ΜΠΑΣΚΕΤ

Παγκόσμιο, μέρα 3η: Περιμένοντας το triple double του Γιόκιτς

Ό,τι μικρό, μεγάλο ή περίεργο συνέβη στα κινεζικά παρκέ στην τρίτη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ.

Παγκόσμιο, μέρα 3η: Περιμένοντας το triple double του Γιόκιτς
Ο Νίκολα Γιόκιτς στο κυνήγι του triple double FIBA

Ούτε η τρίτη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το πρώτο σκέλος της 2ης αγωνιστικής δηλαδή, έκρυβε αναπάντεχο αποτέλεσμα. Περιείχε βέβαια τους αυτόχειρους Κινέζους να θυμίζουν Γιαπωνέζους σαμουράι που αυτοτιμωρούνται με χαρακίρι για την ατίμωση αδυναμία να βάλουν τρεις φορές την μπάλα στο παρκέ! Οι Πολωνοί τούς χάρισαν μια ευκαιρία (χαμένη βολή και παράταση), όχι όμως άλλη. Η ομάδα που καθοδηγείται από τον Αμερικανό Μάικ Τέιλορ ήταν μία εκ των έξι ομάδων που εξασφάλισαν την πρόκρισή της στο β’ σκέλος της διοργάνωσης.

Η πλέον επιβλητική ήταν Σερβία. Που με 126 πόντους απέναντι στις Φιλιππίνες και διαφορά 59 πέτυχε την πιο ευρεία νίκη ως τώρα στην Κίνα. Ενδεχομένως οι ‘πλάβι’ είχαν ακούσει τον Ρόμπερτ Μπολίκ, μ’ ένα μουστάκι όπως αυτό του Γκριεζμάν, ν’ ανταπαντά ρητορικά ‘γιατί όχι;’, όταν τον ρώτησαν για το ενδεχόμενο οι ‘Gilas Pilipinas’ ν’ απειλήσουν. Καλύτερα ν’ άφηνε τις προβλέψεις γιατί οι Σέρβοι μπορούν σε κάθε περίσταση να αναδεικνύουν διαφορετικό πρωταγωνιστή. Ουδείς έμεινε άποντος, ο Νεμάνια Μπιέλιτσα που ήταν ο πιο ‘φρέσκος’ όλων, έχοντας λείψει από το πρώτο ματς, πρόλαβε να σκοράρει 20 πόντους σε 16’27” με 7/7 σουτ! Ο Μπογκντάνοβιτς έφτασε τα 9/12 τρίποντα ή με 75% πίσω από τη γραμμή, ενώ ο Νίκολα Γιόκιτς, χωρίς στάλα ιδρώτα στη φανέλα του, κινήθηκε εκ νέου σε τροχιά triple double (11 πόντοι, 7 ριμπάουντ, 7 ασίστ). Δεν απέχει πολύ από την επίτευξη μιας τέτοιας σπάνιας ατομικής επίδοσης. Στο ΝΒΑ, ως ένας από τους 54 παίκτες του κορυφαίου πρωταθλήματος που ταξίδεψαν στην Κίνα, μετράει ήδη 32. Joker.

> Πρωί-πρωί η εξόχως σοβαρή και συγκροτημένη Ιταλία του Σακέτι ζευγάρωσε τις επιτυχίες της και με τους Σέρβους θα μετρήσει, για πρώτη φορά, τις δυνάμεις της. Όχι αυτές του Αλεσάντρο Τζεντίλε που διάλεξε να σπρώξει τον λάθος άνθρωπο.

> Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι η πιο αδύναμη ομάδα του τουρνουά και ο Χέισλερ Γκιλέντ, που πέρα από το Μεξικό δεν έχει παίξει μπάσκετ, ωφελήθηκε ασυζητητί. Από τους 5 πόντους της πρεμιέρας εκτοξεύτηκε στους 28 και με το 1/3 της παραγωγικότητας της Βενεζουέλας δημιούργησε συνθήκες ‘do or die’ στο ραντεβού της Τετάρτης με τους Κινέζους.

> Στο παιχνίδι που ο Λουίς Σκόλα έγινε ο δεύτερος σκόρερ όλων των εποχών σε Παγκόσμια, ξεπερνώντας τον Αυστραλό Άντριου Γκέιζ (τον Οσκάρ Σμιντ δεν θα τον πιάσει κανένας) η Αργεντινή μερίμνησε να εκμεταλλευτεί τα λάθη των Νιγηριανών και να μην τους αφήσει στη διεκδίκηση μέχρι τέλους, παρά το 43-43 στο πρώτο μισό. Αλήθεια είναι πως οι ‘τίγρεις’ δεν έπεισαν με τις άναρχες εμφανίσεις τους.

> Οι Κορέατες του Γκουν ΡΑ (ή κατά κόσμον Ράτκλιφ) πάλεψαν τους Ρώσους, αλλά έχασαν 13 αμυντικά ριμπάουντ και υπέκυψαν σε 4 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και συνολικά 26 ασίστ!

> Οι 22 πόντοι και τα 15 ριμπάουντ του Σαλάχ Μεϊρί δεν προκαλούν έκπληξη, ακόμη κι αν απέναντί του είχε τον Χαμέντ Χανταντί του Ιράν. Τι σου λένε όμως τα 5/9 τρίποντα; Πέρυσι με τους Μάβερικς σούταρε όλα κι όλα 34 σε 55 ματς! Η Τυνησία ελπίζει ακόμα.

> Ας είναι καλά η Ισπανία που έκανε το καθήκον της χωρίς να ζοριστεί. Ο Νταβίντ Χουέρτας πήρε λίγα σουτ και έβαλε λιγότερα και όταν οι Πορτορικάνοι πλησίασαν στους 6, το δίδυμο των Ρούμπιο-Γκασόλ ήταν εκεί να επιβάλει την τάξη.

> Για το Κίνα-Πολωνία γράψαμε. Ήταν το πρώτο παιχνίδι που κρίθηκε στο έξτρα πεντάλεπτο και ταυτόχρονα η επιτομή της ψυχοβγαλτικής διαδικασίας. Τέτοια που προκάλεσε τα κλάματα Σιπένγκ Γουάνγκ, παλαίμαχου διεθνούς παίκτη και νυν τηλεσχολιαστή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ