ΜΠΑΣΚΕΤ

Ποιος βρίσκεται πίσω από την αναγέννηση της Βίρτους Μπολόνια

Μια τριετία ύστερα από τον ιστορικό υποβιβασμό της η Βίρτους Μπολόνια χτυπάει την πόρτα της Euroleague. Ο 'βασιλιάς του καφέ' εγγυάται πως θα συμβεί.

Ποιος βρίσκεται πίσω από την αναγέννηση της Βίρτους Μπολόνια

Η 4η Μαΐου του 2016 σημάδεψε μια για πάντα την ιστορία της Βίρτους Μπολόνια. Από τη μία ήταν η αποφράδα ημέρα του υποβιβασμού στη Serie B για πρώτη φορά στα (τότε) 87 χρόνια από την ίδρυσή της, καθώς έχανε 82-78 από τη Ρέτζιο Εμίλια και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής τερμάτιζε τελευταία στην κατάταξη. Από την άλλη ήταν η στιγμή της επανεκκίνησης ενός μπασκετικού κολοσσού με 15 πρωταθλήματα Ιταλίας (και 16 δεύτερες θέσεις), 8 Κύπελλα (σε 14 τελικούς) και πέντε ευρωκούπες διαφόρων βαθμίδων: από το Κύπελλο Κυπελλούχων του 1990 και τα δύο τρόπαια του Πρωταθλητριών ως το Champions League του 2019. Με παίκτες-θρύλους όπως ο Ντανίλοβιτς, ο Τζινόμπιλι, ο Σμόντις, ο Σάβιτς, ο Γιάριτς, ο Μπρουναμόντι και ο Ζντοβτς μεταξύ από πολλών άλλων!

Η στιγμή που ανέλαβε ο Μπούτσι

Ενδεχομένως ένα άλλο κλαμπ να είχε οδηγεί στην καταστροφή, να είχε χάσει τον προσανατολισμό του του καταλήγοντας σε δρόμους χωρίς επιστροφή. Η ‘Vu Nere’ όχι. Ο -από τις 29/1- πρόεδρος Αλμπέρτο Μπούτσι, που απεβίωσε νικημένος από τον καρκίνο στις 9 του περασμένου Μάρτη, είχε δηλώσει αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του πως “αποδέχθηκα την πρόταση με ενθουσιασμό διότι πιστεύω ότι μπορούμε να καταφέρουμε κάτι καλό“.

Δεν ήταν από εκείνους που έμεναν στα λόγια. Μετρημένος, αλλά αποτελεσματικός. Πετυχημένος ήδη ως προπονητής και εμβληματική προσωπικότητα του ιταλικού μπάσκετ πόνταρε πάντα στις πράξεις. Παρά τον υποβιβασμό στο φινάλε εκείνης της σεζόν, δεν άλλαξε κατεύθυνση, φροντίζοντας να χαράξει μια πολιτική και να υλοποιήσει το σχέδιό του για να μην χαθεί ούτε ένας χρόνος.

Αφενός μεν δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό σύνολο για την κατηγορία που έπαιζε πλέον η Βίρτους, υπό τον Αλεσάντρο Ραμάλι στην τεχνική ηγεσία, αφετέρου δε προσέγγισε τον Μάσιμο Τζανέτι προκειμένου να ενεργοποιηθεί διοικητικά, σε πρώτη φάση ως χορηγός και ακολούθως ως μεγαλομέτοχος.

Ανέλαβε ο ‘Μιχαήλ Άγγελος του καφέ’

Ο Μάσιμο Τζανέτι ή 'βασιλιάς του καφέ' Charles Sykes/Invision/AP

Ο 71χρονος -σήμερα- Τρεβιζάνος, που από τα τέλη της δεκαετίας των 70s μετοίκησε στην Μπολόνια με αποτέλεσμα να συνδεθεί άρρηκτα με την τοπική κοινωνία, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο της ιταλικής επιχειρηματικότητας. Πρόκειται για τον ιδρυτή της Segafredo, της πανίσχυρης εταιρίας επεξεργασίας και διανομής καφέ, η οποία, κύκλο εργασιών 1.2 δισ. δολάρια και πάνω από 100 θυγατρικές, εκτιμάται πως στις μέρες μας προμηθεύει 120.000 τόνους, από το Χονγκ-Κονγκ ως το Λευκό Οίκο της Ουάσινγκτον κι από το Ντουμπάι ως τα Βασιλικά Ανάκτορα της Ολλανδίας, μέσα από 500 καταστήματα παγκοσμίως!

Ο Τζανέτι αυτοχαρακτηρίζεται μάλιστα ως ο ‘Μιχαήλ Άγγελος του Καφέ’, αυτός που αγοράζοντας δικές του φυτείες στη Βραζιλία κατάφερε να ‘γιγαντωθεί’ εμπορικά. Ο Ιταλός υπήρξε επίσης πολιτικός και εκλεγμένος γερουσιαστής το 1994 με τον κομματικό συνδυασμό ‘Forza Italia’ του Σίλβιο Μπερλουσκόκι, ενώ το 2013 έχασε τη μάχη για τη δημαρχία του Τρεβίζο, αποφασίζοντας παράλληλα να λήξει την ενασχόλησή του με τα κοινά.

Στον αθλητισμό ενεπλάκη από πολύ νωρίς, ως βασικός χορηγός και μετέπειτα ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής Μπολόνια, κατά 80%, στην οποία μάλιστα διετέλεσε πρόεδρος. Ως και τη στιγμή που, απογοητευμένος από την κριτική που δεχόταν από τον κόσμο, πούλησε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών του σε Καναδό επενδυτή. Κατόπιν έγινε ο χρηματοδότης ποδηλατικής ομάδας που ‘υπέγραψε’ μέχρι και τον Ισπανό Αλμπέρτο Κονταδόρ.

Στη Βίρτους ο Τζανέτι άρχισε να επενδύει, σκορπώντας χρήμα, από το καλοκαίρι του 2016, χωρίς να μπορεί να ξεχωρίσει τότε αν είναι “η γυναίκα ή ερωμένη μου”, δεδομένης της καταγωγής του από το Τρεβίζο, την οποία λάτρευε εξίσου. Αποδείχθηκε μια μόνιμη και καρμική σχέση. Διότι από τον Ιανουάριο του 2017, αφού έλαβε μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, κατέληξε να γίνει ο κάτοχος ποσοστού που άγγιζε το 50%. “Αυτή η εταιρία μάς φέρνει πάντα γούρι“, έλεγε τότε εκπρόσωπος του Ιταλού επιχειρηματία συμπληρώνοντας πως “σε τρία χρόνια θέλουμε να φέρουμε τη σταθερότητα στη Βίρτους και να την επαναφέρουμε στην πρώτη κατηγορία μέσα στην επόμενη 2ετία, προτού την καταστήσουμε ξανά μια ευρωπαϊκή δύναμη“.

Το άμεσο αποτέλεσμα

Όλα έγιναν πολύ πιο γρήγορα απ’ όσο στόχευαν οι εμπνευστές του σχεδίου ανασυγκρότησης. Στο τέλος της ίδιας σεζόν η ‘Black V’, δεύτερη στην κανονική περίοδο, είχε κερδίσει την άνοδό της, καθώς επικράτησε με 3-0 νίκες επί της Τριέστε (ή Τεργέστης) στην τελική σειρά του πρωταθλήματος, και άρχισε τη σταδιακή αναρρίχησή της.

Ο Άλμπερτο Μπούτσι διατηρούσε σταθερά τη θέση του προέδρου, ήταν μια τιμή που δεν του απαρνήθηκαν ποτέ. Ωστόσο εξαιτίας της ασθένειάς του που επιδείνωνε με το πέρασμα των χρόνων τον ήδη επιβαρυμένο οργανισμό του, δεν ήταν εύκολο να βρίσκεται παντού και πάντα παρών. Επί της ουσίας το κουμάντο είχε αναλάβει ο Αλεσάντρο Ντάλα Σάλντα, ως νέος εκτελεστικός διευθυντής, εκπονώντας και υλοποιώντας όλο το μεταγραφικό σχεδιασμό. Αυτός ήταν που μετά το θάνατο του Μπούτσι πήρε την απόφαση της απόλυσης του Στέφανο Σακριπάντι και την πρόσληψη του Αλεξάνταρ Τζόρτζεβιτς, ενός παλιού ‘εχθρού’, ως νέου προπονητή. Υπό τις οδηγίες του Σέρβου, άλλωστε, κατακτήθηκε το τρόπαιο του Champions League με MVP τον Κέβιν Πάντερ – η πρώτη τρανταχτή επιτυχία της Βίρτους στη Segafredo εποχή.

Το μέλλον είναι στη Euroleague

Η συνέχεια, βέβαια, προβλέπεται ακόμη πιο φανταχτερή, εντός ως αντίπαλο δέος της Μιλάνο (που αλλάζει επίσης με Μεσίνα, Ροντρίγκεθ, Μακ) αλλά κυρίως εκτός συνόρων. Την ώρα που ο Πιέτρο Αραντόρι μετά τις άνετες νίκες επί Μπάμπεργκ και Τενερίφη, σήκωνε την κούπα στην Αμβέρσα, την ημέρα μάλιστα συμπληρώνονταν τρία χρόνια συν 24 ώρες από τον πένθιμο υποβιβασμό, ο Τζανέτι παρείχε την υπόσχεση για ένα ιδιόκτητο και πάνω απ’ όλα σύγχρονο γήπεδο.

Μέσα δε στο επόμενο δίμηνο δεσμεύονταν για τα επόμενα χρόνια ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο Βινς Χάντερ, ο Κάιλ Γουίμς και ο Φρανκ Γκέινς, παίκτες που εγγυώνται την επιτυχία σ’ ένα ενισχυμένο Eurocup (στον όμιλο με τον Προμηθέα). Διοργάνωση στην οποία η Βίρτους μεταπήδησε με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου ν’ ανοίξει την πόρτα της Euroleague. Παρά την αρχική ομολογία πως “θα συνεχίσουμε στο Champions League“.

Ίσως μάλιστα δεν χρειαστεί καν να φτάσει ως τον τελικό της διοργάνωσης για να εξασφαλίσει μια θέση στη διευρυμένη λίγκα. Η ‘Gazzetta dello Sport’ έγραψε την Τετάρτη πως η Βίρτους έχει λάβει την εγγύηση πως για του χρόνου (2020-21) έχει καπαρωμένη μία από τις wild cards που θα παραχωρηθούν από τον Τζόρντι Μπερτομέου – ειδάλλως δεν θα είχε νόημα όλη αυτή η επένδυση σε συμβόλαια μακράς διάρκειας με κόστος που αγγίζει τα 10 εκατομμύρια. Με τον Λούκα Μπαράλντι νέο διευθύνοντα σύμβουλο και τον Τζουζέπε Σερμάζι σε ρόλο προέδρου, πλέον.

Ο Αλμπέρτο Μπούτσι δεν πρόλαβε να δει να συμβαίνει κάτι από τα παραπάνω. Έσκυψε όμως και έβαλε το θεμέλιο λίθο ενός στιβαρού οικοδομήματος με βάσεις σταθερές. Όπως παλιά. Μια κυρία 90 ετών που την αποκαλούσαν Κνορ, Μπάκλερ ή Κίντερ, αλλά ήταν πάντα η Βίρτους (ισχύς)!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK