάνεται από τα πόδια του.
Εφτά δέκατα μένουν, η ΤΣΣΚΑ το μόνο που προλαβαίνει είναι να κάνει την επαναφορά. Ο Χάινς πηδάει ψηλά για να διώξει την μπάλα πλάγια, ενώ ταυτόχρονα ακούγεται η κόρνα της λήξης. Ο απίστευτος άθλος έχει ολοκληρωθεί και ο Ντούσαν Ίβκοβιτς για δεύτερη φορά μετά το 1997 κατακτάει την Ευρωλίγκα με τον Ολυμπιακό, μέσα σε ατέλειωτα πανηγύρια.
Στα αποδυτήρια ο Πρίντεζης αποποιείται το ρόλο του ήρωα, θέλοντας να τονίσει τη μεγάλη σημασία της τεράστιας ανατροπής: “Δεν ήταν το νικητήριο σουτ που έκρινε τον αγώνα. Νικήσαμε, γιατί το πιστέψαμε και κάναμε μια τρομερή προσπάθεια”. Την καλύτερη δήλωση την έκανε λίγο καιρό αργότερα: “Όταν βάζεις το τελευταίο σουτ γίνεσαι Αϊ Γιώργης. Όταν το χάνεις είσαι Αϊ σιχτίρ”...
Όπως και να΄χει η φάση μένει στην ιστορία. Η τρέλα των σχολιαστών δείχνει το μέγεθος της έκπληξης και της νίκης...
Photo credits: eurokinissi