ΜΠΑΣΚΕΤ

Όταν ο Τόμας φορούσε τη φανέλα των Σπερς κι άκουγε τον Πόποβιτς

Οι προπονήσεις με το Σαν Αντόνιο και οι συμβουλές του "Pop". Πώς είχε ζήσει ο νέος φόργουορντ του Παναθηναϊκού την προετοιμασία ενός εκ των κορυφαίων οργανισμών στο ΝΒΑ. Ποια τα ατού και ποιες οι αδυναμίες του.

Όταν ο Τόμας φορούσε τη φανέλα των Σπερς κι άκουγε τον Πόποβιτς
Ντεσόν Τόμας AP Photo/Wilfredo Lee

Ο Ντεσόν Τόμας έρχεται στον Παναθηναϊκό μετά από διαδρομή τεσσάρων ετών στην Ευρώπη. Πρωτόπαιξε στη Ναντέρ, μετά στην Μπαρτσελόνα, ακολούθως στην Εφές και τέλος στη Μακάμπι.

Στις ΗΠΑ η σύντομη καριέρα του έχει συνδεθεί με τους μεγάλους Σπερς. Αυτοί τον έκαναν ντραφτ το 2013 (Νο58), αυτοί τον δήλωσαν δύο φορές στο σάμερ λιγκ και αυτοί τον είχαν μαζί σ’ όλη την προετοιμασία πριν τον στείλουν στη D-League για τη σεζόν 2015-16.

Ιδίως στο καμπ ο 27χρονος σήμερα φόργουορντ γνώρισε τους πάντες. Τον Ντάνκαν, τον Πάρκερ, τον Τζινόμπιλι, τον Ντιό. Κυρίως όμως τον Γκρεγκ Πόποβιτς. Ιερό τέρας για κάθε νέο παίκτη ο κόουτς, μόνο να τον ακούει να… διδάσκει μπάσκετ ήταν μια ευχή που γινόταν πραγματικότητα.

Σε μια συνέντευξή του στο hoopshype, ο Τόμας είχε μιλήσει για εκείνη τη μοναδική, ξεχωριστή αν μη τι άλλο, εμπειρία του. Λέγοντας πως “επρόκειτο για κάτι σπουδαίο. Μετά το τελευταίο παιχνίδι της προετοιμασίας ο Ποπ ήρθε, ως σπουδαίος επαγγελματίας, και με συμβούλευσε σε ό,τι έχει να κάνει με το πώς μπορείς να παίξεις σε αυτό πρωτάθλημα. Μου επισήμανε πόσο επαγγελματίας είμαι και μού εξήγησε κάποια πράγματα τα οποία έπρεπε να δουλέψω. Το να φοράω τη φανέλα των Σπερς, έστω και για λίγες εβδομάδες ήταν το πιο όμορφο πράγμα“.

Αν ψάξεις γιατί ο Τόμας δεν κατάφερε να βρει κάτι περισσότερο από ένα συμβόλαιο ενός έτους χωρίς συμμετοχές στους Σπερς, βρίσκεις πως το βασικό ντεσαβαντάζ του υπήρξε η έλλειψη… καθαρής θέσης. “Tweener” που λένε στις ΗΠΑ, αφού ήταν κοντός για 4άρι και μη αθλητικός για 3άρι. Πάντα ήταν εξαιρετικός σκόρερ με ποικιλία κινήσεων μακριά ή κοντά στο καλάθι, βρίσκοντας ασυνήθιστους τρόπους να στέλνει την μπάλα στο στόχο και πηγαίνοντας στο επιθετικό ριμπάουντ. Του έλειπε ωστόσο η ταχύτητα και η καλή ντρίμπλα, όντας παράλληλα ευάλωτος στην άμυνα, προσωπική ή χώρου.

Βέβαια, άλλο ΝΒΑ κι άλλο Ευρώπη…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ