Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ: Η μάχη τέλειωσε στην τρίτη επίθεση
Στην ονειρεμένη βραδιά του Νίκολα Μιλουτίνοφ με double-double από το πρώτο μισό, η ευρεία νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ (79-65) είχε εξασφαλιστεί πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 1,5 λεπτό στον αγώνα του ΣΕΦ.
Η πρώτη επίθεση του Ολυμπιακού κατέληξε σε λάθος του Στρέλνιεκς, καθώς του γλίστρησε η μπάλα. Η δεύτερη τελείωσε με εύστοχο τρίποντο του Παπανικολάου από την κορυφή για το 3-2. Η τρίτη είχε αυτό που επεδίωκε ο Μπλατ σ’ όλη τη διάρκεια του μεγάλου αγώνα: η μπάλα πέρασε χαμηλά στον Μιλουτίνοφ, ο οποίος με μις ματς απέναντι στον Καλάθη κέρδισε εύκολα το φάουλ προτού σηκωθεί. Πάνω σ’ αυτήν τη φάση οι ‘ερυθρόλευκοι’ ‘έχτισαν’ όλη την επικράτησή τους ως το 79-65, ανατρέποντας μάλιστα το -13 από τον πρώτο αγώνα στο ΟΑΚΑ, και ‘γκρέμισαν’ τις ελπίδες του του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ για ένα από τα μεγάλα διπλά που ψάχνουν στο β’ γύρο για να εδραιωθούν στην πρώτη 8άδα.
” Ήταν σχεδόν ξεκάθαρο τι κάναμε τακτικά“, αποκρίθηκε ο προπονητής του Ολυμπιακού προτού κατευθυνθεί στ’ αποδυτήρια για να συγχαρεί τους παίκτες του νιώθοντας ” περήφανος για την αντίδρασή τους μετά από μια κακή ήττα“.
Ακριβώς έτσι ήταν. Οι Πειραιώτες δεν έπαψαν όλο το βράδυ να ψάχνουν -δικαιολογημένα- τον κυρίαρχο Σέρβο σέντερ, ο οποίος έμεινε επί τούτου στο παρκέ για 30 λεπτά – τα περισσότερα μετά το δεύτερο ματς της σεζόν στη Βιτόρια (30’24”)! Ο Ρικ Πιτίνο επέλεξε να παίξει με κοντύτερους στο ‘5’ (Λάσμε, Γκιστ) και χωρίς βοήθειες στο χαμηλό ποστ, με συνέπεια την κυριαρχία του 24χρονου ‘πύργου’ από το Νόβι Σαντ, ο οποίος λειτούργησε αφενός ως ‘πολιορκητικός κριός’ στην επίθεση αφετέρου ως ‘ασπίδα προστασίας’ στην άμυνα.
” Νιώθεις σιγουριά με τον Νίκολα μέσα, χωρίς να θέλω να υποτιμήσω τ’ άλλα παιδιά, γιατί πέρα από το ταλέντο, τη δουλειά και την προσήλωση είναι έξυπνος. Διαβάζει το παιχνίδι πριν από κάθε ενέργεια“, ήταν η εγκωμιαστική δήλωση του Κώστα Παπανικολάου για τον συμπαίκτη του, ο οποίος στην πιο παραγωγική εμφάνιση της καριέρας του στην Euroleague (41 στο σύστημα index) μάζεψε 18 ριμπάουντ (13 αμυντικά και 5 επιθετικά) – τα περισσότερα που έχει συλλέξει ποτέ παίκτης του Ολυμπιακού (ο Ντίνο Ράτζα κατείχε το ρεκόρ με 17 από τις 16 Οκτωβρίου του 2000)!
Είχε μάλιστα double-double από το πρώτο μισό της αναμέτρησης (10 πόντοι, 12 ριμπάουντ). Διάστημα κατά το οποίο οι γηπεδούχοι είχαν εξασφαλίσει ήδη διψήφια διαφορά πόντων (41-25) χάριν κυρίως στην αμυντική προσαρμογή τους πάνω στον Καλάθη (που είχε πολύ από Μάντζαρη). Ο ηγέτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ έδωσε την πρώτη ασίστ του αγώνα (στον Τόμας), μετά από 38”. Στη δεύτερη περίοδο παρόλα αυτά έπαιξε μόλις 4’13” λόγω δεύτερου φάουλ, πέρασε μια τελική πάσα (τρεις συνολικά) και είχε μείνει στο μηδέν εγκλωβισμένος σε μια τετράδα στατικών συμπαικτών που μόνο σούταραν τρίποντα, σπαταλώντας ακόμη και τις δεύτερες επιθέσεις που κέρδιζαν.
” Δεν αντιμετωπίσαμε σωστά το παιχνίδι, ούτε αμυντικά ούτε επιθετικά. Δεν ήμασταν αυτοί που έπρεπε. Χρειάζεται σίγουρα χρόνος με το νέο προπονητή, αλλά έχει σημασία πώς εκτελείς τα plays, όχι τα ίδια τα plays“, παραδέχθηκε ο Διαμαντής Παναγιωτόπουλς έξω από την ερμητικά κλειστή πόρτα των αποδυτηρίων των φιλοξενούμενων.
Μονάχα ο Ντίνος Μήτογλου είχε προσφέρει μετρημένες λύσεις και οι ‘πράσινοι’ είχαν ηττηθεί κατά κράτος σε κάθε επιμέρους τομέα. Μόνο σε λιγότερα λάθη είχαν υποπέσει, αλλά χωρίς να εκμεταλλευτούν τα περισσότερα των Πειραιωτών.
Ο Στρέλνιεκς επέμεινε πως ” η άμυνα ήταν το κλειδί, αφού δεν τους αφήσαμε να τρέξουν και στο 5-5 είχαμε το αβαντάζ“. Αλήθεια ήταν, αφού οι ‘πράσινοι’ πετούσαν τη μία επίθεση μετά την άλλη. Ταυτόχρονα όμως, όταν ο ίδιος έχασε το πρώτο τρίποντό του μετά από 4/4 στη σειρά η διαφορά ήταν ήδη στους 19 πόντους (55-36, 29’25”). Εξέλιξη που πιστοποιούσε ταυτόχρονα την άρτια εφαρμογή του επιθετικού πλάνου. Μέχρι και τρίποντο-φάουλ του Σπανούλη κατέληξε στο καλάθι των ‘πρασίνων’.
Μετά το 73-52 στο 36’52” το κυνηγητό των δύο ομάδων αφορούσε τη διαφορά. Τη διατήρηση του +13 ή την ανατροπή του. Διότι ο αγώνας του ΟΑΚΑ είχε λήξει 93-80. Ο Καλάθης άρχισε να βρίσκει στόχο, αφότου είχε κριθεί ο αγώνας και από τους 2 πόντους με 0/4 τρίποντα έφτασε να έχει 13 με 3/7 (3/3 στην τέταρτη περίοδο). Δεν αρκούσαν εντούτοις, όταν ο δεύτερος σκόρερ ήταν ο Λεκαβίτσιους των 10 πόντων με 11 προσπάθειες (2/8 δίποντα, 2/3 τρίποντα) και ακολούθησαν οι Αντετοκούνμπο – Τόμας με 8. Ο Λοτζέσκι ήταν στο μηδέν με 0/3 εντός πεδιάς, ο Παπαπέτρου στην επιστροφή του στο ΣΕΦ μόλις 2 από την πρώτη περίοδο, ο Λάσμε και ο Γκιστ (που έχασε λέι απ για το -12) έδωσαν μαζί όλα κι όλα 8 και 4 ριμπάουντ, ενώ ο ταλαιπωρημένος Παππάς, που δεν έψαξε για δικαιολογίες αναγνωρίζοντας την ανωτερότητα του Ολυμπιακού, εκτέλεσε 0/5 τρίποντα.
Αντιθέτως ο Ολυμπιακός είχε βρει περισσότερους από έναν πόλους. Όπως άλλωστε υποστήριξε ο Παπανικολάου ” σε τέτοια παιχνίδια δεν χρειάζονται ένας, δύο ή τρεις. Ο καθένας έδωσε το κάτι παραπάνω“.
Με 4 παίκτες να έχουν διψήφιο αριθμό πόντων (Μιλουτίνοφ, Στρέλνιεκς, Παπανικολάου, Πρίντεζης), 9 περισσότερα ριμπάουντ, σχεδόν 40% στο τρίποντο (10/26) και τον Σπανούλη να παίζει τα λιγότερα λεπτά εφέτος (17’57”), ο Ολυμπιακός έκανε ακόμη και τον απαιτητικό Ντούσαν Ίβκοβιτς να χειροκροτά εκστασιασμένος.
Κεντρική φωτογραφία: eurokinissi