Παναθηναϊκός-Χίμκι: Ο Μήτογλου δεν έκρυψε την αλήθεια από τον Κάτας
Στη βραδιά-ρεκόρ του Ντίνου Μήτογλου (29 πόντοι και 42 βαθμοί στο σύστημα αξιολόγησης) ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ πέτυχε την πρώτη νίκη του στην Euroleague με τον Όντεντ Κάτας στα ηνία. Ο Ισραηλινός ζήτησε πάντως περισσότερη συνέπεια στην άμυνα.
Το ντουμπλάρισμα των εφετινών επιτυχιών επί της Χίμκι χάρη στο 94-78 του ΟΑΚΑ θα είχε άλλη αξία για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, αν η αντίπαλός του δεν ήταν η ουραγός της κατάταταξης με 12 διαδοχικές ήττες και σε μερική αποσύνθεση, αλλά μια διεκδικήτρια της 8άδας. Η έβδομη νίκη θα μετρούσε διαφορετικά, αν δεν ερχόταν στο 20ο παιχνίδι των ‘πρασίνων’ στην εφετινή Euroleague. Θαρρείς πως ο αγώνας ήταν βγαλμένος από το καλεντάρι του ελληνικού πρωταθλήματος, βοήθησε ελάχιστα τον Όντεντ Κάτας στη διαμόρφωση της τελικής άποψής του για την κατεύθυνση που οφείλει να δώσει στην ομάδα που ανέλαβε πριν από μία εβδομάδα. Μια κατεύθυνση που θα έχει δεδομένα περισσότερη κίνηση, αλλά -σε πρώτη φάση- όχι τον Μάρκους Φόστερ, ο οποίος σε αντίθεση με τον Καλαϊτζάκη δεν σηκώθηκε καν από τον πάγκο.
Παρά το σχεδόν άκοπο +16, που ήταν +21 (65-44) στο 27′, ο Ισραηλινός κόουτς επεδιώκε να δει περισσότερη συνέπεια στην άμυνα, γιατί “ενώ κάναμε εξαιρετική δουλειά για 20 λεπτά, κάποιες στιγμές χάναμε την αυτοσυγκέντρωσή μας. Ήμασταν ελαφρώς αφελείς όταν έπρεπε να τελειώσουμε τη δουλειά“. Δεν είναι ψέμα πως οι 45 πόντοι παθητικό, 27 εκ των οποίων στην τέταρτη περίοδο, δεν κολακεύουν τους πρωταθλητές Ελλάδας, οι οποίοι υπερείχαν ούτως ή άλλως μιας Χίμκι που έπαιζε (έως ότου αποβληθεί) με τον -σε τρεις μήνες 38χρονο- Μόνια ως παρτενέρ του Μίκι στη φροντ λάιν και φυσικά έμπαζε τρομερά, ως η χειρότερη άμυνα όλων των άλλων.
Σ’ αυτήν την ευνοϊκή συνθήκη μπορεί να έλειπε ο Γιώργος Παπαγιάννης (θλάση), αλλά ξεκάθαρα ο Ντίνος Μήτογλου υπήρξε -συντρηπτικά των άλλων- το σημείο αναφοράς. Κυρίως στο ‘4’, αλλά μονίμως σε θέση είτε για να τελειώσει φάσεις είτε για να κερδίσει το επιθετικό ριμπάουντ επιβεβαίωσε στον Κατάς πως έχει στα χέρια του έναν ώριμο φόργουορντ ικανό να εξελιχθεί σε δύναμη πυρός των high-lows (συνεργασίες των δύο ψηλών) που ορατά έχουν μπει στην εξίσωση της επίθεσης για να επεκτείνει το εύρος του παιχνιδιού και να απεγκλωβίσει τον Νενάμια Νέντοβιτς που ως το 23-20 των πρώτων δέκα λεπτών είχε μόλις 1 πόντο – ασχέτως του αν τελείωσε με 21 (από 3/10 τρίποντα) και 5 ασίστ.
Ο 26χρονος Θεσσαλονικιός είχε ήδη 7 προσωπικούς στην πορεία για τους συνολικά 29 της παραγωγικότερης βραδιάς του στη διοργάνωση, υπερβαίνοντας κατά 4 το ατομικό ρεκόρ του. Τα 10/14 δίποντα υπήρξαν η δεύτερη καλύτερη επίδοσή του εντός πεδιάς, 1 χρόνο μετά τα 11/15 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ, όταν είχε σκοράρει 25. Τότε ήταν που είχε μαζέψει επιθετικά ριμπάουντ, όπως επανέλαβε την Πέμπτη. Ο Μήτογλου ήταν μονοψήφιος για πέντε διαδοχικά παιχνίδια, στα οποία ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ βρήκε μόλις μια νίκη (ΑΛΜΠΑ), παίζοντας ως επί το πλείστον στο ‘5’. Είχε παρεξηγηθεί η ξαφνική μετατόπισή του από το σταφ του ‘τριφυλλιού’, αλλά είχε εκ των υστέρων εξηγηθεί πειστικά, μια και λύσεις εναλλακτικές δεν υπήρχαν. Χωρίς, βέβαια, αυτό να σημαίνει πως άμα τη επανατοποθέτησή του στη φυσικά θέση του, αυτήν που υπηρετεί πιο αποδοτικά, με τον Όγκαστ των 6 πόντων – 5 ριμπάουντ να μένει σχεδόν 24 λεπτά στο παρκέ γιατί ο Βουγιούκας δεν ανήκει στο ροτέισον, δεν έχει συναντηθεί ξανά διψήφιες εμφανίσεις με παραπάνω από 16 πόντους ανά ματς και σχεδόν 9 ριμπάουντ! Αντίστοιχο κορμί να τον αντιμετωπίσει ο Μάλτσεφ, ο προπονητής που διαδέχθηκε προσωρινά τον Κουρτινάιτις, δεν είχε διαθέσιμο στο ρόστερ του και ο διεθνής φόργουορντ το εκμεταλλεύτηκε καταλλήλως, σκοράροντας και 9/9 βολές!
Ορίστε ένα παράδειγμα:
“Περισσότερο χαρούμενος είμαι με τη νίκη της ομάδας γιατί ακολουθήσαμε το πλάνο και παίξαμε με ενέργεια“, είπε άνευ ίχνους έπαρσης ο Μήτογλου, καταλαβαίνοντας πολύ καλά, με όσα έχουν προηγηθεί στη σεζόν, ότι η ευρεία νίκη επί της ρωσικής ομάδας θα ‘ναι ανώφελη, εφόσον στα πολύ πιο απαιτητικά παιχνίδια που ακολουθούν, απέναντι στη Ρεάλ (εκτός), στη Βαλένθια (εντός) και στον Ολυμπιακό (εκτός) ως τις 5/2, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν παρουσιαστεί τουλάχιστον ανταγωνιστικός. Διότι η έλλειψη ξεκάθαρων στόχων βολεύει την προσπάθεια “να δουλεύουμε, να γινόμαστε καλύτεροι από μέρα σε μέρα, να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας και“, αν προσφέρονται φυσικά οι προϋποθέσεις, “να νικάμε“, όπως επισήμανε ο Μπεν Μπέντιλ.
Για να συμβεί αυτό η προσθήκη παίκτη μοιάζει επιβεβλημένη. “Αν μπορέσουμε να κάνουμε αλλαγή και να πάρουμε κάποιον παίκτη να μας βοηθήσει, θα το κάνουμε“, μια και “είναι ξεκάθαρο τι μας λείπει“, κατέληξε ο Κάτας.