Παγκόσμιο, μέρα 6η: Το μπάσκετ των δύο κόσμων είναι μια στυγνή πραγματικότητα
Ό,τι μικρό, μεγάλο ή περίεργο συνέβη στα κινεζικά παρκέ την έκτη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ.
To φινάλε της έκτης ημέρας στο Παγκόσμιο Κύπελλο σήμανε το φινάλε της πρώτης φάσης και συμπλήρωσε το παζλ των 16 ομάδων που θα διεκδικήσουν εφεξής τη διάκριση, με τις πιθανότητες που αναλογούν στην καθεμία. Κοινώς, ξεχώρισε την ήρα από το στάρι. Κι ας πλήρωσαν το μάρμαρο, με δική τους αποκλειστική ευθύνη, η Γερμανία πρώτα, έχοντας χάσει από τους Δομινικανούς, και η Τουρκία σε δεύτερη φάση. Αντιθέτως η Εθνική, παράγοντας 103 πόντους, δεν παγιδεύτηκε από τη Νέα Ζηλανδία και γλίτωσε τη 'ρετσινιά' του 17-32. Η αλήθεια για τη διεξαγωγή ενός τουρνουά ανισοτήτων και διαφορών που σε 11 περιπτώσεις ξεπέρασαν τους 30 πόντους (για να μην μετρήσουμε αυτά μεταξύ 20-29) κρύβεται πίσω από τα λόγια του Χούλιο Λάμας, του Αργεντινού εκλέκτορα της Ιαπωνίας. "Εννέα ευρωπαϊκές ομάδες συνεχίζουν στην επόμενη πόλη, έξι ομάδες από την Αμερική και η Αυστραλία. Η Ασία είναι το ένα επίπεδο και ο υπόλοιπος κόσμος ένα άλλο".
Εφόσον είχε συμπεριλάβει στα λεγόμενά του και την Αφρική, θα 'ταν ολόσωστος. Ούτε μία από τις εθνικές ομάδες των δύο ηπείρων συνεχίζουν στο 1-16. "Πρέπει να παρδεχθούμε ότι η ποιότητά μας είναι περιορισμένη και οφείλουμε να προοδεύσουμε βήμα-βήμα", ελέχθη από τον ομοσπονδιακό της Σενεγάλης, Μουσταφά Γκέιγ. Τουλάχιστον όλες αυτές οι ομάδες έχουν να παλέψουν για μία θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στο οποίο μόνο η οικοδέσποινα Ιαπωνία έχει εξασφαλισμένη θέση - όπως πλέον και η Αυστραλία. Ασία και Αφρική θα δώσουν από ένα εισιτήριο για το Τόκιο πριν από το προολυμπιακό τουρνουά. Τούτο σημαίνει πως Κίνα, Κορέα, Ιράν, Φιλιππίνες, Ιορδανία από τη μία και Νιγηρία, Ακτή Ελεφαντοστού, Τυνησία, Αγκόλα και Σενεγάλη από τη άλλη επιδιώκουν ψηλότερο πλασάρισμα. Είναι ένα δέλεαρ και μια κινητήριος δύναμη για να συνεχίσουν στη διοργάνωση απέναντι σε ισοδύναμους αντιπάλους από τους οποίους θα ξέρουν πως δεν θα χάσουν πριν βγουν από τ' αποδυτήρια. Πρόκειται για ένα Παγκόσμιο β' ταχύτητας, στο οποίο 'υποβιβάστηκαν' ομάδες που υπό κανονικές συνθήκες θα κυνηγούσαν βάθρο.
> Ο Καναδάς κατέκτησε νίκη μετά από 17 χρόνια σε Παγκόσμιo. Η προηγούμενη το 2002 στην Ινδιάπολη επί της Βενεζουέλας. Ο Κόρι Τζόζεφ, όχι μόνο δεν σνόμπαρε την εθνική, αλλά τίμησε την επιλογή του με 24 πόντους στο 82-60 επί της Σενεγάλης και 18.3 στους πρώτους τρεις της διοργάνωσης. Τους υπόλοιπους NBAers ας τους κρίνει η ιστορία.
> Η καλύτερη εμφάνιση του Μαυροβουνίου συνοδεύτηκε από την... τρίτη νίκη της Βραζιλίας με 9 πόντους διαφορά. Τόσο μεγάλο ήταν το χάσμα εμπειριών στις κρίσιμες στιγμές.
> Τον Τσεντί Οσμάν θα τον 'στοιχειώνουν' οι χαμένες βολές με τις ΗΠΑ. Οι 24 πόντοι απέναντι στους Τσέχους δεν λειτούργησαν εξιλεωτικά, γιατί επήλθε ο αποκλεισμός. Τον 'τιμώρησε' σαδιστικά ο -πανταχού παρών- Τόμας Σατοράνσκι με 11 πόντους, 7 ασίστ, 7 ριμπάουντ. Ήταν ακόμη και στην κερκίδα!
> Το ευρύ 96-62 επί της Ιορδανίας δεν καλύπτει το μέγεθος της αποτυχίας των Γερμανών. Μια αποτυχία που βαραίνει κυρίως τον Ντένις Σρέντερ των 12/37 σουτ στα πρώτα δύο κομβικά παιχνίδια.
> Ντέρμπι που ίσως ξαναδούμε στα μετάλλια, αν αμφότεροι ξεπεράσουν τους Γάλλους, διεξήχθη στην Ντονγκουάν. Οι Λιθουανοί δεν μας έχουν συνηθίσει σε 27% από το τρίποντο, κάτι που εκμεταλλεύτηκαν οι Αυστραλοί, παρόλο που σπατάλησαν προβάδισμα 15 πόντων (52-37).
> Χαμηλός ο βαθμός που πήρε ο Ρούι Χατσιμούρα στην πρώτη δοκιμασία του απέναντι στους επικείμενους αντιπάλους του στο ΝΒΑ. Οι Γουίζαρντς θα περιμένουν ομολογουμένως περισσότερα όταν βρίσκει απέναντί του παίκτες όπως ο Χάρισον Μπαρνς, ο Κρις Μίντλετον ή ο Τζέιλεν Μπράουν κι ας είναι ρούκι. Ίσως τον απέσπασε η... σειρήνα Κάρλι Κλος που ήταν στην κερκίδα.
> Η αγκωνιά του Ρούντι Γκομπέρ στον Λις, την ώρα που έστηνε το σκριν για να περάσει ανενόχλητος ο Φουρνιέ, δεν έμεινε αναπάντητη από τους Δομινικανούς, παιδιά σκληρά ούτως ή άλλως, και προκάλεσε αφενός σαματά στο παρκέ αφετέρου κυρώσεις από τους διαιτητές. Το ματς είχε κριθεί νωρίς.