Ολυμπιακός-Χίμκι: Το ‘ρέκβιεμ’ αυτού του Θρύλου
Δεν ήταν, μάλλον, το τελευταίο παιχνίδι του Βασίλη Σπανούλη με τα ερυθρόλευκα. Ήταν όμως το τελευταίο μιας ομάδας που αλλιώς άρχισε τη χρονιά στην Euroleague, αλλιώς κατέληξε και αλλιώς θα συνεχίσει την επόμενη σεζόν.
Στο ΣΕΦ άνοιξε και στο ΣΕΦ έκλεισε ο πολύ σύντομος κύκλος του Ολυμπιακού στην Euroleague. Κι αν το νικηφόρο 82-75 επί της στραπατσαρισμένης Χίμκι το βράδυ της Παρασκευής διαμόρφωσε το ρεκόρ σε 16-18 έπειτα από 34 αγώνες, εκείνο το 67-68 από τη Ζαλγκίρις στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, την 1η του Οκτώβρη, ήταν εν τέλει ο κακός οιωνός πολλών εξ όσων στραβών ακολούθησαν σ’ αυτήν τη χρονική απόσταση των 190 ημερών.
Δεν ήταν μονάχα ό,τι συνέβη μετά τις πρώτες 20 αγωνιστικές, όταν με αφετηρία τις 5 ‘αυτοκτονίες’ στο Κάουνας και φινάλε τη μαθηματική συντριβή του +7 στη Βιτόρια συμπληρώθηκε το 0/7 σε 6 ημερολογιακές εβδομάδες. Που επί της ουσίας μηδένιζε τις πιθανότητες παρουσίας στα πλέι οφ. Μην ξεχνάμε πως είχαν μεσολαβήσει άλλες πέντε εντός έδρας αποτυχίες που ακύρωναν κάθε μεγάλο αποτέλεσμα μακριά από τον Πειραιά, μια και την ίδια περίοδο που οι ‘ερυθρόλευκοι’ κέρδιζαν στη Βαρκελώνη και στο Τελ Αβίβ έχαναν εντός από την Μπασκόνια και τη Βιλερμπάν, επιβεβαιώνοντας το σύνδρομο του ΣΕΦ. Έχοντας, επιπρόσθετα, στερηθεί από τα μέσα του Γενάρη (με κήλη στον αυχένα) και για το υπόλοιπο της σεζόν, όπως εκ των υστέρων, αποδείχθηκε τον Κώστα Παπανικολάου των λίγων πόντων μεν, αλλά της κομβικής παρουσίας του.
Ο 30χρονος φόργουορντ δεν έπαιξε ξανά μετά το ματς στην Κωνσταντινούπολη με τη Φενέρμπαχτσε και ο Γιώργος Μπαρτζώκας υποχρεώθηκε σε επαναπροσδιορισμό των ευθυνών και αναδιανομή των ρόλων. Όντως ο Σάσα Βεζένκοφ ευνοήθηκε τρομερά από τη μετατόπισή του, φτάνοντας να γίνει ο πρώτος σκόρερ του Ολυμπιακού με διψήφιο αριθμό πόντων στα 10 από τα τελευταία 12 ματς της χρονιάς. Όντως ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης κέρδισε -δικαίως- περισσότερο χρόνο συμμετοχής χάρη στην αμυντική προσήλωσή του και την αποδοτικότερη (έναντι του Τζένκινς) ανταπόκρισή του στην επίθεση. Από την άλλη όμως ο Άαρον Χάρισον του buzzer beater με τη Μακάμπι και του 35% από το τρίποντο ζορίστηκε πάρα πολύ ν’ ανταποκριθεί. Σε σημείο που ξόδεψε κάθε στάλα αυτοπεποίθησης και σε 10 διαδοχικά παιχνίδια μέτρησε 2/26 πίσω από τη γραμμή! Ούτε καν 8%.
Που έπεσε κάτω από το 7% (από 2/29) μετά τα τρία άστοχα σε 5’43” απέναντι στη Χίμκι. Αυτά ήταν και τα τελευταία λεπτά του (άσφαιρου) Αμερικανού στο μεγάλο λιμάνι. Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση επ’ αυτού. Κατά πάσα πιθανότητα δε και του έτερου άποντου Τζένκινς. Σε αντίθεση, φυσικά, με τον Βασίλη Σπανούλη, που ναι μεν δεν θα… φύγει ποτέ (ακόμη κι όταν αποσυρθεί), αλλά είναι αποφασισμένο πια να συνεχίσει για άλλη μια σεζόν. Του αξίζει ομολογουμένως κάτι άλλο, όχι ένας πρόωρος αποκλεισμός μπροστά σε άδειες εξέδρες. Εκτός κι αν έρθει κάτι πολύ πιο μεγάλο που θα του ανατρέψει τις προθέσεις.
Σίγουρα πάντως το απολαμβάνει και συνδυαστικά με τις αντοχές του θέλει να συνεχίσει. Απέναντι στη Χίμκι είχε 6 από τις πρώτες 13 ασίστ του Ολυμπιακού και συνολικά 9 σε 17’51”. Άλλη για τον Βεζένκοφ (του τρίτου νταμπλ-νταμπλ στα τελευταία 11 ματς) ή τον Χαραλαμπόπουλο (των 10 πόντων) κι άλλη για τον Έλις (που απέναντι στη Χίμκι έχει σκοράρει 26 πόντους) ή τον Κουφό (των 5/6 δίποντων μετά το 1/9 κόντρα στον Ταβάρες).
Συνολικά στην τελευταία παράστασή του για εφέτος ο Ολυμπιακός είχε 6 παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και 25 ασίστ για 9 λάθη. Αλλά άνετα ένιωσε μετά το 63-55 του ’30, έχοντας μάλιστα πέσει στο -3 με επιμέρους 0-10 των φιλοξενούμενων από 7/10 τρίποντα! Ακόμη κι αυτό το παιχνίδι ήταν μια μικρογραφία της μεγάλης εικόνας της ομάδας του Γιώργου Μπαρτζώκα στα εντός έδρας παιχνίδια. Γι’ αυτό και ο Ολυμπιακός τούτος τελειώνει ακριβώς εδώ. Κρατώντας, φυσικά, τον κορμό, αλλά αντικαθιστώντας μερικά κλαδιά για ν’ ανθίσει ξανά.