X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Πόσο κοστίζει το διαζύγιο Παναθηναϊκού-Ευρωλίγκας

Αυτή τη φορά δεν είναι μια δήλωση, αλλά ένα επίσημο γραπτό αίτημα του Παναθηναϊκού για αποχώρηση από την Ευρωλίγκα. Οι πρώτες εκτιμήσεις για το τι θα ζητήσει η διοργάνωση και τι θα προσπαθήσει να αποφύγει η ελληνική ομάδα

Δημήτρης Γιαννακόπουλος, Τζόρντι Μπερτομέου όταν... χαμογελούσαν μπροστά στους φωτογράφους EUROKINISSI SPORTS

Η έξοδος του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από την Ευρωλίγκα δεν είναι εύκολη υπόθεση. Παρόλα αυτά, αποτελεί πλέον και γραπτώς επιθυμία του ελληνικού συλλόγου, που μεθοδεύει σιγά σιγά τις κινήσεις του για να απεμπλακεί από τη διοργάνωση. Κι όταν κάποιος θέλει να φύγει από κάπου, στο τέλος, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα το καταφέρει. Δυο μέρες μετά τη συνέντευξη του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, όπου -όπως είχαμε ακούσει- την απόφαση για να αποχωρήσει ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα την έπαιρναν οι Μάνος Παπαδόπουλος και Τάκης Τριαντόπουλος, πήγαμε στην επόμενη μέρα. Ο Παναθηναϊκός έστειλε επιστολή στην Ευρωλίγκα με την οποία ανακοινώνει την πρόθεση να μεταβιβάσει τις μετοχές και την άδεια συμμετοχής του στη διοργάνωση.

Η προσεχτικά διατυπωμένη επιστολή του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ σημειώνει ότι εδώ και δυο μήνες έχει καταστήσει σαφής (έστω και... διακριτικά, όπως τονίζεται) την πρόθεση να ολοκληρωθεί το εγγυημένο συμβόλαιό του με την Ευρωλίγκα, η οποία όμως δεν απάντησε, επικαλούμενη την πανδημία κορονοϊού και τους φόβους ζημίας στις διαπραγματεύσεις με τους χορηγούς. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ επανήλθε την Πέμπτη και υπέβαλλε με τον πιο επίσημο τρόπο το αίτημα να μη μετέχει πια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης. Ζήτησε, μάλιστα, να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να τοποθετηθούν τα όργανα της Euroleague και να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποδέσμευσης.

Δεν πουλάει την άδεια του

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν πουλάει την άδεια συμμετοχής (και τις μετοχές του) σε ενδιαφερόμενο σύλλογο. Ο σχετικός κανονισμός που επικαλέστηκαν πολλά ΜΜΕ αφορά μια πιθανή συμφωνία δυο κλαμπ κι αφού το ένα που 'πουλάει' έχει συμπληρώσει 3 χρόνια παρουσίας στη διοργάνωση. Εδώ δεν πρόκειται για μια τέτοια περίπτωση, αλλά για μια οικειοθελή αποχώρηση.

Προφανώς και θα πρέπει να μελετηθεί η επιστολή και το αίτημα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ από την Ευρωλίγκα, πρώτα από τα αρμόδια όργανα κι ύστερα από τη Γενική Συνέλευση των μετόχων, η οποία θα πάρει και τις σχετικές αποφάσεις. Η Euroleague θα πρέπει να τοποθετηθεί "αρμοδίως", αφού δεν μιλάμε πλέον για μια συνέντευξη ή κάποιες δηλώσεις, αλλά για συγκεκριμένο επίσημο αίτημα που χρήζει αντίστοιχης απάντησης.

Η ρήτρα και το χρέος

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, έχοντας υπογράψει το 10ετές συμβόλαιο συμμετοχής (το 2015, μαζί με άλλα 10 κλαμπ, που πήραν και τις αντίστοιχες άδειες), θα πρέπει να εκπληρώσει τους όρους που απορρέουν από τις συμβατικές υποχρεώσεις του, στην περίπτωση οικειοθελούς αποχώρησής του. Λέγεται (χωρίς να έχει διευκρινιστεί επίσημα, πάντως) ότι υφίσταται μια ρήτρα 10.000.000 ευρώ, την οποία οι μέτοχοι αποδέχθηκαν το 2015, ώστε να 'δεθούν' με τη διοργάνωση, κατ' αρχάς μέχρι το 2025. Δεν γνωρίζουμε αν με την πάροδο των ετών η ρήτρα μειώνεται ή εξακολουθεί να υφίσταται ίδια και απαράλλαχτη.

Από την άλλη, υπάρχει ένα χρέος περίπου 2.500.000 ευρώ από τη φετινή σεζόν προς τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, το οποίο ενδεχομένως να συνυπολογιστεί στην όποια διαπραγμάτευση. Σημειώστε, ωστόσο, ότι σε περίπτωση αποχώρησης του 'τριφυλλιού', είναι πολύ λογικό η Nova να ζητήσει αναδιαπραγμάτευση με την Ευρωλίγκα για το τηλεοπτικό συμβόλαιο (11.000.000 ευρώ). Στην περίπτωση που δεν κοπεί ακριβώς στη μέση, τότε ευνοείται ο Ολυμπιακός, αφού θα εισπράξει μόνος του το 48% που αντιστοιχεί στις ομάδες και τώρα μοιράζεται στα δυο.

Τα τελικά συν και πλην, πάντως, η διοργάνωση δεν μπορεί να τα ξέρει, αφού θα πρέπει να υπολογίσει την αύξηση του τηλεοπτικού συμβολαίου στη χώρα της ομάδας η οποία θα μπει στην Ευρωλίγκα.

Όλα αυτά, βέβαια, ισχύουν στην περίπτωση που οι δυο πλευρές θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται. Δεν είναι πάντα... εύκολα και συναινετικά τα διαζύγια σε εταιρείες. Το τι μπορούν να επικαλεστούν οι δικηγόροι κάθε πλευράς έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι λογικό να θέλει να αποφύγει να 'ματώσει' οικονομικά, άρα μπορεί να ισχυριστεί ό,τι είπε στη συνέντευξη του ο Γιαννακόπουλος, πριν από δυο μέρες. Ότι εξαναγκάστηκε σε αποχώρηση λόγω της πολιτικής που ακολούθησε η διοργάνωση τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη, η Ευρωλίγκα θα θέλει να περιορίσει τις ζημιές της, ειδικά αν υπάρξει μεγάλο 'κούρεμα' στο τηλεοπτικό συμβόλαιο με την Ελλάδα.

Η Μπάγερν, οι Ρώσοι κι η Μπολόνια

Ας υποθέσουμε ότι δεν μπαίνουμε σε μια ατέρμονη δικαστική διαμάχη και η Ευρωλίγκα τα βρίσκει με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Η θέση του, βέβαια, στη 18άδα της νέας σεζόν μπορεί να καλυφθεί άμεσα, αφού υπάρχουν ήδη δυο ομάδες οι οποίες έχουν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται άμεσα. Η μία είναι η Βίρτους Μπολόνια, μια από τις πιο ιστορικές ομάδες της Ιταλίας και του ευρωπαϊκού μπάσκετ, που έχει περιέλθει στην ιδιοκτησία του επιχειρηματία Μάσιμο Ζανέτι και η άλλη η γνωστή και μη εξαιρετέα Παρτιζάν. Ο πρόεδρος της Παρτιζάν, Όστογια Μιχάιλοβιτς, δήλωσε ότι η ομάδα του είναι έτοιμη να αγωνιστεί στην Ευρωλίγκα, εφόσον ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αποχωρήσει οριστικά.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι είτε οι Σέρβοι είτε οι Ιταλοί θα πάρουν και την άδεια της ελληνικής ομάδας, άρα θα γίνουν μέτοχοι της Euroleague. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, σε διαδικασία απόκτησης τέτοιας άδειας βρίσκονταν η Μπάγερν Μονάχου και η Βιλερμπάν, που πέρσι πήραν διετές συμβόλαιο από τη συνέλευση των μετόχων. Η περίπτωση της Μπάγερν είναι ιδιαίτερη, αν λάβουμε υπόψη τα σχέδια για την κατασκευή νέας αρένας (χωρητικότητας 11.500 θεατών) στο Μόναχο, στην οποία θα αγωνίζεται η γερμανική ομάδα. Ένα σχέδιο που σπονσονάρει η Red Bull. Φυσικά, για μακροχρόνιο συμβόλαιο στην Ευρωλίγκα είναι λογικό να ενδιαφερθούν τα ρωσικά κλαμπ. Η Χίμκι ή η ανερχόμενη Ζενίτ μπορεί να... απασχολήσουν σοβαρά τον Τζόρντι Μπερτομέου.

Ο πρόεδρος και CEO της Ευρωλίγκας δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζει μια κρίση με τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ (θυμίζουμε την τιμωρία Γιαννακόπουλου με 12μηνο αποκλεισμό από τα γήπεδα και το βαρύτατο χρηματικό πρόστιμο, τιμωρία η οποία τελικά ανεστάλη). Αυτήν τη φορά, θα πρέπει να βρει τρόπο απάντησης, ώστε το πλήγμα στο κύρος της κορυφαίας διοργάνωσης να μην είναι τόσο βαρύ.

Τι θα πάρει ο Παναθηναϊκός από τη FIBA;

Όπως και να 'χει, ένα 'αντίο' του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ στην Ευρωλίγκα, στην οποία με τη σύγχρονη μορφή της συμμετέχει ανελλιπώς από τη σεζόν 2001-2002, είναι κάτι που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Φυσικά, οι πράσινοι' θα μετακομίσουν στο Basketball Champions League, το εγκώμιο του οποίου έπλεξε στην πρόσφατη συνέντευξη του ο Γιαννακόπουλος. Μπορεί τα πραγματικά έσοδα του BCL να είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με εκείνα της Ευρωλίγκας (διαφορετικά τα μπάτζετ των ομάδων που συμμετέχουν στη διοργάνωση της FIBA, δεν θα ήταν στο μισό των πιο 'μικρών' σε δυναμικότητα κλαμπ της Euroleague), οι 'πράσινοι' πιστεύουν όμως στην προοπτική και τη δυναμική της διεθνούς ομοσπονδίας. Ότι και με τη δική τους συμβολή, το BCL θα μπορέσει στο τέλος να κυριαρχήσει και να γίνει η κορυφαία διοργάνωση σε επίπεδο συλλόγων στην Ευρώπη.

Αν κρίνουμε, βέβαια, από την πρακτική που ακολουθεί φέτος η FIBA, η οποία υπογράφει με ομάδες του Eurocup (Νταρουσάφακα, Γαλατασαράι, Ρίτας Βίλνιους) συμβόλαια 3+2 ετών για χρηματικά ποσά, είναι λογικό να πάρει και ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ κάτι αντίστοιχο. Και σίγουρα δεν θα μιλάμε για 350.000 τα οποία μπήκαν στο ταμείο της Νταρουσάφακα.

Για να καταλάβετε, ωστόσο, τη διαφορά που προς το παρόν υφίσταται μεταξύ Euroleague και BCL, ενώ τα τηλεοπτικά δικαιώματα της πρώτης κοστολογήθηκαν 11 εκατομμύρια ευρώ, τα αντίστοιχα της διοργάνωσης της FIBA δεν ξεπερνούν τις 490.000 ευρώ, ετησίως...

24MEDIA NETWORK