Run Euroleague Run: Πώς ο ρυθμός έχει αυξήσει τις κατοχές
Λίγες ώρες πριν την έναρξη της νέας Euroleague δες πόσο τρέχουν οι ομάδες και πόσες κατοχές έχουν ανά αγώνα. H Φενέρμπαχτσε είναι η μοναδική ομάδα που παραμένει σταθερή και δεν έχει αυξήσει τις κατοχές της.
Όσο υπάρχει η ανθρώπινη παρόρμηση (το λες και αλλιώς, αλλά είμαστε site λόγου), η τεχνολογία θα μπορεί να φτάσει μέχρι ένα, πολύ συγκεκριμένο σημείο σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις που αφορούν τον αθλητισμό. Το Contra.gr παρακολουθεί -και θα παρακολουθεί- τις εξελίξεις, ώστε να σου μεταφέρει όσα γίνονται στα παρασκήνια και έχουν άμεση σχέση με αυτά που βλέπεις στον αγωνιστικό χώρο. Όπως και θα δημιουργεί θέματα, με τη βοήθεια της τεχνολογίας και τη συνδρομή ανθρώπων που 'χουν σχετικές γνώσεις.
Μας ενδιαφέρουν και οι προτάσεις σας, οπότε αν θέλετε να αποκρυπτογραφήσετε κάτι που αφορά μια ομάδα ή μια λίγκα, με τη βοήθεια των αριθμών, είμαστε εδώ να σας ακούσουμε.
Για σήμερα, παραμονές της εκκίνησης της νέας σεζόν στη Euroleague (Πέμπτη 11/10, Παναθηναϊκός-Μακάμπι, 21.00, NovaSports 2HD και Παρασκευή 12/10, Χίμκι-Ολυμπιακός, 20.00, NovaSports 1HD) έχουμε τον Euroleague Data Guy (a.k.a Γιάννης Γκούφας), ο οποίος θέλησε να ερευνήσει τις ομάδες της Euroleague, σε συνάρτηση με πόσο πιο γρήγορο γίνεται το παιχνίδι, κάθε χρόνο. Υπάρχει βέβαια, και η Φενέρμπαχτσε να συνεχίζει στην ταχύτητα που ξέρει και αγαπά.
Ο Γιάννης είναι ο άνθρωπος που δημιούργησε το πολύ ενδιαφέρον θέμα, για την εξέλιξη του Βασίλη Σπανούλη, σε ό,τι αφορά το παιχνίδι του στην επίθεση. Είχε heatmaps και περιεχόμενο που αναδημοσιεύτηκε από πολλά sites, γιατί ήταν εντυπωσιακό και ουσιαστικό.
Αυτήν τη φορά, πήρε ως δείγμα τα πεπραγμένα στις τρεις τελευταίες σεζόν, με τη μηχανή να δείχνει ξεκάθαρα ότι “ όλες οι ομάδες γίνονται ταχύτερες, με τα χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο αργή της σεζόν 2017-18 (που ήταν η Βαλένθια), θα βρισκόταν κάπου στη μέση του πίνακα της σεζόν 2015-16. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης, πως μειώνεται το χάσμα μεταξύ της πρώτης και της τελευταίας ομάδας στη λίστα -με 5 κατοχές να κάνουν όλη τη διαφορά”.
Σύμφωνα με τον Γιάννη -και τη μηχανή- προέκυψε και η πληροφορία πως κάποιες ομάδες παραδοσιακά έτρεχαν και τρέχουν. “ Η ΤΣΣΚΑ, η Μπασκόνια και η Ρεάλ κατατάσσονται στις κορυφαίες θέσεις της τελευταίας πενταετίας” λέει χαρακτηριστικά. Εξηγεί και ότι ο όγκος των δεδομένων είναι τέτοιος που μπορεί να δώσει και άλλα συμπεράσματα. Όπως ότι “ένας παίκτης είναι πολύ πιο αποτελεσματικός, όταν σκοράρει 12 πόντους σε 10 κατοχές, από ό,τι όταν βάζει 25 σε 30 κατοχές”. Aυτό που μέχρι πρότινος χαρακτηρίζαμε ως “παίρνει όλα τα σουτ”, χωρίς πραγματικά να είναι ξεκάθαρο το κόστος (ή το κέρδος). Πλέον φαίνεται τι κάνει ο καθένας, σε συνάρτηση και με την ομάδα του “ακόμα και αν δεν έχεις δει όλα τα παιχνίδια όλων των ομάδων, τις τελευταίες σεζόν, πράγμα που είναι σχεδόν αδύνατο”.
Ο στόχος του ήταν να προσδιορίσει μια μέθοδο μέτρησης για κάθε ομάδα, που θα ποσοτικοποιήσει το επίπεδο του ρυθμού της.
Οι Βάσκοι που είναι σταθερά ψηλά σε ρυθμό και κατοχές. Την περίοδο 2015-16 είχαν από 76.41 σε κάθε αγώνα, περισσότερες από 3 εν συγκρίσει με τον Παναθηναϊκό που βρέθηκε στο Νο13 της λίστας και 4 από τον Ολυμπιακό, που ήταν στο Νο15. Εκείνη τη σεζόν, στο Final Four είχαν φτάσει οι ΤΣΣΚΑ (76.93), Φενέρμπαχτσε (72.10), Λαμποράλ Κούτσα και Λοκομοτίβ Κουμπάν (71.71).
Η Αναντολού Εφές έτρεξε περισσότερο από ποτέ και είχε 78.43 κατοχές ανά αγώνα, περίπου έξι περισσότερες από τον Ολυμπιακό που έκανε άλμα στην 7η θέση της λίστας, χωρίς ωστόσο να αλλάξει πολύ το παιχνίδι του (72.81), με τον Παναθηναϊκό να βρίσκεται στο Νο12 με λιγότερες κατοχές (71.63). Στο Final Four βρέθηκαν οι Φενέρμπαχτσε (ήταν δεύτερη από το τέλος, με 70.85 κατοχές), Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ (στο Νο2 με 77.16 κατοχές) και Ρεάλ Μαδρίτης (Νο6 με 74.78).
Η Μακάμπι έκανε ρελάνς, ανεβάζοντας άρδην ταχύτητα (78.14 κατοχές ανά ματς), αλλά απέδειξε σημασία δεν έχει μόνο να τρέχεις, αλλά να 'χεις και έναν προορισμό. Παραδοσιακά ψηλά ήταν και η ΤΣΣΚΑ (77.56), με τις ελληνικές ομάδες να σημειώνουν βελτίωση. Ο Ολυμπιακός συμπλήρωσε το ΤΟΡ5 με 76.03 κατοχές, ανά ματς και ο Παναθηναϊκός ήταν στο Νο9 με 75.27, αύξηση περίπου 4 κατοχών σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Στο Final Four πήγαν οι Ρεάλ Μαδρίτης (76.71), Φενέρμπαχτσε (πάλι ήταν προτελευταία, με 72.94), Ζάλγκιρις (Νο10, 74.97) και ΤΣΣΚΑ.
Πριν σε αφήσω, ο Γιάννης θέλει να προσθέσει ότι “από όλη την προηγούμενη δουλειά που έχει γίνει στο ΝΒΑ, η συνιστώμενος τρόπος είναι να μετρήσω τις κατοχές ανά αγώνα, για κάθε ομάδα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο, χρησιμοποιείται ήδη στα εξελιγμένα στατιστικά του NBA.com. Επειδή δεν είναι εφικτό να παρακολουθήσετε όλα τα παιχνίδια καθ 'όλη τη διάρκεια των ετών, έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένες φόρμουλες που προσπαθούν να εκτιμήσουν τις κατοχές των ομάδων / παικτών βάσει των στατιστικών boxscore. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχουμε διαθέσιμα τα στοιχεία από τα play by play της Euroleague, σκέφτηκα πως μπορώ να τα χρησιμοποιήσω για να προκύψουν οι πιο γρήγορες ομάδες, της τελευταίας τριετίας”. Και τώρα έχεις και μια εικόνα για το τι να περιμένεις φέτος.
Credits: Eurokinissi