Ανάλυση Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ: Η εξίσωση Καλάθη-Langford βγάζει θετικό πρόσημο
Στοιχεία και πληροφορίες που μέχρι τώρα ήταν μόνο στη διάθεση των προπονητών, έρχονται να δείξουν τι να περιμένετε -και τι όχι- από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στο αποψινό, πρώτο ντέρμπι 'αιωνίων' (21.00).
Για αυτό που θα ακολουθήσει και αφορά τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ( και έγινε και για τον Ολυμπιακό) χρησιμοποιήσαμε τα δημιουργήματα δυο Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό (του συνεργάτη μας @Edataguy και του @lostgps), για το πρώτο ντέρμπι ‘αιωνίων’ της αγωνιστικής περιόδου 2018-19.
Ας προχωρήσουμε στο παρασύνθημα.
Αυτό που βλέπεις από πάνω, είναι οι πεντάδες που ‘χει δείξει να προτιμά ο Xavi Pascual, φέτος στην ευρωπαϊκή διοργάνωση.
Ο πρώτος συνδυασμός, αυτός που από ό,τι φαίνεται έχει καθιερωθεί ως ‘εκείνος που κάνει καλύτερα τη δουλειά’ αφορά τους Καλάθη, Langford, Παπαπέτρου, Μήτογλου και Gist.
Έχουν συνυπάρξει για 24 αγωνιστικά λεπτά, συνολικά και είχαν τη μεγαλύτερη προσφορά, όπως μπορείς να δεις από το +14 στο plus/minus. Το επί μέρους σκορ αυτού του διαστήματος ήταν 48-34. Δεν το λες τέρμα αμυντικό σχήμα. Λες όμως, ότι υπάρχει μια άνεση στο σκοράρισμα.
Να δούμε και ποιες είναι αυτές, με τη βοήθεια των στατιστικών απεικονίσεων που μπορείτε πλέον, να βρίσκεται στο site που δημιούργησε ο Παναγιώτης (βλ. @lostgps), σε συνεργασία με το Basketball Guru.
Μόλις είδες τις επιλογές των ‘πρασίνων’ στην επίθεση. Σε ό,τι αφορά τα χρώματα, η εξήγηση υπάρχει στο κάτω μέρος και είναι σε σχέση με τους μέσους όρους της λίγκας.
– To κόκκινο είναι ‘δυνατό’.
– Το πορτοκαλί είναι καλό.
– Το κίτρινο είναι ούτε κρύο, ούτε ζέστη.
– Το γαλάζιο είναι όχι και τόσο καλό.
– Το μπλε είναι το πιο ‘αδύναμο’.
Ο ΠΑΟ λοιπόν, έχει πολύ καλά νούμερα από μέση απόσταση πλαγιόθεν δεξιά και από την αριστερή γωνία, καλά από τη ρακέτα, λιγότερο καλά από όλα τα άλλα σημεία μεταξύ της baseline και του ύψους της γραμμής των βολών και τα τρίποντα είναι πρόβλημα. Δες το τώρα, και διαφορετικά.
Κρίνοντας από τις δέκα πεντάδες που έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερο, οι Καλάθης, Langford και Gist είναι αυτοί που θα τους χαρακτήριζες και ως σταθερές, καθώς εμφανίζονται στα περισσότερα σχήματα. Ας δούμε και τι κάνουν ο καθένας ξεχωριστά. Ποια δηλαδή, είναι η δύναμη και ποια η αδυναμία τους.
Τα σουτ του Νικ Καλάθη.
Oι ασίστ του Νικ Καλάθη επίσης, είναι ένα σημαντικό κομμάτι, καθώς περνά τις μισές της ομάδας του. To 20/20 κάτω από το καλάθι έχει ονοματεπώνυμο που είναι James Gist.
O Keith Langford είναι ο πρώτος σκόρερ της παρέας του, στην Euroleague, ενώ έχει τον τέταρτο μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής. Ας δούμε, από πού τα βάζει.
H παρουσία του James Gist έχει πολλαπλή προσφορά -σε άμυνες και τελειώματα. Δες λοιπόν, το χάρτη του και θα διαπιστώσεις ότι υπάρχει ένα θέμα. Και δη μέσα στη ρακέτα, όπου πέρυσι το χρώμα ήταν κόκκινο και φέτος έχει ‘κιτρινήσει’. Κόκκινη ήταν πέρυσι και η περιοχή στη γραμμή των βολών, ενώ υπήρχε δραστηριότητα και στην αριστερή πλευρά. Φέτος πάει μόνο δεξιά.
Όσο και αν αλλάξει το μπάσκετ, παραμένει ομαδικό σπορ που αφορά πέντε παίκτες -για κάθε ομάδα. Εμείς ωστόσο, θα σας δώσουμε και τα καλύτερα ζευγαρώματα ή αν προτιμάς τα δίδυμα που λειτουργούν καλύτερα παρέα. Ξεκάθαρα έχει σημασία και τι έχουν απέναντι τους. Δες ωστόσο, τη συνολική εικόνα που έχει τους Καλάθη και Langford στην κορυφή.
Ο Langford είναι και στα άλλα δυο ζευγαρώματα που συμπληρώνουν το ΤΟΡ3 -με παίκτες που δεν τους λες και ίδιους. Λες όμως, ότι αξιοποιούνται θαυμάσια, όπως και ότι υπάρχει σκορ.
Για να πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, οφείλουμε να δώσουμε και τα δίδυμα που δεν έχει φανεί πως λειτουργούν καλά. Εξυπακούεται πως θα έχουμε μια πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα όσο περνούν οι αγωνιστικές. Νεότερα, μετά τη 10η.
Photo: Eurokinissi