Ολυμπιακός – Ζαλγκίρις: Εφιάλτης (ο Σάρας) στο δρόμο για την πρόκριση
Ούτε ένας χρόνος έχει συμπληρωθεί από την προηγούμενη φορά που η Ζαλγκίρις του Γιασικεβίτσιους πλήγωνε τον Ολυμπιακό και τον απέκλεισε από το Final-4. Νικώντας ξανά στο ΣΕΦ ενδέχεται να τον αφήσει εκτός πλέι οφ, παρά τους 26 πόντους του Γουέμπερ.
Όταν ο Γουές Κρέιβεν έγραφε και σκηνοθετούσε μια ταινία τρόμου, με τον τίτλο ‘ο εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες’, η οποία μετά την πρώτη προβολή της στις 9 Νοεμβρίου του 1984 έκοβε περισσότερα 25 εκατομμύρια εισιτήρια μόνο στο αμερικανικό box office, δεν είχε κατά νου (εκτός της ανταπόκρισης και της εισπρακτικής επιτυχίας) πως ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους θα ‘παραποιούσε’ ως ένα βαθμό το σενάριο, θα ‘έκλεβε’ ετσιθελικά το ρόλο του Φρέντυ Κρούγκερ και θα γινόταν ο εφιάλτης του διπρόσωπου Ολυμπιακού στο δρόμο για την πρόκριση.
Για δεύτερη φορά σε διάστημα 11 μηνών. Ή 345 ημερών. Σαν τις επαναλήψεις που παίζουν διαρκώς τα ελληνικά κανάλια.
Στις 18 Απριλίου ήταν το 87-78 της Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ που ύστερα από παράταση είχε επί της ουσίας καθορίσει τη μάχη για μια θέση στο Final-4 του Βελιγραδίου. Πριν έρθει το ‘φρέσκο’ 72-68 της Παρασκευής. Αποτέλεσμα σοκαριστικό, διότι σπρώχνει τους ελλιπείς, όπως και τότε, ‘ερυθρόλευκους’ σε μια στενωπό που είναι πολύ πιθανό πια να τον οδηγήσει σε αδιέξοδο και κατ’ επέκταση σε αποκλεισμό από τη συνέχεια της διοργάνωσης.
Οι Πειραιώτες κυνηγούν πλέον συνδυασμό αποτελεσμάτων. Δεν τους αρκεί η δική τους επικράτηση επί της Νταρουσάφακα την ερχόμενη Παρασκευή. Διότι αν η Μιλάνο ή η Ζαλγκίρις, που αγωνίζονται Πέμπτη (ένα από τα… όμορφα της διοργάνωσης) δεν ηττηθούν σε Πόλη (από Εφές) και Μαδρίτη (από Ρεάλ), ο αγώνας του ΣΕΦ θα σημάνει την κορύφωση του ‘ερυθρόλευκου’ δράματος χωρίς περιθώρια για ανάσταση, με 8 ήττες σε διάστημα δύο μηνών, όταν στα πρώτα 19 η ελληνική ομάδα είχε μόλις 7!
Αν πόνταρες πως δεν υπάρχουν χειρότερα νέα, χάνεις τα λεφτά σου. Δεν ήταν μόνο δύο πανό (που σίγουρα δεν εκφράζουν το υγιές κομμάτι της κερκίδας), το διάστρεμμα του Βασίλη Σπανούλη στο Μιλάνο μετατράπηκε σε ρήξη περονιαίου νεύρου και το ιατρικό συμβούλιο του Σαββάτου θα προγραμματίσει την ημερομηνία τέλεσης της χειρουργικής επέμβασης για ν’ αποφευχθεί ο κίνδυνος κατάγματος.
Ως εδώ ήταν η σεζόν για τον αρχηγό του Ολυμπιακού, τον μόνο παίκτη που -όσο αγωνίστηκε στο Μιλάνο- έδειχνε ικανός να γίνει ο αγωγιάτης και να τραβήξει το κάρο που έχει εγκλωβιστεί στη λάσπη. Οι εκτιμήσεις; Καθόλου ενθαρρυντικές για έναν 37χρονο παίκτη, ο οποίος δεν αποκλείεται να έχει ανάγκη 6μηνης αποθεραπείας προτού επανέλθει.
Ο πολεμιστή Μπριάντε Γουέμπερ σκόραρε 26 πόντους με 8/12 δίποντα, 2/4 τρίποντα και 4/5 βολές, αλλά παίζοντας σχεδόν 34 λεπτά είχε ξοδέψει όλον τον ιδρώτα του πριν από το φινάλε. Του είχαν απομείνει μόνο τα δάκρυα που πότισαν στο φινάλε τα χέρια του και το παρκέ, αντικρίζοντας το φωτεινό πίνακα και τους παίκτες της Ζαλγκίρις να αυτοσυγχαίρονται στο κέντρο για ό,τι είχαν πετύχει σε μια έδρα που έχει γίνει κτήμα τους με τρεις νίκες στις τέσσερις πιο πρόσφατες επισκέψεις τους, καταφέρνοντας να διατηρηθούν στη μάχη της πρόκρισης πριν από το ταξίδι τους στην έδρα της Ρεάλ.
” Οι βασικοί παίκτες μας έμειναν από ενέργεια και όσοι ήρθαν από τον πάγκο δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν το ίδιο επίπεδο, με συνέπεια να έχουμε κενά διαστήματα, όχι σωστές αποφάσεις, ενώ όταν βρήκαμε επιλογές αστοχήσαμε“, ήταν η εξήγηση που έδωσε ο Κεστούτις Κεμζούρα σε ερώτηση για το μπλακ άουτ στην τρίτη περίοδο. Διότι, μετά την πρώτη ανατροπή του προβαδίσματος της Ζαλγκίρις και το 38-34 στο 20′, ο Ολυμπιακός αποσπάστηκε μέχρι και 51-39 (στο 26’27’). Είχαν σταματήσει οι παίκτες του Μπλατ να επιμένουν στο τρίποντο, είχαν ψάξει άλλους τρόπους επίθεσης και είχαν κατορθώσει ελέγχοντας το αμυντικό ριμπάουντ να βάλουν τη Ζαλγκίρις στη μέγκενη.
Ο Μπλατ έβλεπε ότι οι οδηγίες της… Δώρας Παντέλη είχαν αποθηκευτεί στο σκληρό δίσκο του μυαλού τους.
Ως τη στιγμή που κάποιος πάτησε… delete και σβήστηκαν όλα. Το 51-51 έφερε έξτρα πίεση, οι ερυθρόλευκοι δεν έκαναν τίποτα σωστά και το 63-62 έμοιαζε περισσότερο με επιθανάτιο ρόγχο παρά με ανάσα ζωής. Τον Μιλάκνις τον άφησαν μόνο, όπως πέρυσι, ο Γουάιτ (με φασόλια ή χωρίς) έβαλε ένα μεγάλο σουτ και ο Βέστερμαν έριξε τη χαριστική βολή. Πέρυσι ήταν ο Πάνγκος. Το ένα και το αυτό.
photo credits: eurokinissi