Οι Μπακς διασκέδασαν στην απουσία του Αντετοκούνμπο

O διαγωνισμός για την ανάδειξη του MVP της φετινής σεζόν στο ΝΒΑ έχει καθημερινά κάτι να δώσει, με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να απέχει της τελευταίας ημέρας και τους Μπακς να δείχνουν πως μπορούν να παίξουν μπάσκετ και χωρίς τον MVP.

O Eρσάν Ιλιασόβα ξεκίνησε στη θέση του απόντα, Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ματς των Μπακς με τους Πέλικανς. Και έκανε το χρέος του.
O Eρσάν Ιλιασόβα ξεκίνησε στη θέση του απόντα, Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ματς των Μπακς με τους Πέλικανς. Και έκανε το χρέος του. AP PHOTO/MORRY GASH

O τετρακέφαλος ενόχλησε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι Μπακς προφανώς και τον προφύλαξαν και τα υπόλοιπα μέλη του ρόστερ ανέλαβαν να κάνουν δουλίτσα, εναντίον των Πέλικανς. Όπου 'κάνουν δουλίτσα' η παρέα του Greek Freak έπρεπε να δείξει πως μπορεί να λειτουργήσει και χωρίς τον τύπο στον οποίον βασίζει το μεγαλύτερο 'κομμάτι' του παιχνιδιού της.

Αυτή ήταν η πρώτη απουσία του Αντετοκούνμπο για φέτος. Είναι η πρώτη από τις 6/4 και το παιχνίδι με τους Νετς (έμεινε εκτός λόγω ενοχλήσεων στη γάμπα).

Σε αριθμούς, κάποιος/κάποιοι έπρεπε να καλύψουν τα 31.6'' που παίζει ανά αγώνα, να δώσουν τους 30.9 πόντους που σκοράρει κατά μέσο όρο, να 'κατεβάσουν' τα 13.2 ριμπάουντ του Έλληνα διεθνή και όλα αυτά, χωρίς να 'χουν διαθέσιμο τον τύπο που τραβά πάνω του την μεγαλύτερη προσοχή της άμυνας -ο οποίος είναι και ο καλύτερος αμυντικός της λίγκας, στο πρώτο τέταρτο της χρονιάς.

Αναλάβαμε μεγαλύτερη ευθύνη για όσα συμβαίνουν” εξήγησε ο Κρις Μίντλετον, “όταν ο Γιάννης είναι στο γήπεδο, τραβά πάνω του μεγάλα πλήθη και εμείς παίζουμε μέσω αυτού. Κάτι που δεν είχαμε με τους Πέλικανς. Ήταν ένα εκπληκτικό τεστ”. Να ανοίξω εδώ μια παρένθεση, για να σου πω ότι ο Μίντλετον πήγε στο Μιλγουόκι το 2013, με ανταλλαγή. Τότε τα 'Ελάφια' τελείωσαν τη σεζόν με 15 νίκες. Τώρα έχουν σερί 16-0. “Είμαστε ολοκληρωμένη ομάδα, χωρίς εγωισμούς, από τον πρώτο έως τον τελευταίο παίκτη. Είμαστε ομάδα που θέλει να περνά καλά, να παίζει σωστά και να είναι ανταγωνιστική”.

Κάπως έτσι, οι Μπακς είναι οι μόνοι εκ των καλύτερων, στο πρώτο τέταρτο της φετινής σεζόν που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις της αμυντικής (Νο1, με 101.1 πόντους ανά 100 κατοχές και τους Νάγκετς να ακολουθούν με 102.2) και της επιθετικής αποτελεσματικότητας (Νο2, με 114 πόντους ανά 100 κατοχές -οι πρώτοι Μαβς έχουν 116.9). Οι ανταγωνιστές 'υπάρχουν' στο ΤΟΡ5 ή της μιας ή της άλλης κατηγορίας. Όχι και στις δύο.

Τα σουτ των Μπακς εναντίον των Πέλικανς, χωρίς τον Αντετοκούνμπο
Τα σουτ των Μπακς εναντίον των Πέλικανς, χωρίς τον Αντετοκούνμπο NBA STATS

Οι πίνακες που μόλις είδες απεικονίζουν τα σουτ που 'πήραν' τα 'Ελάφια' στο 127-112 επί της Νέας Ορλεάνης. Παρεμπιπτόντως,

✔ ήταν η 16η διαδοχική νίκη του Μιλγουόκι που εξακολουθεί να κρατά το μεγαλύτερο σερί στην τρέχουσα περίοδο του ΝΒΑ.

✔ Το 16-0 είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σερί στην ιστορία του οργανισμού, μετά τη σεζόν 1970-71. Τότε, από τις 6/2 έως τις 8/3 είχαν κάνει ένα 20-0.

✔ Κατά τη διάρκεια του 'οίστρου' έχουν νικήσει σε επτά ματς με διαφορά μικρότερη των 10 πόντων. Το +2 επί των Θάντερ, στις 10/11 (121-119) ήταν ό,τι πιο 'κλειστό'.

✔ Από τις 12 ομάδες που έφτασαν στις τουλάχιστον 18 συναπτές επιτυχίες, μέσα στην ίδια σεζόν, οι 7 φόρεσαν και το δαχτυλίδι.

✔ Το μεγαλύτερο σερί όλων είναι το 33-0 της σεζόν 1971-72 των Λέικερς. Ακολουθεί το 27-0 των Χιτ του 2013, το 24-0 των Ουόριορς του 2016, το 22-0 των Ρόκετς του 2008 και μετά είναι οι Μπακς του 1971.

✔ Η ιστορία δείχνει πως οι Μπακς είναι η πέμπτη ομάδα, στην ιστορία της λίγκας που έχει νικήσει τους αντιπάλους της με περισσότερους από 320 πόντους διαφοράς, στα πρώτα 24 ματς. Οι δυο από τις 4 τελευταίες ομάδες, κατέκτησαν τον τίτλο (Νικς 1970 και Σέλτικς 2008).

✔ Ενόσω συμβαίνουν όλα αυτά, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε πράγματα που τον έβαλαν (ήδη) στο Νο5 της λίστας με τους περισσότερους πόντους που 'χουν σκοράρει ποτέ τύποι από το 'ζωγραφιστό', από το 2000 και μετά. Δες λίγο πώς έχει ο πίνακας.

Όταν όλα τελείωσαν, ο Μπουντενλχόζερ είπε ό,τι είχαν δει όλοι: πως ακόμα και χωρίς τον Γιάννη, οι Μπακς παραμένουν ομάδα. Δηλαδή, έχουν μάθει να λειτουργούν ομαδικά. Ο κόουτς επέλεξε τον Ερσάν Ιλιασόβα να ξεκινήσει στη θέση του Greek Freak και εκείνος έδωσε 18 πόντους (8/10 σουτ), 9 ριμπάουντ και 3 ασίστ. Ο Ιλιασόβα είναι μέσα σε όλες τις ανταλλαγές που συζητούν τα 'Ελάφια'. “Μοιράσαμε την μπάλα και παίξαμε καλά” σχολίασε ο ίδιος, στο τέλος.

Στα του μοιράσματος της μπάλας, αυτό το έργο το ανέλαβε κυρίως ο Έρικ Μπλέντσο, ο οποίος ήταν και ο πρώτος σκόρερ (29π., με 10/13 σουτ, ενώ ο Μίντλετον πρόσθεσε 24), όπως έδινε 6 ασίστ. Ο Μπλέντσο άλλαξε το παιχνίδι του και το είδε να απογειώνεται. Όλα ξεκίνησαν με ένα τραύμα στα πλευρά, στην preseason, που τον ανάγκασε να αλλάξει τακτική. Όπως έγραψε το Fanside το score-first και οι ατελείωτες 'μπούκες' στη ρακέτα έπρεπε να περιοριστούν, για να επιβιώσει και όσα ανανέωσε (έμαθε να διαβάζει καλύτερα αυτό που είχε απέναντι του) βοήθησαν όταν ο Μίντλετον τέθηκε εκτός -στην αρχή του σερί. Το 43% των ασίστ που 'χει δώσει φέτος, έχουν γίνει τρίποντα. Ο Ουέσλι Μάθιους είναι ο αγαπημένος προορισμός. Επιπροσθέτως, είναι αυτός που 'τρέχει' τους Μπακς (σε ταχύτητα και plays), με το usage% να γίνεται από 22.5% που ήταν πέρυσι σε 23.2%. Ένα θεματάκι είναι τα πολλά λάθη που κάνει, αλλά περιοδικά τα μειώνει.

Σε άλλα νέα, οι Λέικερς δεν άφησαν τους Μπακς να απολαύσουν -ούτε για μια μέρα- το καλύτερο ρεκόρ, καθώς νίκησαν το Ορλάντο (96-87) και έφτασαν και αυτοί το 22-3. Όπως κάνει τις τελευταίες 17 σεζόν, ο ΛεΜπρον Τζέιμς (25π., 11 ριμπάουντ, 10 ασίστ) πήρε την ομάδα του από το χεράκι, όταν αυτή είχε χάσει τον προσανατολισμό. Και έχασε τον προσανατολισμό, όταν πλακώθηκε ο Ντουάιτ Χάουαρντ, o oποίος παραμένει persona non grata για την πόλη που 'παράτησε' το 2012. Είχε ζητήσει να δοθεί σε ανταλλαγή (σε τρεις ομάδες -Μάβερικς, Νετς ή Λέικερς), λίγο αργότερα ο Σταν βαν Γκάντι είπε δημοσίως πως ο παίκτης είχε απαιτήσει να απολυθεί ο κόουτς και χρόνια μετά διευκρινίστηκε ότι “είχα πει στους διοικούντες πως αγαπώ τον Σταν, αλλά είχε χάσει τη φωνή του στα αποδυτήρια. Δεν είχα κάτι προσωπικό μαζί του και το ξέρει”. Ενώ οι Μάτζικ τον διαβεβαίωσαν πως θα πάει στους Νετς, μετά του είπαν πως θα έμενε στο Ορλάντο και άρχισαν τα όργανα, με τον Χάουαρντ να είναι η επιτομή του αδιάφορου.

Δεν θα μπορούσα να μη σου πω και για τους Κλίπερς που πήγαν στο Τορόντο και νίκησαν 112-92, με τον Πάτρικ Μπέβερλι να πέφτει πάνω στον αγκώνα του Μαρκ Γκασόλ -σε σκριν- και μετά στο παρκέ, με τη διάγνωση να αναφέρει διάσειση. Αυτό έγινε στην τρίτη περίοδο. Ο Μπέβερλι είχε σκοράρει 11 πόντους σε 19 λεπτά. Μη ξεχάσω να σου πω ότι αυτό το βράδυ παρέλαβε και το δαχτυλίδι του ο Καγουάι Λέοναρντ, στην πρώτη του παρουσία επί των εδαφών των Ράπτορς ως Κλίπερ. Ήταν customized, με δεκάδες περισσότερα διαμάντια από την κανονική έκδοση. Πριν του το δώσει ο Κάιλ Λόουρι (του έδειξε πως στο εσωτερικό είχε emoji με παρατεταμένο το μεσαίο δάχτυλο) αγκάλιασε όλους τύπους που οδήγησε στην κορυφή του πλανήτη.

Μετά, με 23 πόντους οδήγησε τους Κλίπερς στην τρίτη σερί νίκη. Κάποια στιγμή θα μιλήσουμε εκτενώς και για τον Λου Ουίλιαμς, ο οποίος πρόσθεσε 18 πόντους, με τον Μορίς Χέρκλες να βάζει άλλους 14 και τον Πολ Τζορτζ 13. Για τους πρωταθλητές, ο Πασκάλ Σιακάμ ήταν και πάλι ο αρχηγός (24π.).

News 24/7

24MEDIA NETWORK