X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Πώς ήταν ο κόσμος την πρώτη φορά που ο Ολυμπιακός υποβιβάστηκε

Αφήγηση μιας εποχής που μοιάζει τελείως ξένη σε σχέση με τη σημερινή. Ας επιστρέψουμε στο μαγικό, ψυχεδελικό, γεμάτο πολιτικές και κοινωνικές αναταραχές, 1966!

Τη στιγμή που γράφεται το εν λόγω κείμενο, ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού στην Α2 του μπάσκετ έχει κατοχυρωθεί από τον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ και ένα νέο θρίλερ είναι προ των πυλών, λογικά εντός των δικαστικών αιθουσών. Η θέση του Ολυμπιακού είναι και θα είναι για πάντα στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ και αυτή είναι μια πάγια θέση με την οποία συντασσόμαστε.

Παρακάτω, επιχειρούμε μια βόλτα με τη μηχανή του χρόνου στην τελευταία φορά που ο Ολυμπιακός δεν βρισκόταν στην πρώτη κατηγορία του Ελληνικού Πρωταθλήματος Μπάσκετ. Μια εποχή βγαλμένη από μια τελείως αλλιώτικη ζωή, την οποία οι σημερινοί τριαντάρηδες την γνωρίζουμε μόνο από τις αφηγήσεις παππούδων και γιαγιάδων.

Ας γυρίσουμε λοιπόν στο 1966, την εποχή που ο ήδη υποβιβασμένος Ολυμπιακός ξεκινά μια νέα σεζόν, με προπονητή τον Φαίδωνα Ματθαίου. Τι συνέβαινε εκείνη τη χρονιά στην ελληνική κοινωνία;

> 23 Φεβρουαρίου: Γίνεται η πρώτη δοκιμαστική τηλεοπτική εκπομπή του σταθμού Ε.Ι.Ρ: Πρόκειται για ένα δίωρο πρόγραμμα με ειδήσεις, καλλιτεχνικά νέα και ντοκιμαντέρ. Η τηλεόραση είναι κάτι σαν είδος πολυτελείας, άρα χιλιάδες Αθηναίοι αποσβολωμένοι στέκονται μπροστά από τις προθήκες καταστημάτων για να παρακολουθήσουν αυτό το εξωπραγματικό θέαμα.

> 18 Απριλίου: Η 'Μελωδία της Ευτυχίας' παίρνει το βραβείο Καλύτερης Ταινίας στα Οσκαρ. Στο ελληνικό σινεμά, ο Θανάσης Βέγγος, η Τζένη Καρέζη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Έλενα Ναθαναήλ, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Ντίνος Ηλιόπουλος, η Ζωή Λάσκαρη, είναι μόνο μερικοί από τους αστέρες που πρωταγωνιστούν στις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

> 26 Απριλίου: Η Βουλή ζει στιγμές fight club σε ένα ανεκδιήγητο 'ντού και ξύλο' που ακολουθεί την πρόταση δυσπιστίας της Ένωσης Κέντρου και της Ε.Δ.Α προς τηςν κυβέρνηση. "Εσημειώθησαν συμπλοκαι΄και εγένετο ανταλλαγή γρονθοκοπημάτων" θα γράψει ο Τύπος της επόμενης μέρας.

> 28 Απριλίου: Οι Σέλτικς του Ρεντ Αουερμπαχ κερδίζουν το όγδοο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

> Μάιος: Ο Γιώργος Βασιλακόπουλος ολοκληρώνει μια ακόμα σεζόν ως ο βασικός σμολ φόργουρντ του Παναθηναϊκού. Είναι 27 ετών.

- Ο Ολυμπιακός παίρνει το πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο με διαφορά ενός βαθμού από τον δεύτερο Παναθηναϊκό.

> Καλοκαίρι 1966:

- Ο μέσος μισθός ενός δημοσίου υπαλλήλου εκείνης της εποχής, ανέρχεται κατά προσέγγιση στις 2.500 δραχμές.

- Οι Beatles είναι οι σταρ της νεολαίας σε παγκόσμιο επίπεδο, με επιτυχίες όπως τα 'Eleanor Rigby', 'Yellow Submarine', ενώ και οι Rolling Stones έχουν κυκλοφορήσει το αριστουργηματικό 'Paint It Black'.

- O Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είναι μόλις 23 ετών και θα χρειαστεί να περίμένει 20 χρόνια για να διοικήσει μόνος του την Χαλυβουργική, η οποία μόλις τρία χρόνια αργότερα έχει ξεκινήσει την παραγωγή χυτοσιδήρου και χάλυβα από σιδηρομετάλλευμα. Στο μυαλό του δεν φαίνεται να υπάρχει ακόμα η ιδέα να γίνει πατέρας.

- Στην Αγγλία, λαμβάνει χώρα το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, με τη διοργανώτρια χώρα να κερδίσει το τρόπαιο.

- Εγκαινιάζεται το 'Τεχνικό Κέντρο', δηλαδή το γνωστό σε όλους μας Ευγενίδειο Πλανητάριο κοντά στο Φαληρικό Δέλτα.

> Οκτώβριος: Ξεκινά η δική για τη δολοφονία του Γρήγορη Λαμπράκη. Το φιτίλι των πολιτικών αναβρασμών καίγεται ήδη. Το μεγάλο 'μπαμ' είναι κάτι που κανείς ακόμα δεν μπορεί να διανοηθεί.

- Στη 'Χρυσή Βραδυά", μια λαμπερή συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο, εμφανίζεται ένα νέο συγκρότημα, με τραγουδιστή τον Πασχάλη Αρβανιτίδη. Λέγονται Olympians.

> Νοέμβριος: Ένας νεαρός τραγουδοποιός από τη Θεσσαλονίκη, ο 22χρονος Διονύσης Σαββόπουλος, κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο, με τίτλο 'Φορτηγό'.

> 14 Νοεμβρίου: Στο Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών,γίνεται η δίκη της 'συνωμοτικής οργάνωσης' ΑΣΠΙΔΑ, που αποτελούνταν από υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και φημολογούνταν πως είχε ως υποκινητή της, τον Ανδρέα Παπανδρέου. Η ΑΣΠΙΔΑ λεγόταν πως είχε ως στόχο την εγκαθίδρυση δικτατορίας 'Νασερικού Τύπου' στην Ελλάδα. Από τους 28 εμπλεκόμενους, οι 15 καταδικάστηκαν, ενώ δεν επιβεβαιώθηκε ανάμειξη του Παπανδρέου.

- Γεννιέται ο Έλληνας ποδοσφαιριστής Θανάσης Κολιτσιδάκης.

> 7 Δεκεμβρίου: Στα γυρίσματα της ταινίας 'Το Βιβλίο της Ζούγκλας' πεθαίνει ο Γουόλτ Ντίσνεΐ.

> 22 Δεκεμβρίου: Μια νέα πολιτική αναταραχή, δυναμιτίζει ξανά την πολιτική ζωή της χώρας. Ύστερα από διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος αναθέτει εντολή σχηματισμού μεταβατικής κυβέρνησης στο διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Ιωάννη Παρασκευόπουλο. Τη νέα κυβέρνηση στηρίζουν, με δηλώσεις τους, οι αρχηγοί της Ε.Ρ.Ε., Παναγιώτης Κανελλόπουλος, και της Ένωσης Κέντρου, Γεώργιος Παπανδρέου, ενώ η Ε.Δ.Α. κατηγορεί τον τελευταίο για συνθηκολόγηση με το παλάτι και τη Δεξιά.

(φωτογραφίες: Eurokinissi)