Ολυμπιακός μόνο στα δεύτερα ημίχρονα
Έντεκα από τα δεκάξι ματς που έδωσε στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός τα κέρδισε στο δεύτερο ημίχρονο. Μόλις τα τέσσερα απ' αυτά τα πήρε στο τέλος. Μια ιστορία που επαναλαμβανόταν από το ξεκίνημα της χρονιάς και στέρησε από τους "ερυθρόλευκους" όποιες ελπίδες πρόκρισης...
"Ποιοι είμαστε;" αναρωτήθηκε μπαίνοντας στα αποδυτήρια του ΣΕΦ, ο Γιώργος Μπαρτζώκας. Για άλλη μια φορά είχε δει τους παίκτες του (και τον ίδιο ενδεχομένως) να πρωταγωνιστούν στο ίδιο (εντός έδρας) έργο. Τον αντίπαλο να πιάνει στον ύπνο την ομάδα του στο πρώτο ημίχρονο, τον Ολυμπιακό να επιστρέφει, να γυρίζει το ματς στην επανάληψη και να χάνει στις λεπτομέρειες. Ήταν η σειρά της Φενέρ να τον νικήσει με αυτόν τον τρόπο και να του ψαλιδίσει οριστικά τις όποιες (λίγες) ελπίδες είχε να βρεθεί στα πλέι-οφ. Γι αυτό και ο προπονητής του Ολυμπιακού, ρώτησε τους παίκτες του ποια ομάδα ήταν, εν τέλει, σε όλη τη χρονιά. Αυτή, που έχανε με κάτω τα χέρια από το πρώτο δεκάλεπτο, ή εκείνη που ανέτρεπε διαφορές στο δεύτερο ημίχρονο, πάλευε στα ίσια, δυσκολεύοντας σχεδόν όλους!
Ας τα κάνουμε πενηνταράκια:
✐ Ο Ολυμπιακός στους 16 αγώνες που έπαιξε στο γήπεδό του, νίκησε μόλις τους έξι. Ακόμη κι αν κερδίσει την Χίμκι στην τελευταία αγωνιστική, έχει κάνει, ήδη, τη χειρότερη επίδοση στην τελευταία πενταετία, όταν και καθιερώθηκε το σύστημα πρώτα με τις 30 και εν συνεχεία με τις 34 αγωνιστικές, Ποτέ άλλοτε ο Ολυμπιακός δεν ήταν τόσο ευάλωτος στο Ειρήνης και Φιλίας. Είχε διαδοχικά 11-4 τη σεζόν 2016-17, 12-3 (2017-18) και 10-5 (2018-19). Ακόμη και πέρσι, που η χρονιά διακόπηκε έξι αγωνιστικές πριν από το τέλος, οι "ερυθρόλευκοι" είχαν περισσότερες νίκες μέσα στο σπίτι τους (9-5).
✎ Από τους 16 αγώνες στο Φάληρο, ο Ολυμπιακός έχανε στο πρώτο δεκάλεπτο στους 13! Σε δύο ήταν ισόπαλος (με Ρεάλ και Βιλερμπάν) και μόνο κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα ήταν μπροστά (και μάλιστα με 30-19). Το φαινόμενο να πιάνεται ο Ολυμπιακός κοιμώμενος, να τρώει το ένα καλάθι, πίσω από το άλλο, με το ξεκίνημα κάθε εντός έδρας ματς, ήταν επαναλαμβανόμενο. Ο Μπαρτζώκας το έχει αποδώσει κατά καιρούς στο άγχος των παικτών να δείξουν στα πέντε-έξι λεπτά που τους αναλογούν, πως αξίζουν μια θέση στην ομάδα, ενίοτε στην απειρία της Ευρωλίγκας και σίγουρα στην έλλειψη ρυθμού, λόγω της απουσίας της ομάδας από το εθνικό πρωτάθλημα...
✏ Αν ήταν έτσι, όμως, να χάνει δηλαδή ο Ολυμπιακός με κατεβασμένα τα χέρια, από την αρχή κάθε ματς, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Δείτε, όμως, ένα άλλο στατιστικό. Από τα δεκάξι ματς μέσα στο ΣΕΦ οι "ερυθρόλευκοι" έχουν επικρατήσει στο δεύτερο ημίχρονο των έντεκα εξ' αυτών. Μόλις τα τέσσερα, όμως, τα πήρε η "ερυθρόλευκη" ομάδα στο τέλος. Τα άλλα εφτά χάθηκαν, μαζί και η πρόκριση, βέβαια, στα πλέι-οφ.
Για να τα θυμηθούμε, πρώτα τα νικηφόρα:
- Με Μιλάνο. Πρώτο ημίχρονο: 36-42. Δεύτερο: 50-33. Τελικό: Νίκη με 86-75
- Με Άλμπα. Πρώτο ημίχρονο: 24-35. Δεύτερο: 51-36. Τελικό: Νίκη με 75-71
- Με Μπάγερν. Πρώτο ημίχρονο: 44-46. Δεύτερο: 40-36. Τελικό: Νίκη με 84-80
- Με Ζενίτ. Πρώτο ημίχρονο: 30-41. Δεύτερο: 45-20. Τελικό: Νίκη με 75-61
Και τα χαμένα:
- Με Εφές. Πρώτο ημίχρονο: 38-44. Δεύτερο: 41-40. Τελικό: Ήττα με 79-84
- Με Μπασκόνια. Πρώτο ημίχρονο: 31-47. Δεύτερο:45-43. Τελικό: Ήττα με 76-90
- Με Βαλένθια. Πρώτο ημίχρονο: 39-52. Δεύτερο: 46-44. Τελικό: Ήττα με 85-96
- Με Ρεάλ. Πρώτο ημίχρονο: 30-31. Δεύτερο: 39-38. Παράταση: 13-17. Τελικό: Ήττα με 82-86
- Με Μπαρτσελόνα. Πρώτο ημίχρονο 30-40. Δεύτερο: 44-36. Τελικό. Ήττα με 74-76
- Με ΤΣΣΚΑ. Πρώτο ημίχρονο: 26-44. Δεύτερο: 48-31. Τελικό: Ήττα με 74-75
- Με Φενέρ. Πρώτο ημίχρονο 27-43. Δεύτερο: 44-33. Τελικό: Ήττα με 71-76
Είναι ολοφάνερη η αναπροσαρμογή των πλάνων της ομάδας σε αυτά τα παιχνίδια. Τρία ή τέσσερα απ΄αυτά αν είχαν διαφορετική εξέλιξη στο φινάλε, ο Ολυμπιακός ακόμη κι έτσι θα είχε μπει σε τροχιά πρόκρισης. Φανταστείτε να ... έπαιζε σε όλα τα πρώτα ημίχρονα, όπως στα δεύτερα...
Η Φενέρ και η άμυνα με αλλαγές
Δεν θα συμφωνήσουμε ότι ο Ολυμπιακός πρώτα έχανε και μετά προσπαθούσε να νικήσει τα ματς, παίζοντας το λεγόμενο και ινδιάνικο μπάσκετ. Δεν βάζεις έτσι 48 πόντους στην ΤΣΣΚΑ, 44 σε Φενέρ και ΤΣΣΚΑ, 45 στη Ζενίτ και πάει λέγοντας. Θέλει και μια διαολεμένη άμυνα με αλλαγές, που εφάρμοσε στα περισσότερα ματς που βρέθηκε πίσω στο σκορ και γύρισε τα παιχνίδια. Το ερώτημα που τέθηκε και στον Μπαρτζώκα, μετά τον αγώνα με τους Τούρκους ήταν για ποιο λόγο δεν μπορούσε να ξεκινήσει έτσι ο αγώνας. Με τον Σάσα Βεζένκοφ δηλαδή στο "3", δύο ψηλοί μέσα στη ρακέτα, ο Κώστας Σλούκας στον "ασο" και ο Σακίλ Μακ Κίσικ στο '2".
Αυτοί, συν τον Βασίλη Σπανούλη, έκαναν την καλή δουλειά και στο ματς της Παρασκευής. Η Φενέρ του πρώτου μέρους είχε 15/18 δίποντα μέσα στο ζωγραφιστό, αλωνίζοντας τη ρακέτα. Συνολικά είχε 18/25 δίποντα, με εφτά επιθετικά ριμπάουντ! Πως να μην νιώθει απόγνωση ο Μπαρτζώκας, βλέποντας αυτή την εικόνα. "Κι όμως, αν υποθέσουμε ότι στην άμυνα με αλλαγές δημιουργούνται μις-ματς, άρα έχουν πλεονέκτημα οι αντίπαλοι ψηλοί, στο δεύτερο ημίχρονο δεν χάσαμε ούτε ένα ριμπάουντ". Και η Φενέρ ... απομακρυνόταν από τη ρακέτα (μόλις 7/8)
"Γιατί δεν παίξαμε, λοιπόν, αυτή την άμυνα από την αρχή του ματς; Να βάλουμε τον Βεζένκοφ στο τρία κλπ, κλπ. Δεν έχουμε τους παίκτες να υποστηρίξουν αυτό το πλάνο για σαράντα λεπτά. Δεν θα αντέχαμε, γιατί θα είχαμε πρόβλημα με φάουλ. Μας λείπει και ο Παπανικολάου..." εξήγησε ο Μπαρτζώκας. Κι αυτό με τον Παπανικολάου δεν είναι δικαιολογία, αλλά μια πραγματικότητα που στέρησε από τον Ολυμπιακό τον καλύτερο αμυντικό του που υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να ξεκινάει και στο "2", σε μια ακόμη πιο ψηλή πεντάδα, με τον Βεζένκοφ στο "3".
Οι τρεις (ξένοι) που μένουν...
Ο αποκλεισμός του Ολυμπιακού κάνει τα επόμενα τρία ματς (με Βαλένθια και Ρεάλ εκτός έδρας, Χίμκι στο ΣΕΦ) τυπική διαδικασία, για μια σεζόν, που έτσι κι αλλιώς δεν εξελίχθηκε όπως την περίμεναν στον Πειραιά. Ήδη το μυαλό βρίσκεται στην επόμενη αγωνιστική περίοδο και έχουν γίνει και τα πρώτα σχέδια. Από τα συμφραζόμενα του Μπαρτζώκα καταλαβαίνει κανείς και πως θα κινηθεί η ομάδα στις μεταγραφές.
Ο προπονητής, θέλοντας να τονίσει την ύπαρξη ενός κορμού, που μπορεί να χτίσει ένα καλύτερο μέλλον ο Ολυμπιακός, από την επόμενη κιόλας χρονιά, είπε ξεκάθαρα πως υπάρχει πρόθεση παραμονής τριών από τους έξι ξένους. Εννοεί προφανώς τους Χασάν Μάρτιν, Σακίλ Μακ Κίσικ (που ήδη ανανέωσε) και Ζαν Σαρλ Λιβιό. Η αποχώρηση των Άαρον Χάρισον, Οκτάβιους Έλις και Τσαρλς Τζένκινς υποδεικνύει και τις κινήσεις που θα κάνει ο Ολυμπιακός για να συμπληρώσει το ρόστερ του με καλύτερες επιλογές.
Και περισσότερα καλά πρώτα ημίχρονα, θα προσθέταμε!