ΜΠΑΣΚΕΤ

Ποιοι ωφελούνται και ποιοι όχι από τα νέα δεδομένα στη Euroleague

Δέκα συμπεράσματα από τις αποφάσεις που έλαβαν οι μέτοχοι στο Μόναχο και το νέο τρόπο κατανομής των θέσεων στη διοργάνωση, χωρίς εξάρτηση από τις τοπικές λίγκες.

Ποιοι ωφελούνται και ποιοι όχι από τα νέα δεδομένα στη Euroleague
Ο Βασίλης Σπανούλης απέναντι στον Νικ Καλάθη, σε μία από τις περυσινές μάχες του στην Euroleague Eurokinissi Sports

Φανταζόσουν ποτέ τον Τζόρντι Μπερτομέου να κάθεται δίπλα-δίπλα με τον ποδοσφαιράνθρωπο Ούλι Χένες; Συνέβη την Πέμπτη, ως μια πρόδηλη αποτύπωση του παρόντος, μα -πάνω απ’ όλα- του μέλλοντος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, όπως ακριβώς το έχουν φανταστεί και το υλοποιούν κάμποσοι: οι ισχυροί. Ο πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, πλάι στον αρχιμάστορα της Euroleague, να διευθύνουν την κουβέντα των μετοχών της ECA, οι οποίοι μαζεύτηκαν και ήπιαν τον καφέ τους στο Μόναχο, οριοθετώντας τους στόχους του αύριο.

Ένα αύριο αυτόνομης πορείας και ολοκληρωτικής πια αποδέσμευσης από κάθε εγχώρια λίγκα ή ομοσπονδία. Ένα αύριο που θα εξαρτάται από τις συλλογικές αποφάσεις των ομάδων – μελών με στόχο σε πρώτη φάση την αύξηση των επιδιωκόμενων εσόδων και ενδεχομένως στο μέλλον τη σύμπραξη των ισχυρών κλαμπς για τη σύνταξη ενός ‘αποκλεισμένου’ πρωταθλήματος στα πρότυπα του ΝΒΑ, με ή χωρίς περιφέρειες.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου, εκτελεστικός διευθυντής της ECA, δίπλα στον Ούλι Χένες, πρόεδρο της Μπάγερν Patrick Albertini Photography

Στο μίτινγκ της Πέμπτης, πέρα από την κόντρα Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού που έχει προ πολλού διαβεί τα σύνορα, αποφασίστηκαν πολλά που διαφοροποιούν το status quo. Κυρίως τον τρόπο αξιολόγησης των ομάδων που θα λαμβάνουν μέρος στην υπάρχουσα λίγκα των 18 από τη σεζόν 2020-21. Βεβαιώθηκε πως σε πρώτη φάση δεν θα υπάρξει αύξηση ομάδων, αλλά ταυτόχρονα δεν θα ισχύει το μέγιστο όριο συμμετοχών ανά χώρα. Επίσης επικυρώθηκε η ενδυνάμωση του Eurocup και η αύξηση των προσκλήσεων (wild cards).

Ποια τα οφέλη για όσες ομάδες έχουν διαλέξει αυτό το δρόμο και ποιες οι ζημίες για όλες τις υπόλοιπες;

Ωφελούνται τα πλούσια κλαμπς και ισχυρά brand names του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ομάδες όπως η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, που φέρουν πίσω τους κολοσσιαίους χορηγούς (Gazprom), ακόμη κι αν δεν καταφέρουν να φτάσουν ως τους τελικούς της VTB League, θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν μία από τις έξτρα κενές θέσεις που αφαιρέθηκαν από τα κατά τόπους πρωταθλήματα.

Ωφελείται δεδομένα η Ισπανία, αφού θα μπορούν πλέον να βρίσκονται στην Euroleague ακόμη και πέντε ή έξι ομάδες της ACB, συμπεριλαμβανομένων των τριών που έχουν εγγυημένο συμβόλαιο (Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια). Δεν είναι φρέσκια η ‘ευνοϊκή’ μεταχείριση που έχει πάντα η χώρα της Ιβηρικής, ασχέτως αν η ηγεσία της λίγκας αντέδρασε.

Ωφελείται -για τον ίδιο λόγο- και η Ρωσία, μια και δεν ‘σφάζονται’ πλέον 3-4 ομάδες για το ποια θ’ αφήσει την άλλη εκτός. Εφόσον κριθεί αναγκαίο για το προϊόν, είναι πιθανό να συνυπάρχουν η ΤΣΣΚΑ (μόνιμη) με τη Χίμκι, την Ούνιξ Καζάν, τη Λοκομοτίβ Κουμπάν και τη Ζενίτ.

Ωφελούνται οι ομάδες που επιλέγουν να παίξουν στο Eurocup, διότι δεν είναι ανάγκη να κατακτήσουν το τρόπαιο προκειμένου να έχουν εξασφαλισμένη θέση στην Euroleague. Αρκεί να φτάσουν ως τους τελικούς. Μάλιστα τούς επιτρέπεται εφόσον μπουν την επόμενη σεζόν στην 8άδα να διατηρηθούν εντός της Euroleague – έναντι της επόμενης φιναλίστ.

Ωφελούνται οι μεγαλομέτοχοι των ομάδων, καθώς με βάση τους νέους κανονισμούς του Financial Stability Fair Play θα μειωθεί προοδευτικά η μέγιστη επιτρεπόμενη συμμετοχή τους φτάνοντας στο 40% κατά το 2022-23. Την ίδια στιγμή που αυξάνονται κατά 16%, συγκριτικά με το 2018-19, τα ποσά οικονομικής διανομής.

Η συνάντηση των μετόχων της Euroleague έλαβε χώρα στο Μόναχο Patrick Albertini Photography

Επηρεάζονται η FIBA και οι Ομοσπονδίες, διότι η Ένωση των Παικτών, εκτός από την δεύτερη ιατρική γνωμάτευση, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις συνθήκες προετοιμασίας-ταξιδιών, ενέκρινε τις προτάσεις για όλο το καλεντάρι. Άρα στα νέα παράθυρα των νέων προκριματικών δεν θα συμμετέχουν, μοιραία, παίκτες των ομάδων της Euroleague.

Επηρεάζεται η Αδριατική Λίγκα, που εξασφάλισε μεν προτεραιότητα, όχι όμως μονιμότητα. Τούτο σημαίνει πως εφόσον η εμπορική αξία μιας ομάδας δεν καλύπτει τα ‘θέλω’ των μετόχων, θα ‘κόβεται’ αυτομάτως. Άλλο είναι το brand name του Ερυθρού Αστέρα ή της Παρτίζαν κι άλλο της Μπουντούτσνοστ, της Mega Leks και της Τσεντεβίτα.

Επηρεάζεται η ΑΕΚ, μια και η σταθερή προτίμησή της στο Basketball Champions League έναντι του Eurocup είναι μια στρατηγική απόφαση που φρενάρει αναπόφευκτα οποιαδήποτε προοπτική εισόδου στην ελίτ των συλλόγων. Ο Προμηθέας αντίθετα επέλεξε ν’ αλλάξει στάση.

Επηρεάζονται οι μικρές αγορές, που κατά την Euroleague δεν ενισχύουν την εμπορική αξία του όλου οικοδομήματος. Δεν θα δεις ξανά ομάδες από την Πολωνία φερ’ ειπείν, μόνο μέσα από το Eurocup.

Επηρεάζεται στο σύνολό του το ευρωπαϊκό μπάσκετ, διότι το χάσμα των δύο στρατοπέδων δεν μοιάζει δυνατόν να γεφυρωθεί στο άμεσο μέλλον.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

24MEDIA NETWORK