Οι δύο, διαφορετικές, όψεις του Μάντζαρη της Ούνιξ
Την ίδια ώρα που στο Eurocup κυνηγάει την κορυφαία επίδοσή του στις ασίστ σουτάροντας με 78% στα δίποντα, στη VTB League εμφανίζει... αρρυθμίες. Ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι δύο άλλοι παίκτες στο ίδιο κορμί και ο Πρίφτης ζητάει πίστωση χρόνου.
Στα 4.103 χιλιόμετρα εκτιμάει την απόσταση από τον Πειραιά στο Καζάν το google maps. Είναι ακριβώς το ταξίδι που έκανε ο Βαγγέλης Μάντζαρης το καλοκαίρι, φεύγοντας από τον Ολυμπιακό για την Ούνιξ, ύστερα από 8 χρόνια. Μόλις 46 ώρες με το αυτοκίνητο, αν τολμήσει κανείς να οδηγήσει ως εκεί. Ο διεθνής γκαρντ, βέβαια, προτίμησε το αεροπλάνο που μικραίνει κατά πολύ τις (χρονικές) αποστάσεις.
Αφότου ο 29χρονος πλέι μέικερ φόρεσε τα πράσινα της ρωσικής έχει ήδη αγωνιστεί σε δέκα παιχνίδια. Πέντε στη VTB League κι άλλα τόσα στο Eurocup, παίρνοντας σε καθένα εξ αυτών το χρόνο που έκρινε ο κόουτς Πρίφτης. Ούτως ή άλλως αυτόν τον διάλεξε ως βασικό οργανωτή, ενισχύοντας την περιφερειακή γραμμή του ρόστερ δίπλα στους ΜακΚόλουμ, Σμιθ, Πάλσον, Κολέσνικοφ και Λιχοντέι.
Τα πρώτα 10 παιχνίδια είναι μια χρονική συγκυρία που επιτρέπει ένα ασφαλές δείγμα γραφής. Συμπέρασμα απόλυτο δεν προσφέρει, αλλά γίνεται κατανοητό γιατί επιλέχθηκε, πόσο παίζει και τι αποδίδει η επένδυση στο πρόσωπό του.
Καλά η Ούνιξ έχει αρχίσει μονάχα στον όμιλο του Eurocup. Έχασε στην πρεμιέρα από την ιταλική Μπρέσια (των 35 πόντων με την Νταρουσάφακα), ακολούθως όμως επικράτησε εντός των Τσεντεβίτα/Ολίμπια - Μπανταλόνα και εκτός των Ναντέρ - Νταρουσάφακα (καλάθι του ΜακΚόλουμ στην εκπνοή), με μέσο όρο διαφορά που ξεπερνάει τους 7. Κατ' επέκταση με ρεκόρ 4-1 οδηγεί την κούρσα και λογικά δεν θα κινδυνεύσει να μείνει εκτός συνέχειας, έχοντας τρία από τα επόμενα πέντε ματς στο Καζάν.
Αντιθέτως στη λίγκα με τις ομάδες του πρώην ανατολικού μπλοκ η Ούνιξ πηγαίνει με την... όπισθεν. Η πορεία της είναι αντιστρόφως ανάλογη του υλικού και το πρόσφατο 109-83 από τη Χίμκι στη Μόσχα δεν ήταν μονάχα η τρίτη εφετινή ήττα της (από την Κάλεβ και τη Λοκομοτίβ Κουμπάν οι άλλες), αλλά η πιο ευρεία απ' αυτές που έχει υποστεί επί των ημερών του Πρίφτη στα ηνία. Με ρεκόρ 2-3 η Ούνιξ είναι όγδοη.
Ο κόουτς ανέφερε πως "ήταν μια κακή ημέρα για την ομάδα και για μένα προσωπικά", συνειδητοποιώντας την έλλειψη συγκέντρωση κατά την πρώτη περίοδο, στην οποία η ομάδα του δέχθηκε ένα βαρβάτο επιμέρους 29-16. Δεν είχε μεσολαβήσει πολλές ημέρες απ' όταν ο Έλληνας κόουτς μιλούσε για την ανάγκη βελτίωσης στην άμυνα. Χωρίς, κατά τα πειστήρια, τα λόγια του να πιάσουν τόπο - δεν ήταν η πρώτη φορά, αφού η άμυνα είναι διάτρητη.
Για ρεκόρ στις ασίστ
Ο Βαγγέλης Μάντζαρης είναι μια πιστή αντανάκλαση της μέχρι εδώ πορείας της Ούνιξ. Πότε καλός, ωφέλιμος, αποδοτικός και πότε παρασύρεται από τη συνολική εικόνα. Ένα διάγραμμα εγκάρσιων κυμάτων.
Στο Eurocup είναι ο παίκτης με τον τρίτο μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, μόλις 15 δευτερόλεπτα λιγότερα από τον ΜακΚόλουμ (των 18.2 πόντων με 50% στα δίποντα και 38% στα τρίποντα). Στο ίδιο σχεδόν διάστημα, των 26 λεπτών και κάτι ψιλά, ο Έλληνας γκαρντ έχει 6.2 πόντους και 3.6 ασίστ για μόλις 1.6 λάθη. Με την Νταρουσάφακα πέτυχε season high με 11 πόντους (και 5 ασίστ)!
Ο αριθμός πάντως που ξαφνιάζει είναι το 78% στα δίποντα, καθώς έχει εκτελέσει 9 προσπάθειες και έχει ευστοχήσει στις 7. Ο Μάντζαρης δεν ήταν ποτέ παίκτης μέσα από τη γραμμή. Πέρυσι στην Euroleague, το απόλυτο μέτρο σύγκρισης, είχε στο σύνολο 10 προσπάθειες (5 εύστοχες), ενώ οι περισσότερες που τέλειωσε ποτέ σ' ολόκληρη σεζόν ήταν οι 56 με ποσοστό 30% μόλις! Ο Μάντζαρης ήταν κυρίως στατικός σουτέρ τριών πόντων, αφού φρόντιζαν να βρίσκεται ελεύθερος μετά από την καλή κυκλοφορία. Στην κορυφαία σεζόν του (2015-16) είχε 45% απ' έξω (37/76), τα περισσότερα δε που έχει εκτελέσει είναι τα 151 (55 εύστοχα, 30% τη σεζόν 2016-17). Εφέτος το ποσοστό του έχει πέσει στα... τάρταρα, σχεδόν. Διότι εμφανίζει ένα 3/14, 21% δηλαδή, ως συνέχεια του 27.5% (25/91) που είχε πρόπερσι και του 21% (8/38) πέρυσι.
Βέβαια, το ότι έχει μοιράσει ήδη 18 ασίστ (3.6 ανά συμμετοχή) δείχνει μια τάση ισοφάρισης ή κατάρριψης της ατομικής επίδοσής του που ήταν οι 93 το 2013-14 (3.3 ανά ματς).
Τον 'καταδιώκει' το -22
Στη VTB League ο Μάντζαρης παίζει κατά τι λιγότερο. Για την ακρίβεια μένει στο παρκέ 21'26'' και μπορεί να σουτάρει καλύτερο τρίποντο (40% με 6/15), αλλά έχει εκτελέσει μόλις τρεις προσπάθειες μέσα από το όριο των 6μ75. Μόνο η μία κατέληξε στο καλάθι. Ούτε στη δημιουργία είναι το ίδιο αποδοτικός με 2.8 τελικές πάσες για 0.8 λάθη. Μάλιστα στο παιχνίδι της Κυριακής, πριν από το οποίο ο ίδιος έλεγε πως "ήρθαμε να νικήσουμε όχι μόνο να παίξουμε καλά", έμεινε δίχως πόντο σε λιγότερα από 15 λεπτά, έχοντας πάρει όλο κι όλο ένα τρίποντο.
Όλα αυτά αποτυπώνονται στο -46 (ή -9.2 ανά συμμετοχή) της Ούνιξ ενόσω ο ίδιος παίζει. Πιο απλά η Ούνιξ δέχεται 0.43 πόντους περισσότερους απ' όσους σκοράρει για κάθε λεπτό που ο Μάντζαρης ανήκει στην 5άδα. Είναι η τρίτη χειρότερη επίδοση μετά το -11 του Άλεξ Τάιους και -9.5 του Ρέιμαν Μόργκαν.
Για την ώρα οι ενστάσεις δεν αφορούν τους αριθμούς του Μάντζαρη. Επιμέρους μάλιστα παρουσιάζουν βελτίωση. Είναι πρόβλημα το γεγονός πως συγκρίνεται με τον Πιέρια Χένρι (που έφυγε για την Μπασκόνια), έναν γκαρντ με τρομερή ποικιλία στο επιθετικό παιχνίδι του, με συνέπεια ο Μάντζαρης να χάνει από χέρι. Ο Πρίφτης είχε ξεκαθαρίσει στις αρχές Οκτωβρίου ότι "δεν είναι ο Χένρι, με ό,τι καλό ή καλό συνεπάγεται αυτό. Είναι όμως ένας έμπειρος παίκτης και χρειάζεται λίγο χρόνο προσαρμογής για ν' αποδώσει καλύτερα".
Το ότι οι Ρώσοι αποφάσισαν, μετά τον πρώτο μήνα, να ενισχυθούν στα φόργουορντ αποκτώντας έναν όγδοο αλλοδαπό, τον Αμερικανό Τζαμίλ Γουίλσον με καλό σουτ και παιχνίδι πλάτης, δείχνει πως έχουν εμπιστοσύνη στους 'κοντούς'. Μεταξύ των οποίων ο πρώην γκαρντ του Ολυμπιακού.