Παγκόσμιο, μέρα 10η: Ο Κέμπα Γουόκερ πήγε στην Κίνα για να θυσιαστεί
Ό,τι μικρό, μεγάλο ή περίεργο συνέβη στα κινεζικά παρκέ στη δέκατη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου μπάσκετ.
Διψήφιος ο αριθμός ημερών στο Παγκόσμιο Κύπελλο, διψήφιος και ο αριθμός των χρόνων που συμπληρώθηκαν από την προηγούμενη επιτυχία της Εθνικής σε διεθνή διοργάνωση. Η πιο πλήρης εμφάνιση στο τουρνουά της Κίνας έριξε απότομα την αυλαία. Το 84-77 επί των Τσέχων απείχε 5 πόντους (και μια εύστοχη βολή του Σλούκα) από το +12 που κυνηγούσαν απελπισμένα οι διεθνείς στο και το παυσίλυπον που θα λειτουργούσε ως γιατρικό, στέλνοντας την ‘επίσημη αγαπημένη’ στη Σανγκάη δεν τους χορηγήθηκε.
Αν δεν είχε αποβληθεί -σχεδόν εκβιαστικά- ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, αν είχε ευστοχήσει σ’ ένα ανοικτό τρίποντο ο Παπανικολάου, αν δεν είχαν χαθεί 8 βολές, αν ο Μπόχατσικ δεν είχε γίνει Σβόμποντα ή Μπάρτον, παίζοντας σε λούπα την ίδια κακόγουστη ιστορία. Η πραγματικότητα δεν διαμορφώθηκε ποτέ με αναρίθμητα ‘αν’ κι άλλα τόσα ‘εφόσον’. Η Τσεχία είναι στα νοκ άουτ και όχι η Ελλάδα (ή η Βραζιλία), μια και η Team USA διεύρυνε το νικηφόρο σερί της. Η παρέα του Σατοράνσκι είναι αυτή που, σε ρόλο αουτσάιντερ, θα παλέψει με τους Αυστραλούς για μια θέση στην πρώτη τετράδα.
Το μεγάλο ντέρμπι στη Νατζίνγκ είχε ήδη βρει νικητές τους ‘μπούμερς’, γιατί στα 5.7” ο Πουαριέ πήρε το σκαλπ του Ντελαβεντόβα (2/2 βολές) και ο Αλμπισί έδωσε την μπάλα στα χέρια του Μιλς και όχι του Ντε Κολό μετά την επαναφορά για επίθεση μισού γηπέδου. Το 100-98 του Κρικ από τη γραμμή του φάουλ, με λιγότερο από 1” ν’ απομένει για τη λήξη, χάρισε την πρωτιά στην Αυστραλία και την έστειλε αυτομάτως στο πιο βατό ταμπλό. Με Ισπανούς και Αργεντίνους, αλλά μακριά από τους Αμερικανούς. Τους οποίους αναπόφευκτα θα βρουν μπροστά τους οι ‘τρικολόρ’. Ένας αγώνας δεν ξέρεις τι κρύβει, ούτε θα σου πούμε πως δεν διαθέτουν ποιότητα και εμπειρία για να τους ανταγωνιστούν, αποκλείοντάς τους μάλιστα. Διαφορετικά ωστόσο θα συμπεριφέρονταν σε περίπτωση που χρειαζόταν να νικήσουν τους Τσέχους για να μπουν σε τροχιά μεταλλίων.
Ούτως ή άλλως οι Αμερικανοί ανταποκρίνονται πια καλύτερα στο παρκέ και συνηθίζοντας ο ένας τον άλλον υποτάσσουν επαρκώς τους αντιπάλους τους. Το 89-73 επί της Βραζιλίας (που ξέμεινε από προπονητή μετά την αποβολή του εκνευρισμένου Άτσο Πέτροβιτς) ήταν η τρίτη διαδοχική νίκη με διαφορά μεγαλύτερη των 15 πόντων, αμέσως μετά τις τέσσερις αυτοκτονίες των Τούρκων, και οι συνειρμοί με τη νεανική ομάδα του 2010, η οποία που δεν κάμφθηκε από κανέναν ύστερα από το οριακό 70-68 επί της Βραζιλίας στην α’ φάση (αφού πρώτα ο Χουέρτας είχε 0/2 βολές στα 3” και ο Μπαρμπόζα έχασε το υπό πίεση προσπάθεια) πολλαπλασιάζονται.
Σ’ εκείνο το τουρνουά της Κωνσταντινούπολης ο Μάικ Σιζέφσκι είχε μαζί του τον Ντουράντ, τον Γουέστμπρουκ, τον Μπίλαπς και τον Όντομ. Παίκτες που έκαναν τη διαφορά ως τον τελικό με τους Τούρκους. 9 χρόνια μετά οι ‘επίγονοί’ τους θέλουν να πράξουν κατ’ αντιστοιχία. Ο Γκρεγκ Πόποβιτς παλεύει με σφεντόνες συγκριτικά με το οπλοστάσιο του τότε, αλλά όσο ο Κέμπα Γουόκερ κρατάει σε υψηλά επίπεδα την απόδοσή του, συνδυάζοντας το σκοράρισμα με τη δημιουργία (14.6 πόντοι με 50% στα σουτ, 6 ασίστ) τόσο το παιχνίδι των NBAers θα ομορφαίνει, αποκτώντας την ποικιλία που απαιτούν οι ‘μια κι έξω’ μάχες. “Είμαστε αυτοί που είμαστε και θέλαμε να είμαστε εδώ“, δήλωνε την Κυριακή ο ηγέτης της Team USA, έχοντας ενθουσιαστεί με την ιδέα ενός χρυσού μεταλλίου διότι “περίμενα αυτήν την ευκαιρία για πολύ καιρό και είμαι εδώ για να θυσιαστώ δίπλα στο καλύτερο δυνατό σύνολο“. Απέναντι στη ‘σελεσάο’ υπήρχαν σκέψεις να μην αγωνιστεί. Κουβαλούσε μια ίωση που τον είχε ταλαιπωρήσει και σε δύο ημέρες οι Αμερικανοί θα είχαν προημιτελικό. Ήταν στη βασική 5άδα, έμεινε στο παρκέ για 25’30”, ήταν ο πρώτος σκόρερ με 16 πόντους (6/9 σουτ), ο καλύτερος πασέρ με 5 ασίστ και βουτούσε για διεκδικήσιμες μπάλες. Κράτα, τέλος, αυτό: η ατομική αναλογία του ‘ασίστ προς λάθη’ είναι 6 προς 1 και μακράν της δεύτερης η κορυφαία που θα συναντήσεις. Κομβικός.
> Η προσαρμογή του Ρούι Χατσιμούρα σε συνθήκες ανδρών ήταν η ‘επωδός’ της συμμετοχής των Ιαπώνων στο Παγκόσμιο, ωστόσο ο Γιούτα Γουατανάμπε των Γκρίζλις έστρεψε πάνω του τα βλέμματα. Το Μαυροβούνιο έσπασε το ρόδι με το 80-65, αλλά οι 34 πόντοι και τα 9 ριμπάουντ του 24χρονου φόργουορντ, του δεύτερου ‘σαμουράι’ που έπαιξε ποτέ στο ΝΒΑ, ήταν μια συνθήκη που προξένησε τουλάχιστον εντύπωση. Σε μέσο όρο ξεπέρασε και τον Νικ Φαζέκας.
> Οι διαιτητές που υπέπεσαν στο κραυγαλέο λάθος του αγώνα με τους Γάλλους τιμωρήθηκαν. Όπως όμως και η Λιθουανία για το γεγονός πως ηττήθηκε στα κρίσιμα παιχνίδια κλείνοντας εν τέλει την παρουσία της στη διοργάνωση με την ‘αγγαρεία’ απέναντι στους Δομινικανούς. Στο 74-55 ο Λούκας Λεκαβίτσιους, με τα 8/8 σουτ, έγινε ο πιο εύστοχος παίκτης της Λιέτουβα στο τουρνουά (65%), στο τελευταίο παιχνίδι του Αντομάιτις ως ομοσπονδιακού.
> Ιορδανοί και Σενεγαλέζοι διασκέδασαν την αποχαιρετιστήρια εμφάνισή τους στο Παγκόσμιο, προτού ο Νταρ Τάκερ, με 7 πόντους στα τελευταία 51 δεύτερα του αγώνα, ορίσει το τελικό 79-77. Ουδεμία σχέση βέβαια με Αμάν ή Άκαμπα ο 31χρονος σούτινγκ γκαρντ, που γεννήθηκε στο Σαγκίνο του Μίτσιγκαν και βγάζει μεροκάματο στην Αργεντινή.
> Ένα βραβείο για την πιο διασκεδαστική ομάδα του Παγκοσμίου θ’ άξιζε στη Νέα Ζηλανδία. Όχι για τη χάκα πριν από τους αγώνες, αλλά για τη νοοτροπία της. Με τους 102 πόντους στο καλάθι των Τούρκων, που έβαλαν έναν λιγότερο χάνοντας το τελευταίο σουτ με τον Οσμάν, οι Ωκεάνιοι κατέκτησαν την πρωτιά με 99.4 ανά παιχνίδι στις πρώτες δύο φάσεις!
> Το 82-76 της Γερμανίας επί του Καναδά είχε πάρα πολύ από τον Ντένις (τον τρομερό στο 17-32) Σρέντερ που λίγο έλειψε να γίνει ο πρώτος παίκτης με καταγεγραμμένο triple double σε Παγκόσμιο. Το έχασε για μια ασίστ (21 πόντοι, 10 ριμπάουντ, 9 ασίστ).