Πάμε Κολωνία για το F4 του 2020;
Ο Γιάννης Φιλέρης αποκαλύπτει ότι εκτός από το Παρίσι, ισχυρή υποψηφιότητα για το επόμενο φάιναλ-φορ έχει θέσει και η Κολωνία, γράφει για την τελευταία χρονιά της Turkish Airlines, την ισχυρή Ελλάδα και την έκπληξη του Βέσελι όταν αναδείχθηκε MVP.
Στο περιθώριο του ετήσιου γκαλά με τις βραβεύσεις των κορυφαίων μαθαίνεις διάφορα. Όπως ότι η Ευρωλίγκα συζητάει ακόμη με την Turkish Airlines για την ανανέωση της χορηγίας, αλλά και την επιλογή του επόμενου φάιναλ-φορ ανάμεσα στο Παρίσι και την Κολονία, που ... έρχεται με φόρα για να διεκδικήσει τη διοργάνωση.
Ναι, οι Γερμανοί οι οποίοι από του χρόνου θα έχουν δυο ομάδες στο κορυφαίο πρωτάθλημα (η Μπάγερν Μονάχου με εγγυημένο συμβόλαιο, συν ένα ακόμη κλαμπ που θα προκύψει από το πρωτάθλημα) ενδιαφέρονται για το φάιναλ-φορ για τρίτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια. Το Βερολίνο και ο Ο2 Αrena έχει φιλοξενήσει εκείνα του 2009 και του 2016.
Θα πάμε, λοιπόν, στην Κολωνία και στην Lanxess Arena, χωρητικότητας 18.500 θεατών, που το 2006 είχε φιλοξενήσει τους αγώνες του ΝΒΑ Εuerpe Live Tour με τους Σίξερς του Άιβερσον, τους Σανς του Στουνταμάιρ, την ΤΣΣΚΑ του Θοδωρή Παπαλουκά και τη Μακάμπι;
Μένει να μάθουμε την τελική απόφαση της Ευρωλίγκας, που έχει στα υπόψη και το Παρίσι, χωρίς όμως η γαλλική πρωτεύουσα να είναι το πρώτο φαβορί, όπως νομίζαμε. Και η Γαλλία είναι χώρα “ενδιαφέροντος” για τη διοργάνωση, αφού έδωσε συμβόλαιο στη Βιλερμπάν του (ιδιοκτήτη) Τόνι Πάρκερ. Στο Παρίσι, αν γίνει εκεί το φάιναλ-φορ μετά από εννιά χρόνια (τελευταία φορά το 2010, με παρόντα στον τελικό τον Ολυμπιακό και νικήτρια την Μπαρτσελόνα) υπάρχει το αιώνιο Μπερσί (κατασκευής 1981), που το 2015 υπεβλήθη σε ριζική ανακαίνιση.
Η Αθήνα μάλλον τυπικά μπαίνει στην κουβέντα, ενώ λέγεται ότι υποψηφιότητα έχει θέσει και η Μόσχα.
Την ίδια ώρα η Ευρωλίγκα αρχίζει και σκέφτεται το μέλλον της. Δεν είναι μόνο οι 18 ομάδες που θα παίξουν του χρόνου στο πρωτάθλημα, αυξάνοντας τις αγωνιστικές από 30 σε 34, υπάρχουν ένα σωρό πράγματα που απασχολούν τον Μπερτομέου, τους συνεργάτες του κατ΄επέκταση και τα κλαμπ που συγκροτούν τον κορμό της διοργάνωσης.
Άκρη με την FIBA δεν έχει βρεθεί, μάλιστα όπως είπε ο Μπερτομέου στην συνάντησή του με τους δημοσιογράφους δεν έχει καν συναντηθεί με το νέο γενικό γραμματέα της διεθνούς ομοσπονδίας Ανδρέα Ζαγκλή. To αγκάθι με τα παράθυρα παραμένει, καθώς την επόμενη σεζόν (25/11-3/12 και 17-25/2) έχουμε τα προκριματικά για το Ευρωμπάσκετ 2021.
Άκρη δεν έχει βρεθεί, υπάρχουν ... ταυτόχρονες απώλειες (ομάδες που υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν πολύ δυνατές, παρουσιάζονται εξαιρετικά αποδυναμωμένες, παίκτες βγήκαν νοκ-αουτ, παράδειγμα ο Στρέλνιεκς) και ουδείς γνωρίζει αν τελικά υπάρχει έδαφος συζήτησης και κάποιας συμφωνίας κυρίων.
(Δουλειές με φούντες για τον Τζόρντι Μπερτομέου)
Θυμίζουμε ότι η Ευρωλίγκα έχει μπει στο μάτι και των εθνικών λιγκών, καθώς για να χωρέσει το πρόγραμμα των 34 αγωνιστικών αποφάσισε να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της αρχές Οκτωβρίου (3 και 4/10, για την ακρίβεια). Το καλαντάρι που ανακοίνωσε η Ευρωλίγκα πριν από ένα μήνα, συμπιέζει το πρόγραμμα των περισσότερων εθνικών πρωταθλημάτων, ειδικά του ισπανικού, από το οποίο προέρχονται και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις.
Η επόμενη είναι και η τελευταία σεζόν για το συμβόλαιο της Euroleague με την Τurkish Airlines. Ο Τζόρντι Μπερτομέου έκανε ειδική αναφορά στον κεντρικό σπόνσορα της διοργάνωσης για μια δεκαετία. Δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό αν συζητείται η ανανέωση της συνεργασίας με τις τουρκικές αερογραμμές, σε μια συνεργασία που αποδείχθηκε επικερδής και για τις δυο πλευρές.
Η κρίση στην Τουρκία είναι ένα πρόβλημα που δεν αφήνει ασυγκίνητη την Ευρωλίγκα, καθώς η γειτονική χώρα διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο συνολικά στη διοργάνωση. Δεν είναι μόνο ο σπόνσορας. Υπάρχει ένα ισχυρότατο τηλεοπτικό συμβόλαιο και βεβαίως δυο πολύ δυνατά κλαμπ, όπως η Φενέρ και η Εφές.
Ισχυρότατος παίκτης η Ελλάδα
Αν και σε αγωνιστικό επίπεδο, η Ελλάδα έκανε βήματα πίσω την τελευταία διετία (απούσα από το φάιναλ-φορ), παρά την εσωτερική βαθιά κρίση του μπάσκετ, η χώρα μας τουλάχιστον... προς το παρόν παραμένει ένας ισχυρός παίκτης για την Ευρωλίγκα. Τα 8.5 εκατομμύρια ευρώ, που στοιχίζει το τηλεοπτικό συμβόλαιο είναι ένα από τα πιο ισχυρά στην Ευρώπη.
Οι Έλληνες δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για την Ευρωλίγκα, απόδειξη η ισχυρότατη παρουσία των ελληνικών media στο φάιναλ-φορ, έστω και χωρίς την ύπαρξη ελληνικής ομάδας.
Είναι χαρακτηριστικό και κάτι ακόμη, που δείχνει την ανταπόκριση των Ελλήνων φιλάθλων. Στη φετινή χρονιά διατέθηκαν πανευρωπαϊκά 11.000 euroleague TV pass. Συνδρομές, δηλαδή, για να παρακολουθεί κανείς τους αγώνες της διοργάνωσης από τον υπολογιστή του, μέσω της υπηρεσίας της Ευρωλίγκας. Τα 6.500 προήλθαν από την Ελλάδα!
Είναι φανερό ότι στην Ευρωλίγκα τόσο ο Ολυμπιακός, όσο και ο Παναθηναϊκός, μπορούν να επενδύσουν το μέλλον τους, αναπτύσσοντας ακόμη περισσότερο το εμπορικό κομμάτι. Προφανώς όταν οι ιδιοκτήτες τους τσακώνονται σαν τα κοκόρια, κάτι τέτοιο περνάει σε δεύτερη μοίρα. Κι είναι ένα θέμα άλλης, μεγαλύτερης συζήτησης.
(Ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο βραβεύει τον MVP Γιαν Βέσελι)
Ο Γιαν Βέσελι, εν τω μεταξύ, σάρωσε τα βραβεία στην ετήσια γιορτή της Ευρωλίγκας, το Σάββατο το βράδυ. Ο Τσέχος σέντερ πήρε τον τίτλο για την καλύτερη φάση της χρονιάς (ένα κάρφωμα μετά από πάσα του Λοβέρν, έχουμε δει βέβαια ... δεκάδες καλύτερα απ' αυτό), συμμετείχε στην καλύτερη πεντάδα και στο τέλος βραβεύτηκε και σαν κορυφαίος παίκτης της κανονικής περιόδου.
“Δεν το περίμενα να πω την αλήθεια” παραδέχθηκε με ειλικρίνεια ο Γιαν, την ώρα που η παρουσιάστρια του έλεγε “μπράβο τα πήρες όλα”. Ο Βέσελι χαμογέλασε και παρατήρησε: “Όχι ακριβώς όλα. Κάτι μας ξέφυγε ... χθες” θυμίζοντας την ήττα της Φενέρ στον ημιτελικό. Ήταν ο Βέσελι ο κορυφαίος της χρονιάς; Μέχρι να τραυματιστεί και να χάσει αρκετά ματς, μπορεί. Σε συνολικό επίπεδο, πάντως, όχι. Αν επιλεγόταν ο συμπαίκτης του Κώστας Σλούκας ή ο Γουίλ Κλάϊμπερν της ΤΣΣΚΑ ίσως να ήταν πιο δίκαιο.
“Για μένα είναι μια βράβευση πολύ σημαντική, που οφείλεται στην σκληρή δουλειά και με υποχρεώνει να εργαστώ ακόμη περισσότερο στο μέλλον” είπε ο Κώστας για την επιλογή του στην καλύτερη πεντάδα. Μαζί του και ο Νικ Καλάθης που δεν ήταν παρών στη Βιτόρια, αλλά έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα υποσχόμενος καλύτερη χρονιά με τον Παναθηναϊκο του χρόνου. Αυτοί οι τέσσερις μαζί με τον Μπράντον Ντέιβις της Ζαλγκίρις τον οποίο λέγεται ότι έχει διπλαρώσει η Ρεάλ Μαδρίτης, συγκρότησαν την κορυφαία 5άδα της σερζόν.
Κορυφαίος αμυντικός ο Γουόλτερ Ταβάρες και ανερχόμενο αστέρι (πρωτοεμφανιζόμενος δηλαδή) ο Γκιόργκι Μπιντάτζε της Μπούντουτσνοστ.
Αυτά, ένα βράδυ πριν πάμνε στην τελευταία μέρα του φάιναλ-φορ. Πριν από την αγγαρεία του μικρού τελικού και πριν από το συναρπαστικό τζάμπολ του τελικού ανάμεσα σε ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Αναντολού Εφές. Ντε Κολό ή Λάρκιν; Ροντρίγκεθ ή Μίσιτς; Αταμάν ή Ιτούδης; Απαντήσεις πάνω στο παρκέ το βράδυ, προς το παρόν μια βόλτα στο βροχερό Μπιλμπάο είναι ο,τι πρέπει, δε νομίζετε;