ΜΠΑΣΚΕΤ

Προσοχή, Ρώσοι! Ο σπόνσορας της Ζενίτ και τα λεφτά της Χίμκι

Η ΤΣΣΚΑ είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης και δεν θα είναι μόνη της του χρόνου στην Euroleague. Ο Γιάννης Φιλέρης γράφει για τη Ζενίτ της Gazprom και τη σπουδαία (στα χαρτιά) Χίμκι, η οποία φέτος ξόδεψε ένα κάρο εκατομμύρια για να πάει όσο ψηλότερα γίνεται.

Προσοχή, Ρώσοι! Ο σπόνσορας της Ζενίτ και τα λεφτά της Χίμκι
Ο Ντάριους Μπέρτανς επιστρέφει στην Ευρώπη με τη φανέλα της Χίμκι @BCKhimki

Η εφετινή Euroleague που αρχίζει την ερχόμενη εβδομάδα, έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Δεν είναι μόνο ότι αυξάνονται οι ομάδες από 16 σε 18 ή ότι εφαρμόζεται αυστηρός κώδικας συμπεριφοράς μέσα στο γήπεδο (με απαγόρευση καπνίσματος αλλά και μη πρόσβαση στις εξέδρες οπαδών που έχουν εμφανή σημάδια χρήσης ουσιών) ή ότι επιστρέφει το τζάμπολ στη διεκδίκηση της μπάλας. Περισσότερο είναι η δυναμική των ομάδων που μεγαλώνει και καθιστά τη διοργάνωση ακόμη πιο δύσκολη, ακόμη πιο αμφίρροπη.

Γράψαμε για τη μεγάλη κόντρα Μπαρτσελόνα και Ρεάλ. Δεν είναι η μόνη που θα χαρακτηρίσει έντονα τη νέα μορφή της διοργάνωσης. Οι τρεις ρωσικές ομάδες είναι σίγουρα μια καινοτομία. Δίπλα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης ΤΣΣΚΑ Μόσχας και τη Χίμκι από τα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας, ήρθε ένα ακόμη κλαμπ από τη Ρωσία. Η Ζενίτ, που εδρεύει σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ευρώπης (σ.σ. στην Αγία Πετρούπολη, αν σας τύχει μη χάσετε την ευκαιρία να την επισκεφτείτε) πήρε την wild card και στέλνει τη διοργάνωση στον μακρινό και παγωμένο βορρά. Ωραία πόλη η Αγ.Πετρούπολη, θαυμάσιο το Ερμιτάζ και τα άλλα μνημεία που δεσπόζουν στην πόλη του Μεγάλου Πέτρου, την πόλη της ρωσικής επανάστασης που μέχρι την πτώση της ΕΣΣΔ είχε μετονομαστεί σε Λένινγκραντ, αλλά και το ταξίδι μέχρι να φτάσεις εκεί είναι μια ολόκληρη ταλαιπωρία.

Με πτήση της γραμμής από το ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’, η συντομότερη διάρκεια για να φτάσει κανείς είναι μόλις… 7 ώρες. Και πώς ξαφνικά η Euroleague θυμήθηκε την ‘πρωτεύουσα του βορρά’ που κάποτε εμφάνισε ομάδα μιας χρήσης, τα περίφημα Λιοντάρια της Αγ. Πετρούπολης (Saint Petersburg Lions) που ανήκε εξ ολοκλήρου στον πολυπράγμονα ατζέντη Λουτσιάνο Καπικιόνι; (Ήταν η 24η ομάδα της νεοσύστατης λίγκα και η μοναδική εκπρόσωπος της Ρωσίας, καθώς η ΤΣΣΚΑ έπαιξε εκείνη τη χρονιά στη Σουπρολίγκα της FIBA).

Με σπόνσορα βαρύ σαν… την Gazprom

Από τότε, δηλαδή την παρθενική σεζόν 2001-02, είχαμε να δούμε την Αγία Πετρούπολη στο χάρτη της Euroleague. Και τώρα 20 χρόνια μετά, επανέρχεται δριμύτερη. Με κανονική ομάδα αυτή τη φορά και ένα πανίσχυρο σπόνσορα από πίσω. Η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης δεν είναι παρά η ομάδα την οποία ελέγχει η μεγαλύτερη ρωσική εταιρεία, Gazprom. Η πρόσκλησή της στη φετινή διοργάνωση δεν είναι καθόλου τυχαία, αν αναλογιστεί κανείς ότι σε λίγους μήνες εκπνέει το συμβόλαιο με την Turkish Airlines και η Gazprom ακούστηκε ότι είναι μια από τις υποψήφιες εταιρείες να αντικαταστήσουν τον κεντρικό σπόνσορα της διοργάνωσης. Και κάπως έτσι αλλάζουν και τα δεδομένα. Κάποτε βλέπαμε τρεις (καμία φορά και τέσσερις) τουρκικές ομάδες τώρα είναι η σειρά των Ρώσων να… πλειοδοτήσουν. Εκτός των άλλων, η Ζενίτ έχει και μια καλή ομάδα, την οποία κοουτσάρει ο Ισπανός Χοάν Πλάθα, ο προπονητής που στις ελεύθερες ώρες του γράφει βιβλία (ή το αντίθετο, ο συγγραφέας που γίνεται και… προπονητής) και έφτασε μέχρι τα ημιτελικά της VTB League.

H Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης σε πλήρη παράταξη @zenitbasket

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, το μπάτζετ της ομάδας άγγιξε τα 27 εκατομμύρια ευρώ (26.7 για την ακρίβεια). Καθόλου άσχημα για μια νεοφώτιστη ομάδα, που δεν έχει εμπειρία, αλλά δεν θα είναι (κατά τα φαινόμενα) σάκος του μποξ. Το ρόστερ της, άλλωστε, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Θα δούμε εκεί όλες τις φυλές του κόσμου. Τον Γάλλο Αλμπισί, που πρωταγωνίστησε με τους ‘τρικολόρ’ στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, τον Πολωνό Πονίτκα επίσης ‘αστέρι’ της εθνικής ομάδας της χώρας του στην Κίνα, τον Λιθουανό Αμπρομάιτις που έπαιζε στη Τενερίφη και φυσικά τους απαραίτητους Αμερικανούς. Το νικητή καρφωμάτων στο All-Star Game της γερμανικής λίγκας, Όστιν Χόλινς, τον πρώην πάουερ φόργουορντ της Βαλένθια, Γουίλ Τόμας, τον Κόλτον Άιβερσον που πριν από δυο-τρία χρόνια τον ήθελαν οι μισές ομάδες της Ευρώπης, τον Άλεξ Ρένφροε που έχει περάσει από μια ντουζίνα ευρωπαϊκές ομάδες. Η πιο ηχηρή μεταγραφή πάντως ήταν η απόκτηση του Μεξικάνου Γκουστάβο Αγιόν, που έμεινε ελεύθερος από τη Ρεάλ και αποφάσισε να συνεχίσει στη Ρωσία. Προφανώς δεν λείπει και το ρωσικό στοιχείο με επικεφαλής τον Αντον Πονκρασόφ (μεταγραφή από την Καζάν) κι ακόμη τους Βορόνοφ, Ζούμπκοφ και λοιπούς.

Οι ομάδες του Πλάθα, ως γνωστόν, παίζουν πρώτα καλή άμυνα, αλλά έχουν και ενδιαφέρουσες ιδέες στην επίθεση. Στο τελευταίο ματς προετοιμασίας της, η Ζενίτ νίκησε την Εστουντιάντες 59-41, ενώ πριν από λίγες μέρες είχε επικρατήσει και της Μπέτις Σεβίλλης με 82-80.

Τα εκατομμύρια της Χίμκι

Εντάξει, η Ζενίτ ακόμη και με την ισχυρή προστασία της Gazprom δύσκολα θα παίξει ‘μεγάλο’ ρόλο στη διοργάνωση της νέας χρονιάς. Η Χίμκι όμως; Η δεύτερη ομάδα της Μόσχας, μπήκε δυναμικά φέτος στο μεταγραφικό σαφάρι και έκανε σπουδαίες κινήσεις. Αρκεί όλοι να μπορούν να παίξουν και να γίνουν μια καλή ομάδα υπό τις οδηγίες του Ρίμας Κουρτινάιτιτς. Η Χίμκι θα προσπαθήσει να μην είναι η ομάδα του Αλεξέι Σβεντ, του πιο ακριβοπληρωμένου (μέχρι να έρθει ο Μίροτιτς) παίκτη της λίγκας (4 εκατομμύρια δολάρια, ετήσιες αποδοχές) αν και κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, καθώς αυτός… θα έχει την μπάλα. Και όπως ξέρετε, δύσκολα τη δίνει.

O Γιόνας Γερέμπκο άφησε το ΝΒΑ και παίζει πλέον στην Χίμκι bckhimki.com

Παρ’ όλα αυτά, τουλάχιστον στα χαρτιά η Χίμκι έχει φτιάξει ένα πανίσχυρο ρόστερ, που εν πρώτοις θέτει σοβαρή υποψηφιότητα να μπει στα πλέι-οφ. Με τα ‘κίτρινα’ της ομάδας που εδρεύει στα αχανή περίχωρα της Μόσχας, δεν έχει κόσμο, αλλά… ξοδεύει χρήμα με ουρά (φέτος το μπάτζετ εκτοξεύτηκε στα 33 εκ. δολάρια), θα δούμε:

  • Τον Τιμοφέι Μοζγκόφ, καλύτερο Ρώσο σέντερ που ωστόσο έχει να παίξει μπάσκετ δυο χρόνια. Ο τραυματισμός του τον έχει κρατήσει έξω από τα γήπεδα, αν είναι όμως υγιής, μιλάμε για ένα τεράστιο κορμί και σπουδαίο μπασκετμπολίστα. Έστω και 33 ετών.
  • Τον Γιόνας Γερέμπκο και Ντάιρις Μπέρτανς που επιστρέφουν στην Ευρώπη, μετά την ΝΒΑ εμπειρία τους. Ο 32χρονος Σουηδός ξεκινούσε πέρσι ακόμη και σαν βασικός στην πεντάδα των Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς, είναι μια σπουδαία περίπτωση δυναμικού φόργουορντ για την Ευρώπη, ενώ ο Λετονός φόργουορντ που πέρασε (και δεν ακούμπησε) στη Νέα Ορλεάνη, είναι ένας παίκτης που σουτάρει 47% στα τρίποντα!
  • Τον καλύτερο της σύγχρονης γενιάς του ρωσικού μπάσκετ, Σεργκέι Καράσεφ (έφυγε από τη Ζενίτ Αγ.Πετρούπολης).
  • Τον Σέρβο Γιόβιτς και τον Αμερικανό Μπούκερ από την Μπάγερν.
  • Τον Τζέρεμι Έβανς από την Νταρουσάφακα, που ήθελε η μισή Ευρώπη, μεταξύ των ενδιαφερόμενων ομάδων και ο Ολυμπιακός.

Πολλά νέα πρόσωπα, μαζί με εκείνους που έμειναν από πέρσι, ο εξαιρετικός Άντονι Γκιλ, ο αρχηγός Σεργκέι Μόνια και ο αναγεννημένος σε σχέση με όσα έκανε στον Ολυμπιακό, Γιάνις Τίμα, συγκροτούν μια εξαιρετική ομάδα, που έχει βέβαια πάρα πολλή δουλειά να κάνει. Στα τελευταία της φιλικά, η Χίμκι έχασε στον πόντο από την Αρμάνι Μιλάνο και στο καλάθι από την Εφές. Δείχνει ότι θέλει να τα βάλει με όλους τους μεγάλους και να τα καταφέρει. Μια τύχη την έχει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK