X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

Οικονομίδης στο Contra.gr: "Η μεγαλύτερη επιτυχία του ΠΑΟΚ..."

Ο Βασίλης Οικονομίδης, που ήταν ο Γενικός Αρχηγός του ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων το 1991, χαρακτηρίζει μέσω του Contra.gr επικό το ματς με την Σαραγόσα, ενώ αναφέρεται στο... πείσμα της τότε διοίκησης.

Πολύ ευχάριστες αναμνήσεις "ξυπνά" για τον ΠΑΟΚ η σημερινή (26/3) μέρα. Aκριβώς πριν από 25 χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 1991, ο "Δικέφαλος" κατακτούσε το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης νικώντας την Σαραγόσα με 76-72 και έτσι γινόταν η πρώτη ελληνική ομάδα που "έφερνε" ευρωπαϊκό τίτλο στη χώρα μας μετά από εκείνον της ΑΕΚ το 1968. Ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης το 1991 ήταν ο Γενικός Αρχηγός του ΠΑΟΚ και το Contra.gr του ζήτησε να θυμηθεί εκείνες τις αξέχαστες στιγμές που "έζησε" ο "Δικέφαλος" στην Γενεύη.

"Η ομάδα απέκτησε αυτοπεποίθηση, υπήρχε ενθουσιασμός από την πρόκριση στη Ρωσία"

Για το τρόπαιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης και αν αυτό αποτελεί την μεγαλύτερη επιτυχία του ΠΑΟΚ, μας είπε: "Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία γιατί ήταν και η πρώτη. Μετά τον άθλο που έκανε η ΑΕΚ το 1968 στο Καλλιμάρμαρο, ήμασταν η πρώτη ελληνική ομάδα που πήρε ευρωπαϊκό τίτλο σε επίπεδο ομάδας (σ.σ. σε συλλογικό επίπεδο)".

Ο Οικονομίδης αναφέρθηκε στην σημασία της αυτοπεποίθησης που πήρε ο ΠΑΟΚ εκείνη την σεζόν μέχρι να φτάσει στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων: "Ο ΠΑΟΚ μέχρι εκείνη την χρονιά δεν είχε καμιά σοβαρή παρουσία στην Ευρώπη. Επαιξε σημαντικό ρόλο για την πορεία το ότι ανατρέψαμε κάποια παιχνίδια και έτσι η ομάδα απέκτησε αυτοπεποίθηση.

Και φυσικά μεγάλη ήταν η πρόκριση που πήραμε με την Ντιναμό στη Ρωσία (σ.σ. στις 26/2/91 ο ΠΑΟΚ έχασε από την Ντιναμό με 75-63 αλλά πήρε την πρόκριση στον τελικό καθώς στο Παλέ είχε νικήσει με 95-82). Εκεί πάνω (σ.σ. στη Ρωσία) ήταν πολύ δύσκολα και κρίθηκε στο τέλος. Αυτό μας έδωσε τότε ενθουσιασμό γιατί εκτός από σένα που έχεις καλή ομάδα, υπάρχουν κι άλλοι διεκδικητές. Ο τίτλος φυσικά θα καταλήξει σε έναν... Η Ντιναμό τότε ήταν ομαδάρα. Ο Μπαζάρεβιτς ήταν άπιαστος".

"Τότε η διοίκηση είχε ένα πείσμα και ένα όραμα για το πρωτάθλημα"

Οσο για την γενικότερη προσπάθεια που έκανε ο ΠΑΟΚ εκείνη την εποχή ούτως ώστε εκτός από τον ευρωπαϊκό τίτλο, να φτάσει στην κορυφή της Ελλάδας κάτι που "κυνηγούσε" επί χρόνια; "Ημασταν η μοναδική ομάδα η οποία την εποχή της παντοδυναμίας του Αρη, διεκδικούσαμε με πείσμα την πρωτιά τότε που κανείς δεν διανοείτο να πάει κόντρα στον Αρη που είχε τον Γκάλη και τον Γιαννάκη", τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ και πρόσθεσε:

"Εμείς βελτιώσαμε την ομάδα με την προσθήκη τότε του Κόρφα και του Πρέλεβιτς αποκτώντας δύο πολύ αξιόπιστα γκαρντ. Και φυσικά εκτός από τον Φασούλα, ήρθαν παίκτες μεγάλης εμβέλειας όπως ο Μπάρλοου. Οπως ο Λέβινγκστον μετά... Γινόταν συνεχής προσπάθεια. Η ομάδα θα μπορούσε πιο μπροστά να είχε κατακτήσει τίτλο. Ατύχησε γιατί το 1991 που πήραμε το ευρωπαϊκό, χάσαμε με δύο λάθος πάσες το πρωτάθλημα. Ηταν το πρωτάθλημα που πήρε ο Αρης και δώσαμε δύο φορές λάθος πάσες σε δυο παιχνίδια. Μιλάμε για τραγωδία... Αλλά εκείνη η διοίκηση είχε ένα πείσμα, ένα όραμα και μια φιλοδοξία να πάρει ο ΠΑΟΚ το πρωτάθλημα, κάτι που κατάφερε την επόμενη χρονιά (σ.σ. το 1992)".

"Ηγέτης ο Βεζυρτζής αλλά υπήρχαν παράγοντες που ασπάστηκαν την τρέλα του"

Ο Νίκος Βεζυρτζής είναι γεγονός πως προσπάθησε πολύ για να φτάσει ο "Δικέφαλος" στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων αφού "ξόδεψε" πολλά λεφτά. Για το αν εκείνο το τρόπαιο αποτελεί μια προσωπική δικαίωση του άλλοτε προέδρου των "ασπρόμαυρων", ο Οικονομίδης τόνισε: "Βεβαίως αποτελεί προσωπική δικαίωση του Βεζυρτζή αλλά θέλω να τονίσω ότι ο Βεζυρτζής που ήταν ο ηγέτης της ομάδας εκείνη την εποχή, είχε την τύχη να έχει μία ομάδα παραγόντων δίπλα του οι οποίοι ασπάστηκαν την δικιά του τρέλα εντός εισαγωγικών. Και όλοι μαζί βοηθούσαμε ο καθένας με κάθε τρόπο και υλικό και ηθικό βέβαια, τον πρόεδρο.

Δεν ήταν μόνος του. Ηταν ο πρώτος και αυτός που άξιζε να δικαιωθεί γι' αυτήν την προσπάθεια που έκανε. Μας είχε μπολιάσει όλους με αυτήν την φιλοδοξία και υπήρχε μια ομάδα παραγόντων τότε, ο Πανελούδης, ο Κατσαρής και ο Λάκης Οικονομίδης. Τρέχαμε, βάζαμε χρήματα, βάζαμε την προσωπική μας δουλειά και έτσι η ομάδα πήγε εκεί που πήρε. Γιατί είχαμε όλοι φιλοδοξία και ο ΠΑΟΚ την επόμενη χρονιά πήρε το πρωτάθλημα, που στον Αρη τότε έπαιζε και ο Γκάλης και ο Γιαννάκης. Δεν το πήραμε μετά, το πήραμε όταν έπαιζαν αυτοί οι δυο".

"Οι διαιτητές μας αποδεκάτισαν, όμως τα παιδιά είχαν καρδιά και θέληση"

Στο ματς με την Σαραγόσα οι Φασούλας, Παπαχρόνης και Ιωάννου αποβλήθηκαν με πέντε φάουλ και ο άλλοτε παράγοντας του ΠΑΟΚ ανέφερε για την διαιτησία εκείνου του τελικού: "Μας είχαν αποδεκατίσει οι διαιτητές. Ο ένας ήταν ο Κατσάρο ο Ιταλός, ο οποίος ήταν καταπληκτικός και σαν διαιτητής και σαν χαρακτήρας και σε όλα τα επόμενα χρόνια που διαιτήτευε ήταν ένα πρόσωπο πολύ εκτιμώμενο. Ο άλλος ο Εγγλέζος (σ.σ. ο Τζέραρντ) ο διαιτητής που μας σφύριζε, μας είχε αποδεκατίσει και δημιούργησε την διακοπή του αγώνα. Ο κόσμος πλέον άρχιζε να αγανακτεί.

Εγινε μια διακοπή στο παιχνίδι (σ.σ. το ματς διεκόπη λόγω αντικειμένων που έπεσαν στο γήπεδο καθώς ο κόσμος του ΠΑΟΚ είχε εκνευριστεί από τα πολλά φάουλ με τα οποία είχαν χρεωθεί οι παίκτες του "Δικεφάλου")... Μετά στην επανέναρξη του αγώνα χαλάρωσαν λίγο τα φάουλ και εμείς μετά παίζαμε με σύνθεση ανάγκης (σ.σ. εννοεί λόγω των πολλών φάουλ και των αλλαγών που χρειάστηκαν να γίνουν όταν αποβλήθηκαν οι Φασούλας, Παπαχρόνης και Ιωάννου). Αλλά τα παιδιά πλέον το είχαν πιστέψει και εκεί μίλησε η θέληση και η καρδιά".

"Είχα πολλούς σφυγμούς, ήθελα να ηρεμήσω και έμεινα στα αποδυτήρια"

Οσο για το πώς "έζησε" ο ίδιος την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων; "Στον πάγκο του ΠΑΟΚ έχω ζήσει συγκλονιστικές στιγμές που εύχομαι να τις ζήσουν και κάποιοι επόμενοι. Ηταν η χρυσή εποχή της ομάδας που είχε πολλές πίκρες και πολύ μεγάλες χαρές. Εγώ δεν θα ξεχάσω τότε όταν τελείωσε το παιχνίδι, με τον γιο μου κατέβηκα και καθόμουν στα αποδυτήρια.

Δεν έλαβα μέρος στους πανηγυρισμούς επάνω, πήγαινα και καθόμουν σε ένα πάγκο μέσα στα αποδυτήρια και αν θυμάμαι καλά ο μόνος που ήταν εκεί πέρα και μου μίλησε ήταν ο Πρέλεβιτς ο οποίος κι αυτός από την κούραση καθόταν εκεί μαζί μου και χαιρόμασταν έτσι σιωπηλά τον τίτλο που πήραμε. Επάνω γινόταν πανηγύρι και ανέβηκα πάνω ύστερα. Είχα πάει στα αποδυτήρια... Είχα τόσους πολλούς σφυγμούς που ήθελα να ηρεμήσω".

"Σε κανένα παιχνίδι δεν είχαμε πετάξει λευκή πετσέτα"

Ο ΠΑΟΚ απέναντι στην Σαραγόσα βρέθηκε να χάνει με 51-59 στο 30'. Ωστόσο ο "Δικέφαλος" "γύρισε" το ματς και ο Οικονομίδης για το γενικότερο "μαχητικό" πνεύμα που είχαν εκείνη την εποχή οι "ασπρόμαυροι, σχολίασε": "Ο πάγκος παίζει πολύ σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη ενός παιχνιδιού. Ο παίκτης όταν ξέρει ότι ο προπονητής σου και όλοι οι υπόλοιποι στον πάγκο είναι μαχητές, είναι κι αυτός μαχητής. Αμα γυρνάει στον πάγκο και σε βλέπει με το κεφάλι κάτω, τότε τι να κάνει ο παίκτης; Εμείς δεν πετάξαμε σε κανένα παιχνίδι λευκή πετσέτα.

Ακόμη και όταν δεν είχαμε αυτά τα γκαρντ, τον Κόρφα και τον Πρέλεβιτς και παίζαμε με παιδιά μικρότερης δυναμικότητας συγκριτικά με αυτούς που είχε ο Αρης, τα παιχνίδια τελείωναν στο τελευταίο τρίλεπτο. Ποτέ δεν χάναμε με το καλημέρα γιατί πάντα τα παιδιά έπαιζαν με ψυχή. Αυτό ήταν ένα επικό παιχνίδι (σ.σ. αυτό με την Σαραγόσα) όπως και να το κάνουμε. Ηταν μια μεγάλη νίκη. Μετά από αυτό που έκανε η ΑΕΚ με την Σλάβια στο Καλλιμάρμαρο, ήμασταν η πρώτη ελληνική ομάδα που πήγαμε έξω και φέραμε έναν τίτλο".

"Χιλιάδες κόσμου στο αεροδρόμιο, σε έκανε να ανατριχιάζεις"

Τέλος για την υποδοχή της αποστολής του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε: "Για την υποδοχή, έχουμε μια φωτογραφία στα γραφεία η οποία θα μου μείνει αλησμόνητη. Εμείς μείναμε στο αεροπλάνο γιατί η υποδοχή ήταν για τους παίκτες. Αυτοί ήταν οι πρωταγωνιστές και θυμάμαι τις χιλιάδες του κόσμου που μπήκε στο αεροδρόμιο και πλημμύρισαν γύρω από το αεροπλάνο. Οταν βλέπεις αυτό το πράγμα, ανατριχιάζεις, ξεχνάς τα πάντα και χαίρεσαι γιατί δίνεις χαρά στον κόσμο".

ΚΑΕ: "Τεράστια επιθυμία για να γυρίσει ο ΠΑΟΚ στον δρόμο των επιτυχιών"

Aναφορά στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1991 έχει η ΚΑΕ ΠΑΟΚ. Μεταξύ άλλων αναφέρει: "Όλα τα έντονα και πρωτόγνωρα είναι η αλήθεια συναισθήματα εκείνης της βραδιάς επιστρέφουν και πάλι. Μαζί τους επιστρέφουν και οι αναμνήσεις, αλλά και η τεράστια επιθυμία για να γυρίσει ο ΠΑΟΚ στο δρόμο των επιτυχιών. Η στέρηση είναι μεγάλη και το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ο Μπάνε Πρέλεβιτς με το Νίκο Σταυρόπουλο. Ηγέτες εκείνης της ομάδας, έζησαν όλες τις μεγάλες στιγμές του ΠΑΟΚ. Είναι και σήμερα εδώ, ηγούνται της δύσκολης προσπάθειας της ομάδας, να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος για να μπορέσει να κοιτάξει και πάλι ψηλά! Η επιμονή και η υπομονή είναι εφόδια απαραίτητα σε αυτή την προσπάθεια. Η ειλικρινής αγάπη για τον ΠΑΟΚ αποτελεί την κινητήριο δύναμη. Όλων μας. Όπως το '91 στη Γενεύη...".

Οι πόντοι του ΠΑΟΚ (κόντρα στην Σαραγόσα): Πρέλεβιτς 31 (3), Μπάρλοου 20, Σταυρόπουλος 15 (1), Φασούλας 7, Ιωάννου 3, Μακαράς, Παπαχρόνης, Μπουντούρης