X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Ποιοι ταπείνωσαν τον ανεπιθύμητο Τζόρνταν στο All-Star Game 1985

Στις 6 Νοεμβρίου 1984, ο Μάικλ Τζόρνταν σημείωσε για πρώτη φορά 33 πόντους. Αυτή ήταν η αρχή ενός 'σκανδάλου' που συνέβη στο All-Star Game του 1985, όταν ο Τζόρνταν ντροπιάστηκε μπροστά σε κοινό χιλιάδων θεατών.

O Μάικλ Τζόρνταν στον πάγκο των Σικάγο Μπουλς AP PHOTO/MARK ELIAS

Τη σεζόν 1984-1985, οι Σικάγο Μπουλς είχαν ως στόχο να μπουν στα playoffs. Η ομάδα του Κέβιν Λάφρι είχε στη σύνθεσή της ορισμένους καλούς παίκτες εκείνης της εποχής, όπως ο Μπεν Κόλμαν και ο Μαρκ Χάλσελ, όμως είχε κι έναν ρούκι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τον 21χρονο Μάικλ Τζόρνταν. Στο ντεμπούτο του με τη φανέλα των Μπουλς, στις 26 Οκτωβρίου 1984, κόντρα στους Ουάσινγκτον Μπούλετς, σημείωσε 16 πόντους και πήρε 9 ριμπάουντ, ενώ στον επόμενο αγώνα που συμμετείχε ως βασικός, κόντρα στους Νικς της Νέας Υόρκης στο 'Μάντισον Σκουέαρ Γκάρντεν', πέτυχε 33 πόντους, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει σε μια μεγαλειώδη νίκη με 121-106. Κάπου εκεί, ξεκίνησε η εκτόξευση. Κάπου εκεί, ξεκίνησαν και κάποια προβλήματα (!) για τον νεαρό Τζόρνταν.

Μετά την 'άλωση' της έδρας των Νικς, ο Ρόι Τζόνσον, γνωστός αθλητικογράφος των 'New York Times', είχε γράψει για τον Τζόρνταν πως είναι "ο ρούκι-φαινόμενο των Μπουλς", σε ένα ολοσέλιδο άρθρο με εντυπωσιακές φωτογραφίες. Τον επόμενο μήνα, το 'Sports Illustrated' τον φιλοξένησε στο εξώφυλλό του, σε ένα τεράστιο αφιέρωμα με τίτλο "Ένα Αστέρι Γεννιέται".

Οι Μπουλς εκείνης της σεζόν κατάφεραν να νικήσουν το 1/3 των ομάδων που συμμετείχαν στα playoffs, τερματίζοντας στην κανονική περίοδο με ρεκόρ 38-44 και παίζοντας με μειονέκτημα έδρας στην post season κόντρα στους Μιλγουόκι Μπακς, από τους οποίους εν τέλει, αποκλείστηκαν. Ο Τζόρνταν ολοκλήρωνε τη σεζόν με μέσο όρο πόντων 28,2 και ποσοστό ευστοχίας εντός παιδιάς 51,5% και μπόνους, μια ταπείνωση που η ιστορία έγραψε πως θα αργούσε πολύ να ξεχάσει.

Ο θρύλος λέει πώς λίγο πριν από το All-Star Game του 1985, όταν ανακοινώθηκε η συμμετοχή του Τζόρνταν στο παιχνίδι, ο ηγέτης των Ντιτρόιτ Πίστονς, Αϊζάια Τομας, πλησίασε τον Τζορτζ Γκέρβιν και τον Μάτζικ Τζόνσον και επιχείρησε να δημιουργήσει αρνητικό κλίμα προς τον νεαρό γκαρντ από το Σικάγο. Οι 3 παίκτες συμμερίζονταν μια ανησυχία πως ο Τζόρνταν (που δεν ήταν ακόμα ο θρυλικός 'Air') θα εμφανιζόταν στο παρκέ με αλαζονεία και θα επιχειρούσε να μονοπωλήσει το παιχνίδι, στρέφοντας τα φώτα των τηλεοπτικών συνεργείων επάνω του. Η απειλή συνοδεύτηκε από πράξεις και εγένετο Freeze Out. Ο Τζόρνταν δύσκολα έπαιρνε πάσες από τους συμπαίκτες του και οι 7 πόντοι που σημείωσε ήταν κυρίως από ατομικές ενέργειες και επιθετικά ριμπάουντ.

Ο Τόμας, όπως ήταν φυσιολογικό, δεν αποδέχθηκε ποτέ την κατηγορία πως είχε ενορχηστρώσει αυτόν τον 'παραγκωνισμό' του Τζόρνταν. Ο ίδιος όμως είχε αντιληφθεί τι είχε συμβεί και ήταν πεινασμένος για εκδίκηση. Στην επόμενη αναμέτρησης των Μπουλς με τους Πίστονς πέτυχε 49 πόντους, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην επικράτηση της ομάδας του στην παράταση. Χρειάστηκε να περάσουν 7 χρόνια για να πάρει μια ακόμα μεγαλύτερη εκδίκηση, με το θρυλικό "αν παίξει εκείνος, τότε δεν έρχομαι εγώ", που λέγεται πως απηύθυνε στον προπονητή της Dream Team, παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992, ένας εκβιασμός που απέδωσε άμεσα, καθώς ο Τόμας δεν εντάχθηκε ποτέ στην ομάδα.

Σήμερα, η ιστορία του παραγκωνισμού του Τζόρνταν στο All-Star Game μοιάζει περισσότερο με αστικό θρύλο. Η πραγματική εκδοχή της, όπως μαθαίνουμε από το history.bulls.com, σύμφωνα με μαρτυρία του Τζορτζ Άντριους, μάνατζερ των Τζόνσον και Τόμας, ήταν η εξής:

O Μάτζικ Τζόνσον των Λος Άντζελες Λέικερς διεκδικεί τη μπάλα από τον Λάρι Μπερντ των Μπόστον Σέλτικς AP PHOTO/PETER SOUTHWICK

"Το Σάββατο, κατά τη διάρκεια της προπόνησης για το All-Star Game, ο Μάικλ φορούσε τη φόρμα της Nike, κάτι που ερχόταν σε αντίθεση με το πρωτόκολλο του NBA. Τότε, κάποιοι από τους βετεράνους ενοχλήθηκαν και συζητούσαν μεταξύ τους 'ποιος είναι αυτός ο ρούκι; Γιατί φέρεται έτσι;' Υπήρχε λόγος που ήταν θυμωμένοι μαζί του και δεν ήταν μόνο οι παίκτες που εκπροσωπούσα εγώ. Στη συνέχεια, ο Αϊζάια και ο Μάτζικ είπαν 'ας μαρκάρουμε ο ένας τον άλλο, χωρίς να παίζουμε σκληρή άμυνα. Ας δούμε τι μπορεί να κάνει αυτός ο νέος κόντρα στον Γκέρβιν. Και ο Τζορτζ Γκέρβιν ήταν ένας καλός αμυντικός εκείνη την εποχή, γι' αυτό και κατάφερε να περιορίσει τον Τζόρνταν σε 2 σουτ σε 9 προσπάθειες. Ο Αϊζάια είχε 7 σουτ όταν ήταν ρούκι, μεταξύ αυτών και ένα airball". Τελικά, ο Γκέρβιν πέτυχε 23 πόντους και ο Τζόρνταν μόλις 7. Σύμφωνα με τον Άντριους, ο Τζόνσον και ο Τόμας γελούσαν επιδεικτικά γι' αυτό το τρικ που είχαν ενορχηστρώσει με επιτυχία κόντρα στον αυθάδη ρούκι από το Σικάγο. "Αυτά, όμως, συμβαίνουν με τους rookies", έλεγε ο Άντριους.

Λένε πως όταν έχεις μια καλή ιστορία, μην αφήνεις την αλήθεια να μπαίνει στον δρόμο της και να τα αλλάζει όλα. Το 'Freezeout Game' είναι ένας μύθος του NBA, όπως και το αντίστοιχο 'Freeze' του Τόμας από την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ. O Τζόρνταν ποτέ δεν είχε τη φήμη του καλού παιδιού και ποτέ δεν ωραιοποίησε την εικόνα του. Το ίδιο και ο Τόμας. Αυτή ήταν και η ομορφιά του NBA στα 80s και στα 90s.