Ποιοι πήραν τα 7 μεγάλα κύπελλα της Ευρώπης
Ο Γιάννης Φιλέρης κάνει μια βόλτα στα ματς των κυπέλλων ανά την Ευρώπη. Από τον τρελο-Φακούντο Καμπάτσο, στο παραμύθι της Ντιζόν στη Ντίσνεϊλαντ, το τρόπαιο της Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τον θρίαμβο της Βενέτσια του Μάικ Μπράμος.
O ελληνικός τελικός του κυπέλλου βρήκε την ΑΕΚ να πανηγυρίζει το 5ο τρόπαιο στην ιστορία της, τον Προμηθέα να φωνάζει για τη διαιτησία και τα δικά μας ματάκια λίγο ταλαιπωρημένα από το όχι και τόσο... μπασκετικό θέαμα. Η εβδομάδα των κυπέλλων σε όλη την Ευρώπη ολοκληρώθηκε, με τη χώρα μας να μην μπορεί, ακόμη, να συντονιστεί με την υπόλοιπη Ήπειρο. Σα να βιαζόμαστε να ξεμπερδέψουμε με τη διοργάνωση, χωρίς φαντασία, χωρίς τόλμη. Υποκύπτοντας στη μοίρα μιας ζοφερής πραγματικότητας, μπαίνουν στο γήπεδο μόνο παιδάκια (αλλά ακούγονται και υβριστικά συνθήματα). Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας, Γιώργος Βασιλακόπουλος, έχει να εμφανιστεί σε τελικό 20 χρόνια! Η διοργάνωση στην Ελλάδα συμπλήρωσε 45 χρόνια ζωής. Κάποτε γινόταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο με 30 και 40 χιλιάδες κόσμο. Τώρα μεταξύ συγγενών και φίλων, αφού ο φόβος (των επεισοδίων) φυλάει τα έρμα. Την ίδια ώρα, αυτές οι μέρες σε όλη την Ευρώπη γίνονται ορισμένα από τα ωραιότερα ματς της χρονιάς. Ας δούμε τι έγινε. Μην κάνετε συγκρίσεις, πάντως. Βλάπτουν την υγεία...
Ο Καμπάτσο τρέλανε και τη Μάλαγα
Γιορτή κυπέλλου σαν αυτή που γίνεται στην Ισπανία, δεν υπάρχει στην Ευρώπη. Οι φίλοι μας οι Ίβηρες, που πριν από 25 χρόνια έβλεπαν με μελαγχολία τις άδειες εξέδρες των γηπέδων τους, καμαρώνουν για την κορυφαία λίγκα της Ηπείρου. Το κύπελλο είναι υπόθεση των 8 καλύτερων ομάδων της σεζόν (με βάση τη βαθμολογία του πρωταθλήματος), που μαζεύονται κάθε χρόνο σε μια πόλη και γίνεται το... έλα να δεις. Φέτος, η Ρεάλ έκανε επίδειξη δύναμης και πήρε με χαρακτηριστική άνεση το τρόπαιο. Ήδη από τα προημιτελικά η Βαλένθια είχε 'κοπανήσει' την Μπαρτσελόνα, άρα η Ρεάλ είχε ανοιχτό τον δρόμο να φτάσει μέχρι την κατάκτηση του 28ου κυπέλλου της ιστορίας της. Ο τελικός ήταν παράσταση για τους Μαδριλένους (95-68), σήμανε το 19ο τρόπαιο στην προπονητική καριέρα του Πάμπλο Λάσο και αποτέλεσε αποθέωση:
- Για τον Φακούντο Καμπάτσο τον εκρηκτικό πλέι-μέικερ της Ρεάλ, που αναδείχθηκε δίκαια MVP του τουρνουά. Ο τρελο-Αργεντινός, το συμβόλαιο του οποίου εκπνέει το καλοκαίρι, ξεκίνησε... αγριεμένος από τα προημιτελικά, όταν είχε 13π, 6ρ, 9ασ εναντίον της Μπιλμπάο. Στον ημιτελικό με τη Βαλένθια είχε 15π, 5ρ και 9ασ και στον τελικό 13π, 6ρ και 9 ασ. Μέσος όρος 13.6π και 10.3ασ, για έναν παίκτη που αναδείχθηκε πολυτιμότερος σε 3η σερί διοργάνωση. Ήταν MVP στους περσινούς τελικούς των πλέι-οφ, στο Supercopa του Οκτωβρίου και τώρα στο Copa del Rey! Κανείς άλλος δεν έχει πετύχει κάτι τέτοιο. Ο Ντέγιαν Μποντιρόγκα (με Μπαρτσελόνα) και οι συμπαίκτες του, Σέρχιο Γιουλ και Ρούντι Φερνάντεθ, έχουν πάρει και τα 3 MVP αλλά σε διαφορετικές χρονιές.
- Για τον Φελίπε Ρέγες, που στα 40 ξεκίνησε πενταδάτος (!) και στο τέλος σήκωσε το τρόπαιο για λογαριασμό της Ρεάλ. Ο αρχηγός κατέκτησε το 7ο κύπελλο της καριέρας του (περισσότερα από κάθε άλλον), το 6ο με τη Ρεάλ καθώς έχει ένα και με την Εστουντιάντες πριν από... 20 χρόνια (το 2000). Αυτός ήταν ο 23ος τίτλος της καριέρας του. Πολύ λογικά τον ασπάστηκε η μητέρα του, μετά την απονομή...
To ισπανικό κύπελλο είναι η ιδανική γιορτή για κάθε μπασκετόφιλο, με τους φιλάθλους να το απολαμβάνουν όλοι μαζί, διασκεδάζοντας στην ίδια πλατεία. Λόγω του καιρού, η Μάλαγα αποδείχθηκε η καλύτερη δυνατή επιλογή.
Να σημειώσουμε και τη νίκη των μικρών της Μπαρτσελόνα επί της αντίστοιχης ομάδας της Ρεάλ, με 67-65. Το νικητήριο καλάθι το πέτυχε ο 14χρονος Ουσμάν Άλφα, που έχει ύψος 2.04μ. (!) και άνοιγμα χεριών συγκριτικά μεγαλύτερο κι απ' αυτό του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Άλφα, που διαμόρφωσε το 67-65 με τζαμπ-σουτ από τα 4 μέτρα, αναδείχθηκε MVP του τουρνουά των μικρών (Mini Copa), ενώ με τη Ρεάλ αγωνίζονταν ο γιος του Λάσο, αλλά κι εκείνος του Ντούσαν Βούκσεβιτς! Ο νεαρός Σενεγαλέζος φιλοξενείται από την Μπαρτσελόνα, σε λίγες μέρες, όμως, θα πρέπει να επιστρέψει στην πατρίδα του, για να ολοκληρώσει τις σπουδές του!
To... φάουλ καλέ κυρία!
Το Final-8 ακολουθούν τα τελευταία χρόνια και οι Τούρκοι. Φέτος το φιλοξένησε η Άγκυρα, με την πρωτοπόρο της Ευρωλίγκας, Αναντολού Εφές, να αποκλείεται με το 'καλημέρα' από την Νταρουσάφακα! Ο Εργκίν Αταμάν θέλησε να ξεκουράσει τη μισή ομάδα και την πάτησε. Αντίθετα, η Φενέρμπαχτσε πήγε στην Άγκυρα, είδε και απήλθε μετά της κούπας! Η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πήρε τον τίτλο (2ος συνεχόμενος), νικώντας διαδοχικά την Μπαντιρμά (100-70), τη γηπεδούχο Τουρκ Τέλεκομ (83-81) και την Νταρουσάφακα (74-71).
Ο Κώστας Σλούκας ήταν καθοριστικός στα τελευταία λεπτά του τελικού, καθώς ευστόχησε σε όλες τις βολές, ο Γιαν Βέσελι εντυπωσιακός και ο Λουίτζι Ντατόμε MVP (σκόραραν όλοι από 15π). Η Νταρουσάφακα, πάντως, έχει κάθε λόγο να διαμαρτύρεται για την επίμαχη φάση στο 39', όταν ο Βέσελι πάει... καροτσάκι τον Καρτάλ Εζμιζράκ, κάνει ξεκάθαρο φάουλ, αλλά η Αϊσέ Γιατζιτσίογλου δεν σφυρίζει τίποτε, παρότι βρίσκεται μπροστά στη φάση! Στη συνέχεια, ο Τζόνι Χάμιλτον (20π) σωριάζει κάτω τον Βέσελι, που θα απαντήσει επίσης με σπρώξιμο. Οι ρέφερι δίνουν από ένα αντιαθλητικό φάουλ στον καθένα και την μπάλα στη Φενέρμπαχτσε, αφού η κυρία Αϊσέ είχε κλείσει τα μάτια στο ολοφάνερο φάουλ του Τσέχου. Δείτε τη φάση:
Τι θα γίνει, κύριε Μεσίνα;
Στην Ιταλία το Top-8 φιλοξενήθηκε φέτος στο Πέζαρο. Θριάμβευσε η Ουμάνα Βενέτσια, που μπορεί να μπήκε στη διοργάνωση την τελευταία στιγμή (ως 7η της βαθμολογίας), αλλά στο ιταλικό μπάσκετ αυτές οι λεπτομέρειες δεν παίζουν ουσιαστικό ρόλο! Το πρώτο θύμα της ήταν η Βίρτους Μπολόνια, με τον Όστιν Ντέι να σημειώνει το τελευταίο καλάθι του ματς μπροστά από τον Μίλος Τεόντοσιτς (τον σημάδεψε η επίθεση της Βενέτσια) και να διαμορφώνει το 83-81, δυο δευτερόλεπτα πριν από το τέλος. Μετά έστειλε για... τσάι την Αρμάνι Μιλάνο του Έτορε Μεσίνα. Οι Μιλανέζοι έχασαν τον πρώτο στόχο της σεζόν, δίνουν τη μάχη για να μπουν στα πλέι-οφ της Ευρωλίγκας αλλά δεν πείθουν ότι έγιναν ομάδα υψηλών απαιτήσεων. Έχοντας πετάξει έξω τα δυο μεγάλα ονόματα του τουρνουά, η Βενέτσια του Μάικ Μπράμος δεν είχε παρά να κερδίσει την Μπρίντιζι στον τελικό με 73-67 και να πάρει το Κύπελλο Ιταλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της. Ο Ντέι πρωταγωνίστησε και στα τρία ματς.
Disneyland Paris... (ούτε στα παραμύθια)
Στη Γαλλία, εδώ και 8 χρόνια το Final-8 (Leaders Cup) γίνεται στη Ντίσνεϊλαντ! Μέσα στην παραμυθένια πόλη, που βρίσκεται λίγο έξω από το Παρίσι (κι έχει βέβαια άμεση πρόσβαση μέσω του προαστιακού, το περίφημο RER), υπάρχει η 'Disneyland Events Arena', που για τις ανάγκες του γαλλικού κυπέλλου μεταμορφώνεται σε γήπεδο μπάσκετ χωρητικότητας 6.000 θεατών. Οι ομάδες μένουν φυσικά στα ξενοδοχεία που υπάρχουν μέσα στη Ντισνεϊλαντ. Οπως καταλαβαίνει κανείς, η διοργάνωση είναι η χαρά του παιδιού και των μεγάλων, που θέλουν να ξαναγίνουν παιδιά. Όταν έχεις τον Μίκι δίπλα σου, όλα είναι ωραία.
H Nτιζόν είναι ομάδα Champions League, αυτό όμως δεν την εμπόδισε να νικήσει την Βιλερμπάν της Ευρωλίγκας με 77-69 και να κατακτήσει για 3η φορά στην ιστορία της το Κύπελλο Γαλλίας. Εδώ που τα λέμε, με τον τρόπο που είχε αποκλείσει τη Μονακό (οι δυο τους είναι πρωτοπόροι στην LNB), ήταν απίθανο να χάσει το κύπελλο. Δείτε τη φάση για να καταλάβετε ότι στο μπάσκετ φτάνουν ακόμη και 6 δέκατα του δευτερολέπτου για να κριθεί η πρόκριση σε έναν τελικό! Πασάρει o Αξέλ Ζιλιέν και καρφώνει ο Ρίτσαρντ Σόλομον. Γίνονται φοβερά σκριν και τη... σαβούρδα για τη Μονακό, τρώει ο Γουιλ Γεγκετέ. Σας λέμε, δεν υπάρχει (τρελαίνονται και οι Γάλλοι σπίκερ)!
Το 3ο σερί (!) της Παρτιζάν
Στη Σερβία παίζουν επίσης 8 ομάδες. Οι 4 της ABA League, οι δυο πρωτοπόροι του σέρβικου πρωταθλήματος και ο κάτοχος με τον φιναλίστ του Κυπέλλου Σερβίας (δεύτερης κατηγορίας). Η διοργάνωση έχει πάρει το όνομα του Ραντιβόι Κόρατς και από το 2015 φιλοξενείται μόνιμα στο 'Τσερ Χος' της Νις (χωρητικότητα 5.000 θεατές). Όπως αναμενόταν, στον τελικό έφτασαν οι δυο 'αιώνιοι' αντίπαλοι, Ερυθρός Αστέρας και Παρτιζάν. Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στην Ελλαδάρα μας, παρ' ότι η αντιπαλότητα των δυο ομάδων του Βελιγραδίου αγγίζει τα όρια του φονικού μίσους, στο γήπεδο βρίσκονται οπαδοί και των μεν και των δε. Για 3η (!) συνεχόμενη χρονιά, η Παρτιζάν του Αντρέα Τρινκιέρι πήρε το τρόπαιο, έστω κι αν ένα λεπτό πριν από το τέλος έχανε με 70-76. Ο Αστέρας έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο, με κορυφαίο ένα χαζό φάουλ του Κέβιν Πάντερ στον Μάρκους Πέιτζ, που ήταν κι αυτός ο οποίος με δυο βολές ισοφάρισε 78-78. Το ματς κρίθηκε στην παράταση, με την Παρτιζάν να προηγείται 85-84, στα 53'' πριν από τη λήξη. Πέρασαν χωρίς κανένας να σκοράρει και οι 'γκρόμπαρι' πήραν το Κύπελλο Κόρατς.
O... μονός τελικός στη Γερμανία
Στη Γερμανία, πάντως, αποφάσισαν να μας μιμηθούν. Η διοργάνωση του κυπέλλου άλλαξε σύστημα, καθώς από φέτος, αντί για Final-4 έχουμε -κατά τα ελληνικά ειωθότα- μονό τελικό. Εντάξει, οι Γερμανοί δεν βάζουν στο γήπεδο μόνο παιδάκια και διάλεξαν το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας να φιλοξενήσει τον αγώνα που δίνει το τρόπαιο, τη 'Mercedes Benz Arena'. Η Άλμπα ήταν γηπεδούχος και δεν είχε κανένα πρόβλημα να νικήσει την Όλντενμπουργκ με 89-67, με την ατμόσφαιρα πάντως να είναι αρκούντως φαντασμαγορική.
Και η εύκολη επικράτηση της Ζαλγκίρις
Στη Λιθουανία, το κύπελλο είναι αφιερωμένο στον... βασιλιά Μιντάουγκας (μέγας δούκας της Λιθουανίας το μεσαίωνα) και η Ζαλγκίρις δεν είχε κανένα πρόβλημα στο γήπεδο της Κλαπέιντα να κάνει επίδειξη δύναμης, απέναντι στην άλλοτε ανταγωνιστική αντίζηλό της, Λιέτουβος Ρίτας. Στον τελικό του Final Four νίκησε με 80-60, πήρε το τρόπαιο με MVP τον Εντγκάρας Ουλάνοβα και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα.